Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Drie mythen over flexibele werknemers Gastcollege SZW Congres Den Haag, 25 maart 2013 Arjan Heyma.
Advertisements

Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
De Vlaamse audiovisuele sector: een socio- economische profilering Isabelle De Voldere Hans Everaert.
Vrij verkeer van werknemers
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Het beroep van bedrijfsrevisor. Bevoorrechte partner van alle actoren van het bedrijfsleven: -Ondernemingen -Openbare en private instellingen, non-profitsector.
De aantrekkingskracht van uitzendwerk voor werkgevers De rol van ontslagbescherming Amsterdam, 9 juni.
Diederik Cops Leuvens Instituut voor Criminologie
Geestelijke Gezondheid in Vlaanderen
Obesitas De obesitasepidemie en de evolutie van het aantal bariatrische ingrepen bij MLOZ-leden Dr. Katrien Van Rie Dr. Jan Van Emelen.
Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw Vis van het Jaar 2007 Berlare, 26 april.
Enquête VSVZ / ACASTI – Sociale Bijdragen
Sociaal Recht Deel 5.
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen juli 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
1 Rol private equity in de NL economie •Groei en innovatie •Werkgelegenheid •Herstructurering van bedrijven en sectoren.
Branche analyse drogisterijen Onderzoek online marketing activiteiten
Omvang van de ambachtseconomie
(Freelance) Ondernemen Bijeenkomst: Kivi Niria Plaats: Driebergen Datum: 2 november 2004 Presentator: Paul Wolbers.
Sociale dumping en deloyale concurrentie Probleemstelling en maatregelen van de huidige regering.
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Het. Het syndicale landschap in België België heeft één van de hoogste syndicalisatiegraden ter wereld. Vakbonden in België zijn democratische organisaties.
Presteren ijverige studenten beter? De complexe relatie tussen
Het Ervaringsfonds Een initiatief van staatssecretaris Van Brempt en minister Vandenbroucke.
Kunstenaarsstatuut. Een terugblik en een oproep Frank Vandenbroucke 20 jaar oKo, 12 december 2011.
Werken op afstand Onderzoek in Vlaanderen Michel Walrave (UA, 2004) Catherine Misonne.
De Nederlandse levensloopregeling: ervaringen en lessen
Brussel , 25 september 2009 François COPPENS Fabienne VERDUYN
E. Nezer SLA-actieplan teneinde de termijnen voor de invoering van de bijwerkingen te verkorten.
M.K.G. databank Methodologie van controles en audits.
ELEKTRONISCHE FACTUUR
Hoger onderwijs in cijfers Persconferentie Brussel, 15/12/2011.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Prestatiemeting en coachen van commerciële medewerkers.
HET VLAAMS STATISTIEKBELEID IN DE TOEKOMST Thierry Vergeynst administratie Planning en Statistiek 4 maart 2004.
Wat is Wajong? Masterclass maart 2010 Een paar feiten vooraf…. Beeldvorming Wajongers niet eenduidig In media en daarbuiten divers gepresenteerd Positief.
Atrikel: 05/03/2012 Mega-proces tegen sociale fraude.
Ellen Van Hertbruggen1 Duurzaam woon-werk verkeer Workshop Arbeid & Milieu vzw – 8/12/2008.
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra CPS-Studiedag ‘Underground Economy’ 13 maart 2014 Illegale en informele economie: een economische visie.
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Inleiding tot de multifunctionele aangifte
Globaal Horecaplan Relancestrategie 18 juli 2012.
Boskalis en Van Oord FNV Waterbouw
Studiedag Verkeershandhaving, 19 februari 2009, Brussel
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
Persconferentie/Ronde Tafel KBS/CSPO 2001 J. Pacolet/I. Van De Putte/A. Marchal/K. Verbrugghe/S. Strobbe/ S. Dewilde, Onderzoeksresultaten HIVA De non-
Kerncijfers Bouw Oost-Vlaanderen  Arbeidsmarktgegevens  Economisch belang van de bouwsector  Demografie van het bouwbedrijf  Subsectoren  De bouwvakarbeider.
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
1 ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING Persoonlijke toestand en verklaring op erewoord.
KB’s van 9 en 19 maart Lichte ongevallen Bijscholing hulpverleners
MARktSTUDIE commercialisatie snoekbaars
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Effecten loondoorbetaling bij ziekte
Betaalbaarheid en toekomst van de Belgische gezondheidszorg
Samenwerking bij tandartsen algemene inleiding en situering van de huidige situatie. Paul De Hondt Stafmedewerker STV-Innovatie & Arbeid.
VLAAMSE BELEIDSMAATREGELEN IN SECTORAAL PERSPECTIEF Faiza Djait.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
De Bouwplaats-ID, een goed idee?
Seminarie Uitbreiding Europese arbeidsmarkt : bedreiging of uitdaging? Tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België
De rol, bevoegdheden en taken van de arbeidsauditoraten in de strijd tegen de mensenhandel.
POD Maatschappelijke Integratie Evaluatie van de energiefondsen
De toelage voor participatie en sociale activering: cijfers 2017
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
De tewerkstellingsbarometer: de vinger aan de pols van de arbeidsmarkt
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Transcript van de presentatie:

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector Jozef Pacolet & Katleen Baeyens Hoger Instituut voor de Arbeid HIVA Katholieke Universiteit Leuven

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Opdracht # Methode # Administratieve data # Relatieve belang v/d controles in bouwsector en beschikbare data (SI, TSW, RSZ, RSVZ) # Beperkingen # Bevraging van de sector # Methode # Bevraging 2006 omtrent deloyale concurrentie # Conclusies Inhoud

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Inzicht in mechanismen van deloyale concurrentie in de bouwsector, hun omvang en hun gevolgen voor de sector # Oneerlijke concurrentie: het niet volgen van en/of ontwijken van regelgeving (bijvoorbeeld: het niet respecteren van loon- en arbeidsvoorwaarden, het niet respecteren van veiligheidsvoorschriften, schijnzelfstandigheid, zwartwerk, …) om zo een concurrentieel voordeel te realiseren Opdracht

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 a) Contacten met stakeholders b) Analyse van administratieve gegevens c) Bevraging d) Conclusie Methode

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Observatie: Groot aantal kleine inrichtingen: 82% van de inrichtingen heeft minder dan 10 werknemers Schets van de sector

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Observatie: Grootste percentage tewerkstelling (arbeiders en bedienden) in sector 45.2 Schets van de sector

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Observatie: De bouwsector is een relatief sterk gecontroleerde sector Controles in de bouwsector

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Controle van toepassing van sociale zekerheidswetten, o.a.: # R.S.Z.-wetgeving # Jaarlijkse vakantie # Arbeidsongevallen # Kinderbijslag voor loonarbeiders # Ziekte en invaliditeitsverzekering # Sociale documenten # Onmiddellijke aangifte tewerkstelling # Tewerkstellen werknemers vreemde nationaliteiten # Zelfstandige activiteit door personen vreemde nationaliteit # Deeltijdse arbeid # Controle van risicosectoren en risicodomeinen # Algemene controles op basis van opdrachten en eigen initiatief Beschikbare info: Sociale Inspectie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Beperkte sectorale informatie # Door de SI gecontroleerde werkgevers in de bouwsector: # Absoluut: Substantiële daling tijdens de periode 1995 – 2003 # Relatief (t.o.v. totaal aantal door de SI gecontroleerde werkgevers): relatief stabiel tijdens de periode 1996 – 2002 (22 – 24%), daalt in 2003 (17%) Beschikbare info: Sociale Inspectie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Cijfers i.v.m advies van SI aan registratiecommissies # Voordeel van registratie voor aannemers: # Voorkomen van fiscale en sociale inhoudingen die in principe door de klant bij betaling van de werken moeten gebeuren # Geldig deelnemen aan openbare bestedingen # Advies door de SI bij aanvraag # In principe: bij elke aanvraag voor registratie  onderzoek door de SI # In praktijk: onderzoek op basis van gegevens in bestaande dossiers, maar vaak: aannemers die nog geen werkgever zijn  zeer laag aantal negatieve adviezen (fluctueert tussen 0,05% en 0,7%, m.u.v. 2003: 7%) Beschikbare info: Sociale Inspectie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Cijfers i.v.m advies van SI aan registratiecommissies # Schrapping registratie: indien niet meer voldaan aan voorwaarden # Achterstallig bij betalen van SZ-bijdragen: Geen afbetalingsplan; Afbetalingsplan niet nageleefd (door FOD SZ) # SI stelt zware inbreuken of herhaaldelijk inbreuken vast Beschikbare info: Sociale Inspectie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Bevoegd voor het eerbiedigen van het arbeidsrecht, o.a. op vlak van: # Vaststelling van arbeidsduur, rusttijden # Naleving wettelijke loonbarema’s # Betaling van loon # Tewerkstelling van vreemde werknemers # Bijhouden sociale documenten Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Opsplitsing van controles: # Algemene controle-opdracht 1) CAO’s 2) Bescherming van loon 3) Arbeidsduur # Controles in kader van strijd tegen de sociale fraude 1) Sociale documenten 2) Tewerkstelling vreemde werknemers 3) Tewerkstelling deeltijdse werknemers # Controles in kader van samenwerkingsprotocol # Ter bevordering van coördinatie tussen inspectiediensten # Cfr. Strijd tegen sociale fraude # Adviezen aan registratiecommissies Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Algemene controle-opdracht: # Meerderheid van de vaststellingen: CAO’s (70%) # 1999 – 2004: % onregelmatigheden m.b.t. CAO’s daalt # Grootste % onregelmatigheden: bescherming van loon Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Algemene controle-opdracht: # Meerderheid van onregelmatigheden  regularisaties # Verschillen in sanctiebeleid tussen reglementeringen Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Algemene controle-opdracht: # Bescherming van loon: aanzienlijk minder werknemers betrokken bij regularisaties en PV’s Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Strijd tegen sociale fraude: # Meerderheid van de vaststellingen: sociale documenten (90%); Vaststellingen i.v.m. sociale documenten: verdubbeld over periode 1999 – 2004; # Grootste percentage onregelmatigheden: tewerkstelling deeltijdse werknemers Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Strijd tegen sociale fraude: # Verschillen in sanctiebeleid tussen de reglementeringen Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Strijd tegen sociale fraude: # Relatief beperkt aantal werknemers betrokken bij regularisaties en PV’s Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Samenwerkingsprotocol – gemeenschappelijke systematische controles # Gemiddeld ondernemingen en werknemers # Gemiddeld 2 tot 3 werknemers per gecontroleerde onderneming Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Samenwerkingsprotocol – gemeenschappelijk behandelde dossiers (n.a.v. gemeenschappelijke systematische controle of op aanvraag van dienst) Beschikbare info: Toezicht op de Sociale Wetten (FOD WASO)

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Inspectiedienst RSZ: # Controle op werkgevers # Werkcontroles (strijd tegen koppelbazen op gebied van toevlucht tot onderaanneming - art. 30 bis, voorafgaandelijke aangifte van werken en melding onderaannemers aan RSZ) # Controle detachering # Toezicht op erkende sociale secretariaten # Beperkte informatie Beschikbare info: Inspectie RSZ

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Werkcontroles: vastgestelde inbreuken Beschikbare info: Inspectie RSZ

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Controle van verzekerings- en bijdrageplicht van zelfstandigen en vennootschappen # Jaarverslag: geen sectorale informatie m.b.t. activiteiten Inspectie RSVZ; Intern: karakteristieken van zelfstandigen Beschikbare info: Inspectie RSVZ

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Meer dan 1/5de bijberoepers, waarvan meer dan de helft geen bijdragen betaalt Beschikbare info: Inspectie RSVZ

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Nieuwe buitenlandse zelfstandigen: # 1999 – 2003: 8% van nieuwe aansluitingen # 2004: 17% van nieuwe aansluitingen (vooral uit nieuwe lidstaten en in bijzonder Polen) Beschikbare info: Inspectie RSVZ

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Weinig sectorale informatie beschikbaar # Geen éénduidige registratie # Binnen inspectiediensten # Over inspectiediensten heen # Dubbeltellingen (gemeenschappelijke controles) # Vertragingen Administratieve data: beperkingen

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Inzicht verschaffen in de (subjectieve) meningen omtrent het fenomeen bij personen werkzaam in de bouwsector # Additionele vragen toegevoegd aan: # Bestaande enquêtes: Vlaamse Confederatie Bouw & Bouwunie # Voor het eerst uitgevoerde enquête: Confédération Construction Wallonne Bevraging van de sector

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Omvat vragen omtrent: # Ondernemingskarakteristieken # Aanbod deloyale concurrentie # Frequentie deloyale concurrentie # Gevolgen deloyale concurrentie # Effecten van recente maatregelen op deloyale concurrentie # Aantal respondenten: # Vlaamse Confederatie Bouw: 211 # Bouwunie: 78 volledige antwoorden # Confédération Construction Wallonne: 117 Bevraging van de sector

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Steekproef # Belangrijk aandeel kleine ondernemingen # Bouwunie: grootste % kleine ondernemingen Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Steekproef: # Groot % in sector 45.2, 45.4 en 45.3 # Gelijkaardig voor verschillende subsamples Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Steekproef: # Gemiddelde leeftijd: groter bij VCB en CCW # Mediaan leeftijd: gelijkaardig voor verschillende subsamples Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Steekproef: # Gemiddeld en mediaan % opdrachten in grote steden: VCB > CCW > Bouwunie Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Steekproef: # Gemiddeld en mediaan % omzet in nieuwbouw: VCB > CCW > Bouwunie Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Aanbod deloyale concurrentie: # % respondenten dat al deloyaal aanbod heeft ontvangen is aanzienlijk (Bouwunie > VCB > CCW) Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Aanbod deloyale concurrentie: # % deloyaal t.o.v. totaal aanbod is aanzienlijk (Bouwunie < VCB < CCW – tegengesteld aan % ontvangen deloyaal aanbod) # => bij 12-13% van alle offertes: vermoeden deloyaal Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Aanbod deloyale concurrentie: # Ingaan op deloyaal aanbod biedt substantieel prijsvoordeel Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Aanbod deloyale concurrentie: profiel # VCB > CCW: buitenlandse (bouw)ondernemingen & buitenlandse uitzendkantoren # CCW > VCB: Belgische en buitenlandse zwartwerkers Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Frequentie deloyale concurrentie: # % ondernemingen waarvan respondenten in sector menen dat ze gebruik maken van deloyale concurrentie is aanzienlijk (VCB & CCW > Bouwunie) Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Frequentie deloyale concurrentie: # Aanzienlijk % van de respondenten: grootte is geen determinant # In Vlaanderen denkt men iets meer dat het zelfstandigen zijn, in Wallonië iets meer dat het grote ondernemingen zijn Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Frequentie deloyale concurrentie: # Aanzienlijk % van de respondenten: ‘ouderdom’ is geen determinant Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Vormen deloyale concurrentie: Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Gevolgen deloyale concurrentie: # Meer dan de helft van respondenten ondervindt nadelen! (CCW > VCB) Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Gevolgen deloyale concurrentie: # Inschatting verlies aan werk: gemiddeld 1,8 – 2,5 VTE (25% - 31% van totaal aantal werknemers) Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Gevolgen deloyale concurrentie: Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Gevolgen deloyale concurrentie: Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Effect van recente maatregelen op deloyale concurrentie – nieuwe regelgeving voor aanvraag van arbeidskaarten: # VCB & CCW: meer dan 60% - geen effect # VCB: indien effect: zowel positief als negatief # CCW: indien effect: bijna uitsluitend negatief # Bouwunie: 36% - geen effect; Indien effect: vooral negatief # Effect van recente maatregelen op deloyale concurrentie – activerings- en schorsingsmaatregelen voor werklozen: # Geen of negatief effect door bezoeken van ‘niet- werkwillige sollicitanten’ Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Relatie ondernemingskarakteristieken – oneerlijke concurrentie Resultaten 2006: deloyale concurrentie

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Studie van deloyale concurrentie in bouwsector # Analyse van administratieve data: # Weinig sectorale gegevens  beperkte analysemogelijkheden # Bevraging van de sector: # 12% van alle offertes in sector: deloyaal # Verlies aan werk: 1,8 – 2,3 VTE / 25 – 31% totaal aantal werknemers Conclusies

Jozef Pacolet & Katleen Baeyens, ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector: een terreinverkenning van mechanismen van sociale fraude, hun omvang en hun gevolgen voor de sector’ Studiedag ‘Deloyale concurrentie in de bouwsector’, Brussel, 26 maart 2007 # Studie van deloyale concurrentie in bouwsector  Bevraging van de sector: # Majeur probleem: zowel voor kleine ondernemingen (duurzame uitbouw vs. stagnatie), als voor grote ondernemingen (aanbod & gevolgen) # Belangrijker in grootstedelijke gebieden en achtergebleven regio’s  Neerwaartse spiraal van zwartwerk, illegaliteit, gebrek aan concurrentie vermogen en economische achterstand Conclusies