Constructieve Veiligheid De rol van de ingenieur KIvI-Niria Congres 11 maart 2008.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Onze kernwaarden.
Advertisements

situationeel leiderschap
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Menno Karres Lead Auditor
Communicatie en draagvlak
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Rijksgebouwendienst schrijft BIM voor
Kwaliteit verzekerd Ger van der Wal, 8 september 2011, Delft.
Individuele factoren die bewustwording, behoeften en participatie in professionele ontwikkelingsactiviteiten beïnvloeden: Een model op drie niveaus over.
de manier waarop een bedrijf onderweg wil zijn
Contractvormen in de bouw Van traditioneel naar innovatief
De relatie tussen logistiek en veiligheid
Voeding en Dieet Zorgmodule Presentatie hoofdlijnen inhoud projectplan.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Onroerend Goed investeren en beheren
Risico’s en gevaren van techniek
Welkom 8 februari Agenda  Bedrijfsprofiel  Producten en diensten  Veiligheid en verantwoordelijkheden  Het project  Het proces  Stelling.
Nationaal Actieprogramma Diabetes 24 november 2011 Elize van Ballegooie Senior Implementatiemedewerker NAD Ytje van der Veen Implementatiemedewerker DVN.
En de toepassing van VO&O in INHOLLAND
Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?
Carrousel van good practices met nieuwe leermiddelen
Business Marketing Management© 2008 Noordhoff Uitgevers bvBusiness Marketing Management© 2008 Noordhoff Uitgevers bv.
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
Hoofdstuk 3 Inzet voor een project
De competente projectleider
Kiezen tussen belangen ervaringen van een veranderend ingenieursbureau in een veranderende wereld Jacco Buisman Ede, 11 maart 2008.
Workshop De ingenieur als projectmanager 11 maart 2008.
“Doen we het wel goed?” Na het papier, nu de praktijk.
Platform milieuhandhaving grote gemeenten
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Dr. Carla Veldkamp UMC St Radboud
Netwerkdag 15 april Implementatie Handhaving in de VR 2 Workshop Implementatie Handhaving in de VR Robert Luinge 15 april 2009.
Systeemtoezicht ‘Vertrouwen is goed, controleren is beter’
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
© de vries business consultancy, 2008
Even voorstellen 250 medewerkers, 4 vestigingen
WELKOM Programma GC: gevolgen voor de eigen organisatie Drie manieren: presentaties discussie broodje.
Deel anders, mijn organisatie
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
NVAG Nascholing Sectie Beleid 2 december 2014
PREVENTIE VAN WERKSTRESS. IEDER BEDRIJF HEEFT ER MEE TE MAKEN 30% van de nieuwe WAO-gevallen wordt veroorzaakt door psychische klachten 40% daarvan is.
Personeelsessie LOKO.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
College 2 7 stappenplan.
6 stappen in Risico management
Keuzes in regionale samenwerking Eerste verkennende regiobijeenkomst declaratieprocessen.
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Methodiek: Plancyclus
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 6 Onderdeel : personeelsinstrumenten.
Past Performance Eerste ervaringen en hoe benut u uw kansen? Olaf Bovenkamp: hoofd ingenieursbureau gemeente Heiloo Marco van Beek: projectleider gemeente.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’
Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt! Zelfhulpgroepen voor allochtonen werkt!
Begeleiding en Professionalisering van invallers De leraar van de toekomst Tiny Rompen
Instrument of houding? Implementatie van regionaal en lokaal integraal volksgezondheidsbeleid.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Instrumenten Kwaliteitsborging Voorbeelden uit de praktijk
veilig en gezond bouwen
Private Kwaliteitborging
Lessons learned Naar regionale oncologienetwerken.
Cursus Interne auditor
Cursus Interne auditor
Opgaven in het sociale domein
Transcript van de presentatie:

Constructieve Veiligheid De rol van de ingenieur KIvI-Niria Congres 11 maart 2008

Constructieve veiligheid in de praktijk

En in het nieuws…

Thema workshop Constructieve veiligheid… … en de rol van de ingenieur

Wat gaan we doen? Kennismaking –Uw en mijn betrokkenheid bij constructieve veiligheid Introductie constructieve veiligheid –Afbakening –Onderzoek en analyse: enkele highlights Wat betekent dit voor de ingenieur? –Vakmatig –Persoonlijk –Rolopvatting en invulling

Afbakening Constructieve veiligheid “gebouwen storten niet in”

Onderzoeken, analyses en oplossingen Leren van instortingen Onderzoeksraad voor Veiligheid Plan van aanpak Constructieve Veiligheid Pilot-onderzoek VROM …

Ordening van oorzaken Naar niveau: persoon, organisatie, keten, systeem

middelenmethode mens Veilig gebouw materiaal Ordening van oorzaken

cultuurstructuur strategie Ordening van oorzaken

Enkele uitkomsten Steeds meer partijen betrokken –Coördinatie, samenhang en communicatie –Verantwoordelijkheden en rollen diffuus Kennis en vakmanschap (ontwerp- en uitvoeringsfouten) Gebrekkige implementatie kwaliteitssystemen Onvoldoende controle en toezicht Cultuur –Tijd en geld gaan voor kwaliteit –Onvoldoende leren van fouten Contract- en aanbestedingsvormen

Enkele vragen op systeemniveau Voldoet wet- en regelgeving? Zijn normen adequaat? Contract- en aanbestedingsvormen? Verzekeringen/garanties?

Intermezzo Herkenbaar? Eigen ervaring? Wat zijn dilemma’s? voor het project Voor je eigen organisatie Voor jezelf

CASE: gevolgen voor ingenieurs Een gebouw stort gedeeltelijk in. Gevolg: 1 dode, 2 gewonden, materiële schade en gevolgschade doordat 25 voor mensen een tijdelijke andere werkplek moet worden gevonden. Uit onderzoek blijkt dat de hoofdoorzaak een niet ontdekte ontwerpfout is. Het betrokken ingenieursbureau is contractueel slechts aansprakelijk tot de hoogte van het ontwerphonorarium. De opdrachtgever heeft de directievoering uitbesteed aan een projectmanagementbureau. Het uitvoerend bouwbedrijf heeft de fout niet opgemerkt / niet gemeld

Case, vervolg U bent als ingenieur in dienst bij een van de betrokken partijen. U maakt deel uit van het team dat tot een oplossing moet komen. -In technische zin -In financieel-juridische zin Wat is uw inzet / standpunt? Welke knelpunten verwacht u in de afwikkeling? Welke dilemma’s komt u tegen? Wat is er nodig om daarmee om te kunnen gaan? Maakt het iets uit wie uw werkgever is?

Nog een aantal uitkomsten De opdrachtgever geeft onvoldoende invulling aan zijn verantwoordelijkheid voor constructieve veiligheid. Voor de opdrachtgever is constructieve veiligheid geen expliciet issue. Eventuele belangenconflicten worden afgewenteld naar lagere niveaus, met mogelijke veiligheidsrisico's tot gevolg. De (hoofd)constructeur of degene die als zodanig door partijen wordt gezien wordt onvoldoende in staat gesteld om de constructieve veiligheid te borgen door afdoende controles op deelconstructeurs en het werk in uitvoering. Partijen verwachten dat deze controles zullen worden uitgevoerd. Echter, zowel gegeven de beschikbare tijd als in termen van bevoegdheden kan de constructeur deze niet waarmaken. Er vindt namens de opdrachtgever geen toezicht plaats op de veiligheid van het ontwerp. Het toezicht op de daadwerkelijke bouw is niet sluitend noch systematisch georganiseerd. Veel constructieve onvolkomenheden in de bouw blijven waarschijnlijk onopgemerkt. Drie primaire partijen, te weten constructeurs, aannemers en de toezichthouders delen dit gevoel, beschikbare instrumenten ten spijt.

Nog een aantal uitkomsten (2) Afstemming van verschillende controlerende activiteiten blijft achterwege, door interne overwegingen van voortgang, vermijding van aansprakelijkheid, en capaciteit. De verleiding bestaat om constructieve veiligheid contractueel en juridisch af te dekken door verwijzing naar bedrijfsgebonden kwaliteitscertificaten. Borgingen, die het vertrouwen in de constructieve veiligheid van gebouwen ondersteunen zijn vooral persoonsafhankelijk. De constructieve veiligheid van gebouwen hangt in grote mate af van de beroeps-opvatting en -ethiek van de vakmensen. Zij creëren samenhang tussen de fasen van constructief ontwerp en realisatie. Formele stukken als het PvE, de constructeur-opdracht, de opdracht voor de aannemer en de toezichtsopdracht voorzien hier zelden in. De cultuur van samenwerken lijkt wel invloed te hebben op de constructieve veiligheid. Een proactieve houding van de primaire partijen leidt tot minder problemen en snellere actie als er iets fout dreigt te gaan. Tegelijk staan de marges voor alle partijen onder druk, waardoor op de invulling van de DNR wordt bezuinigd, vooral op de communicatieve aspecten

De ingenieur in de bouw… …is een duizendpoot met een vaktechnische basis -Is oplossingsgericht -Kan belangen bij elkaar brengen op basis van argumenten -Redeneert vanuit de eindgebruiker -Moet leren werken in onzekerheid -Moet over grenzen kunnen kijken -Moet zijn nek durven uitsteken

De ingenieur in de bouw… Blijft vooral ingenieur, ook tegen de stroom in!

Centrale stellingen 1. Werkgevers moeten ingenieurs mogelijkheden bieden om beter met (integriteit-)risico's om te gaan. 2. De ingenieur van de toekomst is ingenieus en opportunistisch, ZIJ baseert zich op meer dan alleen technische kennis.