DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Maken van een sollicitatiebrief.
Advertisements

Het tweede werkstuk.
Inloggen in de VREG databank
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Time management in het onderwijs
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Mijn gegevens op het web!?
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Jezelf waarmaken Laat je ZIEN in je sollicitatiebrief Lezing voor Meppel United, 30 oktober 2013.
Redactioneel schrijven Les 2
Hoe word ik uitgenodigd voor een gesprek?
De beste manier om woorden aan te pakken…
Het verslag en het belang ervan
om deze presentatie uit te voeren
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Eindexamen Nederlands klas 4 KB & 4 BB
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Schrijven met een strategie
Opstel schrijven.
Ken je kracht…Deel je kracht…
Een werkstuk maken.
Het maken van een spreekbeurt
Stappenplan Samenvatten
De dag van het solliciteren - introductie
De dag van het solliciteren Blok 1
Samenvatting Havo 5.
CHINESE HOROSCOOP ONGELOOFLIJK PRECIES!.
Interpunctie, Veghel WEB-CURSUS.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Solliciteren! Een vak op zich.
Solliciteren: wat wil ik?
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Woordjes leren.
Sollicitatie tips Belangrijke zaken Tips&tops 1. Indeling: Sollicitatiebrief lay out Sollicitatiebrief lay out Sollicitatiebrief inhoud Sollicitatiebrief.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Creatief schrijven. Programma -Klassengesprekje: schrijf je weleens? -Inkomopdracht: een gebeurtenis -Creatief verhaal schrijven: tijdcapsule Wat gaan.
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Examenvoorbereiding schrijfexamen.
Creatief schrijven. Programma -Inkomopdracht: elektriciteit -Opdracht 1: jouw ideale vakantiedag -Opdracht 2: verplaats je in een ander Wat gaan we leren?
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
– examentraining schrijven & taalportfolio
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Standaard briefmodel (briefconventies)
Stage zoeken bij Entree-opleiding
3F maken van een verslag.
Schrijven h1 Kattebelletje.
Standaard briefmodel (briefconventies)
Week 1, les 5.
SCHRIJF JE SOLLICITATIEBRIEF EN CV
Hoe schrijf je een recensie?
Schrijven 4.3 Formuleren en stijl 1.1
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
De zakelijke brief.
Les 4 Schrijven 3.1 en 3.2 (let op: hoofdstuk 2 komt pas in periode 4 aan bod!) Spreken en gesprekken: 2.4 Grammatica en spelling: 3.4.
Schrijven Zakelijke brief.
De schrijver mee op reis
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
De zakelijke brief – schrijven 3.3
blok 1 les 4: samen praten samen leren
Zichtbaarheid Creëren
Voorbeeld. Tijdens een SLB les heb ik mijn netwerk in kaart gebracht. Ik kwam er achter dat mijn netwerk niet zo heel groot is. Als ik kijk naar welke.
Transcript van de presentatie:

DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1 SOLLICITEREN BLOK 1 DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1

Waarom schrijf je een sollicitatiebrief? Jij wil jouw belangstelling laten zien voor een baan of een stage. Jij wil jezelf aanprijzen, zodat de lezer (ook) belangstelling krijgt voor jou. Jij wil dus laten zien wie, wat en hoe jij bent  je brief is dus je visitekaartje!

Een brief = V + I + T Een brief schrijven betekent (altijd) dat je met drie dingen bezig bent: V =Vorm indeling & lettertype en -grootte. I =Inhoud wat jij in de brief schrijft. T =Taal alles wat met spelling, leestekens en (goede) zinnen te maken heeft.

V + I + T = leesbaar of niet! Alle 3 zijn ook belangrijk: Want:  je wil toch dat je brief meteen en goed gelezen wordt?  je wil toch dat je brief (en jij dus) op de goede manier opvallen?  je wil toch minstens uitgenodigd worden voor een gesprek?

V = vorm We gebruiken een ‘model’ dat geldt voor elke zakelijke brief. Pak de kaart uit het hoesje en vouw ‘m open. Neem ook blz.10 van je mapje voor je.  Kijk maar naar het filmpje met uitleg: http://youtu.be/O4iiDioYABE

Lettertype en lettergrootte We hebben hiervoor maar één advies: houd het strak en simpel! Kies voor: Arial 12 of Calibri 12 Kies voor: regelafstand 1 Controleer: taal = Nederlands! Laat de kantlijnen (marges) en andere instellingen zoals ze standaard zijn in Word. Ga dus nergens aan knutselen.

T = taal (1) Wat doe je wel? Vriendelijk, beleefd en zakelijk zijn; Eenvoudige woorden en korte zinnen gebruiken; Goed op hoofdletters en leestekens letten; Het kort houden: dus niet uitweiden.

T = taal (2) Wat doe je niet? Onbelangrijke dingen vertellen; Ingewikkelde of moeilijkere zinnen maken dan je normaal doet; Je brief met ’Ik’ beginnen (NOOIT doen) en probeer ook daarna niet te vaak ‘ik’ gebruiken.

Controleer je brief altijd! Laat de spellingscontrole werken; Lees je brief hardop voor aan jezelf (of aan iemand anders); Laat je brief door anderen lezen en vraag om commentaar; Is de brief duidelijk en goed te begrijpen? Kloppen alle gegevens in brief? Ben je trots op je brief? Dat vinden wij namelijk ook heel belangrijk!

I= inhoud Het ‘moeilijkste’ onderdeel hebben we voor het laatst bewaard. Dat doen we met meteen de eerste opdracht en het briefmodel op blz. 10 van je mapje. Op de volgende dia zie je zo meteen een stukje uit één van de vacatures waar jij uit kunt kiezen. Je krijgt er gesproken uitleg bij!

Opdracht 1: Schrijf een brief In het kort nog een keer: Vacature (samen/zelf) kiezen & goed bekijken Kladbrief (samen/zelf) maken met model Kladbrief (samen/zelf) controleren Kladbrief (zelf) tekstverwerken Brief (zelf & samen) controleren Brief 3x printen 1. snelhechter, 2. mw. Van Zaalen en 3. mw. Olvers Succes!

Tips voor thuis Bewaar altijd al je brieven: in een map (op papier) en op je computer/op een usb-stick/in je e-mailaccount; Verstuur je je brief per e-mail? Zorg voor een duidelijke en zakelijke documentnaam voor je brief (bijv. je naam + vacature + bedrijf) Leer van je ‘fouten’ en van je successen! Niet uitgenodigd voor een gesprek? Bel of mail en vraag waarom. Dat is best eng, maar je kunt er heel veel van leren!