Pasen in de kleuterklas

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Goede Week.
Advertisements

De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen!
Wie heeft de stickers van de juf gepakt?
Plaatje vrienden op een bank
Op zoek naar… …Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven. Vanavond: ‘In gesprek met’ de kerkenraad.
Opgewekt.
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Ik wens je De kracht van god.
De beroemdste persoon die er is …
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Het kerkelijk jaar Thema 8.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Gods verborgen glans.
Het lijdensverhaal van Jezus
Tussen Pasen en Pinksteren.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
GOD MENS. GOD MENS GOD MENS GOD MENS Lucas 18:31-33 Hij nam de twaalf apart en zei tegen hen: ‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, en alles wat door.
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
WAT IS DE RODE DRAAD IN JOUW LEVEN ?
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
Welkom in deze kerkdienst
Zomaar een kaartje.
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
De Goede Week op school 2008.
Welkom in deze kerkdienst
…..overrompeld door verdriet
Godsdienst 1.
Geloven en nu….
Godsdienst.
‘voor de kinderen’.
Geluid aan.
De Heer is waarlijk opgestaan!
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
Wat gaan we doen? Vrijdag: Wat ligt er bij jou op tafel? Zaterdagochtend: Wat wil je met God delen? Zaterdagavond: Wat heeft Jezus in jouw situatie? Zondag:
Groep 1 t/m 4 Donderdag 5 april 2012
Mijn verjaardag..
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Pasen - zondag 31 maart 2013 Het graf is open, het nieuwe Leven is opgestaan. Hij die opgestaan is wijst ons de weg door de dood en het open graf heen.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Matteüs 1:18-25 Jezus brengt vreugde.
God redt zijn Kind Matteüs 2: Wie is er nu bang voor een baby? Niemand toch? Maar koning Herodes wel. Hij is bang voor Jezus. Hij heeft gehoord.
Paasviering 2015 CBS Op de Zandtange.
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
Het eerste lied: Psalm 25: 1, 2 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: ds. J.F. Harmanny te Hoek We lezen: Spreuken 1: 1 - 7,
We lezen: Numeri 1: ; 44 – 46 De preek gaat over Numeri 1:18b Iedereen telt mee Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied:
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
De robot en de uitvinder! Geschreven door de kinderen van groep 3 en 4a!
De preek gaat over Efeziërs 4: : 5 Welk stempel draag jij? Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds. P.J.C. Colijn te.
Spring in het diepe!.
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Welkom in deze kerkdienst
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
DoeMeeDienst GemeenteGroeiGroep 28 februari 2016 Thema: Als kinderen andere wegen gaan…. Welkom!
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied: Psalm 89: 7 We lezen: Lucas 2: De preek gaat over: Romeinen 12: 1a Voorlezer:
Dit verhaal wil jou onrustig maken. Het Evangelie maakt onrustig.
De preek gaat over: Lukas 24: Voorlezer: Jan Dees Voorganger: Ds. J.F. Harmanny te Hoek Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Eerste.
Ik ben de Koning van de Joden. Jezus uit Nazaret, koning van de Joden Ik ben de Koning van de Joden.
HIJ IS WAARLIJK VERREZEN !
De Goede Week 2013 op de lagere school.
Godsdienst bij de jonge kleuter
Transcript van de presentatie:

Pasen in de kleuterklas

Pasen in de kleuterklas BC Pasen Pasen vieren met de kleuterklas of school

BC Pasen uitwerken Bij voorkeur VOOR de Paasvakantie of net na paasmaandag Inhoud: de vreugde om de Levende Christus laten mee-beleven. Dat Jezus leeft is evangelie= goed nieuws! Voor de kleuters is Pasen…

geboorte van nieuw leven, genieten van nieuw leven Pasen is… lente, geboorte van nieuw leven, genieten van nieuw leven (kuikens, lammetjes,…) en de eerste zonnestralen. (Uit Werkplan Godsdienst, meevieren met kerkelijke feesten, pag 123,124)

de blijheid om het leven, vreugde dat de paasklok komt. Dit kan samen gaan met de blijheid om het leven, vreugde om wat groeit na de winter, vreugde dat de paasklok komt. (Uit Werkplan Godsdienst, meevieren met kerkelijke feesten, pag 123,124)

Wil jij jouw ei kwijt? Hoe loopt het bij jou op school? Waar hoop je op? Wat zijn je vragen?

BC Pasen uitwerken In dit BC – zoals in élk BC- een stuk ‘Jezus- beeld’ aanbrengen. de vreugde om Jezus om wie Hij is, om hoe Hij met mensen omgaat, omdat Hij goed doet voor anderen, omdat Hij bij ons is ,… Vooral in gebed een vreugdevolle sfeer

BC Pasen uitwerken bij oudste kleuters De bijbelverhalen vormen de rode draad Jezus op weg naar Jeruzalem Intocht in Jeruzalem= Palmzondag (zondag voor Pasen) - beelddidactiek: wie kijkt blij? Wie niet? Waarom? - alle kleuters knutselen iets om mee te zwaaien en dan dramatiseren

dit laten associëren met … Kleuters dit laten associëren met …

BC Pasen laatste avondmaal Verhaalelementen: Voetwassing: elkaar dienen- elkaar helpen Samen aan tafel: In de klas: delen met elkaar, zoals de vrienden van Jezus doen

BC Pasen laatste avondmaal Vieren in de kleuterschool In elke klas of toch samen? In de kerk rond het altaar SAMEN beleven

Laatste avondmaal Beeldend werken: welke mensen zitten mee aan Jezus’ tafel? Zichzelf ‘knutselen’ en in een viering de kleuters uitnodigen aan jezus tafel mee te zitten.

BC Pasen- Pasen vieren Merk op: geen lijdensverhaal! Verrijzenis: 2 verhaaltradities in de evangelies lege grafverhalen verschijningen (aan de leerlingen, grote groepen, 2 mannen op weg naar Emmaüs) Geen verhalen over het lege graf bij kleuters. Pasen vooral ‘vierend mee-beleven’

Zijn aanwezigheid maakt ons warm vanbinnen, doet ons ook volop leven. Kleuters op een muzische manier (muziek, dramatisch spel, dansen) laten mee-beleven met de ervaring van de leerlingen na Jezus’ dood: Hij leeft onder ons, Hij is dicht bij ons en dat maakt ons blij. Zijn aanwezigheid maakt ons warm vanbinnen, doet ons ook volop leven.

Pasen vieren Lente vieren Kleuters brengen lentemateriaal aan …vooraf beleving ‘voeden’, Poppenspel of prentenboek ‘Beloofd is beloofd’ Aandacht voor gebaren: met water een kruisje maken, vuur aan de paaskaars, een kruis van takjes

Pasen vieren Bijbelverhalen van de Goede Week laten mee-beleven Bij het binnenkomen: intocht in Jeruzalem: laat hen allemaal in hun rol inleven Laatste avondmaal: zoals Jezus en zijn vrienden delen Verrijzenis: bij voorkeur de 2 mannen op weg naar Emmaüs

Pasen vieren Bruikbare materialen TOV voor kleuters: uitgewerkte paasviering vanuit elke leeftijdsgroep. Kleuters tonen aan elkaar wat ze in het BC deden (dansen, materialen, dramatiseren) Tuin van Heden Naömi prentenboeken

Pasen vieren Materiaal is belangrijk maar vooral jullie zijn belangrijk!!!! Kleuters beleven mee wat volwassenen aan zingeving, geloof beleven. Als het voor jullie betekenis heeft zullen ze dit mee- beleven. Nodig gerust ouders en grootouders uit! Vreugde en verbondenheid om het goede nieuws (evangelie) dat Jezus leeft!

Ik ben mijn ‘ei’ kwijt!

"Weet je wat Pasen is?" En het kind zei: "paaseieren rapen". Toen keek ik naar de moeder: "ze weet er alles van, kom maar eens kijken". Ik ben gegaan en zag het kind: snel weg, zoeken, vinden, juichen, lopen, aarzelen, denken en ze stond stil bij enkele kleintjes die niets gevonden hadden. Ze telde af en deelde met hen alles. Toen keerde ze terug en was blij met ieder nog gevonden ei. Zou ze toch gehoord hebben van Jezus die weer leefde en die in mensen zichtbaar wordt wanneer ze elkaar met liefde omringen?

Een zalig Pasen! Moge elke dag je nieuwe vreugde geven! Moge je in elke mens op je weg een zichtbaar teken van vriendschap herkennen! Moge je hart smelten als chocola op je tong bij het ontdekken van dat leven! Want Jezus is waarlijk verrezen ...