De kerkvader Augustinus over

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
De Geest wil je met kracht vervullen! Philip Nunn November Nunspeet.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Als vreemdeling op weg naar Huis
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
De gevolgen van de zonde
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Evangelie der genade Vragen :
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
2Koningen 7. wanneer: tijd van: waar: 8-ste eeuw voor Chr. Elisa Samaria, hoofdstad tienstammen-rijk.
Bestemming God eren ….
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
WIJZE SPREUKEN !.
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
NIET OP DOOIEND IJS !!.
De ontwikkeling van Het Christendom..
De visie is Jezus One for all.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Deel II verzoening.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Pasen & Pinksteren op één dag!
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Bronvermelding Alle schriftgedeelten zijn – tenzij anders vermeld - uit de NBG Bijbelvertaling Alle citaten - tenzij anders vermeld – die worden.
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
To be a Christian without prayer is no more possible than to be alive without breathing.” – Martin Luther King.
Deuteronomium 30: 19 Ik neem heden de hemel en de aarde tegen u tot getuigen; het leven en de dood stel ik u voor, de zegen en de vloek; kies dan het.
Verlangen naar licht.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
14 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 9 19 Want hoewel ik vrij sta tegenover allen, heb ik mij allen dienstbaar gemaakt, om er zoveel mogelijk te winnen;
Ik wil jou van harte dienen
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Preek Jakobus 2:
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
Verslaving.
Op heterdaad... Johannes
26 oktober 2014 Zoetermeer deel 1. het (direct) voorafgaande in 'Openbaring'  19:11-21 verschijning van de Koning der koningen aan de volkeren  20:1-6.
Kaarten op tafel.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Beelden van de kerk.
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Een voorbeeld dat navolging verdient
Welkom Israelzondag.
Evangelist : J. de Vries Ouderling : K. Muis. Organist : J
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
Psalm 89:1 Lezen Johannes 3:22-36 LB 456B:1,2,3,4,8 Tekst Johannes 3:27-30 LB 439:1,2,3 LB 342 LB 447:1-3.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
Transcript van de presentatie:

De kerkvader Augustinus over zelfdoding Klik door naar volgende scherm

De manier waarop in de kerkgeschiedenis gedacht en geschreven is over zelfdoding gaat voor een groot deel terug op de kerkvader Augustinus. Hieronder volgen - vrij weergegeven - enkele uitspraken van hem:  ’Niet zonder reden kan men in de Bijbel nergens vinden dat God ons heeft voorgeschreven of toegestaan onszelf de dood aan te doen, ook niet om de onsterfelijkheid te verwerven of om welk kwaad dan ook te verhoeden of weg te nemen. Het is alleen al verboden omdat God in de Tien Geboden zegt: ‘Gij zult niet doden’, met name omdat de wet aan dat ‘doden’ niet ‘uw naaste’ heeft toegevoegd, zoals wel het geval is bij het verbod om een vals getuigen te geven: ‘Gij zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste’.  ‘De aartsvaders hebben geen zelfmoord gepleegd, de profeten niet en ook de apostelen niet. De Heere Christus Zelf had hun immers, toen Hij hen aanspoorde van stad tot stad te vluchten als ze vervolgd zouden worden, ook kunnen aanraden zichzelf te doden, zodat zij niet in de handen van hun belagers zouden vallen’.   Klik door naar volgende scherm

  Heidenen in Augustinus’ tijd kozen soms liever voor slavernij dan dat ze zichzelf van het leven beroofden. ‘Hoeveel te meer zullen christenen die de ware God vereren en verlangen naar een hemels vaderland, zich onthouden van deze misdaad. Dat geldt ook wanneer God hen wil beproeven of verbeteren en hen daarom een poos onder het juk van hun vijanden brengt. In deze vernedering zullen ze immers niet in de steek worden gelaten door Hem de allerhoogste die ter wille van hen zo nederig naar deze aarde is gekomen’. Er waren destijds ook vrouwen die bang waren verkracht te worden door vervolgers. Om dat te voorkomen, pleegden ze zelfmoord. Hun graven werden in de katholieke kerk druk bezocht en vereerd. Over hen durft Augustinus geen oordeel uit te spreken. ‘Ik weet namelijk niet of God Zelf aan de Kerk geen mededelingen heeft gedaan. Het is mogelijk dat de Kerk daardoor de gedachtenis van deze vrouwen zozeer is gaan eren. Misschien hebben de vrouwen niet op deze manier gehandeld vanwege een menselijke vergissing, maar waren zij gehoorzaam aan een goddelijke opdracht. Dan is er van dwaling geen sprake, zoals dat ook bij Simson niet het geval was’. Augustinus, De stad van God, I, 20, 22, 24, 26. Klik door naar volgende scherm

Wat vind jij van deze argumenten? Geef de argumenten die Augustinus aanvoert tégen zelfdoding in eigen woorden weer. Wat vind jij van deze argumenten? Wat leer je uit deze citaten voor jezelf? Let op: dit is het laatste scherm