De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) "— Transcript van de presentatie:

1 Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) 

2 Daltonprincipes in Mentoraat
Samenwerken Vrijheid en Verantwoordelijkheid Zelfstandigheid Orthoconsult over mentor: Mentor zorgt voor veilig (leer)klimaat, mentoren helpen leerlingen met keuzes maken en mentoren leren leerlingen respectvol om te gaan met medemens en leefomgeving

3 Zonder veiligheid geen Dalton
Wat is voor ons een veilig klimaat? Leerling durft zichzelf te zijn Er is respect voor elkaar ook al zijn we anders Klas is een groep Leerling wordt gezien Leerling durft zich te uiten Verschillen worden niet uitvergroot, maar gewaardeerd.

4 Vrijheid in gebondenheid
Leerling is vrij om zichzelf te zijn, zonder daardoor afgezonderd te worden van de groep Mentor heeft oog voor verschillen en begeleid leerling in het maken van “eigen” keuzes. Mentor draagt bij aan sociale-emotionele ontwikkeling van leerlingen.

5 Leerling is vrij om zichzelf te zijn, zonder daardoor afgezonderd te worden van de groep
Onderbouw Baltus Kringgesprek Ruimte bieden om jezelf te laten zien (mentor begint) “Als je me echt zou kennen zou je weten dat”. Hiermee werk je aan zelfvertrouwen van groep en individu in groep Bovenbouw Janneke Kring, wat verwacht je van mij? Interview elkaar en maak een Pitch over de ander. Mensen die elkaar niet “kennen” werden aan elkaar gekoppeld. Ik maak ze (soms) medementor. Facebookpagina 6V1 Ik maak “alles”persoonlijk

6 Mentor heeft oog voor verschillen en begeleid leerling in het maken van “eigen” keuzes.
Baltus - Aanzetten tot begrip voor belevingswereld van anderen (empathie) Leerlingen laten reflecteren op gedrag en handelen Janneke Verschil in verantwoordelijkheid nemen is erg groot in mijn klas. (de een wil hulp, de ander begeleiding, soms wil leerlingen schop onder zijn kont) Ik gebruik leiders uit de groep (voor organisatie uitjes, taken in mentorschap of les) Ik maak me kwetsbaar door aan te geven dat ik vaak ook andere keuzes maak (dan bijv: schoolleiding/ handelingsplan)

7 Mentor draagt bij aan sociale-emotionele ontwikkeling van leerlingen.
Baltus - Zelfvertrouwen bouwen - Verschillen leren respecteren - Beter zelfbeeld creëren (wie ben ik en waar sta ik voor?) - Mentor doet dit door te reflecteren. Janneke Leerlingen soms juist temperen in hun zelfvertrouwen (meeste leerlingen zijn jaar oud) Individuele gesprekken over school, maar ook leven Solidariteit ( micro, meso, macro)

8 Dilemma Vrijheid Mentor vraag bepaalde vrijheid om
- band te krijgen met klas Te kiezen voor een aanpak die hem/haar past en bij de leerling aanslaat Leerling “fouten”te laten maken zonder al te zware sancties (bend the rules) Gebondenheid Voor school telt ook -Resultaat Dus gebondenheid zit vaak in Regels en bijbehorende sancties

9 Dilemma luidt dus. Wat is de balans tussen vrijheid en verantwoordelijk en de steeds groter wordende druk vanuit maatschappij om vooral te scoren op harde cijfers (examen, doorstroom, absentie ) die door school (leiding) gevoeld wordt, waardoor regels en sancties steeds minder ruimte bieden aan keuzevrijheid voor leerlingen, mentor en docent uit angst om controle te verliezen


Download ppt "Mentoraat Het menselijk handelen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen’ (Ethica 4, voorrede). *) "

Verwante presentaties


Ads door Google