Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
HAVISTEN COMPETENT
PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?.
Gebruikersdag Gelukskunde 6 oktober 2009 VAN HARTE WELKOM! Gebruikersdag Gelukskunde.
tekstbegrip Probleem; hoeveelheid vragen bij tekst.
Beginnen met actieonderzoek Hoe pak je dat aan?
Voorbereidende les Praat je Plaatje
Iedereen coach naar Jef Clement.
Almere in vogelvlucht!. Doel v/d les? Voorkennis activeren over Almere/Flevoland.
1 Netwerksessie Samenwerking rond taal op vmbo - mbo Lies Alons / ITTA Mbo Taalcoach Academie 25 september 2009.
Pass’t Montessorionderwijs ?
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Ken je kracht…Deel je kracht…
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
ZELF SLEUTELEN! JOB CRAFTING OPDRACHT.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing Docenten en educatieve hervormingen Uw lespraktijk veranderen.
Visie & Strategie.
De dag van het solliciteren Blok 1
met studievaardigheden
1 van 3 41 Waar denk je aan? (1) 1 Werk in tweetallen. Waar denk je aan bij...? Vertel om beurten waar je aan denkt. Schrijf het op één blaadje. Ieder.
Wat leer je? Je leert dat heel veel actuele onderwerpen ook iets met wetenschap en techniek te maken hebben. Je denkt na over wat wetenschap en techniek.
De ondernemende student Hoofdstuk 3Persoonlijke presentatie en reflectie.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Leerstijlen KOLB SJM.
Doelen Na deze les: hebben jullie een indruk van het Gevangenismuseum en wat daar te zien is; weten jullie wat de eindopdracht is en heb je daar ideeën.
Skillzz Handleiding voor mentor Powered by. Waarom Skillzz? Jouw school vindt het belangrijk dat: Jullie als klasgenoten nog beter met elkaar omgaan Dat.
Social work: Het verschil dat jij maakt.
Lezen: doe het goed voor
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Week 4 Conversatieanalyse - interactie in de klas.
Weblog Een venster tussen klas en omgeving. Wat is een weblog? Een weblog is een digitaal dagboek. Je kan, wat in de klas gebeurt, delen met de omgeving.
Vakdidactiek Bijeenkomst 2 periode 2 16 november 2015.
Bijeenkomst 5.  Doelen  Wat hebben jullie bij thema vanmorgen gedaan?  Feedback geven en ontvangen op huiswerkopdracht  Van doelen naar leeractiviteiten.
Bijeenkomst 3.  Welkom en vragen  Terugblik thema  Doelen  Verwerken van het huiswerk  Leerdoelen formuleren  Taxonomie van Bloom  Huiswerk.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Coöperatief leren?? E-twinning Digitaal samenwerken in het klaslokaal (en daar buiten )
Centraal Examen Nederlands
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Gert Treurniet Christelijk Gymnasium Sorghvliet Docent wiskunde
Wat is een webquest?.
Ouderavond
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
WDA voor het vmbo Wiskundige Denkactiviteiten
Les 4 havo Leesvaardigheistraining;
De Vreedzame school Ouderavond 17 maart 2009 Het Klinket Welkom!
1. Wat gaan we vandaag doen ?
Hoezo creatief? Workshop Door: Maaike Zeilstra (De Werveling Soest),
Moederdag elfje.
Welkom T1A Goedemorgen! Ga op je plek zitten volgens de klassenplattegrond. Je hebt voorlopig geen IPad nodig. Berg je telefoon op, of lever hem bij mij.
Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.
Welke wiskunde moet ik kiezen? Klas 3V
De didactiek van ontwerpen
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Commissie voor vrijwilligerswerk
Activernde didactiek & passende werkvormen
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
Historisch redeneren in combinatie met Taalgericht vakonderwijs
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Product van TU Delft, SEC
BOM-model PV 25/03/2014.
Hoe verhogen we de betrokkenheid van alle collega’s?
Bouwen aan succesvolle teams LSD en Casuïstiek
Product van TU Delft, SEC
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
<Geef de titel van het probleem op>
Transcript van de presentatie:

Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg Scheikunde in beeld Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg

Wie ben ik? Leren (door)zien

Scheikunde?! Je krijgt het opgelost, desnoods in koningswater. Verwarm en roer erbij en laat het staan tot later. Op welk probleem je ook stuit, de chemici verklaren: “Wij lossen het wel op, al duurt het vele jaren”.

Agenda Hoe kijk jij? Onderzoek Zelf aan de slag

Beeld Noteer rondom de afbeelding zoveel mogelijk begrippen waaraan je denkt. b. Over welk probleem gaat het volgens jou? c. Wat is de relatie met scheikunde?

Beeld Vorm een viertal c. Wissel de begrippen uit. d. Bedenk een passende titel! e. Presenteer de uitkomsten aan de groep.

Mijn onderzoek Waarom werken met beelden? Context-conceptbenadering oplossing? Uitproberen Resultaten

Waarom werken met beelden. Het schoolvak Economie wordt ervaren als: abstract een saai vak “Normaal schrijven we over.” “Normaal lezen we het boekje.” Het schoolvak Economie daagt leerlingen onvoldoende uit actief kennis te verwerven. Het schoolvak Economie wordt op een eenzijdige wijze aangeboden.

Gevolgen De gevolgen van de geschetste problemen zijn dat de leerlingen: Geen economische kijk ontwikkelen. Geen motivatie hebben om te werken aan het vak.

Over het hoe. De oplossing wordt door de commissie Teulings II gezocht in de context-conceptbenadering. Het probleem hierbij: - Er bestaat geen één manier, maar er zijn meerdere manieren! - Deze manieren zijn niet stap voor stap beschreven.

Ontwerp en onderzoek havo 4 We hebben een module ontwikkeld rond het thema arbeidsmarkt. We hebben een module speciaal ontwikkeld voor havo 4. In de ontwikkelde module staan de volgende punten centraal: Verschillende soorten contexten (uit de praktijk), Verschillende soorten beelden (dynamische/statische), Activerende didactiek Verschillende soorten leeractiviteiten Samenwerkend leren

Product ‘arbeidsmarkt’. Wat is volgens jullie groep de economische boodschap van deze cartoon?

Wat zijn de resultaten? (1) * In de klas: discussie in de klas. beter beeld van de voorkennis van leerlingen. beter beeld van misconcepties en adequaat kunnen reageren. verandering van spijs doet eten.

Wat zijn de resultaten? (2) * Betrokken docent collega’s uit het veld. omschakelen kost tijd belangrijk is ervaren wat er gebeurt

Toekomstbeeld in 2008 Uitbreiden van het volgende citaat: “We zijn meer bezig met onze hersenen. We zijn creatief bezig. We moeten overleggen. We maken samen een poster, dat is sociaal beter.” “Je denkt meer na. Het gaat meer over het dagelijkse leven.”

2009 - 2010 Verder onderzoek gedaan op de lerarenopleiding. Dit heeft geresulteerd in een voorlopig model over hoe je kunt werken met beelden binnen de context-concepbenadering.

Werkelijkheid Doceermoment Visuele weergave van de context Aanknopingspunten zoeken in voorkennis L E R A C T I V Zelf nadenken L E R U I T K O M S N Zichtbaar maken eigen voorkennis Noteren op flap Delen van ervaringen en aanpassen voorkennis Peer-gesprek Eigen kennis over de context vergelijken met conceptueel model Debat in de klas Doceermoment

Zelf aan de slag Vorm een tweetal. Kies een beeld uit waarmee je aan de slag wilt. Noteer ieder voor zich noteert waaraan het beeld doet denken. Vergelijk de uitkomsten. Presenteer de uitkomsten aan de groep.

Elfje Maak een elfje bij je beeld, dat je hebt gekozen. Een elfje is een eenvoudig gedicht van elf woorden. 1 woord: een kleur 2 woorden: iets wat die kleur heeft 3 woorden: waar het is 4 woorden: nog iets meer vertellen 1 woord: het samenvattende woord

Een voorbeeld water wie gaat ik ben eerst wat is het lekker vakantie!

Presenteer Plaats je beeld (al dan niet verscheurd) op de poster. Schrijf je ‘elfje’ erbij. Presenteer deze aan de groep.

Rondetafelgesprek Wat zie je voor mogelijkheden in de klas?