Sterk Starten engagement naar de beginnende leerkracht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Omgaan met leerstoornissen in het secundair onderwijs
Advertisements

Uitval en uitsluiting in het onderwijs
STAB: een veilig netwerk voor startende leerkrachten
OUDERRAAD Vrije Lagere School
meerjarig verbeterplan onderwijs
Marc Van Gils – Marc Mathyssen
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Onderzoeksresultaten Project CVLZ Projectcoördinator:Projectmedewerkers: Hugo VanheeswijckKarolien Colson Tanya Daniels Omgaan met kwetsbaarheid.
Coaching, hefboom voor leiderschapsontwikkeling?
Co -Teaching Praktisch, actief middel in de klas voor het vergroten/versterken van het handelingsrepertoire van de leerkracht.
CALVIJN MEERPAAL ACADEMY
Opleidingsinfrastructuur
Blue Turtle Business Partners Samen bouwen aan een sterkere en betere onderneming.
Deel 2 van de presentatie
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Team Creja’s Christopher, Renske, Eliel, Jill, Amber, Sjef
1BaTPCc. Voorstelling Project Doel : Bijkomende stimulansen verschaffen aan taalzwakke en maatschappelijk kwetsbare leerlingen.
Eefje Buys 1BaTP C = leerling dient zelfstandig te werken, zelfstandig te leren en kan daarbij rekenen op begeleiding.
Lerarenopleiding: opleiding bachelor lager onderwijs
Studiedag de hoge kouter
Tuinstad 3 maart 2009 Informatieavond 3 maart. tuinstad 3 maart 2009 Visie De ideeën van Maria Montessori, vertaald in een eigentijds concept. Veilig.
Mobiliteit duurzaam maken
Feedback bij de strategieën van de werkgroep drugs Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Vormingsdag in een kinderdagverblijf Hoe groeide deze samenwerking ? Vanuit contacten met onze stageplaatsen (en hun enthousiasme): Wekelijkse stagebezoeken,
Coachen ICT bijeenkomst 10 oktober 2006 “Ook een coach heeft een coach nodig.”
Gedragsproblemen bij kinderen samen te lijf
Ervaringen Implementatie in Nederland
Handelingsgericht samenwerken
Openbare Jenaplanschool de Buizerd
MBO Oosterhout Onderdeel van ROC West-Brabant
DE WERELD IS STRAKS VAN ONS!!! AAN HET EINDE VAN DE WORKSHOP: Weet jij wat typerend is voor de generatie Z. Weet jij wat de generatie Z wil. Weet jij.
Voortgangsgesprek fase 1
Samen goed eten Amstelmeerschool, januari 2008.
Hoe krijg ik ze mee Leerlingen, ouders, team Programma Michel Boer Muiswerk, waarom heb ik daar voor gekozen? Opdracht: kansen en bedreigingen Hoe heb.
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
HGW(handelingsgericht werken) De digitale klasagenda
Het bacheloreindproject (BEP) 1BT04 / 1GT04
LUNTEREN 2014 beleid in praktijk. Wat wil het SWV bereiken? schoolloopbanen hebben geen stagnaties overgangen verlopen soepel arrangementen zijn op maat.
Ondernemende professionals gevraagd! Lieve help!
Powerpoint Christine Gedicht blauwhartje Hoop doet leven
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Webdesign & (Digital) Marketing Portfolio Stage
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
GETUIGENISSEN ‘MANTELZORGVRIENDELIJKE MANAGERS’. Getuigenis 1 Uit de organisatiescan die we onze medewerkers begin 2014 lieten invullen, bleek dat er.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Studieloopbaancoaching Kwartaal 2 week 1
ZIN!JA ANTWERPEN 29 OKTOBER 2015 Coaching in de Vlaamse Overheid.
Geestkracht Verbondenheid Gegroeid vanuit geestkracht samen met het CAW, SOMA, CAD, CGG Groei Uitbreiding naar andere organisaties toe zoals het OCMW…
KTKU op Fridtjof Nansen groep 7/8 Een keuze uur waarbij alle taartpunten aan bod komen!
De effecten van de lerende opleidingsschool Twente Uitkomsten & Werkplan MSc Loreta Vaicaityte Dr Sjoerd de Vries.
Company LOGO Leerlingvolgsysteem StudieLogboek Presentator Harry A. Hoeve.
Begeleiding en Professionalisering van invallers De leraar van de toekomst Tiny Rompen
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Cliënt in zijn kracht Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13.
Ouderbetrokkenheid Sander Van Acker Maart 2016.
Informatieavond ‘t Heibosch
GO! Campus Mercurius Lommel
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 13
Dialoog.
Scholengemeenschappen Heilig Kruis – Sint-Nicolaas BaO
Info directievergadering
Reorganisatie Vrij CLB Kempen
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Terugkomdag intern begeleiders september 2017
Basisschool De Dassenburcht NUENEN
Niveau SCHOLENGEMEENSCHAP
Marlon de Wilde en Kim Maas | september 2019
Transcript van de presentatie:

Sterk Starten engagement naar de beginnende leerkracht www.cksa.be Jij verdient onze tijd! VERTROUWEN! Tijd om te wennen. Tijd om te zoeken. Tijd voor begeleiding en coaching.

Jij mag groeien Door samen te komen leren we van elkaar, kunnen we ideeën uitwisselen. Welkomdag, terugkomdag, vormingsdagen, ontmoetingsmomenten. Je krijgt ondersteuning, interactie met collega’s is belangrijk.

Jij kan ons iets leren Het is geen eenrichtingsverkeer. Tijdens ontmoetingsmomenten wisselen we ervaringen uit en leren we van jou. Wij creëren een platform waar jij praktijkideeën kan delen. Praktijkuitwisseling kleuter en lager, overlegplatforms voor bewegers

Wij stimuleren een fijn onthaal in je school Wij moedigen je directie en de interne mentor aan om met het hele team te zorgen voor een fijne start. EHBaO map Website: www.cksa.be folder vanuit de cel mentoren samenkomsten interne mentoren peter en meterwerking wordt aanbevolen Tijdstip van onthaal moet rustig kunnen verlopen. - Op voorhand korte melding van directie aan mentor en team over de komst van de startende leerkracht. - Startende leerkracht/interim wordt ontvangen door de directie. - Interne mentor doet verdere opvolging: * voorstellen aan andere collega’s * minimaal 2 uur besteden om de nieuwe leerkracht wegwijs te maken op school * collega’s binnen de school zien het nut van een degelijke ontvangst van een nieuwe collega niet als het wegvallen van hun uren maar als een win-win-situatie Als de opdracht van de nieuwe leerkracht maximaal één week is, wordt de focus gelegd op de praktische info.  

We streven naar een haalbare opdracht We streven ernaar om je een haalbare job op maat aan te bieden. De functie van de starter wordt duidelijk omschreven. Wees empatisch met de startende collega, de startende is groeiende. Starters moeten zich niet op het totale pakket focussen, maar moeten de kans krijgen om alles stap voor stap te kunnen invullen. Wegwijsbegeleiding: introduceren in het schoolteam Leerbegeleiding  persoonsgericht ondersteunen Werkbegeleiding  taakgericht informatie geven en stimuleren van collegiale consultatie.

We begeleiden je op maat We geven zoveel mogelijk begeleiding en feedback op maat. - traject - vormingsdagen Begeleidingstraject : -klasbezoeken, gesprekken Vorming op maat -we bieden mogelijkheden aan tot professionalisering door op zoek te gaan naar een vorming op maat

Jij kan altijd op ons rekenen els.van.der.stighelen@cksa.be griet.hermans@cksa.be liesbet.pensaert@cksa.be mailadres directie mailadres interne mentor

collega’s interne mentoren externe mentoren directie schoolbestuur Samen steunen we je collega’s interne mentoren externe mentoren directie schoolbestuur

We maken een onderscheid tussen begeleiding en evaluatie Begeleiding: mentoren, peter en meter, ... Evaluatie : directie, schoolbestuur. De begeleiding wordt o.a. opgenomen door de directie, externe en interne mentoren, collega’s, meters en peters, het schoolteam. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. De evaluatie wordt door de directie en inrichtende macht gedaan op basis van verslagen, observaties, functionerings- en evaluatiegesprekken.  

Het onderscheid tussen begeleiding en evaluatie wordt permanent bewaakt om de vertrouwensband te behouden. De begeleiding bestaat uit formele en informele gesprekken die vraag gestuurd of aanbod gestuurd zijn. Indien er een verslag opgesteld wordt door de begeleiding, dan blijft dit vertrouwelijke informatie. Er wordt mits toestemming van de starter en indien nodig een feedbackgesprek gepland met de directie om zo verder samen op weg te gaan.

Jij verdient onze tijd! We investeren in jouw begeleiding, we maken er uren voor vrij. Ervaren leerkrachten kunnen zich bijscholen als mentor, mentorcoach. De externe mentoren komen op regelmatige basis op klasbezoek. Je wordt uitgenodigd om in gesprek te gaan met hen over je ervaringen en vragen. De interne mentoren staan voor je klaar. Ervaringen tussen starters onderling kunnen uitgewisseld worden op eventuele bijeenkomsten die ingepland worden in de school. Samen investeren in je onderwijsloopbaan vraagt tijd. De mentoren maken hier graag tijd voor. Anderzijds vragen we aan de starters om open te staan voor deze begeleiding. De begeleiding is een constante wisselwerking tussen begeleiders en starters. Indien je wenst kan je de externe en interne mentoren steeds bereiken met je vragen en bezorgdheden.