De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april 2013. Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk.

Verwante presentaties


Presentatie over: "HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april 2013. Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk."— Transcript van de presentatie:

1 HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april 2013

2 Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk een Hbd Wat is dan eigenlijk een Hbd Wie zijn de doelgroepen Wie zijn de doelgroepen Wie zijn de aanbieders Wie zijn de aanbieders Wat voegt het dan straks toe aan het onderwijssysteem Wat voegt het dan straks toe aan het onderwijssysteem

3 Waarom nu een HBd… (1) We hebben de instrumenten daarvoor bij de hand – de tijd is rijp: - NLQF en allerlei kwalificaties - Associate degree - flexibilisering van het hoger onderwijs - level playing field ‘formeel en niet-formeel’ (bekostigd / privaat) We hebben de instrumenten daarvoor bij de hand – de tijd is rijp: - NLQF en allerlei kwalificaties - Associate degree - flexibilisering van het hoger onderwijs - level playing field ‘formeel en niet-formeel’ (bekostigd / privaat) Behoefte aan meer kwalificaties op 5, maar geen bedrijfsopleidingen (rollen voor: overheid / NVAO / Inspectie) Behoefte aan meer kwalificaties op 5, maar geen bedrijfsopleidingen (rollen voor: overheid / NVAO / Inspectie)

4 Waarom nu een HBd… (2) Waterscheiding tussen verschillende soorten aanbieders van gelijkwaardige opleidingstrajecten Waterscheiding tussen verschillende soorten aanbieders van gelijkwaardige opleidingstrajecten Behoefte aan meer mogelijkheden voor ‘permeability between VET and H(P)E’ Behoefte aan meer mogelijkheden voor ‘permeability between VET and H(P)E’ Internationalisering: aanhaken bij gelijke situaties rond 5 in andere landen Internationalisering: aanhaken bij gelijke situaties rond 5 in andere landen Inspelen op ‘vraagfinanciering’ en meer mogelijkheden voor gebruik van ‘vouchers’ Inspelen op ‘vraagfinanciering’ en meer mogelijkheden voor gebruik van ‘vouchers’

5 Wat is dan een HBd… (1) Goede vraag… moeten we samen uitzoeken… Goede vraag… moeten we samen uitzoeken… Het begin is simpel: - eenzelfde programma als een Ad - aangeboden door een niet-hogeschool - niet gekoppeld aan een hbo-bachelor en door de eigenaar aangeboden aan het NCP – en die heeft deze kwalificatie op 5 gezet Het begin is simpel: - eenzelfde programma als een Ad - aangeboden door een niet-hogeschool - niet gekoppeld aan een hbo-bachelor en door de eigenaar aangeboden aan het NCP – en die heeft deze kwalificatie op 5 gezet En dan is de vraag: is dat alles? Een niet-Ad = een HBd? En dan is de vraag: is dat alles? Een niet-Ad = een HBd?

6 Wat is dan een HBd… (2) Dus: - ook sterk arbeidsmarktrelevant - 120 punten (als een mbo-4-student eraan zou beginnen) - een samenhangend programma Kortom, een civiele waarde (zoals een Ad een civiel effect heeft, formeel) en de kwalificatie voldoet aan de NLQF-descriptoren (deels de Dublin Descriptoren) Dus: - ook sterk arbeidsmarktrelevant - 120 punten (als een mbo-4-student eraan zou beginnen) - een samenhangend programma Kortom, een civiele waarde (zoals een Ad een civiel effect heeft, formeel) en de kwalificatie voldoet aan de NLQF-descriptoren (deels de Dublin Descriptoren) Maar: er kunnen heel veel kwalificaties op 5 worden gezet door het NCP… Maar: er kunnen heel veel kwalificaties op 5 worden gezet door het NCP…

7 Wat is dan een HBd… (3) Een eerste uitbreiding, op basis van hetgeen al is genoemd… Een eerste uitbreiding, op basis van hetgeen al is genoemd… Tussen de 90 en 120 studiepunten (nominaal in 1,5 tot 2 jaren voltijds te doen – maar in de praktijk dus verspreid over meerdere jaren kan worden gevolgd) Tussen de 90 en 120 studiepunten (nominaal in 1,5 tot 2 jaren voltijds te doen – maar in de praktijk dus verspreid over meerdere jaren kan worden gevolgd) Aantoonbaar bijdragend aan de loopbaan binnen een deel van het werkveld van een individu (dus sterk functiegericht – maatwerk…) Aantoonbaar bijdragend aan de loopbaan binnen een deel van het werkveld van een individu (dus sterk functiegericht – maatwerk…)

8 Wat is dan een HBd… (4) Aanscherpen met: Het HBd biedt vrijstellingen voor Ad’s en Bachelors op basis van samen- werkingsovereenkomsten met hogescholen Aanscherpen met: Het HBd biedt vrijstellingen voor Ad’s en Bachelors op basis van samen- werkingsovereenkomsten met hogescholen Maar essentieel: Het initiatief ligt altijd bij het georganiseerde werkveld (hoe: nader te bepalen) Maar essentieel: Het initiatief ligt altijd bij het georganiseerde werkveld (hoe: nader te bepalen) En: alles wat straks aan alle HBd-eisen voldoet, als kwalificatie op 5 is geplaatst, maar < 90 punten is… noemen we het dan een Hoger Bedrijfscertificaat? En: alles wat straks aan alle HBd-eisen voldoet, als kwalificatie op 5 is geplaatst, maar < 90 punten is… noemen we het dan een Hoger Bedrijfscertificaat?

9 Wie zijn de doelgroepen… Werkenden die duidelijk binnen de werk- omgeving een stap willen zetten naar een hogere functie (vooral het belang van het bedrijf is leidend) (Ad is algemeen, breed, hbo en het belang van de persoon is leidend) Werkenden die duidelijk binnen de werk- omgeving een stap willen zetten naar een hogere functie (vooral het belang van het bedrijf is leidend) (Ad is algemeen, breed, hbo en het belang van de persoon is leidend) Jongeren die in het mbo duidelijk voor het werk hebben gekozen en die toch werken en leren kunnen combineren Jongeren die in het mbo duidelijk voor het werk hebben gekozen en die toch werken en leren kunnen combineren Iedereen die een hoger diploma wil behalen… Iedereen die een hoger diploma wil behalen…

10 Wie zijn de aanbieders… Hogescholen (privaat) Hogescholen (privaat) Organisaties die in staat zijn hun kwalificatie op NLQF-5 te laten beoordelen en aan alle verdere eisen van een HBd voldoen Organisaties die in staat zijn hun kwalificatie op NLQF-5 te laten beoordelen en aan alle verdere eisen van een HBd voldoen MBO-instellingen die een programma aanbieden in het verlengde van mbo-5 (incl. keuzedeel gericht op het werk) – al dan niet samen met een private hogeschool of aanbieder MBO-instellingen die een programma aanbieden in het verlengde van mbo-5 (incl. keuzedeel gericht op het werk) – al dan niet samen met een private hogeschool of aanbieder En buitenlandse instituten? En…? En buitenlandse instituten? En…?

11 Wat voegt het HBd toe… Meer flexibiliteit voor degenen een stap van 4 naar 6 willen maken… Meer flexibiliteit voor degenen een stap van 4 naar 6 willen maken… Meer kansen voor private-publieke samenwerking… Meer kansen voor private-publieke samenwerking… Meer doelgroepen kunnen bedienen… Meer doelgroepen kunnen bedienen… Inspelen op combineren van de wensen van werkgever en werknemer (economische en sociale omgeving)… Inspelen op combineren van de wensen van werkgever en werknemer (economische en sociale omgeving)… En… En…

12 Wat maakt het Hbd los… Naast de Ad… ook op 5… Naast de Ad… ook op 5… Wanneer kan een HBd een Ad worden…? Wanneer kan een HBd een Ad worden…? Of wordt een Ad een HDb…? Of wordt een Ad een HDb…? Kunnen ze naast elkaar bij eenzelfde hogeschool bestaan…? Kunnen ze naast elkaar bij eenzelfde hogeschool bestaan…? Is een HBd dan ook ‘hoger onderwijs’…? Is een HBd dan ook ‘hoger onderwijs’…? Komt er echt meer flexibiliteit…? Komt er echt meer flexibiliteit…?

13 Op een rijtje Het is niveau 5 (NCP) Het is niveau 5 (NCP) Het sluit aan bij internationale ontwikkelingen (EQF) Het sluit aan bij internationale ontwikkelingen (EQF) Het zwaartepunt van de ontwikkeling ligt bij het werkveld (bijv. Vlaanderen) Het zwaartepunt van de ontwikkeling ligt bij het werkveld (bijv. Vlaanderen) Het moet eigenlijk een meerwaarde hebben in de ogen van de overheid en andere formele instanties – qua gebruik (vanmiddag) Het moet eigenlijk een meerwaarde hebben in de ogen van de overheid en andere formele instanties – qua gebruik (vanmiddag)


Download ppt "HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april 2013. Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk."

Verwante presentaties


Ads door Google