Gebeurtenissen op de dag van de opstanding

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hier en hiernamaals.
Advertisements

20 april 2014 Den Haag. 10 Spreek tot de Israelieten en zeg tot hen: Wanneer gij komt in het land dat Ik u geef, en DE OOGST daarvan binnenhaalt, dan.
Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
gekocht maar terzijde gesteld
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
Tussen Pasen en Pinksteren.
Hij is de opstanding en het leven, dat bewees Jezus door Lazarus, die al drie dagen in het graf had gelegen op te wekken uit de dood.
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
de genezing te Bethesda
Wat is de bedoeling van Johannes?
Tussen Pasen en Hemelvaart dagen verwerken...
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
De doop en de dood Lazarus ….
En God zag alles wat Hij gemaakt had, en zie, het was zeer goed. Gen
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
Jeruzalem!. Jeruzalem Bezit – vrede Vrede bezitten Werpen (water/woorden) – hersteld (Onder)wijzen – welzijn.
En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. Handelingen 1.
Paulus en Israël Romeinen steen des aanstoots, rots van ergernis Rom.9:33.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
De school van Tyrannus Handelingen 19:1-12.
Mattheüs: Jezus de Zoon van Abraham, van David Marcus: Jezus de dienstknecht, de obed-JHWH Lucas: Jezus is de Zoon van Adam Johannes: Jezus is de Zoon.
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Christus: opgewekt uit de doden!. 1 Corinthiërs 15:1-11 Getuigen van de opgestane Heer Bewijzen in de Schrift van hen die Hem gezien hebben.
Bij het kolenvuur Johannes
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
de bloeiende staf van Aäron
Pasen & Gilgal 1.
het laatste wereldrijk
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
57 Toen het nu avond geworden was, kwam een rijk man van Arimatea, genaamd Jozef, die eveneens een discipel van Jezus geworden was. 43 Jozef van Arimatea,
25 aug Zoetermeer 1. Galaten 1 11 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. 1 2.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
12...Wij immers zijn niet opgewassen tegen deze grote menigte die tegen ons is opgerukt, en wij weten niet, wat wij doen moeten, maar op U zijn onze.
Matteüs TEGEN HET AANBREKEN (lett. op- lichten) van de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de eerstelingsgarve!!
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Thema voor vanavond is:
Pasen 24 april 2011 Ontmoeting in de tuin
Pasen zondag 23 Maart 2008 Opgestaan Johannes 20: 1-18 Zij hadden uit de schrift nog niet begrepen dat Jezus uit de dood moest opstaan.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Hoe je kijkt bepaalt wat je ziet
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
1 Na de sabbat, toen de ochtend van de eerste dag van de week gloorde, kwam Maria uit Magdala met de andere Maria naar het graf kijken. 2 Plotseling begon.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Verlangen naar licht.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
Romeinen Denken en Dienen.
Over hart en gedrag … - VYA 10 augustus
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
De jongeman van Naïn Lucas 7:11-17.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
1 En op de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de Eerstelingschoof!
eind december... sinds duizenden jaren... midwinterzonnewende 2.
27 okt Zoetermeer 1. voorgeschiedenis  Paulus bezoekt de tempel (21:27)  'ontwijding van de heilige plaats' (21:28)  bijna vermoord (21:31) 
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
Het evangelie van de opstanding
1ste Paasdag 2015 Het graf is leeg! Voorganger: Ds. Marijn Rohaan
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
Samen met de Heer 1 Thessalonicenzen 5:4-11. En tot die de duiven verkopen zei Hij: "Neemt deze weg van hier, maakt van het huis van Mijn Vader geen handelshuis!“
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
de doortocht door de Jordaan
Transcript van de presentatie:

Gebeurtenissen op de dag van de opstanding

Johannes 20 1-10 Maria, Petrus en ……… Johannes 20 1-10 Maria, Petrus en ………. 11-18 Maria ontmoet de opgestane Heer 19-23 De Opgestane en de discipelen 24-29 Thomas en de Heer

‘Hij was bij de rijke in Zijn dood’ Jesaja 53:8,9 Jozef (toevoeger) van Arimathea, afkomstig uit mogelijk : Ramathaïm – Armathaïm (LXX) 1 Samuël 1:1,19 ‘een rijk man’ (Matth.27:57) rijk = oshir (580)  genade = chen (58)

‘een discipel’ (leerling) van Jezus …. maar in het verborgen… ‘een discipel’ (leerling) van Jezus …. maar in het verborgen….uit vrees voor de Joden (Joh.19:38) ‘aanzienlijk lid van de raad… ‘hij verwachtte het koninkrijk Gods’ (Mc.15:43) ‘een goed en rechtvaardig man’ (Lucas 22:50)

Hij werd gewikkeld in linnen windsels Hij werd gewikkeld in linnen windsels.. met mirre en aloë, ongeveer 100 pond (Joh.19:39)

‘er was ter plaatse waar Hij gekruisigd was, een hof, en in die hof een nieuw graf, waarin nog nooit iemand was bijgezet’

de hof van Eden (weelde)  hof van de rijke de hof van Adam  hof van de laatste Adam stervensproces begint  levensproces begint de dood treedt in  de dood overwonnen de slang en maninne  de Heer en Maria

Johannes 20:1 ‘op (de) een van de sabbatten echter’ (dag van de opstanding)

‘..en zij zullen Hem overleveren aan de heidenen om Hem te bespotten en te geselen en te kruisigen, en ten derden dage zal Hij opgewekt worden..’ Mattheüs 20:19

de derde dag.. rees het land uit de wateren op (Gen.1:9-13) bracht het land jong groen voort (Gen.1:9-13) kreeg Abraham Isaäk uit de doden (Gen.22:4) ging Jozua met Israël Kanaän in (Jozua 3:1-7) zal het volk Israël herleven (Hosea 6:1-3) is de bruiloft in Kana (Johannes 2:1-11) is de gemeente weggerukt (1 Tes.4:13-18) is er leven uit de doden!

Maria zag de steen weggerold en ging terug naar de discipelen

1,2 Maria bij het graf, ziet, dat de steen weg is, weet niet waar de Heer is 3-10 Petrus en de andere discipel 11-16 Maria ontmoet de boodschappers en de Heer 17-18 de Heer spreekt en Maria vertelt dit aan Zijn broeders

Onderbroken geschiedenis Onderbroken geschiedenis! Israël – gemeente – Israël Jakob: Kanaän – 20 jaar bij Laban - Kanaän Jozef: Potifar – 2 jr gevangenis – Farao Paulus: 2 jaar in eigen gehuurde woning Maria – Petrus + andere discipel - Maria

Petrus en ………?

Petrus en de andere discipel… kwamen uit en kwamen bij het graf de twee renden op gelijke wijze, de andere rende voor(uit), sneller dan Petrus en kwam eerst bij het graf hij buigt voorover en ziet de doeken liggen, gaat niet in ?

Simon Petrus ……. komt en volgt de ander en gaat het graf in en ziet de doeken liggen de andere discipel, die eerst bij het graf kwam, komt binnen; hij ziet (het) en gelooft blepo – kijken (vers 1,5) theoreo – aanschouwen (vers 6) eido – waarnemen (vers 8,9)

beide gingen in het graf en er weer uit beide = gelovigen uit Israël en de natiën in één lichaam  geen onderscheid meer, want de gelovige is samen met Christus : gekruisigd, gestorven, begraven, opgewekt, te midden van de hemelingen gezet! eenheid van het lichaam van Christus: samen

Want zij kenden de Schrift nog niet, dat Hij uit de doden moest opstaan

de linnen doeken: opstanding de Heer stapte er zo uit, ze lagen er zo nog Lazarus kwam naar buiten met de doeken om Jozef kwam uit de gevangenis en werd met linnen bekleed de priesters gingen in linnen gekleed  de Heer is hogepriester naar de ordening van Melchizedek sinds zijn opstanding en verheerlijking

..de discipelen gingen weer naar huis..

‘…zij hebben de Heer weggenomen uit het graf en wij weten niet, waar zij Hem hebben neergelegd…’ Johannes 20:2,13 Waar was Hij? Verborgen!

Maria : beeld van Israël, buigt zich voorover in het graf ziet twee boodschappers zitten, in witte klederen, een hoofd- en voeteneinde het lichaam van Jezus is weg  opgestaan! zij keert zich achterwaarts en ziet Jezus staan, maar weet niet, dat het Jezus is…

Maria! .... Rabboeni! (onze) Meester!

‘Raak Mij niet aan, want Ik ben nog niet opgevaren tot de Vader… ‘Raak Mij niet aan, want Ik ben nog niet opgevaren tot de Vader….. Ik vaar op naar mijn Vader en uw Vader, naar mijn God en uw God’

1e hemelvaart wegrukking gemeente Hemelvaart op de derde dag Terugkeer voor het lichaam van Christus

2e hemelvaart  gelovig overblijfsel gered : heel Israël Hemelvaart na 40 dagen vanaf Olijfberg Terugkeer met de voeten op de Olijfberg

Maria van Magdala ..ging heen en boodschapte de discipelen dat zij de Heer gezien had en dat Hij haar dit gezegd had  getuigenis over de Eersteling Maria – Mariam – HB: Miriam – geliefd door …. (de Heer) beeld van (gelovig overblijfsel van) Israël

Hij, Christus Jezus, is: de eerstgeborene uit de doden de eersteling van de nieuwe schepping de laatste Adam de Heer uit de hemel eersteling van hen, die ontslapen zijn hoofd van het lichaam van Christus