Associate degree Een stand van zaken Hans Daale NVS-NVL 11 oktober 2007.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doorstroom van mbo naar hbo (Ronald Schouten & Anneke Westerhuis)
Advertisements

Studiekeuze123 Jouw studie. Jouw Keuze. Studiekeuze123.
HOGER BEDRIJFSDIPLOMA (HBd) 27 november 2013 Leido.
26 november 2010 Arbeidsmarkt-relevantie voor de Ad A.O.W.-overleg I Hans Daale.
De Associate degree bij de Academie voor Management en Bestuur Avans • Onze drie Ad/opleidingen: • Ontstaan, • Succesjes en probleempjes • Regio-overleg.
Welkom.
KEIHARDE KENNIS KWIS Dag van de Beroepskolom 2009.
Associate degree: de uitrol Leido Academy Hans Daale 24 november 2009.
De vormgeving van de bachelor/master trajecten voor verloskundigen
Samenwerking, basis voor Ad-succes 23 mei 2007
Associate degree en de praktijk met Hogescholen
Informatieavond vervolgkeuze Havo/Vwo Dinsdag 1 oktober 2013.
Associate degree als onderwijsinnovatie
28 mei - Ad-Manifestatie Ad en Flexibilisering Hans Daale Leido.
Het hoger beroepsonderwijs in het Vlaamse onderwijs Enkele reflecties bij de discussienota van oktober 2007 Eric Halsberghe Algemeen directeur KATHO.
HBO5 in Vlaanderen LEIDO, 8 april 2013 Liesbeth Hens
Samenwerking tussen academisch en professioneel HO Een Europese kijk Hans Vossensteyn Studiedag Associatie K.U. Leuven “Hoger onderwijs: binair, complementair,
Maatwerk vanuit Management in Zorg en Dienstverlening HAN/MZD/2011.
Dag van de kennisuitwisselin g Annelieke van Schie 19 januari 2010.
6 juni 2011 De Associate degree werkt! Jan Nienhuis Ad-begeleidingsgroep van LEIDO.
Associate degree en regionalisering van het hbo
KEIHARDE KENNISQUIZ DvdB Vraag 1 Hoeveel Ad’s draaien er nu?
Treden naar succes, werk en leren Het hoger beroepsonderwijs in het Vlaamse onderwijs.
Invoering Associate degree Hans Daale Leido. Aan bod komen… ► Nog even: Wat is de Associate degree… ► Verdere uitrol ► Discussiepunten die nu spelen ►
StellingenStellingen 28 mei Veel kansen, veel mogelijkheden… maar we hebben het allemaal druk… Regie en ondersteuning is nodig.
Havo/vwo - 9 oktober 2008 Associate degree Hans Daale Leido.
Associate degree in Nederland : kwaliteitszorg en beoordeling programma’s Rik Belmans 8 november 2007 Date: 5/4/17.
Kenniscentra en de Associate degree Een arbeidsmarktrelevante kwalificatie tussen MBO-4 en de Bachelor Wim Streumer, 1 april 2008 te Amersfoort.
Mogelijk scenario voor de uitrol Leido Expert-Meeting 13 april 2011.
VM4 Technologieroute Dag van de Beroepskolom 2012.
REGIONAAL ASSOCIATE COLLEGE
Opbouw presentatie Kenmerken Ad
HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk.
4 december deeltijd-hbo Post-Ad in deeltijd formeel en niet-formeel Hans Daale Leido Academy.
Ronde 5 van de Ad Hans Daale Leido. De Ad in ons land  Wat is de Ad  Koppeling aan NLQF  Eerste stap in het hbo – dus hoger onderwijs  MBO-4 / Ad.
Ontwikkelingen & Leido Academy & Situaties
Associate degree Financiële Dienstverlening De Associate degree van Avans Hogeschool met ROC Koning Willem 1 College.
Hoger Bedrijfsdiploma
Monitoring Associate degree en Leido zelf 12 mei 2009.
Stand van zaken Associate degree 12 mei Beleidsreactie ► Tussenevaluatie: november 2008 ► Naar de TK: januari 2009 ► Verzoek om reactie: uiterlijk.
Opbouw presentatie Schets Nederlands onderwijssysteem Wat vooraf ging
Associate degree en MBO-HBO
1 april 2008 Associate degree en MBO-HBO Hans Daale Leido.
Leven lang leren Flexibel en op maat Judith Boschma.
Associate degree Hans Daale, Leido Jan Nienhuis, Ecabo Beroepskolommenmanifestatie 2007.
Opbouw presentatie Kenmerken Ad
16 april 2009 Recessie, scholing en… de Associate degree Hans Daale Leido.
Project Leido Academy. Opzet Uitgaan van twee bestaande Ad’s – met een bewezen ‘succes’ Uitgaan van twee bestaande Ad’s – met een bewezen ‘succes’ Ad’s.
Vervolg… vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido. Leergang Formulering thema’s n.a.v. deze dag Formulering thema’s n.a.v. deze dag Relevant voor deze leerlijn –
AD Technische Bedrijfskunde
15 april 2008 Associate degree stand van zaken Hans Daale Leido.
Associate degree… en wat nu? Hans Daale Leido Expert-Meeting 13 april 2011.
Seminar Hoger Bedrijfsdiploma Voorbeeld nut HBd private aanbieder 8 april 2013 Professionals in kinderopvang.
VWO-6 en HAVO-5 informatie decanaat VWO-6 en HAVO-5 informatie decanaat maandag 13 september 2010.
Informatie avond HAVO-3/VWO-3 Woensdag 9 september 2009 Informatie Decanaat.
21 september 2014 Eindexamen gehaald en dan? Keuze voor vervolgonderwijs is een individuele keuze, het resultaat van een proces.
Ontwikkelen werkt. Projectdirectie Leren & Werken Samenwerking ministeries van OCW, SZW, LNV en EZ Doel:Implementatie Leven Lang Leren Doelgroepen: werkenden.
Kiezen is een werkwoord Kiezen = verliezen. Studiekeuzeproces Realiseer je dat je echt moet kiezen wie ben je, wat wil je, wat kun je? wat vind je belangrijk?
19 JUNI  Flexibilisering van het onderwijs aan volwassenen kan alleen door het systeem volledig anders te gaan opzetten en is niet gebaat bij het.
Van groep 8 naar klas 1 Paul Koolen muziekdocent
21 maart 2015 Eindexamen gehaald en dan? Keuze voor vervolgonderwijs is een individuele keuze, het resultaat van een proces.
Eindexamen gehaald en dan?
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
2 oktober 2015 Eindexamen gehaald en dan? Keuze voor vervolgonderwijs is een individuele keuze, het resultaat van een proces.
Flexibel deeltijd hoger onderwijs Studiedag Vereniging Hogescholen Werken aan deeltijd; op weg naar aantrekkelijker deeltijd hoger onderwijs 11 december.
 De tekst wordt bestuurlijk besproken  Begin april zal de tekst formeel zijn vastgesteld en kan op basis daarvan aan de slag worden gegaan met de Ad.
Wat komt er langs? Keuzemogelijkheden Aanmelding studies hbo/wo
Eindexamen gehaald en dan?
Wat de associate degree kan betekenen voor de doorstroom van mbo naar hbo Dynamiek in de doorstroom - 20 maart
Welkom op deze voorlichtingsavond
Transcript van de presentatie:

Associate degree Een stand van zaken Hans Daale NVS-NVL 11 oktober 2007

Opzet ► Wat is de Associate degree… ► Waarom de Associate degree… ► Wat gebeurt er op dit moment met de Associate degree… ► Wat is de rol van de Associate degree in de toekomst… ► Wat moet een (havo-vwo)decaan met de Associate degree…

Sorry… De Associate degree is er gekomen, is officieel en wettelijk verankerd, zal verder worden uitgewerkt en zal in het systeem blijven.. De Associate degree is er gekomen, is officieel en wettelijk verankerd, zal verder worden uitgewerkt en zal in het systeem blijven..

Wat is de Ad? ► Nieuw programma in het hbo, met een diploma en graad (Ad) ► Wettelijk verankerd, met accreditatie e.d. ► Binnen een bachelor (240 studiepunten) een Ad-programma (120 studiepunten) ► Arbeidsmarktrelevantie is cruciaal, dus niet binnen elke bachelor een Ad ► Sterk beroepsgericht ingericht

Wat is de Ad? ► Met een Ad direct door naar het derde jaar van de Bachelor (wel eigen afstudeerfase) ► Binnen hogescholen… (licentie) ► Dezelfde regelingen voor Ad en B: toelating, stufi, bekostiging… (niet voor BSA en zo!) ► Met studiefinanciering: Ad gehaald, niet terugbetalen (recht om door te gaan etc.) ► Internationale graad

Waarom de Ad? ► Meer hoger opgeleiden ► Meer scholingsmogelijkheden werkenden ► Vraag vanuit het werkveld ► Leven lang leren en EVC (incl. branche- diploma’s) ► Minder lang willen studeren (mbo’ers) ► Minder uitval zonder diploma ► Europese ontwikkelingen

Wat gebeurt er nu met de Ad? ► Ingevoerd in 2006 ► 57 pilots (alle sectoren – alleen nog Ad onderwijsondersteuner in 2008 starten) ► Monitoring van gevolgen ► Dissiminatie van ervaringen (via allerlei themagroepen) ► Voorlichting en PR ► Bijeenkomsten

Wat gebeurt er nu met de Ad? ► Samenwerking hogescholen met ROC’s en andere vooropleidingen ► Invulling programma’s met werkveld, zoeken naar samenwerkingsvormen ► Voorbereiding op andere vormen, varianten en dergelijke (licentie bij hbo) ► Inpassing in LLL – flexibiliteit en EVC ► Doelgroepen zoeken…

Ad en de toekomst ► 2008 tussenevaluatie – mogelijk nieuwe Ad- programma’s (aanvullend op bestaande) ► 2010 eindevaluatie – 2011 open zetten voor alle Ad’s – met eigen toets en accreditatie ► Inbedding in het systeem - bekostiging - accreditatie - stufi

Ad en de toekomst ► Ook in Vlaanderen (2009) ► Discussie over aanbieders: ook ROC’s? ► Meer samenwerkingstrajecten ► Inbedding branchediploma’s in Ad (dus geen mbo-plus meer) ► Inbedden in doorlopende keuzebegeleiding

De decaan en de Ad ► Vooral voor mbo’ers ► Maar gewoon toegankelijk voor havisten ► Keuzemogelijkheden: - propedeuse - meteen Ad - meteen Bachelor ► Kiezen voor een opleiding, al dan niet met Ad ► Kiezen voor een hogeschool, al dan niet met een Ad (‘voordelen voor de leerling’)

De decaan en de Ad ► Kijken naar inrichting van de propedeuse: - meteen Ad of nog gemeenschappelijk - inrichting van het programma - arbeidsmarktrelevantie ► Alternatief voor mbo… ► Kijken naar praktijkgerichtheid leerling ► Ad zowel bij bekostigde als private hogescholen

Nadere informatie ► - algemene informatie - nieuwsbrieven - informatie over de thema’s ► Aanmelden voor de nieuwsbrief: