Deelbekkenbeheerplannen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Habitatrichtlijn Wat wil ze bereiken?  Specifiek: habitats en soorten van Europees belang in een gunstige staat van instandhouding behouden of herstellen.
Advertisements

CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Case Erosiebestrijding
Kaderrichtlijn Water en Natura 2000:
Zonale coördinator ICT-verantwoordelijke 17/3/2011 Lt. Goethals Dhr. Spanhove.
De bestrijding van invasieve watergebonden plantensoorten : aanpak in de provincie Antwerpen (Vlaanderen) en een eerste evaluatie   Bianca Veraart Provincie.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming
Geert Bourgeois Viceminister-president Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand.
10 oktober 2007 Ecohuis Leuven
Thema Natuur – luik groen
Ruimtelijke ordening Oorzaak ruimtelijke problemen? DE OVERHEID
Hoe de romeinen ons zagen “….. daar stort de zee zich in een ontzagwekkende stroom uit, twee keer per dag, dag en nacht, over een onafzienbare.
Infomoment Oproep ontwikkelings- educatie oktober 2013.
ProGideon INSPIRE begint vandaag Marjan Bevelander 3 december 2009 Pro Gideon.
Departement Ruimtelijke Ordening Woonbeleid en Onroerend Erfgoed 1 De watertoets bij RUP’s en BPA’s Wijziging besluit adviesinstanties in functie van het.
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
Europese Kaderrichtlijn Water WATERKWALITEITSOPGAVE
PA7b overstromingen overzicht activiteiten Richtlijn 2007/06/EG Context: Plenaire vergadering, Brussel, 12 december 2007 D.8.1.c De plenaire vergadering.
Historiek van de implementatie van de nitraatrichtlijn in Vlaanderen 6 december 2002.
Convenant Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008 Opmaak strategisch plan operationeel actieplan 2008.
Voorstel van nieuw Bodemdecreet opmerkingen VVSG (Hoorzitting Vlaams Parlement 29 juni 2006) Steven Verbanck Stafmedewerker Leefmilieu VVSG tel
De ontheffingsnota: een praktijkvoorbeeld Ir. Barbara Vael afdeling Water 24 mei 2005.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Pilot-studie KRW conceptuele modellen
Evaluatie van de topambtenaren bij de Vlaamse Overheid
Over de grens heen kijken: Kansen voor Vlaams-Nederlandse samenwerking Rik Röttger (Provincie Antwerpen) & Joseph Vos (Waterschap Brabantse Delta) Conferentie.
Departement Leefmilieu Dienst Waterbeleid Organisatiestructuur waterbeleid in Vlaanderen Opmaak deelbekkenbeheerplannen Participatie landbouwsector op.
ScaldWIN, Internationale Scheldeweek 2011 De Schelde, rivierstroom als levensstroom.
1 De kaderrichtlijn Water in uitvoering versneld door het pilootproject Scaldit Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Scaldit Plenaire vergadering.
1 De kaderrichtlijn Water in uitvoering, versneld door het pilootproject Scaldit Veronique Van Den Langenbergh Projectcoördinator Scaldit Plenaire vergadering.
Het bepalen van een significant risico en een significante toename van het risico Katrien Van Eerdenbrugh Antwerpen – ISC workshop.
Emissie-inventaris water en Waterkwaliteitsmodellering
Gemeente Deerlijk – IBA’s08 | 03 | Gemeente Deerlijk – IBA’s 08 | 03 | 2011.
5 oktober Watergebruik/waterbeheer en de gevolgen van de klimaatsveranderingen Korte terugblik op resultaten middag dr. Mathijs Kok van het bureau HKV.
Provincie West-Vlaanderen Jef Casteleyn 7 oktober 2005Organisatie van de bestrijding1 ORGANISATIE VAN DE BESTRIJDING samenwerking met de gemeenten en de.
Beleidsnota  Deel 1: organisatie  Deel 2: evaluatie  Deel 3: beleidsplan.
Lokaal waterbeleid en Europese doelstellingen Wim Van Gils Beleidsmedewerker Water.
Welzijnsoverleg Regio Gent Martelaarslaan 204 B, 9000 Gent tel. 09/ Koen Berwouts – Coördinator Welzijnsoverleg Regio Gent.
ZELFZORG EN LOKAAL SOCIAAL BELEID HOE MAKEN WE DIT HAALBAAR?
Pesticidenvrij terreinbeheer Samenwerken tussen gemeentebestuur en bewoners.
Het zorgregiodecreet.
Ontwerpen met water en de watertoets Ervaringen AquaRO en Digitale watertoets.
Riooltaks in Gent Hoe zit dat nu?.
Aanpak en praktijkervaring
1 DSI - informatiesessie voor lokale besturen provinciale infosessies, najaar deel 3 DSI-platform een uitwisselingsplatform voor digitale stedenbouwkundige.
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Ervaringen bij opmaak stappenplan en organisatiebeheersing Netwerking organisatiebeheersing.
SLIMME SAMENWERKING tussen lokale besturen Hasselt, 5 maart 2015.
Winge - Molenbeek Situering – Actoren Knelpunten Winge Algemene aanpak
Waterproblematiek in Vlaanderen
Hervorming Streekbeleid – Resoc/Serr-werking
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
Wegenis- en rioleringswerken Leugenberg – Marconistraat – Edisonlaan
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
SCHELDESYMPOSIUM | 26 november 2015 SCHELDESYMPOSIUM 26 november 2015.
Infosessie Oproep Versterkt Streekbeleid 354. Versterkt streekbeleid Inhoud en doelstelling.
Projectbureau Herbestemming Kerken Begeleidingsaanbod voor steden en gemeenten voor haalbaarheidsonderzoeken rond de toekomst van parochiekerken Samenwerkingsverband.
Presentatie GRP 2008 Adrie Hanegraaf. Gemeentelijk Riolering Plan 2008 Omvang van de voorzieningen Beheer en onderhoud Renovatie en vervanging Kosten.
Goede Raad voor de RSD Hoe kan de Raad zo vroeg mogelijk in het proces kaders stellen? Hoe wordt de raad meegenomen in het proces? Wat is de betekenis.
Het Oost-Vlaamse tragewegenbeleid: vanuit een gemeentedekkende visie tot een tragewegennetwerk over de ganse provincie Doel tegen 2020: een provinciedekkende.
EEN PAROCHIEKERKENPLAN VOOR DE KERKEN OP HET GRONDGEBIED VAN UW GEMEENTE Stappenplan.
Beheer van rioleringen Zoneringsplan Centraal gebied Collectief te saneren gebied Individueel te saneren gebied Beheer grachten en waterlopen Wijkoverleg.
Beheer van rioleringen Zoneringsplan Centraal gebied Collectief te saneren gebied Individueel te saneren gebied Beheer grachten en waterlopen Wijkoverleg.
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
1 Gemeente Rijkevorsel: K : Wegen- en rioleringswerken in Looi – Looiweg - Smeel 14/06/2016.
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
Provinciaal RUP ‘stedelijke wijk Burchtdam’: is dat wel democratisch?
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Waar gaan we vandaag en morgen met het hemelwater naartoe
Transcript van de presentatie:

Deelbekkenbeheerplannen Wat ? Waarom ? Hoe ? ...

Deelbekkenbeheerplannen Overzicht 1. De Europese Kaderrichtlijn Water 2. Het Decreet Integraal Waterbeleid 3. Concreet voor Waarschoot en onze Milieuraad

De Europese Kaderrichtlijn Water Inleiding Milieudoelstellingen Kernbegrip “stroomgebiedbenadering” Uitvoering

De Europese Kaderrichtlijn Water Inleiding Goedkeuring Kaderrichtlijn Water door het Europees Parlement en Raad in 2000 Doel: watervoorraden en kwaliteit van de stroomgebieden in de lidstaten op lange termijn veilig stellen

De Europese Kaderrichtlijn Water Milieudoelstellingen Eind 2015 moet in alle Europese wateren een ‘goede oppervlaktewatertoestand’ en een ‘goede grondwatertoestand’ worden bereikt. Oppervlaktewater: begrippen ecologische toestand, ecologisch potentieel en chemische toestand Grondwater: begrippen kwantitatieve aspecten en chemische toestand Beschermde gebieden

De Europese Kaderrichtlijn Water Stroomgebiedbenadering Indeling in: stroomgebied deelstroomgebied (deelbekken) stroomgebieddistrict

De Europese Kaderrichtlijn Water Stroomgebiedbenadering Gebied vanwaar al het over het oppervlak lopende water via een reeks stromen, rivieren en meren door één riviermond, estuarium of delta, in zee stroomt. In Vlaanderen: de Ijzer, de Brugse Polders, de Schelde en de Maas.

De Europese Kaderrichtlijn Water Stroomgebiedbenadering Deelstroomgebied Gebied vanwaar al het over het oppervlak lopende water een reeks stromen, rivieren en eventueel meren volgt, tot een bepaald punt in de waterloop. In Vlaanderen kunnen de bestaande rivierbekkens worden beschouwd als deelstroomgebieden (zie verder).

De Europese Kaderrichtlijn Water Stroomgebiedbenadering Stroomgebieddistrict Gevormd door één of meer aan elkaar grenzende stroomgebieden met bijhorende grond- en kustwateren Internationale samenwerking is noodzakelijk In Vlaanderen is enkel het stroombebied van de Brugse polders niet grensoverschrijdend Oprichting ICBS (Internationale commissie voor de Bescherming van de Schelde) Oprichting ICBM voor de Maas

De Europese Kaderrichtlijn Water Uitvoering Voorbereiding: Analyse van de bestaande toestand Opstelling en uitvoering van: stroomgebiedbeheerplannen maatregelenprogramma Controle: Monitoring: controle op de uitvoering van de richtlijn

De Europese Kaderrichtlijn Water Uitvoering Elke lidstaat dient ten laatste eind 2009 beheerplannen per stroomgebied op te maken. Dit plan moet voor de bevolking ter inzage liggen eind 2008 De stroomgebiedbeheerplannen zullen om de 6 jaar getoetst en bijgesteld worden

Het Decreet Integraal Waterbeleid

Het Decreet Integraal Waterbeleid Inleiding Implementatie van de Kaderrichtlijn: Stroomgebiedbenadering op Vlaams niveau Opmaak beheerplannen Wie doet wat? Opmaak Deelbekkenbeheerplannen

Het Decreet Integraal Waterbeleid Inleiding De Europese Kaderrichtlijn Water wordt omgezet in de Vlaamse wetgeving door het Decreet Integraal Waterbeleid. Het is een kaderdecreet en brengt de grote lijnen voor het beleid aan. Om het concreet te maken, komen er uitvoeringsbesluiten. Dit decreet staat garant voor een respectvolle omgang met watersystemen, wat beheer, ontwikkeling en herstel inhoudt en is ruimer dan de Kaderrichtlijn.

Het Decreet Integraal Waterbeleid Inleiding Deze nieuwe aanpak vereist een samenwerking tussen de waterbeheerders op alle niveaus en medezeggenschap van de watergebruikers. Dit laatste wordt gecoördineerd door de Coördinatencomissie Integraal Waterbeleid (CIW)

Het Decreet Integraal Waterbeleid Stroomgebiedbenadering op Vlaams niveau 2 stroomgebieddistricten: van de Schelde en de Maas. (De 2 kleinere stroomgebieden van de Ijzer en de Brugse Polders zijn opgenomen in het stroomgebiedsdistrict van de Schelde.) 11 deelstroomgebieden of bekkens: van de Ijzer, de Leie, de Brugse polders, de Boven-Schelde, de Genste kanalen, de Dender, de Beneden-Schelde, de Dijle en de Zenne, de Nete, de Demer en de Maas Verdere opdeling van de bekkens in deelbekkens.

Het Decreet Integraal Waterbeleid Stroomgebiedbenadering op Vlaams niveau Voor de provincie Oost-Vlaanderen: 29 deelbekkens die geheel of gedeeltelijk op het grondgebied van de provincie zijn gelegen.

Het Decreet Integraal Waterbeleid Opmaak beheerplannen Het Decreet stelt dat de opmaak van de bekkenbeheerplannen moet afgerond zijn tegen eind 2006 zodat deze als insteek kunnen dienen voor de opmaak van de stroomgebiedsbeheerplannen. Eveneens tegen eind 2006 dient voor elk deelbekken een deelbekkenbeheerplan klaar te zijn. De opmaak van deze plannen loopt bijgevolg parallel met de opmaak van de bekkenbeheerplannen. De code van goede praktijk voor Duurzaam Lokaal Waterbeheer vormt de leidraad voor het opstellen van de deelbekkenbeheerplannen.

Het Decreet Integraal Waterbeleid Wie doet wat?

Het Decreet Integraal Waterbeleid Opmaak Deelbekkenbeheerplan Stap 1: Projectorganisatie - Afspraken tussen de partners worden vastgelegd in een startnota Stap 2: Inventaris en visievorming - Opmaak basisinventaris op basis van bestaande gegevens - Opmaak knelpuntenoverzicht d.m.v. bevraging van gemeentebesturen besturen van polders en wateringen lokale landbouworganisaties per regio lokale milie- en natuurorganisaties per regio - Opmaak doelstellingennota

Het Decreet Integraal Waterbeleid Opmaak Deelbekkenbeheerplan Na opmaak doelstellingennota: - Inspraakmoment gMiNa en pMina-raden, formele goedkeuring door de betrokken besturen I.k.v. milieujaarprogramma Stap 3: Actieplan - Inspraakmoment gMiNa en pMina-raden, formele goedkeuring door de betrokken besturen via het waterschap

Concreet voor Waarschoot en onze Milieuraad

Waarschoot Waarschoot valt in het Bekken van de Gentse kanalen. Dit bekken bevat de deelbekkens Krekenland, Poekebeek, Oude Kale, Gentse Binnenwateren, Moervaart, Kanaal van Stekene en Burggravenstroom. Waarschoot valt volledig in het deelbekken Burggravenstroom. Voor dit deelbekken zijn momenteel al de projectorganisatie en de basisinventarisatie voltooid

Waarschoot

Waarschoot Andere gemeenten die (al dan niet volledig) in het deelbekken Burggravenstroom gelegen zijn: Maldegem, Eeklo, Kaprijke, Assenede, Evergem(bijna volledig), Gent, Lovendegem(heflt), Zomergem (bijna volledig), Knesselaere Samenwerking met deze gemeenten is vereist! Zijn eveneens betrokken bij de opmaak: Watering De Burggraevenstroom Watering van de Wagemakerstroom Watering Zomergem-Lovendegem

Waarschoot De Milieuraad dient rond augustus 2005 advies aan de gemeente te leveren over het ontworpen bekkenbeheerplan. We krijgen daarvoor 3 maanden de tijd. Aangezien er samenwerking moet zijn met de andere gemeenten zullen meerdere vergaderingen nodig zijn en is de tijd dus beperkt. Er werd vanuit de provinciale Minaraad O-VL herhaaldelijk vermeld dat men graag een MiNa-raad advies zou hebben dat het belang van het deelbekken weerspiegelt en dus de gemeentegrenzen overstijgt. Dit vereist een samenwerking of een gezamelijke werking van de betrokken MiNa-raden. De opmaak van ons bekkenbeheerplan is extern uitbesteed aan Belconsulting.

Waarschoot Er is een overlegstructuur die zich zal uitspreken over het deelbekkenplan: de waterschap. Dit is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid, bestaande uit vertegenwoordigers van het Vlaams Gewest, provincie(s), gemeente(n) en polder(s) en watering(en). Het MiNa-advies zal dus worden gegeven aan het college en niet aan de waterschap. Dus: secretariaat waterschap -> provinciale en gemeentleijke MiNa-raden voor goedkeuring -> waterschap met deelnemende besturen voor goedkeuring -> ontwerp naar bekkensecretariaat -> ... Het DBBP zou moeten kunnen verwijzen naar het milieujaarprogramma.

Concreet voor Waarschoot Meer info De progressie van de opmaak van de DBBP kan per deelbekken gevolgd worden op de website van www.oost-vlaanderen.be/milieu rubriek “water en bodem”. Brochure “De Europese Kaderrichtlijn Water” Brochure “ Het Decreet Integraal Waterbeleid” Nota’s van de infoavond over deelbekkenbeheerplannen georganiseerd door de Provincie Oost-Vlaanderen .