Save Our Water Resources uit het “ Initiative & Referendum Institute Europe - Guidebook to Direct Democracy” - Zwitserland Het initiatief, dat voornamelijk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Advertisements

 Een soort van politieke revolutie waardoor het communisme in Tsjecho- Slowakije ten val is gekomen. Deze werd namelijk wel uitgevoerd zonder al te veel.
MOGELIJKE BEZWAREN TEGEN HET REFERENDUM
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
H3 Industralisatie en Ismen.
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Het Landsbestuur 4.1 Regering 4.2 Parlement 4.3 Provincie en gemeente
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
de genezing te Bethesda
Standenmaatschappij De Maya-samenleving was een standenmaatschappij, dat wil zeggen dat er in lagen werd geleefd. De hoogste laag, de belangrijkste mensen,
Hoe belangrijk zijn verkiezingen? Een historische terugblik E. Gerard Lerarendag Vlaams Parlement 28 februari 2014.
Deel C: Participatie (p ) Participatie = inspraak = luistert men naar mijn mening?  in het gezin?  op school?  in België?
Nederland bezet neutraliteitspolitiek.
De sok van Lientje.
De VS krijgen een modern bestuur
Het cultuurstelsel verdwijnt
Nederland tijdens de bezetting
Interbellum en Vrede van Versailles.
De staatsinrichting van Nederland.
ELEKTRONISCHE FACTUUR
DIRECTE DEMOCRATIE STAATSHERVORMING volgens ZWITSERS MODEL v
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
DIRECTE DEMOCRATIE naar ZWITSERS MODEL Aangevuld met aanbevelingen Initiative & Referendum Institute Europe IRI* v230308b.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Verenigde Staten en hun federale overheid Vrij, maar achtergesteld § 2.3.
Nazi Duitsland 3.3, Opstap naar macht.
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 2: Verloop van.
Zondag 31 maart 2013 Zoetermeer 1. Jozua 5:9 Marcus 16:4 Lucas 24:2 2.
De Franse revolutie.
Staatsinrichting van Nederland
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Paragraaf 2.3 De Revolutie Begint!!.
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
Vier Vrijheid 13.1.
De Kerkhervorming 1.3.
§1 Nederland verzuilt.
Opdracht 12 (H1) Liberaal VOOR censuskiesrecht
De wetgevende macht Charles de Montesquieu Wetgevende macht
Geschiedenis Module 2 par 5 t/m 8.
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Berlijn+DDR en de Koude Oorlog
De Griekse democratie Hoofdstuk 2.
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
Republiek versus Frankrijk
Ontstaan van het heelal en de aarde
Een nieuw koninkrijk Paragraaf 5.1.
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Politiek.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
1.4 De Belgische grondwet & de staatsstructuur
Het Volk 2e Kamer 150 leden 1e Kamer 75 leden Directe verkiezingen
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
De liberale revolutie in 1848
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Paragraaf 2 Er komen weer steden.
§4: Regering en Parlement:
"We regard the agreements signed last night as symbolic of the desire of our two peoples never to go to war with one another again.“ (Chamberlain, over.
5.3 Democratie in Nederland Tijd van burgers en stoommachines
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Het Parlement Paragraaf 6.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
Het parlement Hoofdstuk 6 ‘Politiek.
Transcript van de presentatie:

Save Our Water Resources uit het “ Initiative & Referendum Institute Europe - Guidebook to Direct Democracy” - Zwitserland Het initiatief, dat voornamelijk uitging van ecologisten en aanverwante bewegingen, bestond uit een uitgewerkte wettekst die een art. 24 zou toevoegen aan de Federale grondwet. Het initiatief werd gelanceerd in de zomer van 1983 en verzamelde handtekeningen op de 9e october (4.86 milj. kiesgerechtigden in 2005)‏ De wettelijke vereiste voor een federaal initiatief is handtekeningen in 18 maanden. De regering adviseerde negatief.

De regering, die wel inzag dat er goede argumenten naar voor gebracht werden in het initiatief, begon met het uitwerken van een eigen wetsvoorstel. Gezien de moeilijkheid om in het parlement tot overeenstemming te komen werd de evaluatie periode van het initiatief met een jaar verlengd. De nieuwe wet over de bescherming van de watervoorraden werd principieel goedgekeurd in october 1988.

Door blijvende tegenstellingen in de kamers van volksvertegenwoordigers en aanpassingen in de regeringsvoorstellen was het pas bij de vierde lezing dat de wet defintief werd goedgekeurd in november Zodoende kwam het tot een “indirect tegenvoorstel” vanwege het parlement en de regering aan het volksinitiatief. Het inrichtend committee van het volksinitiatief vond de regeringsvoorstellen niet aanvaardbaar en verzaakte aan zijn recht om het initiatief terug te trekken.

Aan de andere zijde van het kamp van de ecologisten bevonden zich onder andere de eigenaars van de kleine ( < 300 kw) waterkrachtcentrales die vonden dat de regeringsvoorstellen te ver gingen. Zij lanceerden een facultatief referendum tegen de wet over de bescherming van de watervoorraden. Daarmee ontstond de mogelijkheid om de wet door een referendum te laten beoordelen.

Een en ander maakt dat er op 17 mei 1992 twee referendums aan de burger voorgelegd werden. Het volksinitiatief “save Our Water Recources” en het facultatief referendum over de door de regering en parlement goedgekeurde wet over de bescherming van de watervoorraden.

Het Volksinitiatief, dat een toevoeging was aan de Federaale grondwet, vereiste een meerderheid der stemmen en een meerderheid der kantons. Het werd verworpen door 62.9% der kiezers. Om aanvaard te worden was een dubbele meerderheid nodig, de meerderheid der stemmen en de meerderheid der kantons.

Het facultatief referendum van de bezitters der kleine waterkrachtcentrales daarentegen had het relatief gemakkelijker. Bij het facultatief referendum was een gewone meerderheid der stemmen voldoende. De wet van regering en parlement werd met 66% der stemmen aanvaard en kwam in werking op 1 januari Bijna tien jaar na het opstarten van het volksinitiatief.