….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Advertisements

Organisatieverandering
“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Lessen uit de eerste ronde OnderwijsBewijs Lex Borghans Universiteit Maastricht Voorzitter begeleidingscommissie OnderwijsBewijs.
Onderzoek naar de effecten van het Thuisadministratie programma
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Zero Accidents Netwerk NL Robert Bezemer, Gerard Zwetsloot.
DeNieuweArbeidsrelatie “World is changing” Leon Vincken MKB-Arbeidsvoorwaarden 1 juni 2011.
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
kenniscentrum jongeren met een functiebeperking en Werk
Levensvragen Over geluk…..
Drama als eindexamenvak Iets voor mij?. Wie herkent zichzelf in de volgende stellingen? Ik ga later toch niet naar een toneelschool of zo, dus waarom.
Economics of Motivation Studiedag ‘Het gaat niet goed’ 28 april 2011.
OR-platform 15 november.
Vrouwelijk ondernemen leer je zo Women inc.
Paragraaf 4.4 De vrouwenbeweging.
Logica in al zijn zin en waanzin.
Vrouwzijn.
Talent voor Talent een verkenning. Talent voor handen commercie - Thierry, Peter B marketing - Louise backoffice - Annemieke, (Manny?) bedrijfsleiding.
Interculturele communicatie
Leeskringen in het onderwijs Saskia Visser Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie/Alfasteunpunt.
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Prestaties beoordelen
Utrecht, 11 juni
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
GAIA-Ambassadeursnetwerk Presentatie eind 2009
Hoe geef je organisatie ontwikkeling echt vorm?
Conflicten hanteren Leidinggeven Blz. 77.
Nieuw nationalisme in Nederland
SOCIALE INNOVATIE EN DIVERSITEIT
Titel ESF: bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid en gelijke kansen te bevorderen, en.
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
KPA - Wilde Ganzendag Vergroot je succes, evalueer je project Den Haag 1 november 2008 Context, international cooperation Utrecht.
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
Verkenning Strategische personeelsplanning voor [uw organisatie]
Preek Lucas 18: 1-17 Preek Lucas 18: 1-17 Slide 1
Een gezonder Nederland VTV-2014
VanDoorneHuiskes en partners 11 november 2004 Loopbanen van vrouwelijke en mannelijke geowetenschappers SYMPOSIUM GENDERDYNAMIEK IN DE GEOWETENSCHAPPEN.
Mannen en vrouwen Verschil?! Overeenkomst?! Naam: Mathilde den Boer
MANTELZORGER BINNEN MIJN ORGANISATIE. Combinatie werk en mantelzorg Richtvragen:  Is het thema mantelzorg gekend en ook bespreekbaar binnen jullie organisatie?
In dit winkelcentrum hebben vrouwen de mogelijkheid een echtgenote te kiezen uit verschillende mannen...
Generatiemanagement Dordrecht 10 november 2010 Arionne van den Brand
Hoofdstuk 8. Veroorzaken van verandering Over essentie raken en over alert in plaats van perfect organiseren… Strange | Strategy and Change.
Werkgevers houden niet van AC/DC of toch ? Kurt Boelens, directeur ADMB HR Services.
Relatie en donatie Een onderzoek naar de behoeften van echtparen bij een relatiedonatie Ans Berkhout Presentatie werkstuk Opleiding Kempler Instituut,
Resultaten van een Europese studie over racisme in Londen, Parijs en Brussel op het gebied van detailhandel en het openbaar vervoer.
Commitment of Hoe bevlogen medewerkers beter functioneren
Levensfasen Kijken door een andere bril! Viataal is gefuseerd met de Koninklijke Effatha Guyot Groep en Sint Marie. In 2010 presenteren wij ons onder een.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Levensfasebewust personeelsbeleid en PROS 2007 Impuls voor het binden & boeien van medewerkers.
Werk maken van Diversiteit in Rotterdam Woonstad Rotterdam.
IK en WIJ ontwikkeling De weg naar autonomie in verbinding Jale Simsek
INNOVATIE DOOR NETWERKEN met ‘altruïsme, vertrouwen, redelijkheid en vrijgevigheid’ als basis Hilde de Groot en Jan A. Jurriëns Lectoraat Innovatie HAN/FEM.
I TRUST U, WERKEN VANUIT VERTROUWEN Lezing 19 april 2010 SMT, Tica Peeman.
Dr. Patrick Vermeulen GITPMoed & Vertrouwen Moed en Vertrouwen Workshop 1 Motivatie 1.
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
Patiënt Zorgverlener Leidinggevenden Voor een open omgeving moet op deze drie niveaus beleid bestaan.
OSR onderzoek Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten.
Tevredenheid schoolleiders kwaliteit OSR-opgeleide docenten
Empathie in de communicatie tussen huisarts en patiënt.
Financiering Onderneming richtlijnen Bank bij aanvraag
Een opleiding kies je met je hart én je verstand
De Radboud Kids: Meet the professor quiz
Internationaal I Cultuur zit in je.
Internationaal I Cultuur zit in je.
Coördineren of commanderen?
Transcript van de presentatie:

….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns m.l.m.brouns@ppsw.rug.nl Gelijk! ...... ….of toch verschillend?? Dr Margo Brouns m.l.m.brouns@ppsw.rug.nl

Gelijk! .... of toch verschillend? Onderzoeksvraag Welke zijn de verschillen en overeenkomsten in loopbaanaspiraties van M en V? Welke zijn de verschillen en overeenkomsten in perceptie van competenties van mannen en vrouwen? Welke zijn de verschillen en overeenkomsten in beoordeling van mannen en vrouwen? Gelijk! .... of toch verschillend?

Gelijk! .... of toch verschillend? Methode Interviews met 23 mannen en vrouwen, werkzaam bij NAM/SHELL, universiteit en TNO/NITG 10 junior 5 medior 3 senior 2 personen die Geo-werkdomein hebben verlaten Telefonisch interviews met 5 leidinggevenden Gelijk! .... of toch verschillend?

Gelijk! .... of toch verschillend? Resultaat Start arbeidsmarkt: weinig verschillen in ambities Mannen en vrouwen voelen een sterk commitment met de aardwetenschappen De meest carrière gerichte personen (m en v) gaan naar het bedrijfsleven … maar de vrouwen blijven daar niet. Gelijk! .... of toch verschillend?

Gelijk! .... of toch verschillend? Privé-leven Mannen en vrouwen geven aan dat de combinatie met privé-leven belangrijk is en dat ze soms concessies doen aan het werk en daarvoor een prijs betalen. ‘Een stabiel gezinsleven is ook wat waard’ – man NAM ‘Met een deeltijdbaan kun je een carrière wel vergeten’ – vrouw NAM Gelijk! .... of toch verschillend?

Gelijk! .... of toch verschillend? Gelijkheidsideaal Doet zich in sterke mate voor in de universitaire setting: Meritocratie – talent + inzet - typeert uitgangspunt Leidinggevenden zijn tegenstander specifiek beleid Ongelijkheid is de praktijk Gelijk! .... of toch verschillend?

“De universiteit is geen macho-wereld”

Visies van leidinggevenden (M) NAM Verschilperspectief: vrouwen hebben specifieke vaardigheden. Ik denk dat de kwaliteit van het eindresultaat zeker omhoog zou gaan als er meer vrouwen komen. Vrouwen zijn beter in teamwork en communicatie. Aspecten die allemaal erg belangrijk zijn voor dit werk. Gelijk! .... of toch verschillend?

Visies van leidinggevenden Maar dat levert hen vrijwel niets op: ‘Vrouwen die voor een aardwetenschappelijke studie kiezen zijn extreem goed. Dat zij toch niet tot de top doordringen komt door hun overbescheidenheid en een gebrek aan zelfreflectie: ze weten niet wat hun sterke punten zijn.’ ‘Vrouwen moeten zich niet laten inschakelen voor statusarme minor tasks’ ‘Wat vrouwen extra inbrengen behoort niet tot de core values van de organisatie’ Gelijk! .... of toch verschillend?

Gelijkheid is ‘battleground’ Vrouwen – zeker die in een door mannen gedomineerde wereld moeten opereren – hechten sterk aan gelijkheid: ‘We zijn niet anders, we zijn gelijk’ Voor individuen is dit de ‘paradox van gelijkheid’ (Van den Brink) Gelijk! .... of toch verschillend?

Gelijkheid is ‘battleground’ Voor beleidsmakers is dit een dilemma rond specifiek beleid en maatregelen om posities van vrouwen te bevorderen. Verandering in ‘business as usual’ – beeldvorming, beoordeling – is noodzakelijk. Beleid niet alleen richten op vrouwen, maar ook op leidinggevenden. Gelijk! .... of toch verschillend?