Rekenen binnen de niveau 1 en 2 opleidingen / 2F

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rekenvaardigheden vo Een workshop over rekenvaardigheden vo workshop B, van tot uur Marijke Vis, RSG Simon Vestdijk en Martin van Reeuwijk,
Advertisements

Rekenproblemen en Dyscalculie
Rekenen in groep 1 t/m 4 De doorgaande lijn.
DYSCALCULIE OP DEN BONGERD
De rekentoets.
Globaal geformuleerde examenprogramma’s vmbo Jacqueline Kerkhoffs Programmamanager beroepsonderwijs (vmbo en mbo) Henny Jacobs Senior.
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
’n app a day ‘n App a Day doe je voordeel er mee Noordwijkerhout, 1 februari 2014 Vincent Jonker, Freudenthal Instituut.
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
Huidige situatie taal Nederlands: raamwerk Nederlands
22 en 24 mei 2013 Monica Wijers, Vincent Jonker Freudenthal Instituut
Rekenproblemen en Dyscalculie
Rekenbeleid Centrale rekentoets start in Verplicht voor alle leerlingen Toets is op twee niveaus: 2F (vmbo / mavo) 3F (havo / vwo)
Disclaimer.
Sites.google.com/site/rekenbewustvakonderwijs Tabellen, grafieken en formules VMBO 6 juni 2013 Monica Wijers, FreudenthaI Instituut.
22 en 24 mei 2013 Frank Haacke Vincent Jonkers Monica Wijers
RBVO, rekenbewust vakonderwijs rekenen in andere vakken
HET BELANG VAN REKENEN Prof. Dr. Jan de Lange.
Drieslag functioneel rekenen
Op de koffie bij de kabouters
De nieuwe producten van Speciaal Rekenen
Nationale Rekendagen Noordwijkerhout 18 maart 2010
Algebra en tellen Subdomein B1: Rekenen en algebra
Het CE wiskunde C Ruud Stolwijk Toetsdeskundige wiskunde bij Cito
Rekenen en Rekenproblemen
Doorlopende leerlijnen sectorspecifieke deelsessie po
wiskunde in vernieuwd vmbo
Cursus rekendidactiek
Taal en rekenen 17 april. Taal en rekenen 17 april.
Raamwerk rekenen/wiskunde mbo
Raamwerk rekenen/wiskunde mbo
Raamwerk rekenen/wiskunde mbo
Rekenen en Rekenproblemen
Werken met het raamwerk rekenen/wiskunde mbo Colo, 15 mei 2008 vincent jonker, victor schmidt, arthur bakker, monica wijers projectgroep raamwerk.
Over rekenen gesproken
Diagnostische toetsen voor het MBO
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
8 november 2012.
kennisdelen voor rekencoördinatoren
Welkom Examinering Taal & Rekenen Gerard Straathof
Rekentoets locatie DEN BONGERD.
De ontwikkeling van het begrip functionele geletterdheid en gecijferdheid in toenemende verfijning/complexiteit/uitgewerktheid Wat? Taal in de vakken en.
Taal en Rekenen in 2010 en verder Over Taal en Rekenen gesproken ...
Disclaimer.
Rekenbeleid
Op naar…
Disclaimer.
Waarom Een groep experts, de commissie-Meijerink, heeft vastgesteld dat het onderwijs in Nederland worstelt met 2 problemen: –Na de basisschool is er.
BBL een apart verhaal Etalageconferentie
Rekenen Gebruikersbijeenkomsten najaar 2010.
24 juni 2014 PLG interdisciplinariteit vincent jonker.
Stichting Onderwijs der EBGS MTD Workshop 2015
Samenvatting.
Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 3
St. Consortium Beroepsonderwijs Rekenen/Wiskunde, Referenties Rekenen Meijerink Raamwerk Rekenen/Wiskunde, De drieslagmethode Werkvorm: presentatie en.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Drieslag rekenen Rekenpiloot 28 mei 2010 Vincent Jonker, Freudenthal Instituut
Referentiekader & Examinering Gebruikersbijeenkomst Rekenblokken Kees Corbet 10 november 2010.
Rekenpiloot 14 oktober 2011 methode-gebruik Freudenthal Instituut, Vincent Jonker.
November 2012 Rekenpiloot Onderweg naar een doorlopende leerlijn rekenen vmbo-mbo Caroline van Eijk, Albeda College Rotterdam Caroline Ritburg, Geuzen.
Conferentie Doorlopende Leerlijnen Taal en Rekenen, de referentieniveaus in de praktijk parallelsessie 1 nr. 2 Overdracht po-vo in de praktijk.
Referentiekader rekenen. Uit: /
Bijeenkomst projectleiders Utrecht, 26 september 2011.
Workshop referentieniveaus (SLO). Inhoud Aanleiding tot de referentieniveaus Wat zijn referentieniveaus? Status en ontwikkelingen rond de ref.niveaus.
Studiedag VVE De Schakel Doorlopende leerlijnen rekenen 19 januari 2011.
Rekenen voor nu en later. Welke kennis en vaardigheden hebben leerlingen nodig om te kunnen functioneren in hun toekomstige beroep? Welke kennis en vaardigheden.
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
Les 5: rekenen met grafieken, diagrammen en tabellen
Visie op het economieonderwijs
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Transcript van de presentatie:

Rekenen binnen de niveau 1 en 2 opleidingen / 2F vincent jonker freudenthal instituut nijmegen, 3 juni 2010

Even oefenen: Welke weet u meteen? 12 x 12 412 + 99 25 x 25 8 x 125 8 x 126 16 x 6,25 even oefenen

AKA deelnemers

Referentiekader rekenen -> 2F Functionele gecijferdheid Rekenwijzer AKA IJsberg

Referentiekader rekenen Inmiddels is er de versie die in de wet is opgenomen, met minder tekst en vooral de tabellen. Downloaden o.a via www.taalenrekenen.nl Digitaal in onze wiki. Expertgroep doorlopende leerlijnen taal en rekenen 6

Functioneel gebruiken (formaliseren, generaliseren, abstraheren) Verdiepen (formaliseren, generaliseren, abstraheren) 7

Vier subdomeinen Getallen Verhoudingen Meten & meetkunde Verbanden soorten getallen, samenhang, bewerkingen Verhoudingen verhoudingen en percentages, begrip, samenhang, berekeningen Meten & meetkunde meten: begrip van en berekeningen met maten mtk.: ´de ruimte om ons heen beschrijven´ Verbanden tabellen, grafieken en diagrammen, met numerieke gegevens of verbanden, vuistregels, regelmaat, 8

Gevolgen voor onderwijs in vmbo en mbo

vmbo 2F verplicht voor alle leerlingen 2S mag als streefniveau eindtoets rekenen 2F bij het examen mbo 2F voor mbo 1,2,3 3F voor mbo4 mbo4 examen rekenen 3F Ook examens voor mbo2-3 (2F) Pilot voor mbo1

2F maatschappelijk gewenst niveau, ‘functionele gecijferdheid’ bouwt voort op 1F te behalen bij verlaten vmbo (vanaf 2014/2015?) onderhouden of alsnog te behalen in mbo (1), 2 en 3 (examen 2014/2015) 11

3F verplicht niveau voor mbo 4 getoetst via centraal ontwikkeld examen (2013/2014) 3F is een verbreding en toespitsing van 2F 12

rekenen/wiskunde en functionele gecijferdheid

ROC Albeda ROC Zadkine Graafschap College ROC Zeeland Mondriaan College ROC Twente APS Freudenthal instituut

terugkerende ‘vaardigheden’ Notatie en betekenis van getallen en maten kennen en gebruiken. Omgaan met tijd en geld. Hoeveelheden en aantallen tellen, meten, schatten of berekenen.

terugkerende ‘vaardigheden’ (2) Begrip hebben van hoeveelheden en maten die typisch zijn voor de beroepscontext en deze gebruiken. Eenvoudige plattegrond of routebeschrijving gebruiken. Numerieke informatie uit lijsten en tabellen aflezen en gebruiken.

Neem steeds de symbolen en getallen zoals die voorkomen in authentieke situaties als uitgangspunt. Leg daarbij de nadruk op rekentaal in plaats van op wiskundetaal. Beperk ‘wortels’ tot de knop op de rekenmachine. Bij machten is alleen kennis van de term ‘kwadraat’ relevant. En – als het om oppervlakte en inhoud gaat – eenheden als vierkante meter en kubieke (deci)meter.

Verhoudingen komen in beroepen en maatschappelijke situaties veel voor. Wijs deze situaties aan. Hierbij is afstemming met de praktijk- en taaldocenten van belang. De AKA-deelnemer moet de formele schrijfwijze van schalen kunnen herkennen in een concrete situatie: bij een kaart, bij een werktekening of bij een plattegrond.

De notatie en betekenis kennen van allerlei maten is ook voor de AKA-deelnemer erg belangrijk. Zeker als het gaat om veelvoorkomende maten, om tijd en geld en om het aflezen van meetinstrumenten. Het gaat altijd om het beschrijven van situaties en routes. Daarbij kan ook natuurlijke taal gebruikt worden: een vierkante doos, haaks op de bosweg. Het is belangrijk dit goed af te stemmen op taal

Omgaan met formules houdt voor de AKA-opleiding in: kunnen werken met eenvoudige vuistregels of rekenvoorschriften. Dus: 1 schepje koffie per 2 kopjes; de oppervlakte van een rechthoekige kamer bepaal je met: opp = lengte x breedte. Een AKAdeelnemer hoeft niet uit een formule conclusies te trekken over het verloop van de bijbehorende grafiek. Het koppelen van getalsmatige informatie of van een beschrijving aan grafische informatie komt in de media veelvuldig voor.

IJsberg

Een half en een vierde is drie vierde Wat denkt de leerling? Een half en een vierde is drie vierde

IJsberg modelondersteund contextgebonden bij deltion eerste bijeenkomst kwam de ijsberg slechts heel kort langs. nu even bedenken of we deze nog even terug laten komen. hier kan een zelfstandige activiteit bij worden uitgevoerd, maar misschien is het beter om dit model ‘klassikaal’ te bespreken.

Context 7 blikjes kattenvoer, poes eet ¾ blikje per dag Hoe lang kun je er mee doen?

Oplossingen kattenvoer Naar Remelka Fokke Munk, ipabo

Toetsing

o.a. Studiemeter

Wat wilt/moet u uw leerlingen/deelnemers meegeven op het gebied van rekenen & gecijferdheid?

Rijke rekenlessen of workshops Geïntegreerd met beroepstaken Ondersteuning en oefening Individueel op maat Rijke rekenlessen of workshops structuur & systematiek lijn versterking opbouw repertoire Praktijk docent Reken ICT rekenspecialist RT-er handelen nuttig gebruiken benoemen ontwikkelen interactie reflectie basis oefenen consolideren 36

Vragen vincent jonker, v.h.jonker@uu.nl www.fi.uu.nl/mbo/ www.fi.uu.nl/mbo/aka