Herstelrecht in een notendop

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Slachtofferhulp Nederland
Advertisements

“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Ethiek Welkom! Waarden & normen kritisch bekeken.
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
Het verbinden van Kwaliteiten Reactie Ben Fruytier
Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 
1 Het recht op maatschappelijke integratie Thomas Maeseele.
Justitie & hulpverlening
Model-handelingsprotocol AMHK 10 uitgangspunten
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Van probleemstelling naar doelstelling
Over hondenpoep en hangjongeren.
De meerwaarde van een herstelgerichte schoolcultuur
Carrousel van good practices met nieuwe leermiddelen
DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.
Voorstelling cursus criminologie
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
 Wordt ingepast onder toezichtstelling van de sociale dienst van de jeugdrechtbank  Komt van Australië & Nieuw-Zeeland  Begonnen met pilootproject.
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
Communicatiebehoefte of ongebreidelde nieuwsgierigheid digitale snelwegen mondiaal zappen : homo zapiens wijzigende sociale patronen digitale kennissenkring.
Workshop: Sociale Mix in het SO. Sociale Mix: Definitie.
Wanneer is praktijkonderzoek in de school succesvol?
Straathoekwerk en deontologie Cis Dewaele 27 juni 2011.
Begeleidingsplannen GGZ
ICT – POWERPOINT OEFENING 2 Fevlado Federatie van Vlaamse DovenOrganisaties (vzw)
Stichting werkkring 29 maart De beleidsagenda van de beroepsgroep.
Het algemeen welzijnswerk & justitieel welzijnswerk
Komt de dader in beeld in victimologische literatuur? Inge Vanfraechem 21/11/2013.
BEMIDDELING en RUIMTELIJKE ORDENING
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Hoofdstuk 8: Afwijkend gedrag en conflict
Omgaan met vormen van agressie op de Johan Frisoschool
Ontwikkelingen in de integratiesector en het buurt- en opbouwwerk Lieve Lecluyse en Luk Groffy Lecluyse, L., & Groffy, L. INTERCULTURALITEIT Ontwikkelingen.
vanuit een herstelgerichte visie!
Sociologie Cultuur en Context J1.3. Bezetting Maagdenhuis Jeugd en muziek.
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Herstelondersteunende zorg en presentie
JUSTITIEPLAN EEN EFFICIËNTE JUSTITIE VOOR MEER RECHTVAARDIGHEID Naar een rechtspositie voor de geïnterneerde Koen Geens minister van Justitie 23 oktober.
Consultfunctie Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Debatlunch COJ 20/11/2015.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
Mirjam van Puijfelik Ethiek Ethische aspecten en professioneel handelen door de maatschappelijk werker.
SAMENVATTING BASISTEKST Delphine Duchi 1 BaO B1. UITINGEN VAN AGRESSIE » Constructieve wijze » Destructieve wijze » Tegen zichzelf en/of anderen gericht.
Jeugddelinquentie in perspectief. Lena Neirynck. Inhoudstafel:  Wat is herstelrecht?  Praktijk.  Hergo.  Intensieve hulp.  België.  Besluit.  Bronnen.
NERO Normstelling En Responsabilisering naar aanleiding van Overlast 15 mei 2009.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
 DECLARATION ON CHRISTIAN EDUCATION GRAVISSIMUM EDUCATIONIS PROCLAIMED BY HIS HOLINESS POPE PAUL VI ON OCTOBER 28, 1965.
Jeugdbeschermingskader
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
Vca 1-21 BASISVEILIGHEID (VCA) LES ONGEVALLEN. vca 1-22 Van Theorie naar Praktijk Risico definitie: De mate van waarschijnlijkheid dat een bepaald ongewenst.
Participerend Leiderschap
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Ons beeld van criminaliteit
Ons beeld van criminaliteit
Herstelrecht in het kort
Groepsdynamica Storming
Geweld ervaren kan leiden tot geweld plegen
Groepsdynamica Storming
welkom op onze Koffieochtend Plagen & Pesten
Wat doen wij op school tegen pestgedrag?
Welkom bij de workshop slachtoffer bedankt gewetenloze dader voor goed gesprek Mieke Binnema Manon Elbersen (senior bemiddelaar) (beleidsmedewerker)
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
ETHIEK/ kwaliteitszorg
Kinderen vragen OM DUIDELIJKHEID
GBL 3.0 Positief op inhoud Respect, slachtoffer centraal
KBO en omgaan met privacy
Zorg bij impact van agressie-incidenten.
Ontwerponderzoek.
Herstellend handelen – hergo introductie
Transcript van de presentatie:

Herstelrecht in een notendop Hergo op School 12 oktober 2012

Wat is herstelrecht? Oorspronkelijk ontwikkeld als reactie op misdrijven Definitie: “Een optie op recht doen die prioritair gericht is op het herstel van de schade, het leed en de sociale onrust die door een misdrijf zijn ontstaan” Van dader-gericht naar schadegericht (paradigma) Prioriteit is geen monopolie (grenzen HR) Herstel: vrijwillig, onder druk, opgelegd Recht doen: subjectief en legaal

Uitgangspunten Waarom is het verboden te stelen en privé geweld te plegen? Het beschadigt individuele slachtoffers en de kwaliteit van ons samen leven Dus, als het toch gebeurt, wat is dan het meest logische antwoord? Schade te herstellen Herstelrecht herbront de oorspronkelijke reden van bestaan van de normhandhaving: de kwaliteit van het samen leven

Utopisch of realistisch? Herstelrecht lijkt steeds meer doenbaar Bemiddeling, kringen, groepsoverleg, maar ook slachtofferhulp en gemeenschapsdienst Ook na ernstige misdrijven Onderzoek laat gunstige resultaten zien Slachtoffers tevreden, recidive zeker niet slechter, openbare veiligheid niet bedreigt Maar methodologische problemen en meer nuance nodig Dringt steeds meer door in wetgevingen (bv. in Belgische Jeugdwet)

Herstelrecht een techniek? Zeker ook. Zoals in alle praktijken, zijn er ook in herstelrecht zeer goede “performers” en verschrikkelijke knoeiers. Dus nood aan permanente zorg voor technische kwaliteit, ernstige opleidingen en begeleiding

Herstelrecht als een filosofie Herstelrecht doet dwingend overheidsoptreden opschuiven ten voordele van overleg tussen de onmiddellijk betrokkenen en stelt herstel (in de brede zin van het woord) voorop ten nadele van leedtoevoeging Vertrekt dus van een andere visie op menselijke verhoudingen en op de wijze waarop een samenleving wordt gestuurd

Filosofie (2) De kwaliteit van het samen leven staat nu centraal Gelooft in de mogelijkheid van mensen om zelf constructieve oplossingen te vinden, indien daarvoor de juiste voorwaarden worden geschapen Respect, solidariteit en actieve verantwoordelijkheid Gemeenschappelijk eigenbelang

Uitdijing Deze filosofie is geen monopolie van herstelrecht Ook andere sociale praktijken Ook in omgaan met conflicten en onrechtmatigheden in andere sociale contexten (sociale conflicten, welzijnsoverleg, waarheidscommissies…) tuchtproblemen in de school.