Presentatie 9 juni 2011 Excellente onderwijsprogrammering Bijeenkomst van sectievertegenwoordigers in het kader van de PSG-Expeditie donderdag 9 juni 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Drempels. drempels Over de drempels met taal en rekenen Heim Meijerink Noordwijkerhout, april 2010.
Advertisements

‘Over taal en rekenen gesproken…’ September/oktober 2010.
Differentiatie in de klas
HAVISTEN COMPETENT
Peter Lourens – Ministerie van OCW-Bve
Ga? 2010.
Informatieavond 22 april 2013
Taal en rekenen in het MBO Marjo Jansen, senior beleidsadviseur.
Samenwerkingsverband
‘t Schrijverke Zoetermeer
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Nodig: passie in kennis en kunde, medewerkers en Learning by innovation.
Opbrengstgericht werken
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
met het onderwijs samen bijzondere leermiddelen
Vakmanschap is Meesterschap
Leergemeenschap G e p e r s o n a l i s e e r d L e r e n
Beoordelen van docenten loont de moeite!
… tweedaagse Nieuwe wiskunde of nieuw leren 28 en 29 oktober.
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
Maurits Huigsloot (PO-Raad) Hans Plomp (DUO)
Regiobijeenkomsten WEC-Raad Mei en juni Programma regiobijeenkomst uurwelkom en aanleiding bijeenkomst uur thema I: rol en positie van.
de denk- en werkwijze voor passend onderwijs
Uitstroomprofielen in het VSO ... en dan ?
Stichting Projecten Speciaal Onderwijs Informatieronde wetsvoorstel kwaliteit(v)so 1, 8, 9 en 29 maart 2011.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
Vmbo - havo/vwo januari/februari 2012 Regionale netwerken taal en rekenen.
Stichting werkkring 29 maart De beleidsagenda van de beroepsgroep.
INFORMATIE AVOND VWO 6 MAANDAG 9 SEPTEMBER. WELKOM INFORMATIE EXAMENJAAR INFORMATIE VERVOLGONDERWIJS.
INFORMATIE AVOND VWO 6 MAANDAG 19 SEPTEMBER.  WELKOM  OUDERRAAD (mevr. Jacobs)  ENQUÊTE ( Fleur Drijvers, Gina Slenders)  INFORMATIE EXAMENJAAR (
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 11 oktober 2010.
OBC Bemmel VWO-Excellent. Aanbod Ambitie Aandacht.
ICT in onderwijs: We moeten vaart maken!
Informatieavond Start uur Welkom in groep 6.
De kubus van CSPE succesfactoren!
Wellantcollege Alphen aan den Rijn Chr. vmbo
International Business College Iets voor uw zoon/dochter?
Excellente Scholen Drentse excellentietraject Dorien zEVENBERGEN Inspectie van het onderwijs.
Kritische dialoog: Digitalisering in het aanbod bewegingsonderwijs
Op weg naar de groenste school, resultaatverantwoordelijke teams (RT’s)
Ouderavond Groepsorganisatie
Startconferentie regionale netwerken Henk Post Directeur VO
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
Aan de slag met POVO Wolvega/Oosterwolde Zet Engels ‘in the picture’ 28 oktober 2014 Jeroen Pennings & Kris Verbeeck.
Presentatie schooltijden oudergeledingen 23 november 2015Presentatie schooltijden oudergeledingen 1.
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
Welkom. Vroeger en nu Ontwikkelingen in vogelvlucht Eindtermgericht onderwijs Veelal projectmatig, onderwijs en examinering richt zich op samenhangend.
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
ECENT conferentie, Utrecht 12 mei 2011 Hoe lio’s voor te bereiden op omgaan met excellente leerlingen? Ton van der Valk, curriculumcoördinator JCU.
Open Huis 19 januari Hartelijk welkom! Avila College Even voorstellen: Gerco van ‘t Spijker Teamleider klas 1 en 2.
Gemeente Rotterdam 23 en 29 maart 2016 Informatiebijeenkomst Leren Loont! en beleidsregel. po, vo.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Van VMBO naar MBO De doorlopende leerlijn voertuigentechniek.
Plan van Aanpak Toptalenten Regionale talentnetwerken po en vo Startbijeenkomst Top Talenten Stimuleren in het Noorden.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
Friesland,Kop van Overijssel & Noordoostpolder Kwartiermakers po Anke Postma en Jimke Nicolai & Kwartiermaker vo Margriet Buwalda.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Talentontwikkeling “Zoek en vind het talent van ieder kind”
Onderwijsveranderingen in Nederland Glazen bol 2.0 ? Fred Verboon 19 mei 2016.
DOLLARD COLLEGE LOCATIE SCHEEMDA Pilot 1.1 Collega’s Dollard College 11 maart 2010.
Kengetallen exporteren naar MMP
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Koningin Julianaschool,
“Kwaliteitsverhoging door formatief evalueren” Werkkring conferentie: Van kwaliteitszorg naar kwaliteitscultuur 16 november 2017 Ramon Busch.
Avila College meer dan onderwijs school voor mavo en onderbouw havo
VO PO VSO PRO MBO Ouders Professionals Leerlingen Opgeleid tot mediacoach, 3 collega’s, Begon met vraag politie: Sexting in het VO. Doel Lelystad.
Curriculum.nu: veranderingen in het (economie)onderwijs
ExperTeacher Programma
Transcript van de presentatie:

Presentatie 9 juni 2011 Excellente onderwijsprogrammering Bijeenkomst van sectievertegenwoordigers in het kader van de PSG-Expeditie donderdag 9 juni 2011 Inleiding Peter Overgaauw

Excellente Onderwijsprogrammering Programma van deze middag: * Uitleg en toelichting door Kathrin van der Loo * Inleiding in excellente onderwijsprogrammering door Heleen van den Engel. Er wordt in groepen uiteen gegaan om de oefening uit te werken op basis van een format De indeling is als volgt: - Moderne talen - Science - Kunst - Mens en maatschappij - LO * Het maken van afspraken Woensdag 29 juni van – uur is een volgende en laatste bijeenkomst “excellent onderwijsprogramma”. De door de secties ontwikkelde leerlijnen worden tijdens deze bijeenkomst gepresenteerd. * Napraten en borrel

Excellente Onderwijsprogrammering Secties en Teams (1) 1. Rol van de secties Secties bewaken de actualiteit van het programma op vakniveau, het vereiste niveau, de kwaliteit van de toetsing en de doorlopende leerlijn, zowel binnen de school, als school- en sector-overstijgend.

Excellente Onderwijsprogrammering Secties en Teams (2) 2. Teams Teams zijn verantwoordelijk voor een eenduidige en vakoverstijgende pedagogische en didactische aanpak van een groep leerlingen, met als doel de leerlingen maximaal te laten presteren.

Excellente Onderwijsprogrammering Regeringsbeleid Het kabinet zet in op “Beter presteren: opbrengstgericht en ambitieus” onder het motto “Het beste uit leerlingen halen” Bron: Actieplan Beter Presteren, publicatie ministerie OCW

Excellente Onderwijsprogrammering Doelstellingen zijn nog niet in zicht Onderzoek wijst uit dat: 1.Nederland daalt op de internationale ranking (PISA); 2.Het Nederlands VO het redelijk doet bij de middengroep, matig presteert bij de cognitief zwakkere leerlingen en zwak presteert bij de cognitief sterkste leerlingen (o.a. CPB); 3.VO-leerlingen zich in overgrote meerderheid vervelen op school, zich niet uitgedaagd voelen (LAKS); 4.Er steeds meer zwakke VSO-afdelingen komen (Inspectie, VO-raad)

Excellente Onderwijsprogrammering PSG doelstellingen zijn nog niet in zicht (1) De ambitie van de PSG is om bij de top 10% van de best presterende VO-scholen in Nederland te horen. Daarbij houden wij rekening met: 1.Onze leerlingen willen ander onderwijs 2. De samenleving heeft recht op betere prestaties van het onderwijs 3.Elk talent telt

Excellente Onderwijsprogrammering PSG doelstellingen zijn nog niet in zicht (2) Onze scholen worden High Performance Scholen: Sterk globaal gericht Aansluiten op eisen samenleving Normerend in gedrag en resultaten Talentontwikkeling = uitgangspunt Sterk actiegericht

Excellente Onderwijsprogrammering PSG doelstellingen zijn nog niet in zicht (3) Dit resulteert in: Leerlingen zijn aan het werk op school Excelleren is de norm Resultaten verbeteren sterk oplopend Smal-breed, traag-snel

Excellente Onderwijsprogrammering PSG doelstellingen zijn nog niet in zicht (4) Onderzoek –kwaliteitskaart Inspectie, waarderingen in Trouw en Elsevier – wijst uit dat de PSG-scholen binnen Nederland middelmatig presteren. Internationaal gezien is dat dus een onvoldoende!

Presentatie HPS 20 april 2011 PSG doelstellingen komen in zicht De kwaliteit van de docent is bepalend voor de prestaties van de leerlingen. Jullie zijn dus aan zet en wij helpen jullie daarbij! Excellente Onderwijsprogrammering