Waterkering Westerschelde

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H5 Financiële Rekenkunde
Advertisements

Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
Innoveren voor gezondheid
Handleiding MKBA bedrijventerreinen CE Delft, Martijn Blom 28 mei 2009.
Kaderrichtlijn Water en Natura 2000:
Op zoek naar een ondernemingsmodel dat werkt
Peter van Asperen 2 3 Haute Equipe Subsidies 4 (Innovatieve) financiering.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
Verfijning knelpuntenanalyse Mogelijke strategieën
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
‘Mentoring, koersen op kwaliteit’
Paul van der CingelPaul van der Cingel, Seniordocent Economie,Opleiding Journalistiek Concrete co-creatie Haal meer uit het jaarverslag.
Wat kost de EHS ons als de EHS klaar is ? Een verkenning Aris Gaaff, Henk Smit, Arianne de Blaeij Ruimteconferentie 3 november 2009.
Workshop creatief brainstormen
Financiering van eHealth innovaties
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Informatie besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ)
Meten is weten, gissen is missen. Hoe staat het met uw liquiditeit?
Case Zeesluis Ijmuiden
Overheden in de financiële en economische crisis John Crombez.
© 2005 natuurlijke partner voor jongerenmarkten Products, services & marketing for sustainable [youth]markets ¤
Inleiding Waarborgfonds Sociale Woningbouw
Maatschappelijk Aanbesteden
OR-platform 15 november.
INVESTERINGSPROJECTEN
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
Cursus Onderwijseconomie
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
De 10 wegen en moderne marktbenadering
Landschap beschermen en ontwikkelen
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Hoofdstuk 8 Plannen en doelen stellen
Investeringsstrategie 2010 – 2020 cie Wonen 25 juni 2008.
Op weg naar een generiek model voor een regionale volksgezondheidsrapportage Marja J.H. van Bon-Martens CEPHIR seminar Regionale Volksgezondheid Toekomst.
Missie, visie, strategie & jaarplan
Kennis- en Onderwijscentrum Bodem en Ondergrond Leergang Oriëntatie Bodem en Ondergrond.
Strategische samenwerking
Henk de Kok Wouter van den Wildenberg Willem Heineke Congres Maatschappelijk Vastgoed Elba Media 17 april 2013 Gemeentelijk vastgoed Verdienvermogen mogelijk?
Collegagroep PW 3 april Gasten Fred Dhont, directeur Socius Mien Quartier, stafmedewerker Femma Walter Van Wouwe, projectmedewerker Clemensprovincie.
Kennis ontwikkelen en delen in TechNetkringen Ruud Bolsius mei 2011 TechNet, TechniekTalent.nu 2011.
Vitale opgaven voor de Stad bestuursvergadering ZON, 4 febr. 2014
Vitale opgaven voor de Stad november 2014
1 De businesscase: een belangrijke stap op weg naar een KlantContactCentrum Doret Boonstra Intern adviseur.
IA – LABELS Rogier van der Linde & Davy De Winne, 2014.
een nieuwe LEADER periode
Recordkeeping - in 7 stappen naar een digitaal archief
Een gezonder Nederland VTV-2014
Centrumvisie Presentatie winkeliers/ eigenaren 15 September 2014.
Adaptatie aan overstromingsrisico Bestuurlijke aspecten van risicozonering in de RO Nico Pieterse, Joost Tennekes, Leo Pols en Kersten Nabielek.
Strategische Buurt Ontwikkeling
Juridische bescherming van dijkrelicten
REGIONAAL OPENBAAR VERVOER presentatie hoorzitting commissie VVI Amsterdam 10 maart 2006 Douwe Tiemersma Regionaal Orgaan Amsterdam.
Maatschappelijke kosten- batenanalyse
6 stappen in Risico management
H2 Achtergrond.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
1 Topsector Energie 16 november 2012 Michiel Boersma Topteam Energie Topsector Energie.
Wanneer en hoe regel je je financiering. Programma Welkom Voorstellen Svn en bank Toelichting op proces financiering Vragen.
Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’
Businesscase vanuit een ander perspectief Herman Uffen MSc. Koplopers Archief 2020.
1……………………….. Doeltreffende samenwerking Markermeer - IJmeer 12 november 2015 Corné Nijburg.
Werkconferentie economische vitaliteit, 1 november 2012Jan Sijtsma outube.com/watch?v=S9ISlgCG3bA ‘de KUNST van het VERBINDEN’
Guides for gutter Text colours R 27 G 66 B 152 R 0 G 0 B 0 R 127 G 127 B 127 Background.
MKBA Randweg Nederweert Themaraad Ontwerp structuurvisie N266 & Kanaalzone Nederweert Nederweert, 27 juni 2016 Koen Vervoort.
Businessplan April 2012 International Airport Teuge
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Key Process Indicator Sonja de Bruin
Samenhangende verstedelijking en hoogwaardig OV langs de Oude Lijn
Astrid Gobardhan Advocaat/DPO NIBC Bank N.V.
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Transcript van de presentatie:

Waterkering Westerschelde White elephant of nieuw icoon? Martin van der Does de Bye Sigrid Schenk Rotterdam, 2 oktober 2014

“White elephant” of nieuw icoon?

De route naar een financieel haalbare casus Als financieel econoom stellen we 2 vragen over dit idee: Is het maatschappelijk een aantrekkelijke (rendabele) investering, m.a.w. zijn de verwachte baten hoger dan de kosten? Hoe kan het project zodanig worden gestructureerd dat het betaalbaar wordt?

Martin

Vraag 1: een rendabel project?

In 7 stappen bepalen of een project maatschappelijk aantrekkelijk is (MKBA) Bepalen probleem of ambitie Bepalen van het goedkoopste alternatief Bepalen van reële alternatieven Benoemen en kwantificeren van de kosten en de baten Benoemen en waarderen risico’s Verdelen van de kosten en baten tussen de stakeholders Presenteren van de resultaten

Grafische presentatie van de resultaten

Stap 1: Probleem/Ambitie Wat is de ambitie/welk probleem dient te worden opgelost, zegt U het maar… Bescherming van het achterland tegen hoogwater? Slimmer omgaan met steeds groter worden containerschepen? Onderdeel van internationaal top netwerk van havens? De basis voor een betere ontsluiting N-Z over de weg? Een middel om op een andere manier met natuur om te gaan?

Stappen 2 en 3: Alternatieven Goedkoopste alternatief Nul alternatief Alternatieven

Stap 4a: Kosten Kosten kering en sluizen Investering orde 10 mrd B&O orde 100 mio/jaar + kosten voor o.a. : Zeecontainerhaven inclusief inrichting Gebiedsontwikkeling en infrastructuur Natuurcompensatie Kortom: een (megalomaan?) miljarden project of toch een niet te missen kans

Stap 5b: Baten ?

Stap 5b: Baten en vermeden kosten Directe baten o.a.: Exploitatie buitengaatse zeecontainerhaven Werkgelegenheid Reistijdwinst N-Z as Indirecte baten o.a.: Milieu- en natuurbaten Versterking export positie Nederland (waterbouw) Vermeden kosten o.a.: Dijken langs en onderhoud van de Westerschelde Waterveiligheid Antwerpen Eerst kwalitatief dan kwantitatief

Stap 6: Verdeling kosten en baten over de stakeholders Onderscheid tussen publieke-, private- en maatschappelijke stakeholders: Baten worden verschillend gewaardeerd Onderscheid: Korte- en lange termijn Oog voor verschil in doorkijk per actor: Private- vs publieke sector Opmaat naar de businesscase

Vraag 2: een betaalbaar project?

De kosten gaan voor de baten uit Primaire doel: Investeren in de Westerschelde om kwaliteit toe te voegen en economisch perpectief te bieden En om daarmee toekomstige meerwaarde te genereren. Uitdaging: Is het project te bekostigen? En kan de toekomstige meerwaarde hierbij worden benut i.g.v. financiering? En kan –indien noodzakelijk of gewenst – aan de jaarlijkse verplichtingen worden voldaan?

Een bancaire business case voor een maatschappelijke investering De opgave: Het passend maken van de business case van… “Het bouwen van een stormvloedkering inclusief sluizencomplex als een ingreep die van doorslaggevende betekenis is voor het benutten van mogelijkheden voor toekomstige (regionale) gebiedsontwikkeling.” … door publieke middelen zo in te zitten dat er een bancaire casus ontstaat. Een bancaire business case betekent dat er in ieder geval voldoende inkomsten zijn om een lening af te lossen en in de tussentijd rente te betalen. Daarnaast zal een bank ook zekerheden zoeken ten aanzien van die inkomsten en/of de leninghoudende organisatie.

Publiek geld optimaal inzetten “Schuiven met geld” Investeringen kosten geld: wie ‘schuift’? Let op: private financiering is geen bekostiging. ‘Schuiven’ met beschikbare middelen (in de tijd) kan geld besparen dan wel private financiering mogelijk maken. Opties voor publieke inzet: Bijdragen aan de investeringskosten: verlaagt private financiering. Bijdragen tijdens operationele periode: nodig om af te lossen. Bijdragen kunnen als bekostiging of als (renteloze)lening. Ruimte in de business case verkennen: Private financiering aan te trekken. Publieke bekostiging om te zetten in een leningsvorm.

Kasstromen als startpunt Observaties: Boven: O.b.v. de startuitgangspunten is er onvoldoende bekostiging om de operationele kosten te dekken. Daarmee is een financiering aantrekken niet haalbaar. Links: Als er wel een lening wordt aangetrokken, loopt het kastekort fors op, er kan niet aan de leningsverplichtingen worden voldaan. Doel: het kassaldo (links) moet elk jaar positief zijn, en na 20 jaar mag het cumulatieve saldo rond de nul zijn.

Paradigmashift in structurering noodzakelijk Traditionele “rijk in de lead”-model is ten einde (hooguit rijk in regierol) Nieuwe samenwerkingsvormen ook in de regio: Gebiedscoöperatie (publiek, privaat en maatschappelijke actoren doen mee) Vroegtijdige betrokkenheid van de markt kan leiden tot kostenbesparing en andere verdienmodellen Toekomstige baathebbers investeren mee

Paradigmashift in benadering noodzakelijk Maak ruimte voor jonge mensen (zie o.a. Deltawerken en HSL): Nieuw elan Innovatieve gedachten De uitvinders van nu zijn de leiders van straks Investeren in de toekomst van de bv Nederland Vanaf dag 1 open proces met alle stakeholders Voor- en tegenstanders Internationaal

Vervolg

Hoe verder vanuit financieel-economisch standpunt Starten bij duidelijke probleemanalyse (en dus niet een oplossing) Betrekken van alle belanghebbenden en gezamenlijk probleem & oplossingen analyseren Nadat er draagvlak is voor oplossing, value capturing Samenwerkingsmodel tussen partijen vormgeven met als doel: Objectivering Kansen creëren en kansen verzilveren Op weg naar een haalbare case