De Medezeggenschapsraad

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
Advertisements

De MR op Praktijkonderwijs Zeist
De rol van de medezeggenschap CNV Onderwijs Academie
Bezuinigen Het houdt niet op! Programma •Stand van zaken algemeen en in jullie bibliotheken •Consequenties voor de toekomst •Bevoegdheden en mogelijkheden.
Medezeggenschapsraad
Programma Presentatie: samenwerking tussen lokaal overleg en de medezeggenshap; inventarisatie professionalisering Teun van Beusekom (NHTV) Willem-Jelle.
Medezeggenschap op de Julianaschool Wie zijn wij Waarvoor is er een MR Wat doen wij.
Jaarplan MR K.B.S schooljaar
SCHOOLJAAR Jaarverslag MR 1 Jaarverslag MR schooljaar
Medezeggenschapsraad
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
MEDEZEGGENSCHAPSRAAD
MR ‘t Möllenveld.
Informatieavond ST Lambertusschool Dinsdag 20 Juni 2006
Juridische aspecten swv passend onderwijs december 2012.
Medezeggenschap Het bestuur en het Directieteam nemen beleidsbesluiten Ouders, leerlingen en personeelsleden denken mee en beslissen soms mee Dit is geregeld.
10 minuten MR in een notendop
MR 10 minuten MR in een notendop Agenda Wat doet een MR Samenstelling van de MR Jaarverslag Planning
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
Groepsverdeling Randvoorwaarden voor de groepsindeling: -de beschikbare formatie (leerkrachten / management, ib, etc) -de aantallen leerlingen.
MR De doelstellingen van de Medezeggenschapsraad (MR) zijn: Het behartigen van de belangen van kinderen, leerkrachten en ouders Stem geven aan het personeel.
De ouderraad Woensdag 17 september 2008 KBS De Ark KBS De Ark van Noach Presentatie De ouderraad Nicolet in ‘t Anker.
KALENDERJAAR 2012/13 DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD DENKT EN BESLIST MEE OVER SCHOOLZAKEN EN LEVERT DAARMEE EEN BIJDRAGE AAN DE KWALITEIT VAN HET ONDERWIJS OP.
Wat is Het Huishoudelijk Regelement?
MR De Palster Mede vormgeven aan beleid op school Waar staan we voor! Als medezeggenschapsraad bestaande uit leerkrachten en ouders willen wij mede vormgeven.
Programma welkom presentatie OV stemmen van de leden
MR Vlinderbos jaarverslag 2009 – Wij zijn de MR! Oudergeleding: Carel Albertscontactpersoon Ouderraad Hans Waldercontactpersoon Directie Jeroen.
Ouderraad De Kinderkei. Waarom een ouderraad? Bij de wet geregeld ‘orgaan’, GGD (Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst) Voor de gemeenschappelijke belangen.
Medezeggenschapraad H. Henricusschool
Regiobijeenkomst - Utrecht 'In Dialoog over de VMSD’
De beperkingen van ‘macht’ Leiding geven en medezeggenschap.
MR De Medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit gelijk aantal leerkrachten en ouders MR Van Damschool bestaat uit: Inge Blok Ria van der Meijden Wijnand van.
De ouders in de MR van Het Poortje Wat houdt dat in ?
De (T)OR en de bestuurder
De (T)OR: rol, bevoegdheden en taken
Jaarverslag MR SCHOOLJAAR
MR Pius X Wateringen Orgaan voor medezeggenschap (inspraak). De MR vertegenwoordigt de belangen van leerlingen, ouders en leerkrachten. Primair doel: behartigen.
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
Jaarverslag & Thema-avond ‘Ouderbetrokkenheid’
Schooljaar 2015/2016.
 Wat is medezeggenschap?  Taak en rol van de MR?  Belangrijkste onderwerpen / Jaarverslag 2013 – 2014  Samenstelling MR  Vragen? ONDERWERPEN.
Medezeggenschapsraad
ANDERE TIJDEN Informatieavond CBS De Bron en CBS De Fontein 5 oktober 2015 Eelke Hoekstra Wat betekent dit voor de kinderen, de ouders en de leerkrachten?
Medezeggenschapsraad Presentatie 29 Oktober 2015.
ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR). Wat is een OPR? “Het formele medezeggenschapsorgaan van een samenwerkingsverband passend onderwijs, waarin ouders en personeel.
Wat is de (G)MR? Afvaardiging van ouders en personeel Inspraak en advies op de gang van zaken en beleid van de school Directeur is adviseur Vergaderingen.
Informatieavond Flora 21 september 2015 Oudervereniging Medezeggenschapsraad.
Jaarplan MR SCHOOLJAAR Wat wilt u lezen? 2 AlgemeenVisie MRActiviteiten MR Structurele Onderwerpen Vaste Agendapunten Vergaderdata MR Rolverdeling.
Medezeggenschapsraad Presentatie Informatiebijeenkomst 08 September 2014.
Inleiding  Cursusmateriaal: naslag  Doel: versterken van positie en functioneren GMR  Uitgangspunt: optimaal functioneren betrokken scholen  Werkvorm:
Wet op de Ondernemingsraden (WOR) Drees 1950
Ondernemingsraad ROC West-Brabant. De ondernemingsraad binnen ons ROC Raad van Bestuur 2 leden (1 vacature) VO-scholen 3 scholen VMBO-scholenMBO-colleges.
Medezeggenschap op de Trumakkers Informatieavond groep 1 en 2 6 september 2011.
De rol van de mr in het verbeteren van binnenklimaat.
De MR en het schoolplan Bouwstenen voor de toekomst Utrecht, 22 januari 2015.
Opleidingscommissie Hanzehogeschool Groningen
Medezeggenschapsraad Presentatie 25 Oktober 2016
Medezeggenschap bij De Eshoek
Medezeggenschap op de Dr.M.L. Kingschool
Prot. Chr. Basisschool “De Rietlanden”
De Medezeggenschapsraad spreekt….
Medezeggenschap Raad (MR) St. Joan, Soerendonk
De Rechtspersoon voor Doordecentralisatie
Medezeggenschapsraad
Jaarverslag medezeggenschapsraad
MR RK Josefschool Mede vormgeven aan beleid op school
Medezeggenschap? Ook voor u!
Medezeggenschap bij De Eshoek
De ouderraad? Ook voor u! Vul bij de ondertitel de naam van de school met een eigen foto in. Vertel waarom u deze powerpoint-presentatie gaat houden: omdat.
Medezeggenschap? Ook voor u!
Transcript van de presentatie:

De Medezeggenschapsraad Woensdag 17 september 2008 KBS De Ark KBS De Ark van Noach Presentatie De Medezeggenschapsraad Harmen/Susan/Jurgen

Wat is de Medezeggenschapsraad (MR)? Samenstelling Wat is de taak en rol van de MR? Wat is de relatie met de Ouderraad (OR)? Waar vind je informatie over de MR? Verkiezingen?

Wat is de MR? De MR is het beleidstoetsend orgaan van de school. De MR heeft wettelijk instemmings- dan wel adviesrecht ten aanzien van belangrijke besluiten welke een schoolbestuur wil nemen. De MR kan deze adviezen zowel gevraagd als ongevraagd geven.

Wettelijk verplichte raad binnen de school waarin evenveel ouders als leerkrachten zitting hebben. De MR denkt mee over het beleid van de school en treedt op als toezichthoudend orgaan.

Samenstelling Ouders Personeel 50% 50%

Waarvoor dient de MR? Belangrijke beslissingen Onderwijs: b.v. de keuze van een methode of over de groepsindeling. School als geheel: b.v. verandering van de onderwijskundige doelstelling van de school of fuseren met een andere school. Directie is belast is met de dagelijkse leiding op school Noach: Pauline van der Zwet Ark: Hans Veltman Schoolbestuur: Stichting Lek en IJssel eindverantwoordelijk voor de beslissingen die worden genomen luistert naar de argumenten van de MR Elk belangrijk besluit dat het bestuur wil nemen, moet zelfs worden voorgelegd aan de MR. De MR oefent dus invloed uit op de gang van zaken op school.

Wanneer welke bevoegdheden? INSTEMMING Onderwijskundige doelstellingen van de school; Schoolplan, leerplan en het zorgplan; Schoolreglement; Beleid m.b.t. het verrichten van ondersteunende werkzaamheden door ouders; Veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid, voor zover niet behorend tot de bevoegdheid van de personeelsgeleding; Aanvaarding van bepaalde materiële bijdragen of geldelijke bijdragen; Klachtenregeling; Overdracht van de school of van een onderdeel daarvan (als fusie etc).

Wanneer welke bevoegdheden? ADVIES Meerjarig financieel beleid voor de school; Inkrimping of uitbreiding van de werkzaamheden van de school; Wijzigen van duurzame samenwerking met een andere instelling; Onderwijskundige projecten of experimenten; Beleid met betrekking tot de organisatie van de school; Bepaalde regelingen op het gebied van aanstellings- of ontslagbeleid Aanstelling of ontslag van de schoolleiding; Concrete taakverdeling binnen de schoolleiding/Managementstatuut; Toelating en verwijdering van leerlingen; Regeling van de vakantie; Het oprichten van een centrale dienst; Nieuwbouw of belangrijke verbouwing van de school; Onderhoud van de school; Voor- en naschoolse opvang.

Waarover praat de MR? Over alles wat met de school te maken heeft Voorbeeld laatste notulen: • Gymzaal • Personeel • Managementrapportage • Overlast skateplein Noach • GMR: compensatieverlof, luchtkwaliteit scholen, bestuursformatieplan • Overblijven: hygiëne toiletten, factureringssysteem • Verkiezingen • Sportdag Elk belangrijk besluit moet het bestuur voorleggen aan de MR. MR kan elk standpunt dat hij heeft, kenbaar maken aan het bestuur, gevraagd of ongevraagd. Ongevraagd voorstel: bestuur moet binnen drie maanden gemotiveerd schriftelijk reageren Eén keer per jaar schriftelijk verslag MR (sociaal jaarverslag): openbaar Tussentijds informeren achterban: Arktueel Goedgekeurde notulen op website school

Blijft het bij praten alleen? Adviesrecht: schoolbestuur moet serieus reageren op elk MR-advies, maar hoeft niet elk advies zonder meer over te nemen Instemmingsrecht: zonder instemming MR kan bestuur bepaalde besluiten niet nemen Eén gemeenschappelijk belang: de school. Meestal treedt MR als geheel op. Maar soms wordt er een besluit genomen dat voor de ene geleding zwaarder telt dan voor de andere. In dat geval heeft de één instemmingsrecht en de ander adviesrecht.

Wat is de relatie met de OR?   OR MR Aard Vereniging van ouders Beleidstoetsend orgaan Samenstelling Ouders Ouders & leerkrachten Bevoegdheden Adviserend naar MR Wettelijk gesprekspartner Activiteiten Daadwerkelijk organiseren van activiteiten Beleidstoetsing & Advies Er vindt regelmatig overleg plaats tussen OR en MR Het een goed gebruik dat ook een aantal leerkrachten de vergaderingen van de OR bijwonen

Het verschil met de OR? In de MR zitten zowel leer- krachten als ouders; in de OR zitten alleen ouders. De OR is een vereniging van ouders. De OR organiseert daadwerkelijk activiteiten; vaak samen met school. De MR richt zich voornamelijk op het beleid van school. De MR is de “formele” gesprekspartner van school die wettelijk is ingesteld. Wettelijk gezien heeft de OR alleen een adviesrecht richting de MR.

Waar vind je informatie over de MR? Arkschool.nl Arktueel Mr@kbsdeark.nl Vergaderingen….OPENBAAR!!!

Verkiezingen!! Vacature voor één ouderlid van de Ark - Twee kandidaten - Stembriefjes Arktueel

Vragen?

Hartelijk dank voor de aandacht!