Vreemdeling, Vluchteling, Illegaal….Kind

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inhoud Methodologie Theorie Onderzoeksresultaten Verbanden
Advertisements

“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Gevolgen van partnergeweld op kinderen en jongeren
Kinderen van depressieve moeders: het integratieve model van Goodman en Gotlib Cassie Claeys 1BaTP.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Taghon Geert 2011.
Opvang van mensen zonder wettig verblijf met een psychiatrische aandoening Dr. J. Snacken
Ontwikkelingsgericht SAMEN werken
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Allochtonen in het hoger onderwijs
De school en het onderwijs
Cultuursensitief werken
Cultuurgebieden.
Personen die gedwongen worden om hun huizen te verlaten  Ten gevolge van: ‐ Politieke ‐ Religieuze ‐ Militaire ‐ Andere problemen.
Echtscheiding: gevolgen voor kinderen
HOE OMGAAN MET OORLOGSTRAUMA’S
ZACHTE WOORDEN VOOR DE OUDERS ….
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
Door de snelle economische groei die vooral in de jaren zestig tot structurele tekorten op de arbeidsmarkt leidde, zochten veel Nederlandse bedrijven buitenlandse.
Hoogleraar Faculteit Geneeskunde AZ Sint-Jan, Sint-Lucas, Brugge
Doop Friso Sake Looij en Bastiaan Mike van Noordenne Zondag 10 Mei 2009 Jesaja 49: 15 Zou het mogelijk zijn dat een moeder haar kind zou kunnen vergeten,
Pleegzorg, een haalbaar alternatief?
Kinderen in precair verblijf en gezondheidszorg Open fora 19 mei 2011.
De psychologische gevolgen van detentie voor kinderen
Stemmingsstoornissen
Wie kan er bij ons terecht? §Adolescenten en volwassenen tot ongeveer 40 jaar §Verslaafd aan illegale drugs, alcohol en/of medicatie l extra aandacht.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
1 Aanpak kinderen van ongedocumenteerden door BJZ Haaglanden.
 Psychische problemen =>asielzoekers kunnen hun verhaal vaak niet goed vertellen.  Risico:ten onrechte worden afgewezen.  Belangrijk: vroeg in de asielprocedure.
Marginalisering van allochtone jongeren en risicofactoren in hun dagelijks leven L. Eldering & E.J. Knorth.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Sociale buurt/wijkteam
Match made in Mekka Online daten voor moslim vrouwen
Kindermishandeling & (v)echtscheiding
Werelden overbruggen. Kinderen en scheiding.
Kankerspoken Drs. C.M. Kleverlaan psycholoog, programmamaker, auteur
Welzijn voor kwetsbare ouderen in het ziekenhuis: een zorg
Dossier Empowerment.
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
Duits Presentatie Jesse Hogerheijde 4G.
Politiek in de spreekkamer
H O O P in kwetsbaarheid BEELDMEDITATIE mensen … ze zoeken naar hoop
Psychosociale begeleiding bij kanker
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
Je kind laten dopen? Je kind Parochie…. Een nieuw verhaal begint…  Wat riep de geboorte van jullie kindje bij je op?  Hoe heb je dat moment ervaren?
 Een plaats waar ze terecht kunnen met zorgen omtrent de opvoeding van hun kinderen, maar ook over anderen thema’s die hen bezig houden (werk zoeken,
Omgaan met de gevolgen van trombose
Opvoedrelaties onder spanning Bijeenkomst 4. Debat passend onderwijs Lees §1.1 Sipman goed door. In de maatschappij lijkt het aantal kinderen met gedragsproblemen.
Omgaan met Chronische vermoeidheid
Psychologieles 6 lesweek 6 25 jaar tot aan pensioen.
Partnergeweld PARTNERGEWELD EN DE ROL VAN DE HUISARTS.
CHRONISCHE ZIEKTE EN LICHAMELIJKE HANDICAP. INHOUDSTAFEL Inleiding Inleiding Chronische ziekte en handicaps Chronische ziekte en handicaps Psychosociale.
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Welkom ik maak me sterk.
Eldering hfdst. 3.3 Het cultureel ecologisch raamwerk
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Rauw en troosten.
Psychosociale behoeftepeiling versus aanbod van zorg aan adoptief-pleegkinderen met FAS(D) Margreet Wolthuis, student toegepaste psychologie.
5/30/2016 Jeugdcasus (O)GGZ bijeenkomst Odette Hensen Coördinator STIP, ZOG MH Gerda Verkerk Preventiefunctionaris, GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.
IK EN DE ANDER Levinas ( ). Levinas Emmanuel Levinas ( ) wordt, na een relatief lange onbekendheid gedurende zijn leven, vandaag internationaal.
GGZ RIBW. GGZ Psy-Portaal Psy-Portaal is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische en psychiatrische klachten voor cliënten vanaf.
Bron: raadpleging
‘’DOOR MIDDEL VAN EEN CULTUREEL GENOGRAM VAN KRACHTEN EN KWALITEITEN, EEN TIJDSLIJN EN DROMEN VOOR DE TOEKOMST.’’
Project actuele criminologie Keynote Jeugd
Altra en de Waag- Samenwerken
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
Transcript van de presentatie:

Vreemdeling, Vluchteling, Illegaal….Kind Opvang van Gezinnen met psychiatrische problematiek Francine Dal Supervisor CARDA Symposium Rode Kruis-Valkenhof, Overpelt 12 mei 2011

Ilona, 33 jaar, verpleegster, afkomstig van Tchetchenië, 3 zonen (3, 5, 7 jaar) Moeder: verward ++++, logorreïsch, vertelt in detail haar verhaal Kinderen: wild, angstig, praten een onbegrijpelijke taal, Moeder-kind relatie verwerpend met de oudste, fusioneel met de jongste, « fysische mishandeling »

Kwetsbaarheid van de ouders Van beide ouders Verlies van huis, cultuur, familie, gewaarwordingen, onmogelijkheid hun rol van ouder verder te vervullen, verlies van referentiepunten,…. Schuldgevoelens,….

En Oorlogservaringen : chronische angst, verdwijnen van familieleden,…moeilijkheden voor moeders van moeder te blijven en dus hun kinderen te beschermen ( Bolwby, M.F. Moro). + Burgeroorlog : nabijheid tussen slachtoffer en beul,…. Folteringen: wat gepaard gaat met een deconstructie van de identiteit van de persoon (F. Sironi). Vb . : boek van over burgeroorlog in Libanon : het meisje en haar vader kunnen niet slapen als ze in een beveiligd gebied wonen, geen bommen. De gevolgen van de oorlog : vensters vermijden is hun normaal gedrag geworden (aangepast gedrag) Ex Kinderen soldaten= jonge ouders ex Tchetcheni¨: soldaat op 15 jaar….. Wie ben ik, ben ik nog een man, een vrouw, wat is mijn plaats/ rol in de gemeenschap En

EN Antecedenten van intrafamiliale mishandeling…. Traject en moeilijkheden,…. Migratie = nieuw land, opvang, ontgoocheling, procedure, promiscuiteit in het centrum en weer verlies,….. Culturele factoren Angst in geval van illegaliteit Geen recht te bestaan Verlies van zin van het leven …. Traject: famille Syrienne, une des petites filles est maintenue la t^te hors de l’eau, petite fille la plus forte

Kind, adolescent zijn Directe gevolgen Getuige zijn van….slachtoffer zijn,… Verlies Indirecte gevolgen Tgv van het lijden van de ouders Scheiding Geheimhouding, onbegrip ….. Scheiding om het kind te beschermen

Situatie van de kinderen Betekenis van de shokkende gebeurtenis voor het kind Reaktie op de shokkende gebeurtenis Ontwikkeling en persoonlijkheid van het kind Betekenis van het vertrek voor het kind Houding van kind tov de ouders Geen reductie van kind tot trauma

Traumatisme en familiaal milieu Gevolgen op de gezinsdynamiek Kommunikatieproblemen Hechtingsproblemen Verwerping Schaamte en schuldgevoelens …..

Traumatisme en veranderingen in de sociale structuur Plaats van de vrouw, van de man: tijdens de oorlog, nemen de vrouwen de plaats van de man over Stigmatisatie door de gemeenschap Verwerping Wraakwens van de familie Kinderen soldaten Niet begeleide minderjarige Armoede Devalorisatie ….

En vooral belang van banden op te bouwwen en herhumanisatie Psychosociale aanpak Steunt op Individuele krachten Sociale en communautaire krachten Culturele krachten En vooral belang van banden op te bouwwen en herhumanisatie

Analyse van de moeilijkheden van de familie Inventaris van de moeilijkheden Type: somatisch, psychosociaal, psychiatrisch (co morbiditeit) Ernst: gevolgen op het dagelijks leven Factoren: oorsprong, onderhouden door, bekrachtigd door Inventaris van de veerkrachten Wat heeft de persoon/familie al ondernomen Wat zou hij doen in zijn land van herkomst Wat is zijn vraag ? Neemt hij medicatie ….

Cultureel (Pinto) Referentiekader van waaruit we de wereld (gedragingen) om ons heen beoordelen en interpreteren Cultureel uit zich in gedrag, niet alle gedrag is bepaald door cultuur

Betekenis van de gedrags en/of leerprobleem Onderscheid maken tussen medische en traditionel ethiologie van de ziekte Westerse wereld: problematiek heeft een duidelijke ethiologie In de Afrikaanse cultuur wordt ook de zin van de ziekte gezocht (uitdrukking van de woede van achtergebleven ouders, niet gegeven bruidschat….), belang van de onzichtbare wereld (Djiins, enfants sorciers,….)

Onderscheid van verschillende werelden Wereld van de oningewijden (=mensen) Wereld van de voorouders Heilige wereld=onzichtbare wereld (Djiins, geesten…) Wordt zichtbaar door de gedragingen die ze doen ontstaan bij de levende Gebeurd ook in België: geloof in krachten….genezers die wratten genezen, de pijn van brandwonden verlichten,…..

L’arbre peut grandir malgré l’absence des menuisiers Burundese spreekwoord