Casus, gebaseerd op een reële situatie in 2012; Jongen, 4 jaar, zevende residentiële verblijf.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hengelo, 27 februari 2013 Mr. Lydia Janssen
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Transitie en transformatie Jeugdzorg
CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
8 november 2012 Dilemma's in de rechtspraak rondom ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking Expertisecentrum William Schrikker i.s.m. het.
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
Ouders en Kinderen Centraal
Pleegzorg.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
Termen Sterke waardering= persoonlijke keuzes die iemand maakt en die zijn andere waardering richting geven (maatstaf) blz40 Hyperwaarde= cultureel bepaalde.
Taal(beleid) in het Hoger Onderwijs: een veld onder spanning Linguapolis 17 maart 2011 Prof. Dr. Joke Denekens Voorzitter Onderwijsraad.
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Eigenschappen van het vermenigvuldigen van gehele getallen
KINDERBIJSLAG-REGLEMENTERING theoretische aspecten
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
IVRK EN HET FAMILIERECHT Ccra-symposium 27 juni 2012 Toepassing van het ivrk in de Nederlandse rechtspraak Mr E.A.A. van Kalveen.
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Vrijdag 16 mei 2008 Brussel – Vlaams Parlement 2e Studiedag Brede School in Vlaanderen en Brussel Steunpunt GOK Departement Onderwijs Agentschap Sociaal-Cultureel.
Pleegzorg, een haalbaar alternatief?
Workshop 3 Gelijke behandeling Door: Kees Aarnouts, ROC Da Vinci en Marieke Weemaes, MBO Raad 1 november 2012.
Netwerken met en voor ouders CREATIEVE DIALOOG NCJ Jaarcongres.
Thuis en Actief in Kleurrijk Almelo, wie maakt het verschil? Ondertekening Integratiepact In de Burgerzaal.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
PleegoudersOnline Jarabee Naam spreker: Patrick Olde Daalhuis&
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Integrale Jeugdhulp in Pilootregio Oost-Vlaanderen
Zin en onzin van het gebruik van Kinderrechtenindicatoren KEKI, 25 juni 2012 Danielle van Kalmthout Studiedienst Gezinsbond.
Alternatieven Bijzondere Jeugdbijstand
Uitvoeringskader toegang en toeleiding Jeugdhulp
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Research on stage: “Awel ik zie het niet meer zitten ” Kenniscentrum Kinderrechten Brussel, 9 oktober 2014 Lieve Declerck Hilde De Weirdt Niet gespecialiseerde.
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Reflecteren met leerlingen tijdens kunstzinnige en culturele activiteiten. Hoe motiveer je leerlingen om te reflecteren, zodat zij inzicht krijgen in hun.
KIN : kind in nood Opgestart in september 2003 Op initiatief van het dagcentrum De Berg vraag naar : - andere hulpverleners leren kennen - intervisie rond.
Samenwerking Onderwijs en Gemeenten Meer mogelijkheden voor ondersteuning voor leerling, school en thuis
Dossier Empowerment.
Hilde Geudens en Patrick Blondé Namens PPJ Standpunt PPJ t.a.v. Perspectief! Hoorzitting 28 april 2009.
Buitenlandse minderjarigen Ilse Derluyn Vakgroep Sociale Agogiek – Universiteit Gent.
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Filosoferen met kinderen in pleegzorg
Shanice, Shanice, Naoual, Nabou, Maria Groep 3
Oic no go casus watch?v=vVuGEUuCP5k.
10 krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs
2 maart 2016 Bureau Frontlijn Frontlijnsturing en uitvoering in de praktijk Ned fan man lei Kennis, innovatie en methodiekontwikkeling.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Stimulansz Wetsvoorstel Jeugd De Jeugdwet Juli 2013.
MEE Groningen Algemene presentatie. 2  Mensen met een verstandelijke, lichamelijke beperking en/of een chronische ziekte  Anderen die beperkingen in.
Werkatelier Transitie 18 juni Transitie: een mooie klus!
11 februari 2016 Lerend Netwerk VO  MBO Regio Eem Welkom Wifi-netwerk: PORTAL of -MCVO: (Graag alvast instellen! internet straks nodig) Gebruikersnaam:
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
Wat? De Deining is een samenwerkingsverband van een 30-tal VAPH voorzieningen die kwalitatieve outreach aanbieden aan ondersteuners van personen met een.
Een werking voor en door ouders met ervaring binnen de Jeugdhulp! Doelstelling: Ouders laten participeren aan hulpverlening…
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Wat verwachten scholen van het middenveld en parochies?
Wereldspelers: een verhaal
Adoptie volgens plaats in de kinderrij
Lokaal loket kinderopvang
Het ontwikkelen van een toetsbaar kwaliteitskader voor gezinshuizen
Geïntegreerd breed onthaal
Eigenschappen van het vermenigvuldigen van gehele getallen en handig rekenen © André Snijers.
Lokaal loket kinderopvang
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
Samen uit, samen thuis?! Ouderparticipatieve opvoedingsondersteuning in de ambulante werking van centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning te Willebroek.
Transcript van de presentatie:

Casus, gebaseerd op een reële situatie in 2012; Jongen, 4 jaar, zevende residentiële verblijf.

 Mag/kan een kind zich hechten in een resi- context? En geven we dan ook een mandaat aan tehuizen om hierrond te werken?  Hoe zetten we in op een hechtingsgerichte leefomgeving?  Hebben we nood aan een hechtingsgericht expertisecentrum?

 Is het niet zinvol dat organisaties beschikken over een breed pallet aan modules, teneinde zorg op maat te kunnen aanbieden?  Kunnen we ook iets leren uit de visie “Verbondenheid als antwoord op de-link- wentie” (A. Depuydt-J. Deklerck)?  Hoe kunnen we tbv het kwetsbare gezin netwerk-versterkend werken en/of ouder- participatief werken binnen een resi-context?

 En als we dan toch moeten schakelen, wie blijft het kind nabij?  Zitten er ook mogelijkheden in een sterker partnerschap tss pleegzorg en de doorverwijzers want pleeggezinnen verdienen degelijke ondersteuning.  Het schakelmoment op zich; hoe kan dit belangrijke “moment in time” met meer zorg voor het kind opgenomen worden?

 Zou het zinvol zijn om een aantal kindercarrousel- casussen ten gronde te evalueren (zoals onderzoek dat kindertrajecten over jaren analyseert of kwalitatief onderzoek in dialoog met jongeren)?  Hoe gaan onze buurlanden om met zorgdiscontinuïteit?  Is het onthechtend verhaal ook niet een verhaal van aangeleerde hulpeloosheid? En wat is het effect op de morele ontwikkeling?

 Kunnen we externe expertise inhuren als we “vastzitten” met een residentiële jongere?  Kan een sterker partnerschap tss agentschappen en sectoren mogelijkheden bieden?  Enz, enz… de kindercarrousel beïnvloedt talloze aspecten van de jeugdhulp en is zodoende niet begrensd tot 1 sector…

Art 20 uit het internationaal verdrag inzake de RvhK; Een kind dat tijdelijk of blijvend het verblijf in het gezin waartoe het behoort, moet missen (…), heeft het recht op bijzondere bescherming en bijstand van staatswege. De staten die partij zijn, waarborgen (…) een vorm van zorg voor dat kind. Deze zorg kan oa plaatsing in een pleeggezin omvatten, kafalah volgens het Islamitisch recht, adoptie, of, indien noodzakelijk, plaatsing in geschikte instellingen voor kinderzorg. Bij het overwegen van oplossingen wordt op passende wijze rekening gehouden met de wenselijkheid van continuïteit in de opvoeding van het kind en met de etnische, godsdienstige en culturele achtergrond van het kind en met zijn of haar achtergrond wat taal betreft.

Deze studiedag is hopelijk de aanzet voor een verdere, diepgaande reflectie rond dit bijzondere thema. Ik pleit alvast voor een raad van deskundigen die verder mag bouwen op het ethisch advies, op de voorzetten uit deze studiedag en op signalen vanuit het werkveld. Arnold Schaek, CKG Het Open Poortje