Woord van Leven September 2010 “Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.” Matteüs 18,22.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Woord Van Leven Oktober
Advertisements

Woord van Leven April 2011 “Laat niet gebeuren wat Ik wil, maar wat U wilt.” Marcus 14,36.
Woord Van Leven Mei 2008.
Woord van Leven Januari 2010.
Woord van Leven Januari 2014.
Woord van Leven Februari 2011.
Tekst van Chiara Lubich 1949
Woord van Leven Maart 2013.
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Woord van Leven Juli 2010 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle.
Woord van Leven November 2013.
Woord van Leven Mei 2013.
Woord Van Leven April 2013 "Klaag niet over elkaar, broeders en zusters." Jakobus 5,9.
Woord van Leven September 2012.
Woord van Leven Oktober "Volg me." Matteüs 9,9 Matteüs 9,9 "Volg me." Matteüs 9,9 Matteüs 9,9.
Woord van Leven Augustus 2013.
Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.
Woord van Leven April 2014.
Woord Van Leven September 2009.
September 2013 Woord van Leven “We moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.” 1 Johannes 3,18.
Woord van Leven Juli 2012 “Wie heeft zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn; maar wie niets heeft zal zelfs het laatste worden ontnomen.”
Woord van Leven Februari 2010.
Woord van Leven November 2009.
Woord van Leven Mei 2010.
Woord van Leven Mei 2011.
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Woord van Leven December 2011.
Woord Van Leven Maart 2014.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
Woord van Leven Novermber 2011 “Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag en op welk tijdstip hij komt.” Matteüs 25,13.
Woord van Leven December
Woord van Leven November 2012.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Woord van Leven Woord van Leven Januari 2012 Januari 2012.
Woord van Leven Februari
Woord van Leven Januari 2013 “Overdenk eens goed wat het wil zeggen: ‘Barmhartigheid wil ik, geen offers’.” Matteüs 9,13.
Woord van Leven Juli 2011 Blijf wakker en bid dat jullie "Blijf wakker en bid dat jullie niet in beproeving komen; de geest is wel gewillig, maar het.
Woord van Leven December 2012 “Wie Hem ontvingen en in zijn naam geloven, heeft Hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden” Johannes 1,12.
Woord van Leven Juni 2011 “U moet u niet aanpassen aan deze wereld, maar uw gezindheid vernieuwen. Zo zult u ontdekken wat God van u wil en wat goed.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Woord van Leven Augustus 2011.
December 2013 Woord van Leven "Moge de Heer uw liefde voor elkaar en ieder ander groter maken, zodat uw liefde even overvloedig wordt als onze liefde.
Woord van Leven Oktober 2012 “Als U het zegt, zal ik de netten uitwerpen.” Lucas 5,5.
Woord Van Leven Mei 2014 “Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.” 2 Korintiërs 5,20.
Juni 2013 Woord van Leven "Het is een blijk van Gods genade, wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden." 1 Petrus 2,20.
Woord van Leven Oktober 2013.
Woord van Leven Oktober 2009.
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
Woord van Leven Juni 2014.
Woord van Leven September 2011.
Woord van Leven Juni 2010.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
“Jezus zei tegen haar: ‘Geef mij wat te drinken’.” Johannes 4,7
Woord van Leven Juli 2014.
Chiara Lubich e P. Fabio Ciardi
Woord van Leven Augustus 2014.
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Woord van Leven November
Woord van Leven Maart 2015.
Woord van Leven Maart 2011.
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
Woord van Leven November 2014.
“Ga de weg van de liefde.”
Woord Van Leven November 2015 “Laat hen allen één zijn.” Johannes 17, 21 Commento di P. Fabio Ciardi OMI.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Les 9 voor 28 mei “Wie zich dan zal vernederen als dit kind, die is de belangrijkste in het Koninkrijk der hemelen.” (Mattheüs 18:4) Wat betekent.
Woord van Leven Februari 2016 “Zoals een moeder haar zoon troost, zo zal Ik jullie troosten.” Jesaja 66, 13.
“Houd moed: Ik heb de wereld overwonnen.” Johannes 16, 33
Woord van Leven Mensen van diverse godsdiensten voelen zich aangetrokken door de geest van broederschap die de Focolarebeweging kenmerkt. Men doet de ervaring.
Vergelden, vergeten of vergeven?
Transcript van de presentatie:

Woord van Leven September 2010

“Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.” Matteüs 18,22

Petrus, die prachtige dingen uit de mond van Jezus had gehoord, stelt de Meester de volgende vraag: “Heer, als mijn broeder of zuster tegen mij zondigt, hoe vaak moet ik dan vergeving schenken? Tot zevenmaal toe?” Jezus antwoordt hem: “Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.”

Waarschijnlijk had Petrus onder de invloed van de prediking van Jezus in al zijn goedheid en edelmoedigheid iets heel uitzonderlijks willen doen, namelijk door wel zevenmaal te willen vergeven.

Maar Jezus antwoordt: “...tot zeventig maal zeven”. Daarmee geeft Hij aan dat vergeving voor Hem onbegrensd is. We moeten altijd vergeven.

“Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.” Matteüs 18,22

Deze woorden herinneren aan het bijbelse Lied van Lamech, een afstammeling van Adam: “Kaïn wordt zevenmaal gewroken, Lamech zevenenzeventig maal” (Genesis 4,24). Zo begint zich de haat onder de mensen te verspreiden, die in de wereld aanzwelt tot een volle stroom.

Tegenover deze verspreiding van het kwaad stelt Jezus een onbeperkte vergeving. Een vergeving zonder voorwaarden, die in staat is om de spiraal van het geweld te doorbreken.

Vergeving is de enige oplossing om paal en perk te stellen aan de negatieve gevolgen van het kwaad. En daarmee opent ze voor de wereld een toekomst die niet uitloopt op zelfvernietiging.

“Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.” Matteüs 18,22

Vergeven. Altijd vergeven. Vergeven betekent niet om geen acht te slaan op de dingen die fout gaan en onrecht niet onder ogen willen zien. Het is geen zwakheid, uit angst voor de macht van wie onrecht heeft begaan.

Vergeving wil ook niet zeggen iets als onbelangrijk afdoen wat heel ernstig is, of goedkeuren wat slecht is. Vergeven is geen onverschilligheid. Vergeven is een daad van de wil, van bewust kiezen, en dus van vrijheid.

Het betekent onze broeder en zuster accepteren voor wat ze zijn, ondanks het kwaad dat ze ons hebben aangedaan, zoals God ons, zondaars, accepteert ondanks onze gebreken. Vergeven betekent dat je niet met een belediging antwoordt op een belediging, maar doet wat Paulus zegt: “Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede” (Rom 12,21).

Vergeving betekent dat je aan degene die jou onrecht aandoet de kans geeft de relatie met jou te herstellen. Het geeft jou en de ander de mogelijkheid om opnieuw te beginnen, om het kwaad niet het laatste woord te geven.

“Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.” Matteüs 18,22

Hoe kunnen we dit Woord in leven omzetten? Petrus had Jezus gevraagd hoe vaak hij zijn broeder moest vergeven.

Jezus doelt in zijn antwoord daarom vooral op de relaties tussen christenen, tussen leden van dezelfde gemeenschap.

Dat is dus een duidelijke richtlijn over hoe we ons moeten gedragen tegenover de andere broers en zusters in het geloof, thuis, op ons werk, op school of in de gemeenschap waarvan we deel uitmaken. We weten dat we vaak geneigd zijn een belediging met een weerwoord te beantwoorden.

We weten ook dat verschillen in karakter of momenten van spanning vaak de oorzaak zijn van irritaties tussen mensen die in hetzelfde huis wonen. Het is daarom goed te bedenken dat alleen een steeds vernieuwde houding van vergevingsgezindheid de vrede en de eenheid onder elkaar in stand kan houden.

We zijn altijd geneigd te denken aan wat er allemaal is gebeurd en aan de gebreken van onze broers en zusters. En we zouden willen dat ze anders waren dan ze zijn… Daarom moeten we de gewoonte aannemen hen steeds ‘met nieuwe ogen’ te zien, de anderen als nieuw te zien, ze altijd meteen en helemaal te accepteren, ook al hebben ze geen spijt.

Je zult zeggen: dát is moeilijk! Zeker. Maar dat is nu het mooie van het christendom. Niet voor niets zijn we navolgers van Christus. Op het kruis heeft Hij aan zijn Vader vergeving gevraagd voor degenen die Hem ter dood brachten. En Hij is verrezen.

Dus goede moed. Als we op deze manier gaan leven, zal dat ook in ons een verrijzenis brengen; we zullen een vrede en een vreugde ervaren die we eerder nog niet kenden.

“Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van Chiara Lubich,”( ), geschreven in September Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) Per informazioni Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su LolloPlacido D’Ominawww.focolare.orgwww.santuariosancalogero.org “Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.” Matteüs 18,22