De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen

Verwante presentaties


Presentatie over: "5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen"— Transcript van de presentatie:

1 5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen

2 Probleem Oplossing 1. Verpaupering Gentrification  Stads -sanering
en -renovering 2. Ruimtelijke segregatie/ sociale-polarisatie Dure en goedkope huizen / appartementen door elkaar heen bouwen in een buurt. 3. Verkeers- en milieuproblemen -Stimuleren openbaar vervoer, carpoolen etc. -Mobiliteitsbeperking door extra belastingen 4. Afname leefbaarheid Grote stedenbeleid:  leefbaarheid en integratie bevorderen d.m.v. sociale woningbouw en –economische, culturele en -sociale gentrification 5. Te veel ruimtegebruik De compacte stad  (de stad inbreiden i.p.v. uitbreiden).

3 1: Verpaupering: De kwaliteit van de wijken. Dit zie je aan vervuiling, criminaliteit en gevoelens van onveiligheid bij de bevolking

4 Vooral in gebieden met (bevolkings) krimp is kans groot
Problemen van de stad

5

6 1. Oplossing tegen de verpaupering is: gentrification
1. Oplossing tegen de verpaupering is: gentrification. Het opknappen van de (achter)buurten. door: saneren: de oude gebouwen af te breken en nieuwe te bouwen, of door – renoveren: bestaande woningen op te knappen.

7 Gentrification

8 2 Ruimtelijke segregatie/ sociale polarisatie
Gevolg van het wegtrekken van de jonge rijke stedelingen (door sub-urbanisatie) wijken met -mensen die weinig geld hadden -veel allochtonen -veel bejaarden De bevolkingsgroepen (rijke, arme, allochtone en Nederlanders) kwamen apart van elkaar te wonen + vergrijzing van de oude stadsdelen

9 Ruimtelijke segregatie/ sociale polarisatie
Chinatown

10 Waarom bij elkaar in één buurt?
Ruimtelijke segregatie/ sociale polarisatie Waarom bij elkaar in één buurt? Kettingmigratie Lage huizenprijzen Jongeren gingen weg, blijven ouderen over

11 Ruimtelijke segregatie/ sociale polarisatie

12 Toekomst voor Nederland?
Ruimtelijke segregatie/ sociale polarisatie Toekomst voor Nederland? Nu al in de VS. Gated communities: Ommuurde groepen woningen bewaakt door een beveiligingsdienst uit angst voor de armere mensen.

13 Zo worden de verschillende bevolkingsgroepen gemengd.
Ruimtelijke segregatie/ sociale polarisatie Problemen van de stad Oplossing probleem 2: Om te voorkomen dat stedelijke rijke gezinnen wegtrekken uit de stad, worden er tegenwoordig ook eengezinswoningen (appartementen) in de stad (of aan de rand van de stad) gebouwd, tussen de oude bestaande huizen. Zo worden de verschillende bevolkingsgroepen gemengd.

14 Rotterdam Nieuwbouw van dure apartementen
Ruimtelijke segregatie/ sociale polarisatie Rotterdam

15 3 Verkeersproblemen Door suburbanisatie, verstedelijkte het platteland om de stad heen ook. Rust en de ruimte gingen verloren. Forensen/pendelaars zorgen iedere dag voor files, opstoppingen, parkeerproblemen en luchtverontreiniging.

16 Verkeersproblemen Oplossing???

17 3. Oplossing verkeersprobleem.
Verkeersproblemen 3. Oplossing verkeersprobleem. Mobiliteitsbeperking, door de overheid bedachte positieve en negatieve maatregelen om mensen uit de auto te krijgen.

18 Verkeersproblemen

19 Verkeersproblemen

20 4. Afname leefbaarheid: hoe aantrekkelijk en/of geschikt een gebied of gemeenschap is om er te wonen, of te werken. Iedereen heeft een idee van de betekenis, maar de exacte omschrijving is sterk afhankelijk van tijd en plaats

21 Leefbaarheid Oplossing probleem 4. Om ruimtelijke segregatie en sociale polarisering tegen gaan is het grotestedenbeleid bedacht. Dit is gericht op versterking van leefbaarheid en sociale veiligheid in buurten.

22 Leefbaarheid Doel grotestedenbeleid: - sociaal culturele veranderingen in buurten, door verbetering leefbaarheid en integratie. Dit moet bereikt worden door:

23 1. Sociale woningbouw Leefbaarheid

24 2. Gentrification:. de opwaardering van een buurt of stadsdeel op
2. Gentrification: de opwaardering van een buurt of stadsdeel op economisch- cultureel- en sociaal-gebied. Leefbaarheid

25 Economisch: saneren & renoveren zijn middelen van gentrification.
Leefbaarheid

26 Cultureel: witte vlucht, tegengaan.
Leefbaarheid

27 2.3: Sociaal: sociale veiligheid
Objectief = geregistreerd Subjectief = gevoel van veiligheid

28 5. Teveel ruimtegebruik

29 Ruimtegebruik

30 Ruimtegebruik

31 Ruimtegebruik 1950 Rotterdam Blaak 1885

32 Ruimtegebruik Rotterdam Blaak 1950

33 Ruimtegebruik Rotterdam Blaak 2009

34 Ruimtegebruik Rotterdam Blaak 201?

35 5. Oplossing te veel ruimtegebruik: Vanaf jaren ’80 –’90:
De compacte stad: Het overheidsbeleid, vooral vanaf de VINEX, gericht op een intensiever gebruik van de stedelijke ruimte en gericht op een versterking van de stedelijke functies (vooral de woonfunctie).

36 Inbreiding is het bouwen binnen bestaande bebouwing.
Ruimtegebruik Inbreiding is het bouwen binnen bestaande bebouwing. Open plaatsen bebouwen Gentrification Aantrekkelijke nieuwbouw Stad leefbaarder maken

37 Ruimtegebruik VINEX Ypenburg Den Haag

38 Wie gingen er met de re-urbanisatie vooral weer in de stad wonen?
Ruimtegebruik Wie gingen er met de re-urbanisatie vooral weer in de stad wonen? Yuppen (Young Urban Professionals) Dinkies (Double Income No Kids)

39 Waarom willen zij in de stad wonen?
Ruimtegebruik Waarom willen zij in de stad wonen? Uitgaan, evenementen, cultuur, dicht bij werk, sfeer.

40 Ruimtegebruik

41 Ruimtegebruik

42 Doelen compacte stad: Draagvlak houden voor voorzieningen in steden
Ruimtegebruik Doelen compacte stad: Draagvlak houden voor voorzieningen in steden Mobiliteit terugdringen Voldoende (kwaliteits) woningen Kwalitatief goed en afwisselende buurten


Download ppt "5 stedelijke problemen – 5 stedelijke oplossingen"

Verwante presentaties


Ads door Google