Over jeugd, opvoeding en jeugdwerk Filip Coussee Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Uit De Marge 15 december 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Advertisements

Reflecties Onderzoek ‘Jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren’ Tineke Van de Walle Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Steunpunt.
DE GROENE KWESTIE tussen politieke actie en pedagogische actie
MKKJ IN IZEGEM. Izegem, jeugd en mkkj  inwoners  7291 personen worden als jeugd gerekend.  1537 jongeren zijn actief in een jeugdvereniging.
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
Iedereen gelijke kansen op school
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Project Jongeradeel Presentatie 6 januari 2010 De Hingel, Ternaard.
1 Het recht op maatschappelijke integratie Thomas Maeseele.
Veerle Opstaele Brecht De Schepper
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Symposium Wisselwerk 16 november Focus Niet meer alles voor iedereen Heldere keuzes Visie Doorontwikkeling Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl Beleid in.
J ONGEREN EN WERK Over mogen, moeten, willen en kunnen werken Auteur: Ilse Sinnaeve.
“Kansen benutten” handvatten een emancipatorisch jeugdbeleid
CENTRUM KAUWENBERG VZW
Veghel Transparant (lid VPPG)1 Hoofdlijnenprogramma raadsverkiezingen 3 maart 2010 Veghel Transparant! voor leefbaarheid & gezondheid.
Wat zeggen verschillende pedagogen hierover?
SADAN- OPDRACHT CULTURELE ACTIVITEIT Een vergeten recht en een bindende kracht in de armoedebestrijding.
Klein antwoord op een grote vraag… Jeugdwerk voor allen, zone09.
Filip Coussée Referentie:
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Opleiding sociaal werk Associatie Universiteit Gent.
Oefeningen sociale agogiek
Oefeningen sociale agogiek
Nijmeegs Instituut voor Sociaal en Cultureel Onderzoek Communicatiewetenschap.
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Thematisch overleg en regie Stad Gent OCMW Gent Derden Rol van de regisseur : Overzicht Verantwoording Visie en beleid Samenwerking Thematisch overleg.
Trainingsproject voor burgers met kwetsbaarheid. Samenwerking.
NME: kiezen, leren, meedoen
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk
Leerarrangement 4 Thema Socialisatie.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
De theebuiltjespedagogiek van het jeugdwerk.
Gedeelde identiteit in een verkaveld werkveld Door Filip Coussée
TEL Veghel (lid VPPG)1 TEL Hoofdlijnenprogramma raadsverkiezingen 3 maart 2010 Transparant, Evenwichtig & Leefbaar Veghel.
Vrijwillige hulpverlening in onze activerende verzorgingsstaat
Verkiezingen 2006.
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
PEDAGOGISCHE GEMEENSCHAP
6 Criteria Armen verenigingen zich Armen nemen het woord Maatschappelijke emancipatie Maatschappelijke structuren veranderen Dialoog met de samenleving.
Games en Burgerschap Joyce Neys, MSc Erasmus Universiteit Rotterdam
Nederlanders en hun Gezagsdragers Les 2 Gezag onder druk door de Jeugd.
Integratiebeleid in Vlaanderen 7 mei 2015 Voor Mozaiko Kobe Debosscher Secretaris Commissie Integratiebeleid be 0484/88.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
Herstel in de GGz Jaap van der Stel
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Jeugd&gezinsteams Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Quirien van der Zijden - Projectleider.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Twisten over publieke en quasi- publieke ruimte Thuislozen in Belgische stations Pieter Cools Ympkje Albeda.
Niet- confessionele Zedenleer. Wat is Niet- confessionele Zedenleer? (NCZ) = Zedenleer, maar niet gebaseerd op geloof, niet zomaar iets als waar aannemen.
Tekst hier Positieve beeldvorming rond diversiteit stimuleren in de media.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
EIGEN OPVOEDINGS PROJECT Vrij Katholiek Basisonderwijs Don Bosco Gerdingen.
BuSO Tongelsbos Bosstraat Tongerlo – Westerlo Tel. 014/
Wat is jeugdwelzijnswerk?
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
Lokaal, Sociaal en Beleid Een problematiek in viervoud
Dorcas: In actie voor de allerarmsten
BELEIDSAANBEVELINGEN VOOR MEER VRIJETIJDSKANSEN VOOR JONGE NIEUWKOMERS 10 geleerde lessen uit het project Wereldspelers.
Hindoescholen nader beschouwd
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Vermaatschappelijking van zorg
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Transcript van de presentatie:

Over jeugd, opvoeding en jeugdwerk Filip Coussee Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Uit De Marge 15 december 2011

Die Misere der geplante Jugendlichkeit Verlichting: burgerschapsvorming is een maatschappelijk project Verlichting: burgerschapsvorming is een maatschappelijk project Industriële revolutie: opvoeding is te belangrijk om over te laten aan de ouders Industriële revolutie: opvoeding is te belangrijk om over te laten aan de ouders WOI: er vallen gaten in de opvoeding WOI: er vallen gaten in de opvoeding

Het gat in de opvoeding Waarom vallen er “gaten in de opvoeding”? Waarom vallen er “gaten in de opvoeding”? Institutionalisering van de samenleving Institutionalisering van de samenleving scheidingslijnen tussen 1 ste, 2 de en 3 de milieu scheidingslijnen tussen 1 ste, 2 de en 3 de milieu scheidingslijnen tussen cultuur, sport en jeugdwerk scheidingslijnen tussen cultuur, sport en jeugdwerk Burgerlijk beschavingsoffensief Burgerlijk beschavingsoffensief Sociale integratie = institutionele integratie Sociale integratie = institutionele integratie

Tegenbeweging?

“Vermiddenklassing” Vaststelling: armoede verdwijnt niet Vaststelling: armoede verdwijnt niet Lokaal geïntegreerd jeugdwelzijnsbeleid 1980s Lokaal geïntegreerd jeugdwelzijnsbeleid 1980s Professionalisering lokale overheid, enorme groei en differentiëring van het algemeen welzijnswerk Professionalisering lokale overheid, enorme groei en differentiëring van het algemeen welzijnswerk Jeugddiensten plooien terug, sterke krachten verdwijnen, sterke werkvormen verdwijnen Jeugddiensten plooien terug, sterke krachten verdwijnen, sterke werkvormen verdwijnen Stedenbeleid: “verleuking” van de samenleving, verdringing van onaangename boodschappen en onaangename groepen Stedenbeleid: “verleuking” van de samenleving, verdringing van onaangename boodschappen en onaangename groepen

Beleid van koffertjes en winkeltjes Sociaal beleid dat aaneenhangt van de projecten, experimenten Sociaal beleid dat “recht op” verengt tot “toegang tot” De waarde van het jeugdwelzijnswerk = alle jongeren hebben recht op ondersteuning (om toegeleid te worden) Jeugdwerk wordt weggedrukt door eigen wortels: onderwijs en sociaal werk

Pistachhio effect A-sociale pedagogiek: opvoedingsdoelen bepalen los van sociale context De opvoeding redt de samenleving Zelfredzaamheidspedagogiek?

Wat is onze identiteit? Biografische competenties Institutionele competenties Politieke competenties

Wat zijn aanbevelingen? (1) Gras groeit niet door eraan te trekken Gras groeit niet door eraan te trekken Mensen doen niet wat wij willen enkel en alleen omdat wij denken dat het goed is Mensen doen niet wat wij willen enkel en alleen omdat wij denken dat het goed is Respect en ruimte voor ‘sociale’ werkers Respect en ruimte voor ‘sociale’ werkers trends (obsessies) als accountability en managerialisme rijden die ruimte toe en getuigen niet van respect (en het werkt ook averechts) trends (obsessies) als accountability en managerialisme rijden die ruimte toe en getuigen niet van respect (en het werkt ook averechts) Verruim die horizon! Verruim die horizon!