De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Businessplan April 2012 International Airport Teuge

Verwante presentaties


Presentatie over: "Businessplan April 2012 International Airport Teuge"— Transcript van de presentatie:

1 Businessplan April 2012 International Airport Teuge
‘Groot in kleine luchtvaart’ Businessplan April 2012

2 Agenda Aanleiding Conclusies en aanbevelingen Deloitte
Hoofdpunten businessplan Achtergrond Toekomst visie Businesscase Vervolg

3 Conclusies en aanbevelingen Deloitte
Aandeelhouders hebben Deloitte Financial Advisory Services B.V. gevraagd de op dat moment beschikbare businesscase te beoordelen en verbeteropties en maatregelen aan te geven om de risico’s voor de gemeenten te verminderen. De conclusies/adviezen van Deloitte zijn o.a.: geef de gebruikers een actievere rol verbeter de bekendheid van Luchthaven Teuge ontwikkel een visie en werk deze uit stel een nieuwe businesscase op en betrek de stakeholders daarbij Splitst NV in een Luchthavenbedrijf en een Vastgoedbedrijf.

4 Hoofdpunten businessplan Achtergrond
Internationale luchthaven voor kleine luchtvaart Aandeelhouders : Apeldoorn (54,62%), Deventer (25,16%), Zutphen (11,59%) en Voorst (8,63%) Bevoegd gezag bij Provincie Gelderland Ruim vliegtuigbewegingen in 2011 1 verharde start- en landingsbaan en 1 grasbaan; 2 zweefstrips Teuge is een VFR (Visual Flight Rules) vliegveld. 2 bedrijventerreinen (Oost en Alberts); nog 2,7 ha uit te geven. 33 bedrijven/organisaties; werkgelegenheid FTE’s

5 SWOT

6 Hoofdpunten businessplan Toekomst visie
Groei kleine luchtvaart in Nederland komende jaren 3%. Korte/middenlange termijn: inzetten op verkeer met toegevoegde waarde (hoge opbrengst, duurzaam, innovatief of aanvullend) Bedrijfseconomisch onafhankelijk Met draagvlak van omgeving Betere marketing/uitstraling, Safety, Ruimtelijke ontwikkeling Middenlange/lange termijn Kleine luchtvaart onder druk (luchtruim en Alders) Is ook een kans, maar … vanwege de milieubeperkingen, kritisch kijken naar omvang en type vliegverkeer. -> visie rijksoverheid op kleine luchtvaart.

7 Hoofdpunten businessplan Businesscase
Operationeel resultaat positief, maar cashflow problemen door hoger rentelasten Totaal 3 mln. lening bij Deutsche Bank en Gemeenten. Looptijd: tot 30 juni 2012 Terugbrengen schuldpositie (totaal 1,5 mln) door: verkoop agrarische grond vooruitbetaling vordering ‘kamp Teuge’ verkoop Alberts-terrein Niet splitsen, maar met een heldere administratieve scheiding tussen de luchthaven en het vastgoed.

8 Hoofdpunten businessplan Prognoses 2012-2016
Tarieven voor dit jaar niet verhogen Verbeteren bedrijfsvoering/ verlagen kosten Realiseren verkoop bedrijventerrein Oost Aanvullende activiteiten (-> omzet verhogen) Investeren in achterstallig onderhoud, Mogas installatie, havendienstgebouw en Baanverlichting/GPS

9 Hoofdpunten businessplan Second opinion en risico analyse
Liquiditeitsproblemen door ontbreken match investeringen en de kortlopende schulden. Mogelijkheden om de schuldenlast te verminderen. Verkoop vastgoed geeft voldoende mogelijkheden om komende 6 jaar schulden volledig af te lossen (voorwaarde: mogelijkheid afsluiten langlopende lening) Zelfs in “worst-case scenario” kan er op zeer lange termijn toch voldaan worden aan de rente- en aflossingsverplichtingen (voorwaarden: alleen hoognodige investeringen en financierbaarheid tegen redelijke kosten)

10 Hoofdpunten businessplan Conclusie
Door aflossing groot deel van financiering, nemen rentelasten af. Hiermee verbetert het resultaat en ontstaat een positieve cashflow, waarmee investeringen kunnen worden gedaan. Goede marketing en promotie dragen er aan bij dat vastgoed portefeuille verder kan worden afgebouwd. In de tweede helft van dit jaar wordt private partnership onderzocht. Het perspectief voor de Luchthaven Teuge is positief. Midden in Nederland gelegen is zij de Luchthaven in Nederland voor de kleine luchtvaart. Dit realiseert zij zonder financiële steun, maar met betrokkenheid/draagvlak van ondernemers, gebruikers en omgeving.


Download ppt "Businessplan April 2012 International Airport Teuge"

Verwante presentaties


Ads door Google