 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Resultaatgericht Samenwerken
Advertisements

Nederland participatieland?
Nederland participatieland?
“Allemaal Opvoeders” Korte presentatie over het onderzoek
Steunpunt opvoedingsondersteuning. 2 Opvoedingsondersteuning -Inleiding -Iedereen heeft wel eens opvoedingsvragen -Ouders -Werkveld -Opvoedingsondersteuning.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
Kansen voor kinderen Carla Scheffer Rens van Kleij Startbijeenkomst Brede School Wassenaar 18 december 2012.
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Geestelijke Verzorging voor mensen met een verstandelijke beperking
Opzet van de workshop Kennismaken
In het bestuursakkoord
WMO en de kerken.
Samen met ouders aan het werk!
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Stedelijke Preventiedienst Stad Brugge Jeugdopbouwwerk
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
Pedagogische Ruggengraat van het CJG
Opvoeden binnen een eenoudergezin
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Netwerken met en voor ouders CREATIEVE DIALOOG NCJ Jaarcongres.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
‘Het talent bestaat niet.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Naam overlegorgaan Preventief Jeugdbeleid: Samen ontwikkelen en uitvoeren Workshop Kennis voor de Stad 6 november 2009.
Even voorstellen Anja Hol
De pedagogische civil society en het CJG.  Sociale omgeving = belangrijk voor advies over opvoeden  Minder mogelijk door: - Maatschappelijke ontwikkeling.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Blik op de toekomst…?! Blik op de praktijk Centrum Jeugd en Gezin d.d. 18 oktober 2010.
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Beleidsinformatie Jeugd
Burgerinitiatieven.
Uit het vaktijdschrift Alert4you. Cécile Chênevert Adviseur Jeugdzorg & Opvoedhulp, Nederlands Jeugdinstituut Orthopedagoge Vakgroep ‘Zorg voor Jeugd’
WMO, Een deugd voor de jeugd?? Mini-conferentie voor Alumni Sociale Studies Donderdag 24 mei 2007.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
Regionale Aanpak Kindermishandeling Landelijke uitrol In opdracht van het programmaministerie Jeugd en Gezin Uitvoering: Nederlands Jeugdinstituut Utrecht.
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Learn & Share bijeenkomst School en wijk verbonden Beatrixtheater, Utrecht 17 september 2015.
Jeugdwerkactie 2014 Actiedoelen. Drie pijlers onder de actie Thema 1Sterk in je schoenen Weerbaarheid van jongeren Thema 2Schouder aan schouder Zorg voor.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
Kennisatelier Zelf Doen 24 januari 2012 – Meppel WELKOM!
Hoe pedagogisch handelen?
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Help mensen hun eigen leven te leiden Zelf- en samenredzaamheid.
Agenda Ontstaan Samen in de Stad Ontwikkeling Kernwoorden/visie
Resultaatgericht Samenwerken
ViaVia Info-presentatie
Inhoud presentatie Visie Organisatie Coördinator Plan van aanpak
Lespakket Opleidingen
Onderzoek ‘peuterwerk in achterstandswijken’
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets

 Artikel uit vaktijdschrift : Jeugd en Co nummer 19 oorsprong: Nederland  Auteurs * Marije Kesselring * Mireille Gemmeke * Mieke Geschiere

 Auteurs Marije Kesselring als onderzoeker van de Universiteit Utrecht betrokken bij het onderzoek naar Allemaal Opvoeders Mireille Gemmeke werkt bij het Nederlands Jeugd- instituut en is projectleider van Allemaal Opvoeders Mieke Geschiere medewerkster in het Kenniscentrum van het Nederlandse Jeugdinstituut

 Inhoudsopgave: Verschuiving van perspectief Allemaal Opvoeders - CJG-aanbod richten op bevorderen in ontmoeting, dialoog en steun - Bestaand aanbod versterken en verduurzamen Praktijk - Het creëren van kansen voor ontmoeting en netwerkvorming - Het stimuleren van de dialoog over opvoeden - Het bevorderen van een pedagogisch buurtklimaat - De denkwijze en houding van beroepskrachten Leerervaringen

 CJG = Centrum voor Jeugd en Gezin

 Rouvout : (minister van Jeugd en Gezin) “Ouders doen te snel beroep op professionele hulp”  Verschuiving : gezin zelf + sociale netwerkt zorgen voor opvoeding  Gevolg : gunstig opgroei en opvoed-klimaat voor alle kinderen (niet alleen voor kinderen met problemen)  !! Betekend niet dat professionele hulp overbodig wordt, beide vormen van opvoedingshulp kunnen naast elkaar bestaan

= project om rol v/h CJG te onderzoeken en concretiseren Hoe? Ontwikkelt & ondersteunt activiteiten Gericht op ? - versterken van pedagogische steun - stimuleren van pedagogisch buurtklimaat - vergroten van pedagogische verantw. Heid Doel? Door deelname werken gemeenten aan de ontwikkeling van hun CJG (door samenwerking met voorzieningen & bestaande initiatieven te versterken)

 CJG-aanbod is gericht op bevorderen van ontmoeting, dialoog en steun Ontmoeting is een voorwaarde voor het ontstaan van netwerken & netwerken zijn een voorwaarde voor het ontstaan van gemeenschap CJG speelt rol bij de kansen tot ontmoeting  Bestaand aanbod versterken en verduurzamen CJG overlegt met initiatiefnemers om aanbod te versterken en verduurzamen door o.a. : praktische hulp, ondersteuning, ontspanning, … (ontspanning is een doel, zo ervaringen delen)

Hoe? Een plek vormen waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en alledaagse opvoedzaken kunnen bespreken (vooral praktische ondersteuning) Wie? Ouders : belangrijke rol bij organisatie en invulling v/d activiteit Volgens behoeften bepalen ze welke thema’s aan de orde komen

 Het creëren van kansen voor ontmoeting en netwerkvorming CJG wordt plek waar mensen graag samenkomen om iets samen te doen bevordert onderlinge steun  Het stimuleren van de dialoog over opvoeden Ontstaan van gesprekken over opvoedproblemen, tips, …  De denkwijze en houding van beroepskrachten De activiteiten helpen om ‘een andere bril’ op te zetten & sociale netwerk bij de opvoedingsvragen te betrekken  Het bevorderen vaneen pedagogisch buurt- klimaat Doel : onderlinge contacten te versterken, zo in problemen en overlast zelf / onderling op te lossen

 Neem belang v/d sociale opvoedomgeving mee i/d visie op het CJG en de visie op het integrale jeugdbeleid  Trek samen op met ouders en jeugd uit de buurt  Inventariseer bestaande activiteiten, netwerken en verenigingen in de buurt die de onderlinge betrokkenheid versterken  Houd initiatieven concreet ( geen ingewikkelde plannen opstellen) Volg de praktijk in de wijk