Jongeren en politie Tijd voor toenadering Workshop Jeugdwerk en politie - Uit de Marge - 21 november 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het seminarie Waar ik aan denk? Jezus zei: Als je bidt, wees dan niet als de hypocrieten, die opstaan in de kerk en op de hoek van de straat, zodat iedereen.
Advertisements

Woord van Leven Januari 2010.
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Visie, missie en kernwaarden
Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL S S SABBAT 16 NOVEMBER Het Hemelse Heiligdom “Gods woonplaats...”
Wie is rijk ? & wie is arm ?.
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
Het Scheppingsverhaal.
we are young so let's set the world on fire we can burn brighter than the sun.
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Zang : Sarah Brightman & Andrea Bocelli. Time to say goodbye
De schepping.
Wie was Jezus? Deel II Wie was jezus?.
Maar wat zeg jij?.
Wat maakt het leven zinvol?
Aanwezigheid meester Hans: Meester Hans is komende week aanwezig op: Maandag: – u – u Dinsdag: – u Woensdag:
Ruth wat goed zou zijn voor Ruth, gaf ze op voor het welzijn van Noemi. Een vrouw van sterk geloof. Ruth is een vrouw van sterk geloof omdat ze gelooft.
Business Onderwijs: vakgericht of competentiegericht
Zonder titel
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
 Wordt ingepast onder toezichtstelling van de sociale dienst van de jeugdrechtbank  Komt van Australië & Nieuw-Zeeland  Begonnen met pilootproject.
Antwoord op vraag SOPO1-4
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Maand programma bij receptie dit project is gemaakt door: soufian.
…..overrompeld door verdriet
Herders of HERDER.
Help, ik heb hulp nodig!. Help, ik heb hulp nodig!
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
Ik nodig je uit tot een nieuw begin.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
WORK-RELATED VIOLENCE, BULLYING AND SEXUAL HARASSMENT.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge {naam uitvoerder} Kunnen ouders iets doen aan het alcoholgebruik van hun kinderen?
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
Beste Vriend,    Het is met een enorm verdriet dat wij U heden het overlijden moeten melden van een zeer dierbare vriend, gekend onder de naam « Gezond.
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Wij zijn God zomaar ontrouw Maar God wil je terug …
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Openb. 4: Ik, Johannes, had een visioen. Er stond een deur open in de hemel. En een stem zei: ‘Klim hierheen op, dan laat ik je zien wat er hierna.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht xxxxx Terug in de tijd ………
Uitleg persoonsvorm (pv)
Ouderavond klas 1 Hartelijk welkom 1 Ouderavond klas 1 23 september 2014.
ROC dag Alfa College Taco Groenhuis.
Van boven bekeken Mind of Christ Want wie kent de zin des Heren, dat hij Hem zou voorlichten? Maar wij hebben de zin van Christus. (Jes.55:9)
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
Een Belgische moeder schreef eens een brief aan haar zoon die bij het leger diende. Beste Peter, Ik schrijf je deze brief om je te laten weten dat ik je.
1ste Paasdag 2015 Het graf is leeg! Voorganger: Ds. Marijn Rohaan
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Continuïteit in het onderwijs Richard Moore. Gelukkige kinderen zijn de beste leerlingen.
1 Zorgen en vragen van ouders Werkfiches LOP SO Fg Ouderbetrokkenheid Algemene Vergadering 3 juni 2008.
Alcohol, roken en opvoeding
Alcohol, roken en opvoeding
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? HOE BLIJF JE GELOVEN TERWIJL JE WACHT OP GOD? Romeinen 4:17-20 ‘t Veerlicht Raamsdonksveer.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Kom, ga met ons mee Come, go with us. ‘Wij vertrekken nu naar het land dat de Heer ons beloofd heeft. Ga met ons mee! Je zult het goed hebben bij ons.
DE BERGREDE (4) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan,  wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Welkom op 3 jan. Voorganger: Ds. S. v.d. Zee Ouderling: G. Lindenberg Organist: J. Tijssen Lezing: Matth. 2: 1-12.
‘t Veerlicht Raamsdonksveer Hoe staat het er voor …in je leven? …….in je relatie met God? Welke emotie reflekteert jouw geloofs- leven het.
Ik ben 10 jaar Ja ik ga vandaag voor het eerst naar de heksen school. Het is ver lopen maar later kan ik vliegen en hoef ik niet meer te lopen. En later.
Workshop Plannen. Welke associatie heeft u bij het woord plannen? Uitstippelen, ordenen, voorzien Vooruit kijken, inrichten, bedenken, creëren.
Weblog. Waarom?? Ouders de school in halen Kinderen over ervaringen laten schrijven en tekenen Samen werken aan een eindproduct ICT bij jonge kinderen.
5.1 Uitgangspunten van het stafrecht 5.2 De rechten van een verdachte
Alcohol Door: Kirsten de Wit 2VC.
De taaltaak
Transcript van de presentatie:

Jongeren en politie Tijd voor toenadering Workshop Jeugdwerk en politie - Uit de Marge - 21 november 2013

Intro

Vriend of vijand? Volgens onderzoek

“Op een pleintje troepen jongeren vaak samen. Onlangs werd er een nultolerantie ingevoerd. Gevolg is dat de jongeren nu voor het minste incident hardhandig aangepakt worden door de politie. Ook de GAS worden veelvuldig toegepast. De jongeren zijn allemaal geen doetjes, maar deze aanpak lokt agressie uit van de jongeren naar de politie toe. De situatie escaleert en uiteindelijk zullen de jongeren uitwijken naar een ander pleintje. " (straatwerker)

Jongeren als aparte groep

“Moet de deur van de cel van minderjarigen open zijn? Of van glas? Moet de cel groter zijn dan één voor volwassenen?” (politieagent)

"Een jongere werd meegepakt voor verhoor door de politie. Het gaat om feiten uit de thuiscontext. De jongen is licht mentaal gehandicapt. Hij vroeg of ik aanwezig mocht zijn (als vertrouwenspersoon). Dit werd regelrecht geweigerd door de politie. Kan dit zomaar?” (begeleider vanuit een voorziening)

Jongeren als aparte groep Neurobiologisch bekeken

Hebben die pubers dan geen hersenen? Ergernis 1: Pubers kunnen niet plannen! Ergernis 2: Je bent zo’n grote meid, waarom reageer je dan zo kinderachtig? Ergernis 3: Ze zien reclame voor een iPod op tv en de volgende dag hebben ze hem al gekocht. Ergernis 5: Je hebt toch hersenen gekregen? Gebruik ze dan! Ergernis 8: Als ik je tien euro beloof, dan kan je wél voor een toets leren. Ergernis 10: Hij lijkt enkel maar uit op kicks met zijn snowboard. Bron: (Hebben die pubers dan geen hersenen?)

“The underlying principle is that the criminal justice system should take account of a defendant’s age, level of maturity and intellectual and emotional capacity. It is only by doing so that the system can redress the imbalance which is the inevitable result where a child or young person is confronted by the power of criminal justice” (Lord Justice Moses in R. v. the Secretary of State for the Home Department and the Commissioner of Police of the Metropolis, United Kingdom, wwww.crin.org)

Vanuit kinderrechtenperspectief

Uitdagingen De zeven werken 1.Informatie naar professionals en jongeren 2.Aandacht in opleiding 3.Specialisatie binnen het korps 4.Goed functionerende klachtenbehandeling 5.Duidelijke regels en richtlijnen 6.Ontwikkeling goede praktijken 7.Uitklaren relatie politie en/op school

1. Informatie aan professionals en jongeren

Wegwijzer voor minderjarigen in de politiecel van DCI Nederland

2. Aandacht in de opleiding

3. Specialisatie binnen het korps

4. Goed functionerende en toegankelijke klachtenbehandeling

“Mijn zoon is meegenomen voor verhoor. De advocaat is toegekomen maar moest naar een andere afspraak na 2 uur. De politie bleef verhoren tot middernacht. Mijn zoon heeft om een rustpauze gevraagd. Politie weigerde. Hij heeft ook af en toe gebruik gemaakt van zijn recht om te zwijgen. In het PV wordt dit verwoord als "minderjarige weigert mee te werken en is weerbarstig". De advocaat was al weg toen het PV af was. Mijn zoon heeft dit ondertekend maar wou dat die zin van weerbarstigheid eruit werd gelaten. Politie weigerde. We hebben geen kopij van het PV mee gekregen en na het verhoor is hij een nacht in de cel gebleven om daarna te verschijnen voor de jeugdrechter.“

5. Duidelijke regels en richtlijnen

6. Ontwikkeling goede praktijken

7. Uitklaren politie op/in school

Diefstal in de school “In onze school worden we de laatste weken geconfronteerd met enkele diefstallen. Vermoedelijk gebeuren de diefstallen door enkele van onze leerlingen. Moeten wij meewerken aan een politoneel onderzoek? Moeten we zelf vermoedelijke daders aangeven?”

Videoverhoor kleuters “Er werden twee kleuters in onze school opgehaald door de politie voor een videoverhoor. De school werd een kwartier voor de politie toekwam op de hoogte gebracht. We vragen ons af of dit kan. Wie moet de ouders verwittigen? Kunnen we eisen dat er iemand van de school mee gaat zodat de kleuters toch iemand vertrouwd kennen? Moeten wij als school dit toelaten? Wie voorziet nazorg want voor kleuters is dit intimiderend? “

Suggesties, vragen, bedenkingen steeds welkom