Wetenschapsfilosofie Werkcollege 2. Programma Opzet: 1. Vragen over het afgelopen hoorcollege 2. Vragen over de leesstof (studieboek en essay Popper uit.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het gebruik van rijke casussen uit de praktijk van management
Advertisements

Les 2 klassediagrammen II
Onderzoek naar competentiegericht beoordelen in het groene onderwijs
Ed van den Berg VU en HvA 21 november 2013
All Media are SOCIAL Eenleven zonder media, is dat mogelijk? Media spelen een belangrijke rol in ons sociale leven en zijn een primaire levensbehoefte.
Hoe moet je het vooral NIET doen?
“Wat is waarheid en hoe kunnen wij die kennen?”
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Hoofdstuk 3 – Gegevens verzamelen
Inhoud bijeenkomst 1 Doel- en vraagstelling Conceptueel model
Zakelijk lezen Nederlands.
Synthese Artikel Onderwerpsverkenning
A LS JE NIET KUNT ZIEN DAN BEKIJK JE HET MAAR Experimenteel onderzoek naar de effecten van ernst, persoonlijke verantwoordelijkheid en openheid op stigmatisering.
THESISSEMINARIE 2 VAKGROEP EXPERIMENTEEL-KLINISCHE EN GEZONDHEIDSPSYCHOLOGIE Probleemstelling, methode LES 1; Klinische Psychologie; Universiteit Gent;
Paradigma’s in Perspectief Levensbeschouwing, kun je dat meten?
1. Inleiding systeemtheorie 2. Complexe adaptieve systemen
Luisteren Parafraseren; Reflecteren van gevoel; Herhalen; Ordenen;
Het onderzoeksontwerp
Voorspellende analyse
Het onderzoeksontwerp
Hoofdstuk 2 Het onderzoeksonderwerp formuleren en verduidelijken Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian.
Vormen van studie (ontwerp)
Wetenschapsfilosofie
METHODEN 1 Jules Ellis. Organisatie Ik = Jules Ellis Spreekuur: Dinsdag 15: :30. Syllabus , reader , supplement Zelfstudieopdrachten.
Academische vaardigheden - C1.5
Hoofdstuk 4 – Gegevens analyseren
Scriptieseminarie 3 Methode – Experimenteel onderzoek
Partiële r² Predictie van y gebaseerd op z alleen
Psychologische Test.
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Soorten en typen onderzoek
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Welkom bij de dialoogbijeenkomst Welkom heten en het gebruik van namen
Welkom bij de dialoogbijeenkomst Het familieteam Gastvrij in de zorg.
VOORBEREIDING LERENDE ORGANISATIE
Kwaliteit van Leven bij Personen met Verstandelijke Beperkingen
PSO. Praktisch school onderzoek.
De Invloed van Populaire leeftijdgenoten op de Bereidheid van Adolescenten om Alcohol te Drinken: Een Experimentele Chat Room Studie Hanneke Teunissen,
Onderzoeksvaardigheden 3
Onderzoeksvaardigheden
Sociologie en Diversiteit werkcollege 1
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Deel B, les 2 Agenda  Aan- en afwezigen  Actualiteit  Sociaal kapitaal  Pedagogische civil society  Huiswerk en de wijk in.
Levenslooppsychologie werkcollege 6
Methoden & Technieken van Onderzoek
SPH voltijd Ethiek 3: Normatieve Professionalisering Werkcollege 5 kwartaal 3: Corstin Dieterich L
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
Didactiek rondom practicumverslagen: Inhouden, werkvormen en materialen voor de lerarenopleidingen Gerald van Dijk, Hogeschool Utrecht W. Kuiper, H. Eijkelhof,
H3.5, Grote schonmaak 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
1 Herman Schalk TREKKEN EN DUWEN VOOR KWALITEIT. 2 Begrip opbouwen Reflecteren op kwaliteit van onderzoek Uitvoeren van onderzoek interactie (m.n. taal)
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Effecten van taal Onderzoek naar wat woorden, zinsconstructies en tekststructuren doen met de ontvanger.
De opschudding Joh. 6:15 Daar Jezus bemerkte, dat zij zouden komen en Hem met geweld meevoeren om Hem koning te maken, trok Hij Zich weder terug in het.
De vraag is je beste vriend
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Groepsdruk Sarah Benabdallah 2015/2016.
Natuurkunde-project Typ hier de titel van je project Jouw naam
Tool II-2: Het plannen van OL, leerlingen stellen hun eigen vragen
Het onderzoeksontwerp
Titel wetenschapsproject
Beste Havo 4..
Tool IE-1: Het verkennen van onderzoeksopdrachten en -activiteiten
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
Titel van wetenschappelijk project
Wetenschapsbeursproject
Loopbaan en burgerschap les 3
Voorspellende analyse
Hoeveel weet jij van onderzoekers?
Transcript van de presentatie:

Wetenschapsfilosofie Werkcollege 2

Programma Opzet: 1. Vragen over het afgelopen hoorcollege 2. Vragen over de leesstof (studieboek en essay Popper uit de reader) 3. Passages uit het essay van Popper 4. Tentamenvragen 5. Bespreking King

3. Passages Activiteit. Lees met elkaar in groepjes van twee de passage die je hebt aangereikt gekregen, en leg uit hoe de passage gerelateerd is aan wat we over het falsificationisme hebben gehoord en gelezen.

4. Tentamenvragen Procedure: Een student mag een van zijn/haar tentamenvragen stellen aan een door hem/haar gekozen collega. Die geeft het antwoord en de vragensteller beargumenteert waarom en in welke mate het antwoord goed is.

5. Artikel King Waarom dit artikel: een paradigmatisch voorbeeld van een onderzoek uit de empirische benadering; laat de kracht zien van dit type onderzoek maar is voldoende op aan te merken om er ook de nadelen te kunnen illusteren. past mooi in de opvattingen van Popper

Kracht van King Overeenstemming met andere theorie: je ziet dat de onderzoekers telkens zoeken naar verbanden met bestaande theorie, de resultaten relateren aan die theorie; belangrijk in termen van wetenschappelijke relevantie. De onderzoekster heef kritiek op andere studies, inspireert haar tot een nieuw experiment, waarop weer veel aan te merken valt (doen ze ook zelf) en dat veel nieuwe vragen oproept; waarna je weer een nieuwe studie kan gaan doen. Popper al zei: mooie aanleiding voor onderzoek is tegenspraak in theorie en onderzoek (voorbeeld op p. 9, er is zowel aanleiding om te veronderstellen dat humor “distress” doet afnemen als toenemen.

Zwakte van King Een voorspelling wordt op p. 10 een “explanation” genoemd, maar waarom distress afneemt door wiscracks weten we natuurlijk niet. Proefpersonen: bevindingen zijn gedaan bij een hele specifieke groep; undergrads, lastig te generaliseren. De ene grap is de andere niet. Niet onwaarschijnlijk is dat een voorkeur of afkeer van het genre een rol speelt: dat is niet gemeten, en is dan ook niet gebruikt als controle variabele.

Sociaal-filosofische, ethische vraag: het probleem lijkt hier in eerste instantie alleen gevoed door nieuwsgierigheid: de tegengestelde verwachtingen die theorie en onderzoek genereert. In tweede instantie lijkt het echter meer op een bezorgdheid die klinkt uit de samenleving (althans, recensenten en sommige andere kijkers); de mogelijke implicaties van de bevindingen worden sociaal relevant genoemd door de onderzoekster: waar moet het heen met de samenleving als niet fictioneel geweld geen indruk meer op ons maakt.

Ontologische vraag: Het object kan indirect waargenomen worden door middel van vragenlijsten; de aanname is dat het een algemeen verschijnsel is dat wij zouden kunnen repliceren met dezelfde vragenlijsten en een steekproef uit dezelfde populatie. De onderzoekerster ziet wel dat er veranderingen optreden in de stimuli (een verharding van het soort geweld), maar ziet de reacties van het publiek niet (expliciet) als onderhevig aan historische ontwikkelingen (zouden mensen van vijftig jaar terug niet heel anders reageren op Pulp Fiction, en hoe zullen ze reageren op deze film over vijftig jaar?)

Epistemologische vraag: De onderzoeker moet zich als waarnemend subject zoveel mogelijk distantiëren van het onderzoeksobject.

Methodologische vraag: Experimenteel onderzoek is de beste methode om causale relaties aan te tonen: een onafhankelijke variabele wordt gecontroleerd gemanipuleerd om te zien wat voor veranderingen dit teweeg brengt bij afhankelijke variabelen.