Het invoeren van de contractsvrijheid eindversie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Rechtsstaat Civitas Hoofdstuk 7
Advertisements

Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Contract, AV, incoterms, E-commerce en Weens koopverdrag
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
De verlichting Paragraaf 2.
Do’s and Don’ts presentaties
Bijdrage gebaseerd op mijn diss
1.Uitgangspunten gelijke behandeling bij examens 2.Formele structuur: wie beslist?
Het socialisme Paragraaf 7..
Liberalen, socialisten confessionelen
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
IPR Belangrijkste vragen van IPR
ABBB Algemene rechtsbeginselen als een bron van administratief recht als materiële (beginselen sensu lato) en formele bron (beginselen sensu stricto) van.
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 2 Beginselen van de EG. Taken EG: Het instellen van een gemeenschappelijke markt (= interne markt), dat wil zeggen één enkele binnenmarkt. Het.
Systeem van het recht Rechtsbron Interpretatie Objectief recht
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
De Verlichting.
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Vier Vrijheid 13.1.
§1 Nederland verzuilt.
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
Opdracht 12 (H1) Liberaal VOOR censuskiesrecht
RECHTSSTAAT Scheiding der machten
Onderhandelingen en l.o.i.
Verdragen en inleiding Europees Recht
Oprichten van een vennootschap I.Inleidende begrippen a.Natuurlijke personen (= fysieke personen) = personen van vlees en bloed met gelijke rechten en.
Hoofdstuk 7: Nederland een rechtsstaat Hoe worden rechten gegarandeerd?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Startles Humanitair Oorlogsrecht
1 TEKST 22 Individuele ethiek BLOK 7: ACTUELE DISCUSSIE OVER WAT GOED/FOUT IS IN HET GEDRAG VAN ORGANISATIES EN MEDEWERKERS Bv. Overheid: studieleenstelsel.
Onkruid vergaat………. Marcus 4 3 ‘Luister! Een zaaier ging zijn land op om te zaaien. 4 Bij het zaaien viel een gedeelte langs de weg.
Afspraak tussen 2 partijen! Of een contract tussen 2 partijen.
Hoofdstuk 8: Afwijkend gedrag en conflict
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Floodcom lesworkshop Hoofdpresentatie les
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Het leenstelsel Van orde naar wanorde (8e -15e eeuw)
Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk
Wetenschappelijke revolutie
Staatsinrichting, Paragraaf 2
Tijd van burgers en stoommachines,
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Staatsinrichting van Nederland
vrij verkeer beginselen
M. GIMBRERE Tijd van burgers en stoommachines,
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Cao recht CAOPresentatie 23 juni 2015 Evert Verhulp
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
DE BERGREDE (4) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan,  wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
COACHEN; zelf aan het werk! HELICON MBO Den Bosch W43
Levensbeschouwing Christendom Religie op de openbare school.
Rechtsstaat par. 3 Tegen de politie kun je toch niet op?
Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.
Deel 2 Arbeidsrecht Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen van de arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978.
Recht in Gedwongen Kader
De grondwet Paragraaf 4 politiek.
CRIMINALITEIT.
Transcript van de presentatie:

Het invoeren van de contractsvrijheid eindversie 15. Het invoeren van de contractsvrijheid eindversie

Uitgangspunt Artikel 1133-1134 B.W. Art. 1131. Een verbintenis, aangegaan zonder oorzaak of uit een valse oorzaak of uit een ongeoorloofde oorzaak, kan geen gevolg hebben. Art. 1133. De oorzaak is ongeoorloofd, wanneer zij door de wet verboden is, of wanneer zij strijdig is met de goede zeden of de openbare orde. Artikel 1134. Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken diegenen die ze hebben aangegaan tot wet

Art. 1131-1134 zijn basis van de materiële en formele contractsvrijheid Begrippen materiële en formele con-tractsvrijheid  Ontstaan en evolutie van de formele con-tractsvrijheid  Ontstaan en evolutie van de materiële con-tractsvrijheid 

Dubbele contractsvrijheid In formele zin : het beginsel van de consensualiteit  In materiële zin : het beginsel van de wilsautonomie 

Beginsel van de consensualiteit Positief uitgedrukt: consensus tussen par-tijen volstaat voor een geldige overeen-komst Negatief uitgedrukt: in regel is er geen for-maliteit en geen realiteit nodig voor een geldige overeenkomst

Beginsel van de wilsautonomie Iedereen is vrij om : Al dan niet een overeenkomst af te sluiten Om die met gelijk wie een overeenkomst af te sluiten Om de inhoud van die overeenkomst zelf te bepalen

Ontstaan en evolutie van het beginsel van de consensualiteit Dubbele wortel : Oudcanonieke recht : wie zijn woord (al dan niet onder eed) verbreekt, moet gestraft worden (met een geldboete enz.) Internationaal handelsgewoonterecht : Con-venances vainquent loi Consensualiteit is nog steeds het domine-rende beginsel in het moderne recht (in tegenstelling met Romeinse recht dat veel formele overeenkomsten kende)

Ontstaan en evolutie van het beginsel van de wilsautonomie Gift school van het natuurrecht (17de-18de eeuw) Inhoud : ‘weloverwogen’ afspraken binden de partijen aan de inhoud van het contract (“Pacta sunt servanda”) Ethisch verantwoord in de 17de-18de eeuw Omdat alle partijen toen economisch min of meer even sterk waren daar er geen scheiding was tussen arbeid en kapitaal Kon formele gelijkheid worden geformuleerd : alle burgers gelijk verstandig waren met het nodige oordeelsvermogen Feitelijke gelijkheid werd afgebouwd in de loop van de 19de eeuw met industrialisatie. Overheid moest die rechttrekken

Afbouw van het beginsel van de wilsautonomie Rechter beschermde steeds meer de zwakkere door het) invullen van het begrip “goede zeden en openbare orde” Wetgever beschermde de (economisch) zwak-kere tegen de (economisch) sterkere door een dwingende wetgeving Wet op de arbeidscontracten Pachtwetgeving Wet op handelshuur Wet op consumentenkredieten enz.