Hoe burgers betrekken bij de fenomeenbestrijding Debatnamiddag CPS Debat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Commissie Wijkgericht werken
Advertisements

Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
Bewonersvergadering 13 april 2011 Welkom Opening Bestuurszaken 20.25Waar staan wij nu? 20.40Buurt Interventie Team 20.50Pauze 21.10Politie.
Public-Private Partnership. PPP is een samenwerkingsverband waarin het de bedoeling is dat de overheid en de private sector, met behoud van hun eigen.
Rotterdammer voorop Geweldige stad: we werken er samen aan
Vertrouwen als samenwerkingsmechanisme binnen ruimtelijke planning Jasper de Vries/ 28 oktober 2008/ Rotterdam.
Opzet van de workshop Kennismaken
Registratie. Waarom? Registratie Registratie kan: - input voor besluitvorming zijn - basis voor coaching zijn.
Veghel Transparant (lid VPPG)1 Hoofdlijnenprogramma raadsverkiezingen 3 maart 2010 Veghel Transparant! voor leefbaarheid & gezondheid.
Preventie van schade naar aanleiding van agressie
Bewoners Collectief Nieuwegein Welkom.
Reflecties over een integraal veiligheidsbeleid
1 Advies ‘Waarheen met het lokaal woonbeleid’ Presentatie Studiedag VVSG 12 juni 2012.
ICT en e-government: De gevolgen voor de administratie Wim Debruyn Secretaris – gemeente Zaventem VERA studiedag 20-juni-2006.
Dienst Wijken 1 Beter participeren in de gemeente Utrecht Acties van de gemeente om participatie en betrokkenheid van burgers bij de ontwikkelingen in.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Begeleidingsplannen GGZ
Als meedoen pijn doet Lessen voor bestuur en beleid van 8 jaar onderzoek naar burgerinitiatieven Sociaal debat Binnenlands Bestuur 24 oktober 2013 Evelien.
Samenwerking in het sociale domein ‘ over bestuurlijk lef en ambtelijke onrust in de regio’ Debat "De Sociale Gemeente" Dick van Maanen.
Aanpak van overlast en verhuftering. Broken windows policing Dr. Bas van Stokkom (Centrum voor Ethiek, Radboud Universiteit Nijmegen) 17 mei 2006.
Randvoorwaarden bij burgerparticipatie Wederkerigheid, empowerment en sturing Prof. dr. Paul Ponsaers.
De bevolking betrekken bij het ( lokale ) veiligheidsbeleid :
Debatnamiddag Hoe burgers betrekken bij de fenomeenbestrijding ? Donderdag 18 april 2013 bij de uitgeverij MAKLU in Antwerpen.
De sociale cohesie voorbij Actieve burgers in achterstandswijken
Peter van Os Programmamanager gebiedsgebonden politie Studiedag bevolkingsparticipatie; over de Nederlandse politie.
Baudewijn Franssen en Michiel Verbeek
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
TEL Veghel (lid VPPG)1 TEL Hoofdlijnenprogramma raadsverkiezingen 3 maart 2010 Transparant, Evenwichtig & Leefbaar Veghel.
BLIK OP DE SAMENLEVING.
Presentatie Opbouwwerk Buurtprojecten BLIK terug en vooruit 21 februari 2012Arie den Ouden.
Waarom dit literatuuronderzoek?
Zorgcoöperaties in Brabant
Transitie langdurige zorg
TRAJEKT Samen kunnen we alles
Dossier Empowerment.
Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing
Ontwikkelingen in de integratiesector en het buurt- en opbouwwerk Lieve Lecluyse en Luk Groffy Lecluyse, L., & Groffy, L. INTERCULTURALITEIT Ontwikkelingen.
Alexander Benoot Maatschappelijke Veiligheid 1BaMV-A Projectgroep 3
Het basisteam Maasland.
Derde jaarvergadering BIN LIEZEBOS maart 2015 Jaarvergadering 2015 van het B.I.N. LIEZEBOS.
Veranderend zorgstelsel en doorwerking op crisisbeheersing.
Hoofdstuk 7 Grenzen en identiteit in je eigen omgeving.
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
3.2: Sociale Partners en overheid Sociale partners: werkgevers- en werknemersorganisaties Poldermodel: ‘oplossen van problemen door overleg met de betrokkenen.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Community Service Learning VU Amsterdam 2 december 2015.
Presentatie dorpsvereniging ‘t Leker gemeente St. Anthonis 27/03/2013, Saskia Berkhof Kees Hoogenboom Caroline Hoogeveen.
Burgerinitiatieven en lokaal draagvlak Energienetwerk Zuid-Holland bruist Adviesbureau Windhart draagvlak en burgerparticipatie Lex Arkesteijn – Lex Arkesteijn.
Goede Raad voor de RSD Hoe kan de Raad zo vroeg mogelijk in het proces kaders stellen? Hoe wordt de raad meegenomen in het proces? Wat is de betekenis.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Cultuurnota Alblasserdam BIO 8 oktober Waarom een cultuurnota? Ontsluiten aanbod Kansen benutten Visie en focus: kader Samenhang en samenwerking.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Kennis, klankbord, inspiratie Vereniging van actieve gemeenten, betrokken bedrijven en gedreven professionals in de fysieke leefomgeving Nieuw eigenaar-
Burger in vier rollen Burgers als kiezers Burgers als rechtsonderhorige Burgers als klant Burgers als producent van politiek hier situeert zich, onder.
Buurtpreventie Samen voor een veilige en leefbare buurt.
Organogram gemeente Bunnik
Lokaal Sociaal Beleid.
Veranderend zorgstelsel en doorwerking op crisisbeheersing
Hoe gaan we hier vandaag mee verder?
Armoedebestrijding als opdracht voor de lokale gemeenschap.
Samen werken aan leefbaarheid
1 - Wie zit er aan de keukentafel?
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Burgerparticipatie BT Den Bosch Wat is nou precies burgerparticipatie.
Wijkaanpak Gedeelde uitgangspunten: top-down en bottom-up benadering.
Buurt Informatie Netwerk
Eerlijke Energietransitie voor iedereen!
Hoe veilig vinden de bewoners Maasniel?
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

Hoe burgers betrekken bij de fenomeenbestrijding Debatnamiddag CPS Debat

Stellingen Burgers betrekken bij fenomeenbestrijding moet ingebed zijn in een beleid waarbij (alle!) burgers – cfr. de theorie van de community policing - ook betrokken worden bij de totstandkoming van het veiligheidsbeleid in het algemeen. En dat is meer dan een controle- en aangeeffunctie.

Stelling Het stimuleren van burgerparticipatie bij fenomeenbestrijding moet gepaard gaan met initiatieven die, met ondersteuning van de bestuurlijke overheid en de politie, op de eerste plaats gericht zijn op het vergroten van sociale cohesie binnen de wijken. Anders dreigt het te leiden tot het vergroten van de stigmatisering en de tegenstellingen onder de bewoners van wijken.

Stelling De samenwerking burgers/politie moet tweerichtingsverkeer zijn, ook wat betreft de communicatie. Dit vereist een wederzijds engagement.

Stelling Een grotere meldingsbereidheid bij de burger kan leiden tot organisatorische moeilijkheden (hoe omgaan met al deze meldingen), capaciteitsproblemen, overpolicing en underpolicing…enz.