Pilot: Blijvend bekwamen: werken aan eigen professie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
L&B in het MBO.
Advertisements

VO-CONGRES 2014: KLAAR VOOR DE TOEKOMST 20 maart 2013
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
15 – 9 – 2006 Technocentrum Twente FIRST LEGO® League 2006 Martijn Roelofs.
Gesprekscyclus Quadraam
|Datum Project van Zwak naar Sterk Jan Folkert Deinum.
Het opzetten van een kwaliteitssysteem
Opleidingsinfrastructuur
Het Werving & Selectiebureau voor het onderwijs!
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
Herontwerp PDG-opleiding
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Monique Goedhart en Gerda Egtberts
Met LEERkracht naar leerKRACHT Design4all, 26 maart Maastricht 2008
Leerbedrijf partner in opleiden Jan Fleer 15 november 2004
De Krullevaar Wat is een goede school ?.
E-portfolio NL Een Leven Lang Leren René Schreurs & Yvonne Kremers
Professionaliteitsontwikkeling
3e bachelor Agogische wetenschappen
3e bachelor Agogische wetenschappen
Begeleiding startende leraren
Certificeren van assessoren __________________________________ Workshop congres LLL op een HOger plan! Erkennen van Verworven Competenties Antoinette van.
CoP - PO Community of Practice – Primair Onderwijs.
Examinering Conferentie BTG HTVF
Deel wat je weet en weet wat je deelt
Kees van der Eem Team ICT Gouda ID college
Portfolio in VZ Wenk servicedocument.
Portfolio in VV Wenk servicedocument.
Ontwikkelingsgericht Competentie Onderzoek
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Domstad Samen deskundiger Presentatie Velon 12 maart 2007 Elleke Verwaijen Paul Veringa.
“Digitaal Portfolio, meer dan een klapper”
Onderwerpen Jaarverslag 2011 / Plan van Aanpak 2012/2013
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
ICT-competentieprofiel lerarenopleiders
Sectorwerkstuk Den Bosch
Twee naar Een Platform OA Rotterdam 25 maart 2010 Willem van der Wolk,
Maatwerk in (op)scholing project 1 1. Waarom?  30% van de lessen in Rotterdams VO door onbevoegde leraren  7% nog niet compleet bevoegd  23% geheel.
Digitale Didactiek Onderwijs anders organiseren, anders onderwijzen: andere kwaliteiten voor medewerkers 1digitale didactiek.
Kwaliteit in examens, borgen en stimuleren. Kwaliteitsborging EVC-procedures EVC in het MBO 22 mei 2007 Henk van Leeuwen Manager externe betrekkingen KCE.
Kwaliteitscode EVC EVC in het MBO ~ CompetentCity Erik Kaemingk & Cissy Johann.
1 Leren en werken Platformbijeenkomst regio 4 16 april 2007 Claire Freling.
Gebiedsvisie Groningen-West
Ondersteuningsaanbod Kenniscentrum EVC
Een project van de Korengroep
Workshop Fondsen werven
Studiecoaches voor (HBO/ WO) studenten met een vorm van autisme
Carla Her Mondriaan Bert Kortman Mondriaan
Kwaliteitsnetwerk FPA
Naam workshopbegeleider
De Amsterdamse Lerarenagenda PO en VO
Doelmatigheid Introductie Doel workshop: Zichtbaar maken hoe het thema “doelmatigheid van zorg” expliciet binnen de opleiding revalidatiegeneeskunde aan.
Naar een leerlijn ‘onderzoekende houding’ ECENT conferentie, 5 juni 2009 Ton van der Valk, Universiteit Utrecht FIsme; Junior College Utrecht.
Aantekening Onderzoek & Ontwerpen ECENT-vakvernieuwingsconferentie 12 mei 2011 Jan van der Veen en Marieke Rinket
Hoe wat wie wanneer? Draaiboek maken Boek: Methodisch begeleiden
Betrouwbare iOverheid en het belang van duurzame toegankelijkheid André Plat – Projectcoördinator duto-DO - Nationaal Archief Erik Saaman– Projectleider.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
DE INVLOED VAN EEN ONDERZOEKSTRAJECT (OP DE WERKPLEK) OP DE ONDERZOEKENDE HOUDING VAN LERAREN IN OPLEIDING Twan van de Wetering - Docent Engels - Lid Kenniskring.
GMR 15 januari 2008 Thema: IPB ‘stand van zaken’.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Jo Tondeur, Jasmine Hacquaert (UGent) Jeroen Thys (Groep T) Luc Vandeput (KHLeuven) Wouter Hustinx (PHLimburg) Velov/A’pen, februari 2012 iTeacher Education:
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
Rollen binnen het werkplekleren
Start Oriëntatie Stage/ Werkplekleren
LERAAR WORDEN VIA ASSESSMENT
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Hoofdstuk 3 Wat gaat de beginnend beroepsbeoefenaar
een vertrouwd gezicht binnen het vo én mbo!
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Transcript van de presentatie:

Pilot: Blijvend bekwamen: werken aan eigen professie Voorlichtingsbijeenkomsten 27 februari en 5 maart

Deelnemende instellingen Ruud de Moor Centrum: Jo Knarren, Marieke Dresen http://www.ou.nl Koning Willem I College: Yvonne Moerman, Hans Schaepkens, Willie Rovers e.a. http://www.svdt.org

Achtergrond Ruud de Moor Centrum In opdracht van OCW biedt het Ruud de Moor Centrum (RdMC) als onderdeel van de Open Universiteit producten en diensten om scholen en lerarenopleidingen te ondersteunen bij het opleiden en begeleiden van (nieuwe) leraren.

Geschiedenis KWIC en RdMC Samenwerking in project: Opleiden in de school Expertsessies met assessoren en collega’s van SMD Klankbordgroepbijeenkomst met managers en leraren Besprekingen met PZ en CvB

Doel van de pilot De leraar beoordeelt zelf het eigen handelen in beroepssituaties en reflecteert daarop. Hoe plan je je eigen ontwikkeling? Hoe zorg je dat die ontwikkeling je eigen kwaliteit bevordert? Welke (meet)instrumenten zijn voor dit doel geschikt?

Ontwikkelingsgericht Dus : Ontwikkelingsgericht In plaats van Functiegericht

Doelgroep Alle leraren van het Koning Willem I College die hun competenties in stand willen houden en wellicht willen verbeteren 2 groepen van ca. 15 personen Een groep van collega’s uit dezelfde afdeling. Een groep van collega’s uit diverse afdelingen.

Heb ik duidelijke beelden bij de genoemde kerntaken? Zo ja: ! Zo nee: De leerkracht van vragen Heb ik duidelijke beelden bij de genoemde competenties? Zo ja: ! Zo nee: De leerkracht van vragen

De pilot Een tweesnijdend zwaard omdat………..

…wij de volgende vragen willen beantwoorden: Welke rol speelt de zelfreflectie van de professional in ‘functioneren en beoordelen’? Welke eisen stelt zo’n ontwikkelingstraject aan de organisatie? Welke instrumenten zijn noodzakelijk om dit soort POP-traject in te vullen? Hoe organiseer je de begeleiding in dit kader? Wat is de rol van het management in het POP-traject in relatie tot assessoren en begeleiders? E.a.

…en u mogelijk deze vragen wil beantwoorden: Hoe houd ik mijn kwaliteiten op peil? Waar wil ik zelf in de komende periode (1 of 4 jaar) aan werken in mijn beroep? Wat vind ik zelf waardevolle ontwikkelingen in mijn vakgebied en/of mijn beroep? Welke rol zou ik in mijn opleidingsteam willen spelen?

POP

Afbakening m.b.t. bekwaamheidsdossiers Vooraf krijgen leraren de garantie dat de resultaten van het ontwikkeltraject zoals POP en Plan van Aanpak door hen persoonlijk in de eigen loopbaan kunnen worden ingezet Onderzoeksgegevens worden gehanteerd op basis van anonimiteit.

Activiteiten in project Analyse van beroepssituaties van (senior) docenten Selectie, ontwikkeling en aanpassing van assessmentinstrumenten Opstellen criteria voor portfolio en bekwaamheidsdossier Begeleiding bij het opstellen van POP Ontwikkeling van instrumentarium voor digitaal ontwikkelingsportfolio

Ondersteuning in stappen Intakegesprekken met deelnemers Input voor opstellen POP door middel van Concretiseren competenties aan kritische (beroeps)situaties De leraar als persoon (LaP) Eventuele leerlingscan En… Ondersteunen van de voortgang Suggesties voor de afronding van het POP

Globaal Tijdpad Feb/maart: voorlichtingsbijeenkomsten Maart: samen met deelnemers analyse kritische beroepssituaties Selectie instrumenten en ontwikkeling begeleidingstraject Vaststellen kwaliteitscriteria van de instrumenten April/mei: ondersteunen van deelnemers bij intake-activiteiten Input voor POP ( verhelderen competenties, LaP enz) Mei tot en met juni: opstellen POP Vanaf september Vervolg: werken aan persoonlijk ontwikkeling op basis van POP

Meedoen? j.sars@kw1c.nl