EPC Vlaanderen - Inspectie1 Het energie- prestatiecertificaat en de klant.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Binnenisolatie van bestaande buitenmuren
Advertisements

SW-uitvoeringsorganisaties over Wsw-indicatiestelling door CWI
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Verzekeringen, hypotheken en financieringen. Met een spaarloonregeling kunnen werknemers met loon uit tegenwoordige dienstbetrekking belastingvrij een.
Hoe blijf ik gemotiveerd
Twee Modules Uitgelicht Voor renovatie of nieuwbouw
relevante wetgeving en achtergrondinformatie
Welkom op de website van VTDO Mijn naam is Hans Blauw, adviseur in telefonie en data. 80% van alle bedrijven heeft haar telefonie en data niet optimaal.
De strafrechtelijke aspecten van het ‘integratiedecreet’
Einde Definitieve bijdrage 2011 op inkomen 2008 Definitieve bijdrage 2012 op inkomen 2009 Definitieve bijdrage 2013.
20 decembe r 2011 Energiebesparing particuliere verhuurders.
ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE. STELLING 1.  De invloed van de gemeente op de energiedoelstelling is kleiner dan we zelf denken.
Rob van den Broeke Directeur-bestuurder QuaWonen
1 De overheid wil marktwerking en ondernemerschap bij zorgaanbieders. Dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit, duurzaamheid en financierbaarheid van.
Aanbesteding of Subsidie
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
INITIATIECURSUS COMPUTER EN INTERNET VOOR ONTHAALOUDERS.
Communiceren Leidinggeven Blz. 53.
Een gratis website voor uw appartement - waarom?
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
Het nieuwe Akkoord “De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt” 16 oktober 2013.
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
EPC Vlaanderen - Inspectie
Workshop Wonen en Zorg Maatschappelijk Kosten Baten Analyse
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Ik wil al mijn vrienden uitnodigen op mijn Barbecue feestje.
1 Excuus Je bent veel te laat voor je afspraak, want je hebt weer te strak gepland. Wat is je smoes? 1. Ik was het weekend in Londen en vergat de tijdzone.
EPC residentiële gebouwen
Het energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van residentiële gebouwen Ineke De Schoenmaeker.
Energieprestatiecertificaat RESIDENTIEEL: Registratie REGISTRATIE EN CERTIFICATIESOFTWARE BESTAAND RESIDENTIËLE GEBOUWEN.
Energieprestatiecertificaat (EPC) voor publieke gebouwen Vlaams Energieagentschap.
Energie, economische groei en duurzaamheid…
Hoofdstuk 5 Secundaire data, online databases en gestandaardiseerde informatiebronnen.
Het centraal examen voor kandidaat-energiedeskundigen type A en type C
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Kiezen voor Certificering NMKG/ StimulansZ netwerkmiddag 12 oktober 2006 Gerrit Jan Schep.
Regionale regisseur nodig voor energiebesparing en verduurzaming Teus van Eck kiEMT, Early Mornin’ Toast Hoenderlo,11 maart 2009.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Processen in kaart brengen om ze vervolgens te verbeteren.
Project Management Fails
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Werkvoorbereiding Onderhoud van Tuinen De inventarisatie Of Wat heb ik?
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
Commercieel beleid en recht
Mijn Ogen.
Voor u de volgende schermen verspreidt … U hebt de poster verspreidt. De betrokken personen weten dus waar ze uw tips kunnen terugvinden. Verdeel dan nu.
Les 2: Corruptie D2G, D2F. Planning Wat weten we nog? Lesdoelen Les corruptie Opdrachten Afsluiting.
Agenda Inleiding en Lagerhuis: Proces management en proces keten optimalisatie gaat ons helpen inzicht te krijgen in de impact van toekomstige veranderingen.
Solidariteit in het sociaal domein Regionaal verdelen van kosten en risico’s, balans en vooruitblik Ard Schilder, 5 november 2015 Tijd voor een relatie.
TweeSteden ziekenhuis Energiecampagne. Energiebeheer Technisch Organisatorisch Gedragsmatig.
‘De OR maakt afspraken over meer banen voor mensen met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Op weg naar een duurzaam zelfvoorzienend Someren.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
15 maart 2016 TKI Gas Programmalijn LNG Tender 2016, sluiting 14 juni Jeroen van Hengstum, RVO
Ontwikkelingen brandpreventie elektrotechnische risico’s John de Weerd.
Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.
Biologisch Archeologisch Platform Certificering specialistisch onderzoek.
1 Herman Schalk TREKKEN EN DUWEN VOOR KWALITEIT. 2 Begrip opbouwen Reflecteren op kwaliteit van onderzoek Uitvoeren van onderzoek interactie (m.n. taal)
Bert Wissink EBC*L Nederland De EBC*L certificaten en diploma’s voor Business Competence, persoonlijke ontwikkeling en Entrepreneurship European Business.
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
Verkoop Hoofdstuk 6 Service en klachten. Inhoud 1 Klaar voor de verkoop 2 Klanten ontvangen en benaderen 3 Verkoopgesprekken 4 De verkoopafhandeling 5.
Financieel Plan deel.
Training Energiecoaches Nijkerk
Aanbesteding Storage, servers en Back up
Energieaudit Grote Ondernemingen
Welkomstwoord Korte herhaling: Uitleg coöperatie en doel
VSR Studiemiddag Wetenschappelijke Integriteit
Het uitbesteden van overheidstaken aan de particuliere sector
Overlegvergadering Woonbelang-BOC
op eigen dak Eigen introductie. Bedoeling van de avond.
Transcript van de presentatie:

EPC Vlaanderen - Inspectie1 Het energie- prestatiecertificaat en de klant

EPC Vlaanderen - Inspectie2 Communicatie met de klant Het EPC is best moeilijk uit te leggen Goede communicatie met de klant van groot belang Verwachtingen van de klant goed managen! –Wat is het energieprestatiecertificaat –..en wat is het niet –Hoe komt het certificaat tot stand –Rol van de energiedeskundige en de klant

EPC Vlaanderen - Inspectie3 EPC is best moeilijk uit te leggen Redenen voor invoering, juridische context en technische aspecten Met name: –Hanteren van gestandaardiseerde inspectie- en rekenmethodiek: UNIFORM en aan WETTELIJKE REGELS gebonden. –Alleen ‘GEBOUWGEBONDEN’ energieverbruik Energieverbruiken die niet direct gekoppeld zijn aan het gebouw, zoals toestellen, spaardouchekop en verlichting, blijven geheel buiten beschouwing. Niet de werkelijke klimaatsituatie Niet het bewonersgedrag (o.a. gezinssituatie)

EPC Vlaanderen - Inspectie4 Wat is het EPC wel: Verplicht document bij verhuur en verkoop Document dat: –Objectieve uitspraak doet over de energiekwaliteit van woning als gestandaardiseerd object voor de gebouwgebonden energiegebruiken. –Lijst van zinvolle maatregelen vermeldt waarmee de energetische kwaliteit van de woning verbeterd kan worden. Hierbij worden geen besparingen of investeringen genoemd. Terugverdientijd is deels gebruikersafhankelijk

EPC Vlaanderen - Inspectie5 Wat is het EPC niet: Beschrijving of voorspelling van het werkelijk jaarlijks energiegebruik –inperking tot ‘gebouwgebonden’ energieverbruiken –Gehanteerd als de standaardiseringen voor gebruik en klimaat –Gebruik van defaultwaarden en hoofdtypen

EPC Vlaanderen - Inspectie6 Rol van de klant Verschaft toegang tot de woning –Verstrekt basisgegevens woning –Stelt aanvullende bewijsstukken ter beschikking Ontvangt het energieprestatiecertificaat Betaalt de energiedeskundige voor de geleverde dienst.

EPC Vlaanderen - Inspectie7 Vermijden van problemen (1) Vooraf heldere en eenduidige afspraken over de kosten –Opdracht op basis van schriftelijke offerte –Opdracht op basis van mondelinge prijsopgave die overeenkomt met standaardprijzen op de website of in brochure van energiedeskundige

EPC Vlaanderen - Inspectie8 Vermijden van problemen (2) Heldere communicatie over: –Onafhankelijkheid van energiedeskundige –Hanteren van wettelijk vastgestelde inspectie- en rekenmethodiek –Uniform opnameformulier –Inspectieprotocol –Rekenmethodiek –Kwaliteitswaarborgen en belang hiervan: –Certificering –Controles door de overheid op de uitvoering De klant betaalt maar heeft geen invloed op de uitkomst

EPC Vlaanderen - Inspectie9 Rollenspel (1) 2 spelers –Energiedeskundige –Klant Situatie –De energiedeskundige belt aan –Klant doet de deur open –Energiedeskundige vertelt dat hij langskomt voor de inspectie ter vaststelling van het energieprestatiecertificaat –Hij legt uit wat hij gaat doen, refereert naar de offerte en opdracht, legt kort uit wat de klant mag verwachten en wanneer… –…

EPC Vlaanderen - Inspectie10 Rollenspel (2) 2 spelers –Energiedeskundige –Klant Situatie –De klant probeert tijdens de inspectie de energiedeskundige te verleiden tot gunstige inspectieresultaten Hij wil daartoe de energiedeskundige door het hele huis leiden om alle besparingsmaatregelen in detail toe te lichten –De inspecteur wil de inspectie efficiënt uitvoeren maar zonder onnodig weerstand op te roepen bij de klant –…

EPC Vlaanderen - Inspectie11 Rollenspel (3) 2 spelers –Energiedeskundige –Klant Situatie –De klant klaagt tijdens de inspectie over: het energieprestatiecertificaat, de overheid die steeds maar weer iets nieuws verzint om de burger op kosten te jagen. –En zo’n certificaat is toch belachelijk duur, want je hebt er hélemaal niets aan….. –…

EPC Vlaanderen - Inspectie12 Rollenspel (4) 2 spelers –Energiedeskundige –Klant Situatie –De klant is ontevreden over de uitkomst van het certificaat en belt ontdaan naar de energiedeskundige ‘Mijn huis is wel goed geïsoleerd’ ‘Mijn energierekeningen zijn lager dan die van de buren – dus mijn woning moet minstens even goed scoren’ … –Hij probeert de energiedeskundige ervan te overtuigen dat deze een ‘beter’ certificaat moet maken Hij dreigt alleen te willen betalen voor een ander certificaat..