werkgroepen visievorming Nieuwersluis

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Visie Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee
Advertisements

De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen
ALV dorpsbelangen Wat deden we?  Verkeer en Vervoer  Kinderopvang  Kruisweg  AED  Communicatie w.o. info bord en website  Speeltuin  Dorpsvisie.
Marco Oving Projectleider
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Debatavond over de toekomst van Stein 8 juni 2011 MFC Berg aan de Maas.
1.Geschiedenis tot nu toe. 2.Wat is er al voor elkaar? 3.Belemmeringen/kansen 4.En wat wenst u nu en hoe wilt u zich er voor inzetten? 5.Tenslotte…. Waar.
Buurtpreventie Zegge Januari 2014.
Klimaatbeleid & Welzijn / Sociale Zaken raakvlakken, meerwaarde & kansen Lokale Klimaatagenda.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Leefbaarheid en Vitaliteit van dorpen: Mythes en Uitdagingen
OV en Ruimte Effecten van beter OV,ruimtelijk beleid en flankerend beleid. Is het geheel meer dan de som der delen? Hans Hilbers, PBL.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
Praktijkwerkplaats Poort Verbinding vrijwilliger en professional / Samenwerking formele en informele zorg Henriëtte Nauta (VMCA) en Marjan van Doorn.
Welkom.
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
ENSPIJK duurzaam Beeldvormende raad 21 mei 2013
WERKPLAATS KANSRIJK PLATTELAND SAMEN AAN HET WERK VOOR EEN DUURZAAM EN KANSRIJK PLATTELAND.
Presentatie herijking VVP, openRAADhuisavond 9 oktober Naar een herijking van het VVP Verkenning van dilemma’s en opgaven.
concern 1 naam mei Vanaf 1 juni 1 logo.
Lokale voorzieningen van twee kanten bezien Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies.
Klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch
WERKPLAATS KANSRIJK PLATTELAND SAMEN AAN HET WERK VOOR EEN DUURZAAM EN KANSRIJK PLATTELAND.
Klimaatbeleid & Ruimtelijke Ordening raakvlakken, meerwaarde en kansen Lokale Klimaatagenda.
Wijkontsluiting stationskwartier
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
Vitale opgaven voor de Stad november 2014
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Werksessie Een openbare ontmoetingsplek in de openlucht 20 juni 2014 Peter van Heek (VKK-FDG)
Visie Zwiggelte Met mekaor Veur mekaor.
Reconstructie Jeltingalaan Buitenpost
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
Verkeersveilige Schoolomgeving
Weren groot (vracht)verkeer Heerjansdam. Samen nagedacht over maatregelen Dorpsraad Heerjansdam Gemeente Zwijndrecht KVOB Politie.
Krimp biedt kansen ! 3 november 2015.
Boer Burger Coöperaties en Ketenverkorting Boer Burger Coöperaties in voedsel, energie en land zijn geweldige innovatie plaatsen voor de groei van biologische.
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
Bestemmingsplan Buitenwatersloot voormalig Combiwerk Presentatie voor de Commissie Ruimte Verkeer en Wonen 27 oktober 2014.
AH WOON WONINGWET WOONVISIE. Algemene Huurdersvereniging WOON Algemene Huurdersvereniging WOON sinds belangenbehartiging voor de huurders van.
Stageproject Gemeente Sittard-Geleen 2025 Door: Laura Engels & Sander Bertrand.
EINDPRESENTATIE WERKGROEP DORPSVISIE: 14 maart 2016 Dorpsvisie Zuidwolde.
Berkelland in cijfers Wat betekent dit?. Taken procesbegeleider: Partijen bij elkaar brengen Introduceren van nieuwe instrumenten voor gemeenten en onderwijs.
Actiepunten Uitvoering Dorpsvisie Zuidwolde. Actiepunten stickeren WONEN 1.Onderzoek doen, of er animo bestaat voor een ‘geclusterd wonen’ voor ouderen,
` Thema avond gemeenteraad Neder-Betuwe Bestemmingsplan Waalwaard en mogelijke verplaatsing De Beijer BV Patricia van Eijndthoven 29 maart 2011.
Haarlem voor iedereen Koos Pelsser. Toegankelijkheid… … maakt dat mensen zelfstandig en op een gelijkwaardige manier gebruik kunnen maken van vervoer,
Woonvisie Drechtsteden Presentatie Infokamer Raad 30 maart 2010.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
15 mei 2012 Stimuleringsmaatregelen woningbouw Gemeente Landerd 2012.
De winst zit in de opbrengst NINTES experience september MVO; op weg naar nieuwe opbrengsten? Henk Folkerts, Rijnconsult.
Agenda avond Welkom Inleiding avond Presentaties Jeugd en Jongeren Aan de slag in groepen! (analyseren huidige situatie en toekomst) Pauze (± 21.00) Bepalen.
Uitslag enquête De uitslag van de enquête Werkgroep Dorpsraad Nieuw Bergen 17 juni 2015.
Routing en parkeren centrum Raamsdonksveer. Wat onderzocht? Routing –Met verkeersmodel varianten rijrichtingen binnen centrumring doorgerekend –Conclusies.
Glasvezel in de buitengebieden Buurtvereniging Horst Telgt.
Wat gebeurt er in Nederweert? Gemeente Nederweert Buitengebied in Balans, fijn stof en gezondheid. Stichting Leefbaar Buitengebied Nederweert Een gezonde.
RO & Milieu Gedwongen vriendschap onder de Omgevingswet? Sandra Anzion
Gezondheid & de Omgevingswet
HERINRICHTING VALKENBURGERSTRAAT
Structuurschets RONDOM KAMPERLAND.
Vernieuwen Opwierde-Zuid de wijk met toekomst
Nationaal Parkeercongres 2017
Welkom bij de Wijkraad De Groote Wielen
Omgevingswet en Gezondheid
Dorpsvisie Ternaard
Ellen Verstraten & Mariska Sijs
Samen sterk!.
Professionals met passie - Verbindend - Betrokken
WAARDMAKERS - TEAM 13 Samenstelling Team 13 * Michelle Helmig
Samen sterk!.
Transcript van de presentatie:

werkgroepen visievorming Nieuwersluis Verkeer & parkeren: 2013 Judith Majoor Koene Talsma Joep Esser Louise Woltering Verkeer & parkeren: 2014 Judith Majoor Koene Talsma Louise Beijers

werkgroepen visievorming Nieuwersluis Voorzieningen & ondernemen:2013 Willy van Adrichem Nieke Strijland Jeanine van Toledo Louise Beijers Wim van Schaik PI :2014 Janine Toledo Jan Dols Willy van Adrichem Ruud Nijman streekeigenproducten :2014 Henk van Drogenbroek nog ruimte voor deelnemers

werkgroepen visievorming Nieuwersluis Duurzaamheid & toerisme: 2013 Rob Strijland Peggy Rolvink Charlotte Doornebal Miranda de Jong Herald Roelevink Duurzaamheid: 2014 Jochem Croon Wim vd Engel Joep Essen Calis Herald Roelevink

visievorming

Dit is Nieuwersluis.... Een dorp, onderdeel van de gemeente Stichtse Vecht, dat gekarakteriseerd wordt door een bijzondere ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving, waar mensen fijn (samen)wonen en waar bezoekers welkom zijn om er te vertoeven en te ontspannen.

Visievorming Nieuwersluis De ontwikkeling - waarop voor Nieuwersluis wordt ingezet - is die van contramal voor de toenemende urbanisering van de Randstad. Een duurzaam, betrokken, levendig en toekomstbestendig dorp waar het goed toeven is. Dat is het Nieuwersluis van de toekomst.

Visievorming Nieuwersluis De Nieuwersluizers zijn het erover eens dat de toekomst van hun dorp vooral gebaat is bij extra aandacht en inspanning rondom 3 thema’s: -  Bereikbaarheid, parkeren en veiligheid -  (openbare) Ruimte voor ontmoeting -  Duurzaamheid en innovatie

-  Bereikbaarheid, parkeren en veiligheid Onder deze noemer wordt onderzocht hoe en waar het parkeerprobleem opgelost kan worden, hoe omgegaan moet worden met het doorgaand verkeer door Nieuwersluis, het snelheidsregime en de wens tot meer handhaving. En hoe de veiligheidsrisico’s die samengaan met het verkeer over N402, Vecht en ARK beperkt kan worden.

-  voorgestelde maatregelen Meer ervaarbaar maken van het historische, dorpse karakter voor doorgaand verkeer, door bijvoorbeeld verlichting. Door handhaving op snelheid, bijvoorbeeld door middel van flitspalen, zal doorgaand verkeer nog meer worden ontmoedigen.

-  voorgestelde maatregelen Bewegwijzering en doorstroming elders verbeteren, zodat “sluipen” door Nieuwersluis een minder logische optie wordt voor verkeer met een andere bestemming. Om een meer eenduidig verkeersbeeld te creëren is het wenselijk over te gaan tot slechts 2 verkeerssnelheden: 30 km/h binnen het dorp en op de Mijndensedijk, 60 km/h buiten het dorp.

-  voorgestelde maatregelen Op alle wegen geluidsarm asfalt wordt toegepast, gecombineerd met een actief beleid (handhaven) tegen norm overschrijdende geluidmakers. Er is onderzoek nodig naar de huidige en toekomstige parkeerbehoefte en voor uitbreiding. Het dorp kijkt uit naar een ommetje Nieuwersluis voor langzaam verkeer (fietsend, te voet of te paard).

-  voorgestelde maatregelen Doorstroom van het verkeer op de weg moet voorrang krijgen boven vaarverkeer. Door betere afspraken over brugbediening, met name in de zomermaanden, kunnen onnodige verkeersinfarcten worden voorkomen. Beter handhaving op snelheid van het vaarverkeer is zeer gewenst, m.n. op het ARK. Ook aanvullende maatregelen tegen golfslag door scheepvaart is zeer wenselijk.

- (openbare) Ruimte voor ontmoeting Hieronder wordt meegenomen het creëren van meer voorzieningen, het benutten van bijv. de PI en het fort voor het dorp, het verbinden van bewoners en ook ondernemers uit het dorp.

-  voorgestelde maatregelen Het ondernemersnetwerk kan versterkt worden als de ondernemers elkaar beter weten te vinden. Locaties met veel potentie voor nieuw ondernemerschap zijn de PI en het fort. Om elkaar te ontmoeten helpt ook ‘sport en spel’. Bestaande locaties - Ome Cees, de speeltuin, het zwembad en PI - zouden versterking kunnen krijgen door hun ‘basisactiviteiten’ uit te breiden.

-  voorgestelde maatregelen Wat betreft natuur en cultuur is Nieuwersluis rijk bedeeld, maar niet alles is even goed toegankelijk. Op dit moment worden al initiatieven ontplooid om het fort en de PI beter toegankelijk te maken en te benutten. Het zou goed zijn als er een waardevolle uitwisseling ontstond van kennis en vaardigheden tussen de bewoners van het open en het gesloten Nieuwersluis [PI].

-  voorgestelde maatregelen De gebouw en terrein van de PI bieden mogelijkheden die nadere verkenning verdienen. Wellicht kan het terrein in de toekomst benut worden voor de bouw van appartementen voor nieuwkomers of ouderen, parkeergelegenheid en sportgelegenheid.

- Duurzaamheid en innovatie Onderzocht wordt de mogelijkheden van een dorpscoöperatie voor het opwekken van energie, de mogelijkheden voor verduurzaming van het verkeer (ook van recreanten), aandacht voor verkrijgbaarheid van locale producten, educatie, versterken biodiversiteit en behouden van natuur.

-  voorgestelde maatregelen Oprichten van een Energiecoöperatie opgericht kan worden. Deze zal verschillende manieren van energie- en warmte opwekking onderzoeken. Een onderzoeksrichting is het toepassen van zonnecellen (bij voorkeur op boerenloodsen). Op het fort wordt momenteel het gebruik maken van aardwarmte onderzocht. Ook het stimuleren van woningisolatie en warmwaterpanelen draagt bij aan de gekozen doelstelling.

-  voorgestelde maatregelen Toerisme kan worden verduurzaamd door aanbieden van oplaadpunten bij aanlegplaatsen. Verder wil men oplaadplaatsen voor elektrische auto’s en fietsen in het dorp. Ook bewoners zouden voor vervoer steeds meer kunnen kiezen voor elektrische voertuigen, die bijvoorbeeld onderling gedeeld kunnen worden.

-  voorgestelde maatregelen Beschikbaar maken van lokale producten voor bewoners door bijv. een buurtwinkel in de PI of groente-en-fruit automaten bij de agrariërs op het erf. Overige maatregelen zoals: een centraal inlever en ophaalpunt voor pakjes scheelt vervoersbewegingen van bezorgdiensten; het aanbieden van natuureducatie etc.