Euripides Medea 1e epeisodion

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Janne, Maud & Florentine
Advertisements

Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon
Vriendschap voor het leven
Woord van Leven Maart 2013.
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Medea, een tragedie door Euripides
Koop een hond! Joske Vermeulen.
Jozua Hoofdstuk 9 Lopen en gedragen worden Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper
Gods verborgen glans.
Derde epeisodion en derde stasimon
Seksualiteit: gave van God
Vraag enkel 1 minuutje van je tijd!!! Met muziek.
Loverboys.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Het 4e Epeisodion en Stasimon
Ruth wat goed zou zijn voor Ruth, gaf ze op voor het welzijn van Noemi. Een vrouw van sterk geloof. Ruth is een vrouw van sterk geloof omdat ze gelooft.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Een Griekse tragedie geschreven door Euripides
Vrouw contra man.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Eerste epeisodion en eerste stasimon. Compromis In eerste instantie is Kreon nog erg streng en vastberaden Medea te verbannen. Medea.
VIJFDE EPEISODION EN STASIMON R R Medea.
Honden..
Lachertje.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
Godsdienst 1 1.
WELKOM OP TOV!.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Door: Willem Schlingemann. Medea komt Aegeus, koning van Athene, tegen. Hij komt van het orakel van Apollo om uit te vinden hoe hij kinderen kan krijgen.
Sophie Carter.  Waar is Medea?  Eens een monster, altijd een monster  Slechte vader, slechte moeder  De.
Het eerste epeisodion Vs
Het 3e epeisodion en het 3e stasimon Paul Penris, Robin Viëtor en Eliane Zwart.
‘Liever een open relatie?’
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Dilemmatest vroeger en nu © 2013 Museum Elisabeth Weeshuis
Preek Rechters 3: Otniël
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
De stem van God 2x Jozef: -Mattheus 2 vers Genesis 45 vers 1-7.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Verander je wereld 2 Samuel 11:1-2 Bij het aanbreken van het voorjaar, de tijd waarin koningen gewoonlijk ten strijde trekken, stuurde David opnieuw een.
Welkom 3e Lijdenszondag 2015.
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Rustgevende beelden en teksten om over na te denken.
Rake uitspraken en zeer mooie beelden! Klikken voor vervolg
26 oktober 2014 Zoetermeer deel 1. het (direct) voorafgaande in 'Openbaring'  19:11-21 verschijning van de Koning der koningen aan de volkeren  20:1-6.
God redt zijn Kind Matteüs 2: Wie is er nu bang voor een baby? Niemand toch? Maar koning Herodes wel. Hij is bang voor Jezus. Hij heeft gehoord.
Enkel 1 minuut van je tijd!!!
Preek 1 Koningen 16: :16 Elia op de Horeb Grieks orthodox icoon.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
‘Mixed up piles’.
Hoofdstuk 5: Lastige gesprekken met individuele studenten.
Psychologieles 2 Conceptie, baby, peuter Informatie  bronnenbundel.
Karel en Elegast.
31 januari 2016 Zoetermeer. Hand.16:6 en 18:23 Galaten 4 13 Ja, jullie weten, dat ik aan jullie (...) heb geëvangeliseerd (...) 14 (...) jullie hebben.
Vrouwen hebben altijd het laatste woord !!!!
Liturgie ♪ OPW:430 ♫ KND Voor we gaan ♪ 536:1,3 ♪ 518:1,3 ♪ 518:4,6 ♪ 575:1,2,6 ♪ 908:1,2,3 ♪ 908:4,5,7.
4G De moeite van de rijken … Jezus keek de kring rond en zei tegen zijn leerlingen: 'Wat is het moeilijk voor rijken om het koninkrijk van God binnen.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Transcript van de presentatie:

Euripides Medea 1e epeisodion

inhoud Twee onderdelen: Eerst inhoud doornemen per tekst. Daarna het Grieks met behulp van vragen.

Vooroordelen (215-224) Medea houdt een betoog tegen het koor waarin ze de koorleden vraagt haar niet als arrogant en onverschillige burger te beschouwen. Want Medea zegt zelf ook een ontzettende hekel te hebben aan mensen die een oordeel over iemand vellen zonder die persoon te kennen.

Vrouwen in het nadeel (225-240_ Medea is door het feit dat Jason haar heeft verraden, te gronde gericht. Ze verlangt te sterven. Jason heeft zich als slechtste van alle mannen gedragen, doordat hij zijn woord gebroken heeft. Vrouwen zijn van alle schepsels het meest ongelukkig, want ze moeten een man kopen, zonder van te voren te weten of het een goede of slechte man is. Vrouwen kunnen niet bij hun man weggaan, noch kunnen ze hem afwijzen.

De man in het voordeel (241-251) Vrouwen zijn opgesloten in hun huis, ook als het met het huwelijk slecht gaat. Terwijl mannen het huis kunnen verlaten en met vrienden tijd doorbrengen. Veel liever zou Medea drie keer ten strijde trekken dan één keer een kind baren.

Een belofte (252-270) Medea is eenzaam, heeft geen huis en is door haar man slecht behandeld, ook heeft ze geen plek waar ze heen kan vluchten. Medea vraagt het koor om, als ze een manier heeft gevonden om Jason te kwetsen, daarover te zwijgen. Het koor stemt daarmee in, en kondigt Kreon aan die het toneel op komt. Hoewel mannen fysiek veel sterker zijn dan vrouwen, is geen mens gevaarlijker dan een vrouw op zoek naar wraak

Een hardvochtig bevel(271-315) Kreon: Medea moet het land verlaten, hij is bang voor Medea, ze heeft dreigementen geuit, heeft de naam die uit te kunnen voeren, en een motief. Medea: Ze wordt al haar hele leven achtervolgt door die naam, heeft geen probleem met Kreon, maar is boos op Jason.

Compromis(316-363) Kreon is niet overtuigd, hij draagt Medea op zo snel mogelijk het land te verlaten. Stichomythie volgt: korte zinnen opeenvolgend van verschillende acteurs. Kreon is overgehaald Medea nog een dag te gunnen, want hij denkt dat ze in die tijd toch niet haar kwade plannen uit kan voeren. Koor heeft medelijden met Medea.

Het plan(364-385) Medea legt uit dat ze Kreon gemanipuleerd heeft zodat ze tijd kreeg haar plan uit te voeren, ze zal de koning, Creüsa/glauke en Jason doden. Als ze een manier vindt om te vluchten zal ze hen met vergif ombrengen, als ze geen manier vindt om te vluchten zal ze vuur of een zwaard gebruiken.

En dan?(386-394) Ze zal nog wachten op een vluchtplek tot het moment dat ze verbannen wordt, als ze die dan nog niet heeft gevonden zal ze een zwaard grijpen en hen vermoorden, ongeacht of ze daar zelf ook het loodje bij legt.

Aansporing(395-409) Niemand zal Medea ongestraft kunnen beledigen. Ze zal het huwelijk voor Iason en Glauke ongelukkig maken, en daar al haar kennis voor aanwenden. Ze mag zich niet laten beledigen en gezichtsverlies lijden. Ze moet wraak nemen.

Eerste stasimon(410-445) Oude normen en waarden draaien om, en worden verbroken. Het koor toont medelijden met Medea, vanwege de situatie waarin zij zich bevindt.

Vragen Regel 215: welk verwijt wil Medea voorkomen? Regel 227-240: waarom zijn vrouwen volgens Medea het slechtst af? Regel 282: Kreon is bang voor Medea, hij geeft hier drie redenen voor, geef die, en ook hoe Medea daar op reageert. Regel 355: geeft precies de denkfout van Kreon weer, welke fout is dat? Regel 357: wat is het verschil tussen de reactie van het koor en de reactie van Medea op het besluit van Kreon? Regel 289: welk stijlfiguur staat er in deze zin? En wat is de functie?