Ambtenaren als innovatoren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Organisatieverandering
Advertisements

De noodzaak van vernieuwing in de zorg RVZ - advies Ruimte voor arbeidsbesparende innovaties in de zorg.
Feb 2014 Leiderschap & Professionele Ruimte Joost van der Stoep Organisatiewetenschappen (VU Amsterdam) Organisatie en Personeelsbeleid Rijk (BZK)
TUSSEN WERKELIJKHEID EN DROOM: OVER DE ROL VAN DE LANDELIJKE ORGANISATIE Wies Houweling, secretaris NPB: AV 20 april 2013 Bilthoven.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Van Participatie naar Participa(c)tie
Waar staan we voor met ons onderwijs?
Ontwikkeld door Anne Coppens en Carlo Verhaar les 10 - We Think I-C1#, datum.
Startbijeenkomst Maatschappelijke Innovatie
Zeven bronnen van arbeidsvreugde
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
Ondernemersfondsen in Nederland
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
‘Nee zeggers’ – bewoners die niet meedoen
1. Binnen de zorg kenden we de voorbije decennia een uitbouw van relatief goed gesubsidieerde diensten en organisaties, en dit heeft geleid tot - de uitbouw.
Vertrouwen als samenwerkingsmechanisme binnen ruimtelijke planning Jasper de Vries/ 28 oktober 2008/ Rotterdam.
AANVULLENDE UITKERING SOCIALE ZEKERHEID Politiek Beraad 9 oktober 2012.
Ketensamenwerking in de publieke sector John Froger, 1 december 2009
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
BC bijeenkomst 1 september Politie Haaglanden Innovatie 2 Historie: Werkplan BKI  Beter benutten ondersteuningsstructuur  Stimuleren innovatief.
Innovatie voor kwaliteitskringen
Innovatie als bestuurlijk vraagstuk Inleiding door P. Pollen/Leo Lenssen Boardroom FO 11 april 2007.
POP Implementeren Mobiliteitsfonds HBO Inleiding Els Frigge.
De HR-Businesspartner als servant-leader
Rijkswaterstaat 114 april 2009 MarktContactDag 2009 Landelijke Diensten Resultaten Eboard Podium 3.
Kwaliteitsagenda 2012 Van, voor en door werkgever en werknemers 6 september 2012.
Organisatiestructuren
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek.
Sturen op vertrouwen NVAG 23 mei 2012 Elly Breedveld Erasmus CMDZ.
1 Publiek Management Institutionele Onzekerheid Albert Meijer 30 maart 2012.
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
Innovatieve ouderenzorg, is dat haalbaar? Conferentie ouderenzorg, 26 juni 2012 Wethouder Peter van Zutphen.
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
Republiek versus Frankrijk
Stellingen en Panel Testpanel (n=122) Vraag 1 Mijn organisatie leert voldoende van ervaringen van andere organisaties in binnen en buitenland 1 maart 2012.
De kracht van mensen en teams
11 Diversiteit & inclusie July 30, Overzicht Diversiteit en inclusie zijn een integraal onderdeel van onze business. Het is essentieel dat u.
BrabantZorg Het creëren van een innovatief klimaat.
Cultureel Ondernemerschap
Het coachende functioneringsgesprek
De innovatieve ambtenaar Elke Wambacq. Een ritje in vogelvlucht.
WANNEER DE AMBTENAAR MANTELZORGER WORDT Wanneer de ambtenaar mantelzorger wordt I&O Research Peter Kanne Congres Sociaal domein 2015 “De Uitdaging” 5 november.
Wat is Lean? Dit is uw organisatie met alles wat daarbinnen gebeurt:
In samenspraak. Het gesprek tussen musea en gemeenten  Landelijk Contact van Museumconsulenten  Museumvereniging  Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
DOOR! & SIEN Inspiratiesessie culturele veld CantaYoung ervaringen Toon Peerboom 30 januari 2016 ECI Cultuurfabriek Roermond.
Jos van der Lans De Melkfabriek Bunne, 24 maart Burgers aan zet! Dorpskracht in Drenthe.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
INNOVATIE DOOR NETWERKEN met ‘altruïsme, vertrouwen, redelijkheid en vrijgevigheid’ als basis Hilde de Groot en Jan A. Jurriëns Lectoraat Innovatie HAN/FEM.
Winkelstad Veenendaal anticyclisch en innovatief Stadswerkcafé 17 april 2014 Rick Schukking – Centrumcoördinator Peter Baten - Binnenstadsmanager.
GEDWONGEN FUSIES IN DE CULTURELE SECTOR EEN KWALITATIEF ONDERZOEK NAAR SUCCESFACTOREN – E. MIDDELHOFF 2016 EM2016.
Jouw bedrijf in 10 seconden 1 Aleid Overbeek | Businesscoach 45+ | jouwbedrijfin10sec6okt2015.
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.
Embedded Librarianship
Right to challenge gemeente Utrecht Hier komt ook tekst
Bepaal jouw SuperPowers!
Diversiteit & Inclusie
Informatieplanning vervolg I-atelier GMT 7 juni 2013
EXPRESSIE Insteek.
Rotterdam: Van werkstad naar netwerkstad
Persoonlijk Leiderschap
Hoofdstuk 1 Wie ben je? Wat kun je? Wat wil je?
Excelsior naar de 100 – en verder
Werken aan een buurt voor iedereen
Welkom bij DAIly NURSE.
Een lerende en adaptieve organisatie
Positief Leiderschap : wat. waarom. hoe
Transcript van de presentatie:

Ambtenaren als innovatoren Albert Meijer Universiteit Utrecht) Open Koffie Ambtenaar 2.0 23 januari 2012

Kleurloze ambtenaren? Weberiaanse Bureaucratie Ambtelijke loyaliteit Hierarchie Neutraliteit Innovatie van bovenaf Of innovatieve netwerkorganisaties? Creativiteit Eigen ruimte Innovatie van onderop

Vragen Wat zijn de kenmerken van innovatieve ambtenaren? Welke barrieres voor innovatie komen zij tegen? Welke incentives hebben zij om innovatief te zijn? Hoe kunnen zij ruimte creëren voor innovatie Welke soort organisatie maakt innovatie mogelijk? Wat zijn voorbeelden van innovatie door ambtenaren?

1. Kenmerken van innovatieve ambtenaren Persoonskenmerken Lef Doorzettingsvermogen … Meer dan ideeenmakers Verkopers: steun krijgen voor ideeen Projectleiders: realiseren van ideeen Netwerkers: opbouwen van innovatieteams Zelfstandig ondernemende ambtenaren: van A tot Z Theoretisch interessant punt: hebben ambtelijke innovatoren andere kenmerken dan innovatoren in andere sectoren?

Vervolg…. Soorten van innovatoren: Innovator en leiderschap Incrementele innovatoren Radicale innovatoren Innovator en leiderschap Verantwoordelijkheid nemen Denken aan de lange termijn Bij innovator en leiderschap gaat het om de vraag vanuit welke motivatie/rol een ambtenaar innoveert. In die zin is innoveren slechts een onderdeel van een bredere invulling van leiderschap.

2. Barrieres voor innovatie Bureaucratische barrieres Culturele barrieres Financiele barrieres Personeelsmatige barrieres Pragmatische barrieres Bedrijfsmatige barrieres Management barrieres

3. Incentives voor innovatie Vertrouwen van leidinggevenden Materiele incentives Innovatiesubsidies en –prijzen Jobrotatie Inhoudelijke ondersteuning Innovatienetwerken Of zijn er vooral disincentives? In het stuk moeten we de incentives tegenover de barrieres zetten. We kunnen dan kijken of ze elkaar opheffen.

4. Creeren van ruimte voor innovatie Geen ruimte krijgen maar creeren Ondernemende ambtenaar Manieren: Buitenwacht inschakelen … Theoretisch gaat het hier om de ondernemende ambtenaar.

5. Organisatie en innovatie Personeelsbestand Verjongen van de organisatie Organisatiestructuur Kantelen van de organisatie Rol in de samenleving Van regisserende naar adaptieve overheid

6. Voorbeelden Stasontwikkeling Rotterdam: Gemeente Hillegom: Kennisdoorwerking Gemeente Hillegom: Virtuele gemeente Hillevoort Rode lijn: niche voor innovatie

Met dank aan…. Pauline le Rutte Mildo van Staden Monique Roosen Jos Dankers Ingrid Klunne Floor Pullen Ann Lips Hein Albeda Marissa Koopmans Rudmer de Vries

Stellingen De ambtelijke top zegt soms wel dat ze innovatieve ambtenaren willen maar eigenlijk willen ze gewone ambtenaren die keurig doen wat hen wordt opgedragen. Ondersteuning van innovatie in de publieke sector richt zich eenzijdig op de ideeënmakers. Daardoor is er een veelheid aan ideeën maar er zijn te weinig verkopers en projectleiders om draagvlak te krijgen voor de ideeën en ze te realiseren. In tijden dat er voldoende geld is, wordt innovatie gestimuleerd. In tijden van bezuinigingen is iedereen zo hard bezig zijn eigen toko te verdedigen dat er geen ruimte meer is voor innovatie.

Stellingen Bevorderen van creatieve mensen tot leidinggevende is de dood in de pot: ze hebben dan geen rijd en ruimte meer voor innovativiteit en het risico bestaat dat het ook geen goede leidinggevenden zijn. Ambtenaren moeten via tijdelijke projecten uit de overheidsbureaucratie worden bevrijd – of zichzelf bevrijden uit deze bureaucratie – om innovatie mogelijk te maken. Er is geen tekort aan innovaties: er zijn eerder teveel innovaties maar daar gebeurt te weinig mee. Het resultaat hiervan is dat innoveren leidt tot vrijblijvendheid en geld verspilling