Esra Coşkun: vrouw en Turks Geschillen rondom de berekening van het verlies aan arbeidsvermogen van een jonge (Turkse) vrouw. Mr. A.H.H. Fuchs, advocaat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Beleid vervroegd doorschuiven jeugd naar dames en heren 1 Oktober 2012.
Senegal Senegal.
Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Marc Vandercammen September 2003 De jongere als « schoolse » aankoper.
De stand van zaken in Enkele cijfers - verneveling Rond de flesjes per jaar verstrekt aan alle deelnemers …….en even zoveel naalden, spuiten.
Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
DE WET VOORKEURSRECHT GEMEENTEN (Wvg)
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Veiligheid en communicatie in de gezondheidszorg
Scholengroep Sint-Rembert februari 2011
VAC 21 november 2007 PensioenActualiteiten
Financieel Jaarverslag 2012 Exploitatierekening debet Bijzonderheden niet begroot: Procesleider ad € 5.622,00 Paasvoorstelling ad € 2.033,00 De procesleider.
15 juni 2014 Den Haag 1. De Bijbel... geschreven  door feilbare mensen  door kinderen van hun tijd  in verloop van duizenden jaren  op talloze plaatsen.
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Allochtonen in het hoger onderwijs
Quizmasters: Sanne Bijlsma Gemeente Zundert Fons Merken Wonen Limburg
Stromen tussen werkloosheid en OCMW. Sanctiebeleid van de RVA “een uitkeringsgerechtigde moet tijdens zijn werkloosheidperiode een aantal verplichtingen.
De tussentijdse opzegging-clausule ACIS-symposium 4 maart 2011 Mr J. D
IVRK EN HET FAMILIERECHT Ccra-symposium 27 juni 2012 Toepassing van het ivrk in de Nederlandse rechtspraak Mr E.A.A. van Kalveen.
Arrest Van Bommel-Ruijgrok
Stavaza dossier Copernicuspremie politie
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 3 Instellingen van de EG en hun bevoegdheden.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
1 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4 donderdag 3 januari 2013 bespreking vanaf Kolosse 4 4.
1. Ha André, (...) verrassend en vooral hoopgevend. Kortom, na een periode van grote aarzeling spreekt deze benadering me erg aan. Waar ik echter ook.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Leeftijdsonderscheid in het pensioenakkoord ? Inleiding op de bijeenkomst van de Vereniging voor Pensioenrecht 6 december 2011.
Informatieve ouderavond mavo 4 24 januari 2013 Welkom!
Workshop 3 Gelijke behandeling Door: Kees Aarnouts, ROC Da Vinci en Marieke Weemaes, MBO Raad 1 november 2012.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
“Decentraal wat kan, centraal wat moet”
Van Valckenborgh Dirk Februari Definitie “optie op aandelen” : Recht / Verplichting om een standaardhoeveelheid aandelen te kopen (call-optie –
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
Enkele voorbeelden.
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 06 oktober 2009.
SKE Klachtencommissie Rotterdam en Zuid-Holland Zuid
PROGRAMMA VERNIEUWING P&C CYCLUS 8 FEBRUARI 2012 Korte intro (wethouder Kolff) Wat is de huidige situatie en wat is wettelijk verplicht (hoofd financiën)
Welkom!. Opvoeding Maarsen, 14 november 2009 Opvoeding Vooraf, voor de jongeren (1/4): Hoe zou je de relatie met elk van je ouders waarderen? Uitstekend.
In de kern verkeerd 24 maart Algemene reactie Historie: overvaltactiek Actiegroep en Wehl met 3000 handtekeningen tegen komst Domus Gevraagd weer.
1 Algemene Ondernemersvaardigheden (AOV)
Onderscheid naar geslacht bij afhandeling letselschade? Siewert Lindenbergh 5 juni 2014.
Rekentoets Klas 3 schooljaar Klas 4 schooljaar door J
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Arbeidsmarkt en CAO College voor Arbeidszaken Dick Voortman Gemeentebeurs 7 december 2006.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
Dit willen we NIET in Vilvoorde
Het leerpad van de vruchtbaarheid van de mens. Een HEMPELSE paradox? Als er elke maand kinderen geboren zijn (en worden) bij vrouwen, mag je dan stellen.
Wet Arbeid en Zorg 2015 Actualiteitendag Quizzzzzzzz 1.U bent op uw werk. U krijgt een dringend telefoontje van de kinderopvang: uw kind is (besmettelijk)
De Bouwrecht Dag Academie voor de Rechtspraktijk 25 september 2014
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
SpaarBV presentatie november 2015 Algemeen telefoonnummer:
Andere Schooltijden Obs Het Veenpluis. Welkom namens team en MR van Het Veenpluis! Fijn dat u bent gekomen.
Participatiewet: Wat betekent het voor de inkomenspositie van mensen? Evelien Meester.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Wijziging vakantiewetgeving VGN CAO-helpdesk September 2011.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Welkom Henriëtte Sterken, Accountmanager. Inhoud Bedrijfseconomisch ontslag en recht op WW.
Gerechtvaardigd vertrouwen
Letselschade Raadsdag
presenteren van gegevens
Onderscheid naar geslacht bij afhandeling letselschade?
Transcript van de presentatie:

Esra Coşkun: vrouw en Turks Geschillen rondom de berekening van het verlies aan arbeidsvermogen van een jonge (Turkse) vrouw. Mr. A.H.H. Fuchs, advocaat van Esra Coşkun Advocaat en partner bij Haagrecht Advocaten

Inhoud presentatie Het ongeval Medische gevolgen ongeval Uitgangspunten verlies aan arbeidsvermogen Uitgangspunten verzekeraar verlies aan arbeidsvermogen Deelgeschilprocedure College voor de rechten van de mens Bodemprocedure en hoger beroep

Het ongeval o Op 7 november 2003 is Esra op 10- jarige leeftijd als voetganger op zebrapad aangereden door een motor. o Esra heeft vier maanden in coma gelegen en is vervolgens in verschillende revalidatiecentra opgenomen geweest. Esra voor het ongeval

Medische gevolgen o Door het ongeval heeft Esra aanhoudende lichamelijk beperkingen in de zin van onder andere een spastische verlamming van ledematen, een beperking van de fijne motoriek en snelheid van handelen en een beperkte mobiliteit. o Esra spreekt daarnaast traag en is slecht verstaanbaar. o Esra heeft cognitieve stoornissen (het mentale tempo bij bijvoorbeeld informatieverwerking en intelligentieverval). o Bij Esra is een zeer laag IQ vastgesteld. In 2009 behaalt Esra een totaal IQ van 52.

Uitgangspunten benadeelde Er wordt vanuit gegaan dat Esra na de basisschool een 4- jarige VMBO-opleiding zou hebben voltooid en dat zij in augustus/september 2010 zou zijn gaan werken in een dienstbetrekking op dat niveau. Daarnaast wordt de NRL-indicateur jonggehandicapten gehanteerd. Op basis daarvan heeft NRL een berekening gemaakt en is het verlies aan arbeidsvermogen begroot op €

Uitgangspunten verzekeraar Het laagste VMBO-niveau zou zonder ongeval het werk- en denkniveau van Esra zijn geweest. “Vanuit algemeen bekendheid mag voorts worden aangenomen dat een persoon zoals Esra hooguit gedurende een beperkte periode fulltime zou hebben gewerkt en vervolgens hooguit parttime werkzaamheden zal verrichten”. Esra zou zonder ongeval:  van haar 17de tot en met haar 26ste fulltime gewerkt hebben  vervolgens vanwege de komst van kinderen 10 jaar niet gewerkt hebben  en aansluitend tot haar 67ste, 50%.

Vervolg verzekeraar Op basis daarvan zal vanwege het cumulatieve overschot (Wajong-uitkering) na 2019 geen verlies aan arbeidsvermogen zijn. Voor de eerste jaren tot en met 2019 zou er wel een tekort zijn te weten € ,-. Het totale verlies aan arbeidsvermogen is volgens de verzekeraar € ,-.

Vervolg verzekeraar De verzekeraar baseert haar stelling op statistische gegevens. De verzekeraar hanteert cijfers uit 2005 die betrekking hebben op de arbeidsparticipatie van kappers. Uit die cijfers blijkt dat 52% van de kapsters stopt met werken op hun 26ste.

Deelgeschilprocedure Rechtsoverweging '(..) het redelijk te veronderstellen dat Esra, als vrouw in Nederland en gegeven haar culturele achtergrond en persoonlijke omstandigheden, een partner zou hebben gevonden en rond haar 26ste levensjaar kinderen zou hebben gekregen. Gezien de huidige en te verwachten economische situatie, ook in de kinderopvang is het redelijk te veronderstellen dat Esra in verband met de geboorte van haar kinderen gedurende 10 jaar niet zou hebben gewerkt en vervolgens vanaf haar 36ste levensjaar tot haar 67ste levensjaar, conform de door Reaal voorgestelde 50% ofwel 20 uur per week werkzaam zou geweest. Het is immers een feit van algemene bekendheid dat slechts een kleine groep vrouwen na de geboorte van kinderen fulltime blijft werken (..)'.

Deelgeschilprocedure Overige uitgangspunten: Esra zou zonder ongeval een VMBO-opleiding hebben behaald. Bij de vaststelling van het verlies verdienvermogen dient uit te worden gegaan van de NRL-indicateur Jonggehandicapten, de jeugdschalen en een groeiperiode van 10 jaar en dat gezien het verwachte opleidingsniveau een eindsalaris aan het eind van de groeiperiode op modaal dient te worden gesteld.

College voor de rechten van de mens Op 14 maart 2014 is namens Esra een klacht tegen de verzekeraar ingediend bij het College voor de Rechten van de Mensen (voorheen Commissie Gelijke Behandeling). De klacht richt zich tegen het feit dat de verzekeraar direct onderscheid maakt op grond van geslacht, hetgeen onder meer op grond van artikel 7 AWGB verboden is en voorts tegen het onjuist gebruiken van statistische gegevens. Hoorzitting staat gepland op maandag 23 juni Uitspraak wordt na de zomer verwacht.

Bodemprocedure en hoger beroep In de bodemprocedure zullen de overige schadeposten aan de rechter worden voorgelegd. De grootste schadepost betreft de verzorgingsbehoefte. Na ontvangst uitspraak CvRM zal procedure aanhangig worden gemaakt en zal om toestemming worden verzocht om in hoger beroep tegen de uitspraak in deelgeschil te kunnen gaan. Het Clara Wichmann fonds heeft zich tot ons genoegen in bovengenoemde procedure gevoegd als procespartij.

Bedankt voor uw aandacht