Mantelzorg, ook zelfzorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Busramp in Zwitserland
“In balans” met sociale netwerken
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
De Drama Driehoek.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Godsdienst 1.
Introductiebijeenkomst
De website
Communicatie met de klant
VUmc Basispresentatie
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Strategie Social Media.  Waarom iets met Social Media gaan doen?  Waarom is het belangrijk eerst een strategie te ontwikkelen?  Schakel een deskundige.
Loopbaangesprekken 11 december 2012.

Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
Ondersteuning van mantelzorgers Vlaams Patiëntenplatform vzw 27 april 2009 Gent.
Godsdienst.
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Welkom op onze thema-avond
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Vraag 1: Wat is mantelzorg?
OVERZICHT Het onderzoek Informatie in de beginsituatie
Slapen als een roos 25 april 2013
Geneest God vandaag de dag nog?
PAD Mindfulness en Yoga
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Communicatiehandvatten Blijf in contact
CanDo Coaching.
Een onverwacht feest Les 2
Workshop. De Mantelzorger in zijn natuurlijke habitat.
Hoe houd ik het leuk? Nu en in de toekomst!
Patiëntveiligheid Wij doen er alles aan om uw behandeling zo veilig mogelijk te doen verlopen. Zelf kunt u hieraan ook bijdragen. Hier volgen 6 tips wat.
Mijn partner heeft Q-koorts, wat nu?
Gentle Teaching.
Personeelsessie LOKO.
Patiënten kunnen artsen beter
Godsdienst 1.
WELKE OPLOSSING STEL JE VOOR. Casus 1 Karel is sinds enkele jaren mantelzorger en werkt in een team van een tiental personen. Hij werkt al vijf jaar bij.
Samenwerken.
Verplaatsen les 2 praktijk
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Vrienden Deze gedichten zijn speciaal voor de vrienden om wie ik geef en de mensen die om mij geven Al deze gedichten komen van
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
DOE HET ZELF PAKKET. Doe-het-zelfpakket Wat  Richtvragen  Voor (werkende) mantelzorgers  Werk- en mantelzorg zo optimaal mogelijk op elkaar afstemmen.
Beroepshouding en beroepscode
Leren volharden en doorzetten Ruzie en moeilijkheden niet zien als reden om op te geven, maar als kans om aan de relatie te werken.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Keuzes maken.
Oog voor de ander, oog voor jezelf
Help, mijn kind gaat naar de brugklas
Methodisch werken, wat is dat eigenlijk?
Doet ie het of doet ie het niet?
LOB zeven stappen naar succes
“Iemand denkt aan mij en wil belangeloos iets voor mij doen”
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Nee Zeggen!.
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Duurzame inzetbaarheid
Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
Duurzame inzetbaarheid
5 valkuilen & Tips.
Parkinson en vermoeidheid
Transcript van de presentatie:

Mantelzorg, ook zelfzorg Lesley Legrand Sociaal werk afstandsonderwijs

Zorg voor een ander begint bij jezelf! Pas als jij je gezond en in evenwicht voelt, kan je echt goed voor iemand zorgen. Uit contacten met mantelzorgers blijkt dat mensen die voor anderen zorgen, zichzelf daarbij vaak wegcijferen. Daardoor voelen ze zich niet altijd goed in hun vel Jezelf Anderen

Zorg dat je voldoende tijd hebt voor de dingen die je graag doet! Energiebalans energiebronnen energielekken ✔ een wandeling maken ✔ een schouderklopje ✔ steun krijgen ✔ contact met anderen ✔ voldoende rust ✔ paperassen ✔ niet nakomen van afsraken ✔ er alleen voor staan ✔ onbegrip van anderen Zorg dat je voldoende tijd hebt voor de dingen die je graag doet!

Assertiviteit http://www.youtube.com/watch?v=NECkWgw_vu0

Assertiviteit en grenzen stellen Kom rustig en zelfzeker op voor je jezelf! Kwets anderen niet. Stel duidelijk je grenzen, val anderen hun grenzen niet aan!

Praktische tips Laat de ziekte van de zorgbehoevende niet altijd het centrale thema van je leven zijn. Werk volgens een vaste planning met duidelijke afspraken. Er bestaan mogelijkheden om even op adem te komen als mantelzorger: vrijwilligersoppas, centra voor kortverblijf en tijdelijke opvang in een gastgezin. Vraag naar de mogelijkheden in jouw streek via onze regionale contactpunten. Denk eraan goed voor jezelf te zorgen. Voorzie vaste momenten voor jezelf. Ook al is dat maar een uurtje per week, doe dan iets dat je echt graag doet. Willen mensen je helpen? Aanvaard hulp. Spreek duidelijk af welke taken zij doen. Let bij jezelf op tekens van sombere, neerslachtige gevoelens. Wacht niet te lang om professionele hulp in te schakelen. Een gesprek met mensen die jou begrijpen doet wonderen. Je kan lotgenoten ontmoeten op een plaatselijke bijeenkomst voor mantelzorgers. Veel mantelzorgers gebruiken een dagboek als uitlaatklep. Hulp nodig? Een zorgsituatie is niet altijd vanzelfsprekend. Je kan voor hulp terecht bij de sociale dienst en bij het Regionaal Dienstencentrum van je ziekenfonds. Bij ernstige psychologische problemen kan je als mantelzorger een beroep doen op een psycholoog. Maximaal vijf sessies zijn gratis voor leden van de liberale mutualiteit.

Bibliografie ONDERSTEUNING IN THUISZORG VZW, Zorg voor een ander begint bij jezelf!, http://www.lieverthuis.mut400.be/zelfzorg%20 2005.pdf, geraadpleegd op 23.12.2009 Film youtube, Assertief en Timemanagement, http://www.youtube.com/watch?v=NECkWgw_ vu0, geraadpleegd op 23.12.2009