Hoe brei een team?.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In 48 uur de wereld rond De integrale organisatiediagnose in 48 uur
Advertisements

Op koers met het Zelfmanagementkompas
Door goede gesprekken groeien
AANLEIDING Projecten die studenten moesten organiseren gingen vaak mis in de voorbereiding. Vaak lag dat aan miscommunicatie en te weinig voorbereiding.
Doen, denken, willen Workshop voor opleiders en begeleiders
“Hoe kom ik aan klanten?”
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Crisis interventie De structuur Methoden en technieken.
….een korte presentatie
John Vaupell Justin van der Steen
Ik droomde dat ik een interview had met God.
Provocatief te werk in een assertiviteitstraining.
HGW en gesprekken met leerlingen
Hoe ik verander Shirine Moerkerken
Werkvormen als vanzelf
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Hogescholen in Dialoog
Oplossingsgericht coachen
De schaduw en het licht Tekst Toon Hermans Muziek James Galway
Het is spannend en dat mag
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Een lessenserie van drie lessen
Leiderschap en zelfbedrog:
Doelstellingen formuleren
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Wie weg is wordt gezien Hoe het altijd gaat… wie niet weg is wordt gezien wie weg is wordt niet gezien Niet als je Jezus heet wie weg is wordt gezien.
Een theoretische verkenning
CanDo Coaching.
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Samen sterk in verandering
Persoonlijk ontwikkeling Plan Deniz Engin
Werkhoudingsproblemen bij hoogbegaafde kinderen
Visie & Strategie.
Tatiana Constandse John Ouderling.
Online filmpjes maken. (
Online filmpjes maken. (
Interpunctie, Veghel WEB-CURSUS.
Op zijn 95ste besluit Don Juan nog te trouwen …
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
X-stream les 4 WELKOM. Wat gaan we deze les doen?  Korte terugblik vorige les  Doelen van deze les  Digitale identiteit  Online samenwerken  Eindopdracht.
Veranderen, Haal er uit wat er in zit!. Programma: Voorstellen Wat verandert er bij jullie? Veranderen. Welke processen spelen er? Model. Hoe kijk je.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
LOOPBAANSCAN MEDEWERKERS SECTOR WATERSCHAPPEN. JOUW LOOPBAAN De nieuwe cao sector waterschappen biedt kansen om jezelf verder te ontwikkelen in je loopbaan!
Plancyclus les 3 Actualiteit Quiz over de stof tot nu toe
Communicatie 2 – kw 2 Les 1.
Happy new year Goede voornemens.... Waardenlijst Neem de waardenlijst door. Omcirkel de vijf voor jou belangrijkste waarden van de groep waarop je werkt.
Plancyclus, les 4  Actualiteit  Vragen naar aanleiding van vorige les  Vragen over hoofdstuk 4 en 5  Observeren met een plan; het verschil tussen observeren.
Eigenaardig hoe dit uitkomt. Zelfs als je niet religieus bent, zou je dit moeten lezen …
Opdrachten en eindopdracht
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
Verschillende rollen en stijlen
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
Waarom? Je hebt de afgelopen lessen je interesses, vaardigheden en persoonlijkheid in kaart gebracht. Waar dat samenkomt, daar ligt je passie. Dat.
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ orde in de klas
Kennissessie Lumina Spark 1 februari | Pagina 2 Doelstellingen Delen ervaringen – vragen Ervaringen Management in Motion? Ervaringen/vragen Interimmers?
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Masterclass W&T-Vaardigheden TRAINING 2: SOCRATISCHE DIALOOG.
Wetenschap & Technologie en zaakvakonderwijs [naam trainer]
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Anders kijken, anders doen
LOB Waar ben je trots op?.
Leerwerkplan EM2X Daphne Keller.
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Transcript van de presentatie:

Hoe brei een team?

Teampatronen In deze presentatie: Wat zijn teampatronen? Wat is de wisselwerking tussen individu en team Hoe verander je teampatronen?

Praktijkvoorbeeld 1 Een vestiging van een goed lopend internationaal werkend produktiebedrijf krijgt te maken met teruglopende produktie. Nieuw elan is nodig, men zet een frisse manager van buiten op de vestiging. Binnen een jaar is hij zijn draagvlak kwijt bij zowel de medewerkers van de vestiging als bij de leden van het grote MT. Wat is er aan de hand?

De relaties

De analyse: het zwarte schaap Wie is het zwarte schaap? Het MT had een werkend interactiepatroon dat verstoord is door Arend. Hij komt gewenste vernieuwing brengen in het productieproces, maar op relatieniveau is dat niet gewenst. Arend wordt al snel gezien als de ‘schuldige’.

Praktijkvoorbeeld 2 Wie?

Systeemdenken Wat is systeemdenken Systeemdenken: Manier van kijken en denken. Uitgangspunt: de relaties tussen de medewerkers bepalen het resultaat. Dus niet de optelsom van de individuele medewerkers. Of: De patronen bepalen de trui, niet de draadjes wol Technieken 2 en technieken 1 pagina’s verkeerd om of titel aanpassen? Wat is systeemdenken

Homeostase Een paar begrippen Interventies die een beroep doen op vernieuwing van het systeem worden vaak automatisch gesaboteerd. Omdat: Homeostase: elk systeem/groep mensen die een (werk)relatie heeft streeft naar behoud van de huidige situatie (of: de trui wil graag een trui blijven) Een paar begrippen

Analytisch denken Je kunt iets uit elkaar halen, de onderdelen vervangen en weer in elkaar zetten Technieken 2 en technieken 1 pagina’s verkeerd om of titel aanpassen?

De verschillen Wat is systeemdenken Systeemdenken Analytisch denken We begrijpen het geheel door te kijken naar de interactie tussen de delen. Analytisch denken We begrijpen het geheel door de onderdelen te analyseren en te begrijpen Gaat over bovenstroom & onderstroom Gaat over bovenstroom Wat is systeemdenken

Hoe ontdek je patronen? 1 x = gewoon 2 x = opmerkelijk 3 x = patroon Patronen geven informatie over systeem

Hoe verander je patronen? Uithalen Opnieuw breien Benoem welk patroon veranderd moet worden (consensus) Formuleer gewenst patroon Oefenen, breien, feedback

Opdracht Bedenk twee of drie patronen in jouw team die je graag zou willen veranderen Bespreek in tweetallen: Wat moet jij veranderen om dat patroon te helpen wijzigen? Wat moeten andere teamleden veranderen? Welke beren zie je nog op de weg?

Wat zijn de voordelen? Systeemdenken: Manier om naar teams te kijken Ontschuldigt Geeft iedereen een rol in het systeem Creëert kansen: 1 + 1 = 3 Concreet aan de slag in het hier en nu Wat zijn de voordelen

Vragen?