SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Advertisements

Dienst Time Out Projecten
Van uitleggen leer je het meest
feedback als leidend principe
Realisatie kindcentrum
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Toekomstige ontwikkelingen Basisonderwijs Graft-de Rijp.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Ouderbetrokkenheid is altijd een persoonlijk verhaal !
Hoe kun je de kwaliteit van onderwijs in je eigen project verbeteren?
Brede School Rotterdam
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Artforum Kunstenorganisatie binnen landelijk jeugdwerk
Samen grenzen verleggen voor elk talent
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
Seminar « De lerende gemeente » heet u welkom! Antwerpen, 28 oktober 2010 Een co-productie van Antwerp Management School, het CNO, de VVSG en Politeia.
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
BROM Brede School Molenbeek Infodag Brede School 16 mei 2008.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
ruimtevaarder Wat zie je? Wat voel je? Wat denk je?
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
1zorg-route.
Pass’t Montessorionderwijs ?
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
AV LOP SO/ Gent 3 juni 081 Zorgen en vragen van ouders LOP- focusgroep Ouderbetrokkenheid Marie-Paule Gavel Ali Capa.
Op weg naar de groenste school, resultaatverantwoordelijke teams (RT’s)
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Programma Opening door Tilly Film Shift Happens Presentatie Visie op Slim Fit Stelling bespreken met behulp van de gekleurde hoeden Film van Slim Fit op.
Gedeeld, verbeeld Eindrapport van de commissie onderwijs cultuur.
“Help mij het zelf te doen”
Kansarmoede en ouderbetrokkenheid
Ondersteunt ouders/leerling bij weigering in een school. Bemiddelt tussen ouders en school, sensibiliseert scholen, faciliteert het inschrijvingsrecht,
Paleizenstraat 90 > 1030 Brussel T > F > Leerlingenparticipatie in het LOP/SO Gent Trajectbegeleiding door de Vlaamse.
Aan de slag met POVO Wolvega/Oosterwolde Zet Engels ‘in the picture’ 28 oktober 2014 Jeroen Pennings & Kris Verbeeck.
WAI-NOT Internet voor mensen met een mentale beperking
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek 7 MadeleineMeurs
IKC Klarendal.
Workshop Identiteit?.
Informatieavond We moeten het met elkaar doen.
Hand-out van de thema-avond 19 maart 2015 voor ouders en leerkrachten Verantwoordelijkheid geven... niet loslaten, maar anders vasthouden…
Marion van de Sande De Haagse Hogeschool NOT, 29 januari 2011 Ouderbetrokkenheid: nut of noodzaak?
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Welkom Dinsdag 2 april uur Andere schooltijden.
CULTUUREDUCATIE IN ALBLASSERDAM Bijeenkomst voor Informatie en Opinie over Welstand en Cultuur, Alblasserdam 8 okt
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
Cultuureducatie in Dongen 9-puntenplan door Iris van Kollenburg Geïnspireerd door de cursus Cultuureducatie voor ambtenaren van het BisK.
Scholen en culturele aanbieders in gesprek Filmpje.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
Doelen realiseren met media
Doelen realiseren met media
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Openbaar onderwijs OBS De Carrousel - Foto: John Oud.
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Activernde didactiek & passende werkvormen
Medezeggenschap bij De Eshoek
ONDER WIJS CENTRUM GENT
Basisschool St. Lambertus September 2018
Instrument om teamwerking tegen het licht te houden
Inhoud 1. Aanleiding 2. Visie vanuit de 4 gemeenten 3. Functies
Transcript van de presentatie:

SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL

“Een externe culturele partner (kunst- of cultuureducatieve organisatie, museum, bibliotheek, individuele kunstenaar …) is nodig om een kwalitatief cultuureducatief proces op school te realiseren.”

“Elke docent en directeur moeten zichzelf regelmatig cultureel onderdompelen om duurzaam en creatief te kunnen werken met kinderen en jongeren.”

“De culturele partner aan de slag in de klas met de kinderen, de leraar ondertussen in de leraarskamer vergaderen met de collega’s.”

“Dat kinderen en jongeren de cultuureducatieve prikkel “leuk” vinden, is de voornaamste doelstelling”

Een cultureel veranderingsproces op school is maar mogelijk als… -er openheid bestaat bij àlle leerkrachten (ook die van LO), niet enkel de 'gespecialiseerde leraar, zijnde de PO-leraar'. -alle actoren en stakeholders op één lijn staan (Ministerie van Onderwijs, directies, leerkrachten, oudercomités, inrichtende macht, ouders; cultuurgroep, leerlingenraad, leerlingen, externe partners en ondersteunend personeel) -er een duidelijk engagement van al deze actoren uitgaat en de nodige expertise kunnen (opleiding) en willen (bijscholing) opdoen. -er voldoende visie, engagement en doelgerichtheid aanwezig is om hier op een duurzame manier aan te werken. -er een aanspreekpunt en procesbegeleider is (wie maakt in principe niet uit) en ook een stuurgroep die het beleidsproces concreet vorm geeft; -het hele traject bewust zichtbaar wordt gemaakt (eventueel met vallen en opstaan). -het onderwijspakket ruimte laat voor cultuureducatieve projecten. Het belang van culturele opvoeding moet onderstreept worden.... diverse cultuurhuizen investeren in kwalitatieve cultuureducatie.

“Een duurzame cultuurbeleving is maar mogelijk als…” -je er van jongs af aan (of op latere leeftijd) mee geconfronteerd wordt door begeleiders met de juiste educatieve kwaliteiten die de cultuurbeleving in een groter geheel kunnen plaatsen. -kinderen en kunstenaar/cultuuraanbieder zich echt met elkaar kunnen verbinden. -cultuur een essentieel onderdeel wordt van het dagelijkse leven en niet als een surplus wordt aanzien. -als er een open klimaat heerst op school, gestoeld op ervaringsgericht leren, zonder einddoelen en goals of niveaus die gehaald moeten worden en met respect voor ieders eigenheid en talenten. -er voldoende tijd in het voorbereidende traject en overleg met de brede context rond de school op gang is gebracht en aandacht voor cultuureducatie (van exploratie tot creatie, van passieve tot actieve participatie, van kijken naar tonen) in zoveel mogelijk aspecten met elkaar verweven worden, zowel binnen de schooltijd, linken met vrije tijd en gezinstijd, op een open en positieve (geen dwingende) manier met oog voor de talenten van alle kinderen en jongeren. -iedereen toegang krijgt tot kunst en cultuur, ook de moeilijk bereikbare sociale en etnische minderheidsgroepen.... zowel de school als de leerkrachten de meerwaarde van cultuurbeleving vatten en uitdragen. -de school een breed spectrum aan culturele vorming/activiteiten aanbiedt zodat iedereen er zijn gading in vindt. Samenwerking tussen scholen kan dit vergemakkelijken.