Voorlichting en preventie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het belang van buitenspelen m.b.t. beweging en gezondheid
Advertisements

Gezondheid, versterkt in eigen hand
Ans van de Ven- de Laat verpleegkundige / preventiemedewerker
Presentatie UNICEF.
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Interventie en implementatie
Veilige Publieke Taak Veiligheidsregio Hollands Midden
Masterroute Sociologie van Gezondheid, Welzijn en Zorg
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Nieuw: Digitaal Referentiekader Gezondheidsbevordering (Refka 2.0)
Masterroute Sociologie van Gezondheid, Welzijn en Zorg
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
JONGEREN en DRUGS van kennismaking tot verslaving
Presentatie gemeente Waalwijk Inhoud Gemeente en gezondheid Gemeente en GGD Relatie gemeente - GGD De GGD in Waalwijk 27 september 2007 Ans Hermans, relatiebeheerder.
Workshop Relationele en seksuele vorming
ADHD bij kinderen.
Nardi Steverink.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
RSV op school Jan Van Parijs.
Sociale contacten en familierelaties
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s)
Op weg naar een generiek model voor een regionale volksgezondheidsrapportage Marja J.H. van Bon-Martens CEPHIR seminar Regionale Volksgezondheid Toekomst.
Drugs Peer van der Kreeft voorzitter werkgroep drugs
Benzies & Batchies Interactief lesprogramma voor en door jongeren met theatervoorstelling en weerbaarheidstraining Gaby de Lijster.
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
Presentatie voor PDOO januari ‘08 Jan 08Maayke Nabuurs ICS.
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Dossier Empowerment.
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
Participatie en empowerment in gezondheidsbevorder ing Charlotte De Baets.
Erkenning AIDS-referentiecentrum AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, West-Vlaanderen 2 C.P. rubriek
Geestelijk gezond(heidsbeleid) in het onderwijs: uitgangspunten en handvatten. Mohsen Zagheden.
VoorZorg Primaire preventie van kindermishandeling 2015.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
Omgaan met de gevolgen van trombose
Week 6 GGZ Preventie en psycho-educatie
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Wat is een verstandelijke beperking en wat zijn de gevolgen ervan?
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Geeft voorlichting, advies en instructie
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
GOK-PROJECT ‘Relaties, seksualiteit, weerbaarheid? Praat erover, werk eraan!’
Thema 4 Seksualiteit & relaties Seksueel overdraagbare aandoeningen  soa’s.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Niet praten, maar doen De implementatie van een integrale aanpak Matty Crone.
Samenvatting tekst Homoseksualiteit bij jongeren.
Risicofactoren bij gezondheid en ziekte
Zelfredzaamheid en zelfmanagement
Gezondheid en gezond gedrag
Zelfmanagement of toch positieve gezondheid? Een dissident geluid
Vluchtelingen en asielzoekers
Sam Geuens Klinisch Seksuoloog VVS Ethicus
Finding ways to promote STI testing among the Afro-Caribbean community
Participatie en empowerment in gezondheidsbevordering
Hoofdstuk “Cognities” Medische Psychologie
Lesweek 5 Theorie gezondheidsvoorlichting Blz 211 t/m 226.
Voorlichting, advies en instructie
Veiligheid en (cyber)pesten In het onderwijs Woensdag 6 december 2017, Universiteit Maastricht Debijeplein 1, B0.126 Korte introductie. Kleinschalig.
Naam school Datum Logo van de school
Student en Welzijn, op weg naar inclusie
Preventie en gezondheidsbevordering
Preventie en gezondheidsbevordering
Haagsche Praat
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Preventie en gezondheidsbevordering
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Het opvolgen van (een vermoeden van) kindermishandeling
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
Transcript van de presentatie:

Voorlichting en preventie Tine Samaey 1 BaO B2a Empowerment

Seksuele gezondheid, seksuele rechten en seksuele voorlichting Seksualiteit is gebaseerd op: adequate kennis, individueel zelfbewustzijn acceptatie, een overeenstemming tussen seksueel gedrag, persoonlijkheid en zelfbeeld, vaardigheden om intieme relaties te kunnen aangaan. Seksuele rechten verwijzen naar: het recht van ieder individu op informatie en steun om zich te kunnen beschermen tegen negatieve consequenties van seks, zoals misbruik, uitbuiting, discriminatie, ongewenste zwangerschap, soa en hiv of aids. Empowerment

Seksuele gezondheid = Een met seksualiteit verbonden toestand van fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn. Het is dus meer dan de afwezigheid van ziekte, disfunctie of zwakte. Seksuele gezondheid vereist een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties. Het vereist ook het mogen en kunnen aangaan van plezierige en veilige seksuele ervaringen zonder dwang, discriminatie en geweld. Om seksuele gezondheid te bereiken en te behouden, moeten de seksuele rechten van alle personen worden gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd.

Gezondheidsvoorlichting en –bevordering: definities en concepten Gezondheidsbevordering Een combinatie van voorlichting en omgevingsveranderingen die (samen) gezond gedrag en gezonde leefcondities stimuleren. Het gaat niet alleen om voorlichting, maar ook om sociale, culturele, politieke, economische, organisatorische en wettelijke condities die gezond gedrag of gezondheid kunnen beïnvloeden. Seksuele rechten De rechten van de mens die erkend worden in veel nationale wetten, internationale documenten over de mensenrechten en andere consensusdocumenten. Positieve gezondheid Alle activiteiten die worden uitgevoerd om gezonde mensen gezond te houden en niet gericht zijn op een bepaalde ziekte of categorie van aandoeningen. Bijvoorbeeld: Programma’s voor de empowerment van vrouwen en jongeren, programma’s voor algemene seksuele en relationele vorming. Primaire preventie Het proberen van gezondheidsproblemen te voorkomen. (Meestal één bepaald gezondheidsprobleem of een categorie van aandoeningen). Is alleen mogelijk als de oorzaken van het probleem voldoende bekend en te beïnvloeden zijn. Empowerment

Secundaire preventie zinvol wanneer er een goede test is om mensen in een vroeg stadium op te sporen en wanneer de aandoening vroegtijdig kan worden behandeld. Bijvoorbeeld: oproepen aan kinderen om seksueel misbruik te melden, oproepen aan prostituees om zich regelmatig op hiv of soa’s te testen. Tertiaire preventie Richt zich op mensen met een ziekte op handicap met als doel om de handicap of ziekte te beheersen en verdergaand invalideren te voorkomen. ( Medische cure, maar ook care!) gezondheidsvoorlichting Meer dan het overdragen van informatie over gezondheid en gezondheidsrisico’s. Het is voorlichting die gericht is op het beïnvloeden van opvattingen en of gedrag. Ook is het voorlichting die is gericht op het vergroten van het vermogen van personen om problemen op te lossen, dus meestal meer vormend van aard en grijpt vaak aan op de vaardigheden die mensen nodig hebben om van gedrag te kunnen veranderen. Empowerment

Planmatige voorlichting Een proces waarin globaal tien stappen zijn te onderscheiden: 5 stappen ontwikkeling en uitvoering 5 stappen evaluatie Gezondheid bevorderende interventies hebben meer kans op slagen: naarmate men bij de ontwikkeling ervan systematisch te werk is gegaan. Gezondheidsbevordering gebaseerd is op een zorgvuldige analyse van het gezondheidsprobleem, de oorzaken en interventiemogelijkheden. Empowerment

Proces van de ontwikkeling van een voorlichtingsprogramma: Planning Probleem – gedrag en omgeving – determinanten – interventie – implementatie Evaluatie Intervention mapping = Protocol voor het systematisch gebruiken van empirische gegevens en theoretische inzichten bij de ontwikkeling en implementatie van gezondheidszorg. Protocol voor de voortdurende en intensieve samenwerking tussen programmaontwikkelaars en onderzoekers enerzijds, en programmagebruikers en intermediairen anderzijds.  IM vereist dat voorlichting in samenwerking met doelgroepen en de mensen die de voorlichting moeten uitvoeren wordt ontwikkeld.

Intervention mapping beschrijft het proces van programmaontwikkeling in 6 stappen: Needs assessment Veranderingsdoelen Theoretische methodieken en praktische technieken Programmaontwerp en productie Plan programma-invoering en –gebruik Plan programma-evaluatie Transtheoretisch model Mensen doorlopen een aantal stadia alvorens er sprake is van een blijvende gedragsverandering. Empowerment