De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Financiering Onderneming richtlijnen Bank bij aanvraag

Verwante presentaties


Presentatie over: "Financiering Onderneming richtlijnen Bank bij aanvraag"— Transcript van de presentatie:

1 Financiering Onderneming richtlijnen Bank bij aanvraag
Bij een aanvraag voor een financiering bij een bank wordt vooral bij de beoordeling gelet op; Ondernemerskwaliteiten, te verwachten Bedrijfsresultaten en verstrekte Zekerheden

2 Financiering Ondernemerskwaliteiten
Gaat om de kwaliteiten van de ondernemer - opleiding - ervaring - ken je zelf: waar ben je goed in, waar minder. - ondernemend zijn, enthousiasme, overtuigingskracht - communicatie vaardigheden Aanleveren goed onderbouwd ondernemersplan - idee, goed marktonderzoek, concurrentie analyse - uitwerking financien: balans, resultatenrekening, liquiditeit Verhaal moet je kunnen onderbouwen in persoonlijk gesprek

3 Financiering Prognose Bedrijfsresultaten
Na een gedegen marktonderzoek maak je een prognose van te behalen omzet van je op te starten bedrijf. Vervolgens maak je een prognose resultatenrekening waaruit blijkt dat je onderneming levensvatbaar is. Uit de prognose eindbalans moet blijken dat er een groei van het eigen vermogen te verwachten is. denk aan: minimale vereiste winst, te betalen belasting en aangepaste privé uitgaven.

4 Financiering aanvraag lening en/of krediet
Indien je als ondernemer beschikt over te weinig Eigen Vermogen om je bedrijf te starten, kun je bij de Bank terecht voor een lening en/of krediet Indien dit bij de bank niet lukt, kan een familielening/ ouders een mogelijke oplossing zijn voor de opstart van je bedrijf. Alles wat je leent, moet terugbetaald worden met Rente……. Bank verlangt zekerheid dat verstrekte financiering wordt terugbetaald. Ook als het fout gaat……………….

5 Financiering Zekerheden
Bij de verstrekking van zekerheden onderscheiden we 2 soorten goederen: Onroerende Goederen: Gebouwen Zijn redelijk waardevast, niet verplaatsbaar. Uitgangspunt Executiewaarde Roerende Goederen: Machines, gereedschappen, voorraden, inventaris, auto. Zijn verplaatsbaar en snelle afschrijving Uitgangspunt Boekwaarde.

6 Financiering Zekerheid verstrekking onroerende goederen
Gebouwen in eigendom. o.a.: bedrijfspand, woon/winkel, loods Uitgangspunt is de verkoopwaarde, vastgesteld door extern taxateur. Bij een snelle gedwongen verkoop (faillissement), krijg je altijd minder. De taxateur zal daarom tevens een executiewaarde van een pand vaststellen. Executiewaarde = 80% van de verkoopwaarde Zekerheidswaarde voor verstrekking lening bank = 90% executiewaarde Bovenstaande aanpak voor berekening zekerheid bij een te verstrekken lening, zorgt ervoor dat de bank weinig risico loopt bij een faillissement. Bij een lening op onroerend goed als onderpand (hypotheeklening) heeft bank altijd voorrang voor andere schuldeisers bij een faillissement!!!!

7 Financiering zekerheid verstrekking roerende goederen
Gereedschappen, Machines, voorraden, inventaris. Roerende goederen zijn snel verplaatsbaar en worden relatief snel afgeschreven (5 jaar). Bij faillissement kunnen ze snel verdwijnen…….. Uitgangspunt is de Boekwaarde. Boekwaarde is de waarde waarvoor het goed op de balans staat Is dus de waarde na de jaarlijkse afschrijving. Op balans 1e jaar is boekwaarde gelijk aan aanschafwaarde. Op balans 2e jaar aanschafwaarde na 1e afschrijving enz……….. Zekerheidswaarde voor verstrekking lening bank = 50% boekwaarde Bij een lening op roerende goederen welke verpand zijn, heeft de bank bij een faillissement het 1e recht om deze te verkopen. Dit met voorrang op andere schuldeisers

8 Financiering Zekerheid
De Bank hanteert voorgaande richtlijnen om de hoogte van de maximale lening en/of krediet vast te stellen. In je financieringsplan dien je hiermee rekening te houden!!! In uitzonderingsgevallen wil men bij een goede ondernemer met een sterk plan hiervan afwijken. Andere financieringsbron kan dan bij afwijzing zijn: Lening ouders Crowd Funding Een goede ondernemer zal echter moeten kiezen voor een financiering welke voldoende stabiel is, en een goede basis biedt voor het voortbestaan van het bedrijf in de toekomst.


Download ppt "Financiering Onderneming richtlijnen Bank bij aanvraag"

Verwante presentaties


Ads door Google