De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veranderend zorgstelsel en doorwerking op crisisbeheersing

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veranderend zorgstelsel en doorwerking op crisisbeheersing"— Transcript van de presentatie:

1 Veranderend zorgstelsel en doorwerking op crisisbeheersing

2 Inhoud 1. Ontwikkelingen in samenleving
Veranderingen in het zorgstelsel Doorwerking in crisisbeheersing Stellingen

3 Ontwikkelingen in samenleving:
Nieuwe dreigingen zoals multiresistente infectieziekten; Complexe samenleving met grotere bevolkingsdichtheid (dier-mens); Snelle communicatie en invloed van (social) media op sturing vanuit de overheid.

4 Veranderingen in het zorgstelsel divers: - Ontwikkelingen in de acute zorg, zoals afname SEH’s, landelijke meldkamer, GGB, meer concentratie van complexe spoedeisende zorg; - Ontwikkelingen in de dagdagelijkse zorg, zoals: - verschuiving zorg van instellingen naar de wijk als gevolg van de decentralisaties; - zelfredzaamheid als uitgangspunt. - Wijzigingen (O)GGZ; - Gemeenten meer zorgtaken Anticiperen en reageren is een plicht voor de publieke gezondheidszorg

5 Grote effecten op crisisbeheersing (1):
Toename verminderd zelfredzamen in de wijk, welke niet bekend zijn bij zorgverzekeraars; Gevolgen voor zorgcontinuïteit ‘aan huis’ bij crises; Uitdagingen voor hulpverleners: opvang en met name evacuatie verminderd zelfredzamen; Crisiswetgeving witte keten gericht op acute zorg; Kleine rampen, grote gevolgen/ verwarde personen.

6 Grote effecten op crisisbeheersing (2): - Omvang groep verminderd zelfredzamen groot; - (On)zichtbaarheid doelgroep: data; - Overheid kan niet alle risico’s van het nieuwe zorgstelsel afdichten; - Rollen en verantwoordelijkheden nog onvoldoende geborgd.

7 Inspelen langs diverse invalshoeken:
Visieontwikkeling zorgcontinuïteit en zelfredzaamheid; Versterken sociale cohesie: wegwijs in het wijknetwerk; Van risicobeheersing naar risicogerichtheid; Aanpassing van crisis- en rampen opvangplannen; Nieuwe initiatieven, zoals Ready2Help NRK; Repressieve én preventieve maatregelen.

8 Stellingen: - Het veranderende zorgstelsel staat nog onvoldoende op het netvlies hulpverleningsdiensten. - Regelgeving moet voorzien in het beschrijven van rollen en verantwoordelijkheden voor vraagstuk verminderd zelfredzamen. - Afhankelijk van complexe (crisis-)omstandigheden zal zorg geboden worden die op dat moment noodzakelijk is. We kijken daarbij niet naar normen en wetgeving, maar naar uitkomsten. - Gemeenten hebben vanuit hun procesverantwoordelijkheid voor opgeschaalde bevolkingszorg een rol op het gebied van zorgcontinuïteit.

9 Stellingen: We kunnen veel leren van de politie als het gaat om acute zorg voor verwarde mensen. De rol van de brandweer is een zorg voor de gemeente.


Download ppt "Veranderend zorgstelsel en doorwerking op crisisbeheersing"

Verwante presentaties


Ads door Google