Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ondeugdelijke TV -Arrest
Advertisements

Is er leven na de dood?.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Inbeslagneming (IBSN)
Beroepsgeheim op de SEH
De eerste 10 Nederlandse grondrechten (bron: Schooltv)
INTERNERING Joris Casselman
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Fair Play Eerlijk spelen
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Arrest Hendrikx - Peters
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Bopz Wet Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen
Wie nodig je als eerste uit?
Rechtsbronnen wet gewoonte jurisprudentie verdrag ©2006 mr. J. Keizer.
Prof.mr. G.J.M.E. de Bont d.d. 12 april 2010
2.4 Strafrecht: De rechter
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hfdst. 27 opbouw en structuur PV
13 juni 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 7:1 1. 1Korinthe 7 1 Wat nu de punten betreft, waarover gij mij geschreven hebt, het is goed voor een mens niet.
20 juli 2014 Rotterdam. het voorgaande in Romeinen toen de kinderen (=Jakob en Ezau) nog niet geboren waren en goed noch kwaad hadden gedaan.
Materieel Strafrecht Hfdst 8 blz
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Hfdst 30 De politiestrafbeschikking
Hfdst 15 strafprocesrecht
Hfdst. 9 De strafbepaling
Voornaamwoorden Enkele opmerkingen over. Enkele opmerkingen over het en dat Voorlopig subject De Coolsingel, het/dat is een brede straat. De Coolsingel,
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Strafrecht en Strafvordering
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
Opdracht krantenartikelen
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
Transactie wordt fiscale strafbeschikking Mr. J.H.(Hans) Peek Peek advocaten-belastingkundigen te Utrecht Specialisten in FIOD- en douanezaken 6 oktober.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Zakboekenpolitie.com Vrijheidsbenemende dwangmiddelen
Introductie Wet BOPZ Wanneer ingesteld? Doel:.
Lichamelijke integriteit
Workshop Congres Sociale Raadslieden – Gevolgen van de Koppelingswet.
Meisjesbesnijdenis: beleid en vervolging Netwerkcongres meisjesbesnijdenis GGD Naam spreker: Anoek Voermans Datum:22 november 2011.
Klokkijken Hoeveel tijd is er verstreken?
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
DE RECHTZAAK Celine Braeken.. Ik heb gekozen voor het onderwerp de Rechtszaak omdat ik dit een heel interessant onderwerp vindt waar ik persoonlijk nog.
Overgang naar jaar 4 Procedure voor studenten die een of meerdere onvoldoende WPB’s moeten herkansen 1.Kleine zaken/lacunes: inhalen binnen de periode;
Recht in Gedwongen Kader WIGK Recht WIGK. 2 Regelgeving in het strafrecht geeft duidelijk aan welke handelingen van personen ontoelaatbaar of onrechtmatig.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Inleiding recht Hoofdstuk 5.
Formeel Strafrecht, De Verdachte
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Binnentreden Pagina’s 79 t/m 84
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Paragraaf 4 en Halt.
Opening De rechter opent de rechtszaak, vraagt om de personalia van de verdachte, en geeft dan de officier van justitie het woord. Tenlastelegging De officier.
Cursus 3.1 Wetten en Regels Klas 2 KGT Lesweek 3
Hoeveel rechten en plichten hebben verdachten en gevangenen?
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Hoofdstuk 5: Schuldig of onschuldig?
Transcript van de presentatie:

Hfdst 20 vrijheidsbenemende maatregelen Blz. 211-221

Ophouden voor onderzoek (dwangmiddel) Art. 61 Sv: Lid 1) Als de verdachte niet in verzekering wordt gesteld (art 57 Sv) en niet voor de RC wordt geleid (art. 60 Sv), wordt hij in vrijheid gesteld, tenzij hij op bevel van de (h)OvJ voor wie hij is geleid of door wie hij is aangehouden, voor ten hoogste 6 uur wordt opgehouden voor onderzoek. Tijdens het ophouden voor onderzoek wordt de verdachte gehoord. Lid 2) als de ophouding gebeurd om de identiteit vast te stellen, kan de verdachte tegen wie de verdenking bestaat terzake van een strafbaar feit waarop geen voorlopige hechtenis is toegestaan, de termijn van 6 uur, op bevel van de (h)OvJ eenmaal met ten hoogste 6 uur worden verlengd. Lid 3) Ophouding als in het 1e en 2e lid, vindt plaats in het belang van het onderzoek, waaronder ook valt het belang van het uitreiken van mededelingen over de strafzaak aan de verdachte

Vervolg ophouden Lid 4) Voor de berekening van de in het 1e en 2e lid genoemde termijnen, wordt de tijd tussen middernacht en 9 uur ‘s morgens NIET meegerekend. Bij een verdachte die om 20 uur wordt opgehouden, loopt de termijn dus om 11 uur de volgende ochtend af. 4 uur tot 24 uur en na 9 uur in de ochtend nog 2 uur. Een verdachte van meerdere strafbare feiten kan ook maar 6 uur worden opgehouden, dus niet voor ieder strafbaar feit 6 uren optellen. De tijd van vervoer naar een ander korps telt niet mee voor de 6 uur ophouden. Als de verdachte niet meteen kan worden voorgeleid, dan mag er wel worden begonnen met het verhoor. Dit moet echter meteen onderbroken worden als er kan worden voorgeleid.

In verzekering stellen Art. 57 Sv: Lid 1) De (h)OvJ voor wie de verdachte wordt geleid of die de verdachte heeft aangehouden, kan, na hem verhoord te hebben, bevelen dat hij tijdens het onderzoek ter beschikking blijft van justitie en daarvoor op een in het bevel aangeduide plaats in verzekering zal worden gesteld. Dit gebeurd in het belang van het onderzoek (en belang uitreiken mededelingen over de strafzaak aan verdachte) Lid 2) De verdachte is bevoegd zich bij het verhoor (bij de OvJ) bij te laten staan door een raadsman, die dan de nodige opmerkingen mag maken. Lid 3) Van het verhoor wordt door de (h)OvJ die het bevel verleend een pv opgemaakt. Lid 4) Zodra het onderzoek het toelaat, wordt de verdachte in vrijheid gesteld. Het uitreiken van mededelingen aan de verdachte wordt zo spoedig mogelijk gedaan, zodat de verdachte in vrijheid kan worden gesteld.

Bevel tot inverzekeringstelling Art. 58 Sv: Lid 1) Het bevel tot inverzekeringstelling wordt slechts verleend in geval van een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Lid 2) Het bevel tot inverzekeringstelling is slechts gedurende ten hoogste 3 dagen van kracht. Bij dringende noodzakelijkheid kan het bevel door de OvJ eenmaal voor ten hoogste 3 dagen worden verlengd. Lid 3) Zodra het belang van het onderzoek het toelaat, gelast de OvJ de invrijheidsstelling van de verdachte. In het andere geval stelt de OvJ voor te verlengen. De OvJ kan bevelen dat de verdachte om te worden gehoord voor hem wordt geleid.

Voorlopige hechtenis Als de termijn van inverzekeringstelling is afgelopen, kan in zeer ernstige gevallen de verdachte daarna nog in voorlopige hechtenis worden genomen. Voorlopige hechtenis is een verzamelnaam voor 3 vormen van vrijheidsbeneming: Inbewaringstelling Gevangenhouding Gevangenneming

Inbewaringstelling Als de OvJ vindt dat de verdachte na de inverzekeringstelling nog langer ter beschikking van justitie moet blijven, dan vordert hij bij de RC zijn inbewaringstelling. Een ibs duurt maximaal 14 dagen en kan niet worden verlengd. Zodra de RC of OvJ vindt dat de gronden voor ibs zijn vervallen, gelasten zij de invrijheidsstelling van de verdachte.

Gevangenhouding Na de inbewaringstelling kan de verdachte gevangen gehouden worden. De OvJ vordert de gevangenhouding bij de rechtbank. Deze duurt maximaal 90 dagen en kan niet worden verlengd. Binnen die 90 dagen, moet de rechtszaak beginnen, want daarna zijn er geen vrijheidsbenemende maatregelen meer. Als de rechtszaak is begonnen, dan loopt de gevangenhouding door tot uiterlijk 60 dagen na de uitspraak.

Gevangenneming Als een verdachte nog in vrijheid is als de terechtzitting begint, dan kan hij op bevel van de rechtbank of op vordering van de OvJ gevangengenomen worden voor de duur van het proces, tot maximaal 60 dagen na de uitspraak.

Maatregelen in het belang van het onderzoek Art. 61a Sv beschrijft een aantal maatregelen die tijdens het onderzoek tegen de verdachte kunnen worden genomen. Doel: het onderzoek naar het strafbare feit mogelijk maken. Maatregelen: Foto- en video-opnamen maken 2. Lichaamsmaten meten 3. Vingerafdrukken nemen 4. Confrontatie 5. Geuridentificatieproef 6. Afscheren of knippen van baard, snor of haar 7. Aantrekken van bepaalde kleding 8. Opzetten van bepaalde attributen zoals een bril of pruik 9. Plaatsing in een observatiecel 10. Onderzoek naar schotresten op het lichaam 1,2,3 mogen bij lichte feiten, de rest alleen bij feiten waarop ivs is toegestaan

Maatregelen art. 62 Sv Als de verdachte in verzekering is gesteld, mogen er extra maatregelen genomen worden genoemd in art. 62 Sv. Maatregelen: Beperking van Ontvangen bezoek Telefoonverkeer Briefwisseling Verstrekken krant, boeken, tijdschriften, digitale informatie Overbrengen naar een ziekenhuis Verblijf in een cel onder medisch toezicht

Opdracht Beschrijf in eigen woorden de kernbegrippen op blz. 221. Bespreek in een groepje van 3 de antwoorden en pas ze zonodig aan.