Zingevingsvragen in de palliatieve zorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Deze TANTRA komt uit India.
Advertisements

Chantal Bergers 7 februari 2013
GOD is liefde.
“Het is allemaal toch maar gedoe”
3 x opvoeden 12 april Effecten van belonen en straffen
Jezus en de wet van Mozes.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Feedback Goed feedback kunnen geven is belangrijk
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Zorg. is een menselijke waarde Verpleegkundige zorg is.
Hoofdstuk 4 Omgaan met verschillen
Oplossingsgericht coachen
GOD.
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Benieuwd naar wie ik ben ...
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Godsdienst 1 1.
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Les 3 Deze les duurt 90 minuten
Coachen Maandag 14 juni 2006.
Als je de dood niet kent...
Wie ik ben.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Huisbezoek. Gebod &Verwachting van de Heer Menselijke mogelijkheden, techniek of vervoer en gewoontes.
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
PATIËNTGERICHT COMMUNICEREN
Communicatiehandvatten Blijf in contact
CanDo Coaching.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
VAARDIG SAMENWERKEN IN HET VRIJWILLIGERSWERK
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen  
Jij bent okay! Een competentietraining voor jongeren met LVB en hun ouders met psychische en/of verslavingsproblemen Ivon Riemersma Junior onderzoeker.
Orchies met.....spreuken De orchideeënfamilie is één van de
Volksuniversiteit Zwolle
Om soms eens dieper over na te denken
Aanvaarding en tolerantie
Meer zeggenschap bewoners Wat kan de corporatie doen? Samen op zoek naar de juiste voedingsbodem! Congres Corpovenista, 17 maart 2015, 1931 Congrescentrum.
Vandaag is het 4e thema van het project aan de beurt. Het gaat over verdriet in huwelijken en gezinnen. Soms gaat het helemaal niet goed in een huwelijk:
“…Deelgenoten (2)… Zoon of Knecht” 11 oktober Hebreeën 3:1-6.
Reclame Masters | Ik en reclame!
Het perspectief van de oudere
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Plancyclus, les 2 Actualiteit
Dialyse…… en wat betekent dit voor u als partner Carla Deen Dirry Keurhorst.
Omgaan met zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag
Beroepshouding en beroepscode
Marjolein Rikmenspoel Isala Saxion Deventer
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Dit verhaal wil jou onrustig maken. Het Evangelie maakt onrustig.
Rauw en troosten.
Communicatie bij kanker. Waarom dit boek? hulp nodig bij communiceren boeken ervaringsdeskundigen boeken deskundigen praktisch, toegankelijk juist over.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Psychosegevoeligheid en veerkracht Door: … Datum: …
Training praktijkbegeleider Rol van de begeleider Regio Scouting Zeeland.
Aandacht voor zin- en levensvragen door professionals in zorg & welzijn 5 feiten en fabels 30 mei 2017 Rinske Boomstra.
Assertief zijn Hoofdstuk 25 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Crisis-Management.
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Welkom 9/19/2018.

Reflecteren op ambities en kwaliteiten
Transcript van de presentatie:

Zingevingsvragen in de palliatieve zorg ‘Heel de mens’ Zingevingsvragen in de palliatieve zorg

Nieuwsgierig naar onbekende Innerlijke ruimte erkenning Zelfstandig en eigen Geborgenheid in het vertrouwde Wat en hoe kun je weten wat er in iemand omgaat, wat er op het spel staat? Waarnemen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven) Interpretatie Aandacht, contact, Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

“Mentos model” vaardigheden kennis ervaringen glanslaag kleurlaag sport sociale rol (in gezin) werk hobby's vaardigheden kennis ervaringen behoeften dromen verlangens geloof waarden kern

Wat voor jou van waarde is, wat jou drijft, motiveert Kern: Wat voor jou van waarde is, wat jou drijft, motiveert Wie jij in (het diepst van je) wezen bent Je authentieke zelf Ziel, geest Daar waar je verbonden bent met een groter geheel God Spiritualiteit (spirit) ?

Zingeving Zin: zinvol/zinloos, zin in (genieten) Betekenis: belangrijk, van waarde Ieder mens is uniek: Afhankelijk van de levensvisie/houding (kortom de levensbeschouwing). Al dan niet religieus Afhankelijk van wie deze mens in wezen is Niemand kan voor de ander bepalen wat voor hem/haar zinvol of van betekenis is

Zingevingsvragen/Spirituele behoeften Gezien willen worden in wie jij in het diepst van je wezen bent Basisbehoefte van iedere mens Ergens bijhoren (onderdeel zijn van een groep) Kerk, gezin, fanclub Ajax Trage vragen Als dat wat je doet wringt met dat wat voor jou van waarde is Crisis Als dat wat je doet en van waarde is wegvalt Existentiële crisis Confrontatie met eigen eindigheid (als alles wegvalt)

Hoe herken je dát er wat aan de hand is? Emoties (boosheid, onredelijkheid, verdriet, machteloosheid, angst voor de toekomst, gevoel van waardeloosheid, irritatie, paniek) Gedrag (‘s nachts steeds bellen, niets willen, fixatie op ziekzijn, waarom-vragen, behoefte aan informatie, controle uitoefenen, regie in eigen handen willen houden, geen aandacht vragen, rust willen, onrust, piekeren, strijd aangaan) Vraag om euthanasie/palliatieve sedatie (doodswens) Somatiseren klachten Familie (signaleren verandering in emoties/gedrag patiënt) Aanvoelen

Presentietheorie Andries Baart Presentie (HOE) Zijn Verhaal zoals het is Aandacht/betrokkenheid Met lege handen staan Mens zijn Oprechte interesse Om dat wat van betekenis is Wederkerigheid Erkennen Appèl De ander willen zien Interventie (WAT) Doen Diagnose/probleem zoeken Vraag achter de vraag Beoordelen Oplossen/adviseren Deskundigheid Kennis Vaardigheden Verantwoordelijkheid Moeten

Casus Mevrouw (Rita Mariano) is 67 jaar en verblijft in het ziekenhuis. Ze heeft keelkanker in een vergevorderd stadium. Niet meer operabel. Mevrouw was een bekende zangeres en heeft veel geld verdiend in haar werkzame leven. Zij heeft altijd met de gedachte geleefd dat met geld alles te koop is. Mevrouw heeft een pleegdochter. Ze is 10 jaar getrouwd geweest met een kunstschilder. Daarna gescheiden. Het is moeilijk om met haar te communiceren. Soms reageert ze afwijzend en zelf wat agressief en is ze niet voor rede vatbaar. Haar pleegdochter komt regelmatig op bezoek, maar ook zij heeft er moeite mee om goed contact met haar moeder te krijgen. Voorheen was dat contact altijd wel goed. Gesprekken in de richting van mevrouw haar ziek-zijn, wijst ze resoluut af. Ze wil niet over de dood praten.   Mevrouw heeft voor de vierde keer in korte tijd gebeld. Je komt als verzorgende/verpleegkundige binnen, en wilt ( jouw instap in het gesprek) nu wel eens weten wat er de reden van is dat ze zo vaak belt.

Wat in de casus heeft betrekking op zingeving? Hoe zou je deze mevrouw kunnen helpen met haar situatie onder ogen te zien? Wat in de casus heeft betrekking op zingeving? Hoe zou je dit gesprek willen openen en bedenk welke vragen je zou willen stellen om verder op de laag van zingeving en spiritualiteit in te gaan (denk daarbij aan wat je hebt gehoord aan theoretische kennis)