Seks en religie – tussen sensatie of taboe Rituologische verkenningen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Naar huis gestuurd met een zak vol luiers
Advertisements

Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
Autisme en Mindmap Thuis en op School
“Een reis naar Licht”.
Levensbeschouwing Welkom
Graancirkels……. Het mysterie!!.
Jongeren willen een eigen leven
Historisch overzicht Paragraaf 5.3
Lesprogram ma 1.Voorgaande lessen 2.Tekstjes overnemen, ppt 3.Filmfragment met opdracht 4.Nabespreking 5.Huiswerk volgende week. 1.
Het Leven op de Nieuwe Aarde lacht ons toe. Het nodigt ons uit ons weer te openen voor onze aangeboren ONSCHULD en schaamteloosheid om weer ONSZELF te.
Huwelijk en seksualiteit. In het geloof ligt de meest intieme relatie, namelijk met God.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Jeugd en Diaconaat Federatie van Diaconieën 23 maart 2013.
KLEINE POPPEN - GROTE TAAL Duplopoppen als methodiek
Tweedaagse - Proefcollege religiositeit 14 oktober 2008 Fransje Smits -
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Termen Sterke waardering= persoonlijke keuzes die iemand maakt en die zijn andere waardering richting geven (maatstaf) blz40 Hyperwaarde= cultureel bepaalde.
Woord van Leven Februari 2010.
Carolina Gelok, psychiater
Presentatie bij Lezing prof.dr. H. Swaab
De Olympische scheppingsmythe
Paul Vermeer Levensbeschouwing: weg ermee!? Voordracht studiedag VDLG 13 februari 2014.
Ouderen en relaties, hechten en onthechten
Bevrijdende waarden en normen in de publiek moraal
Heksendans en pelgrimstocht Vormen van moderne spiritualiteit
Rituele keurmerken Benedictijnse impulsen voor Geestelijke Verzorging Dr. Thomas Quartier.
De theoretische cultuur (3a)
Media en creativiteit module 6 Identiteit
Rituelen in het Christendom
Woord van Leven Februari
“Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres “Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Hoe een juiste onderzoeksvraag opstellen?
Oaseplaats en uitvalsbasis
Ongeveer 2000 jaar geleden werden volgens grote groepen joodse gelovigen oude voorspellingen vervuld. Waar voorheen bij grote tekenen de ‘Oorzaak’ onzichtbaar.
Wat is theater -verbeelde handeling -fictieve tijd en plaats -één of meer toeschouwers.
Entercultureel een digitaal leertraject voor het verwerven van interculturele competentie Joke Simons (Lessius Mechelen) FLAMENCO, 15 mei 2012.
Kantelen Transities in religie en zorg Dr. Jonneke Bekkenkamp UvA
Presentatie CabFaB Open podium 16 maart Bedrijven praten weliswaar steeds vaker over klantgericht werken, de praktische invulling is nog altijd.
Mindfulness.
Zorgzame Kerk Kerk zijn in een participatiesamenleving.
25 jaar LSR ‘Tussen loslaten en verbinden’ Amersfoort, 1 november 2013 Ineke Koedam.
Paul Andreoli & Benno Wiegers
Lustbeheersing, seksualisering en gender in de westerse cultuur Grietje Dresen (poster van mijn zoon --- en van mijn dochter)
ROUW, ook na scheiding? Scheiden doe je toch uit vrije wil?
Doel en taak van de hulpverlening
Leren in de beroepspraktijk
Aanvaarding en tolerantie
Diversiteit binnen de kinderopvang: Over leren kennen van verschillende geuren, kleuren en smaken ICC Gent 2 april 2015 Naïma Lafrarchi Onderzoekster.
Stage: Basisschool de Klingerberg
 - Inleiding  - Monotheisme  - Twee Naturen  - Als Rechter  - Als Verlosser  - Als Mens, Leraar en Vriend  - Als Idool.
Jeugdcultuur Inleiding op de module. Pascal van Schajik
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Jeugdcultuur Inleiding op de module. Pascal van Schajik
Jeugdcultuur Inleiding op de module. Pascal van Schajik
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Drugs.
De Zeven Sacramenten.
27/04/2017 Hoe zie ik God? Mijn godsbeeld.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Van levenskunst tot stervenskunst Crematorium Tilburg 6 april 2016 Prof Dr Carlo Leget
NINTES Netherlands Institute for New Technology, Economic and Social studies Nintes Experience 21 november 2007 Onderneming en Maatschappij: dilemma’s.
Een merkwaardig fenomeen Kerken lopen leeg, terwijl religiositeit toeneemt.
Diversiteit binnen de kinderopvang: Over leren kennen van verschillende geuren, kleuren en smaken ICC Gent 2 april 2015 Naïma Lafrarchi Onderzoekster.
Radboud Kids – Meet the professor
Sociale veranderingen in het bindingsvraagstuk
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Seks en religie – tussen sensatie of taboe Rituologische verkenningen Dr. Thomas Quartier Radboud Universiteit Nijmegen

Taboe, sensatie of toch innerlijke samenhang? Zodra erotiek en religie met elkaar verbonden worden loop je risico’s: taboe of sensatie Maar doe je daardoor niet tekort?

Een ritueel dilemma? Het ritueel kan een sleutel zijn om zicht te krijgen op de verhouding seks en religie In het verleden werkte het rituele repertoire restrictief Vanaf de jaren 60 bevrijdde men zich hiervan Wat is in de plaats van het taboe gekomen? Sensatie? Een ritueel dilemma!

Ritueel keurslijf in het verleden Klassieke koppeling van seksualiteit aan het huwelijk: religieus geïnspireerd Voor het huwelijk was seksualiteit een taboe Erna bleef het vaak onbespreekbaar Tegelijk was het een plicht in verband met het verwekken van kinderen

Vrijblijvendheid als gevolg Loskoppeling van seks uit religieuze kaders In plaats van het taboe werd seks een nieuws item – een sensatie Op welke wijze wordt seksualiteit dan gecommuniceerd? Welke kaders en duidingspatronen bestaan er voor seksualiteit?

Een initiatorisch dilemma? Hoe kunnen mensen in de huidige maatschappij hun seksuele identiteit ontwikkelen? Ronald L. Grimes: er is een gebrek aan initiatieriten – een initiatorisch dilemma Seks is weliswaar zichtbaar maar daarmee nog niet betekenisvol Ligt hier niet ook een taak voor religieuze, spirituele en culturele tradities?

Koppeling in de jeugdcultuur In de jeugdcultuur gaan erotische en spirituele symboliek samen Gothic subcultuur als voorbeeld voor een spirituele duiding van seks Gericht tegen institutionele godsdienst Op zoek naar symbolen voor seks als “iets verhevens”

Gebrek aan repertoire? Bestaan in de religieuze, spirituele en culturele tradities geen symbolen voor seksualiteit die bij het volwassen worden kunnen helpen? Religies gebruiken erotische beelden om contact met het hogere tot uitdrukking te brengen Kunnen religieuze beelden helpen om seks tot iets verhevens te maken? Een open aanbod is nog geen voorschrift

Een individuele rituele zoektocht Er zijn tal van symbolen waarmee de momenten van seksuele ontwikkeling gemarkeerd kunnen worden Yin Yang staat voor heelheid Mystieke dimensie van religie wordt ervaren in de overweldigende kracht van seksualiteit De mens als schepsel heeft een goddelijke opdracht

Initieer jezelf met behulp van bestaande repertoires! Iedereen ontdekt in de huidige tijd zijn of haar geloofsvoorstellingen met behulp van repertoires – waarom niet rond seksualiteit? De scharniermomenten worden individueel gemarkeerd Het wiel wordt daarbij zelden opnieuw uitgevonden Een zoektocht door grote tradities is de moeite waard!

Contact: Dr. Thomas Quartier Radboud Universiteit Nijmegen Faculteit Religiewetenschappen Email: T.Quartier@rs.ru.nl Tel: 024-3616013