Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Advertisements

Wat is een goede warme maaltijd?
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Ondervoeding bij kinderen in het ziekenhuis
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
Hartfalen De voedingsadviezen Barbara K. van Dam
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
VOEDING EN REUMA.
Voeding van pabostudenten
1.In het onderzoek naar perceptie werd in slechts 28% van de gevallen de portie binnen een 10%-verschil met de werkelijke portie ingeschat. Het gemiddelde.
Globale monitoring van de voedingsintake
Klinische les *** Ondervoeding en SNAQ op de (afdeling)
Thema 2: Voeding en Vertering
Programma Verenigingsondersteuning Almelo
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
De PABO student, die de juiste voeding kent!
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Erkenning AIDS-referentiecentrum
Strategisch belang van de internaten en opvangcentra GO!
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Film Gezond eten. Evenwichtige voeding Hoe stel je die samen.
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
Jeugdopleiding FC Dordrecht.  Koolhydraten  Vetten.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
TR90 ® Verander uw leven in 90 dagen. Meer dan een DERDE van de volwassen Europeanen heeft momenteel overgewicht Situatie in de EU
Datumcopyrightauteurversie Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
IS DIT EEN PROBLEEM IN NEDERLAND? Ondervoeding Wat is ondervoeding Een lichamelijke toestand voorkomend uit een tekort aan voedingsstoffen, waarbij sprake.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Voeding aan zwangere vrouwen. Calcium  Mineraal wat voorkomt in gebit en skelet  Eet voldoende Calcium  Verhoogde behoefte voor aanmaak skelet baby.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
Van segregatie naar inclusie … Tom Vermeulen directeur BuBaO KOCA vzw.
Kenniskringen in De HHS Marinka Kuijpers Lector Pedagogiek van de Beroepsvorming.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Voedingsadviezen bij borstvoeding. Waar moet de voeding aan voldoen  Volwaardige voeding/Schijf van Vijf  Gevarieerde voeding  Eet vooral volop fruit.
Loesmaye Ismay v.d Wiel. Kurtulus Kaplan. Merve Emik.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voedingscentrum IBS III
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Gezonde voeding.
Vraagkaarten Intensieve veeteelt.
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Is dit een probleem in Nederland?
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Voedingsvoorlichting voor patiënten van de longrevalidatie 2012 Door Rianne v. Heertum diëtist JBZ s’Hertogenbosch.
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Title of your presentation
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Ongezond Voedsel en Preventie
Waarom meer fruit, groenten en water op school?
Transcript van de presentatie:

Voedingsonderzoek met als doel het evalueren van de maaltijden en formuleren van adviezen op het internaat KA2 te Hasselt met overwegend leerlingen topsportschool VOEDINGSONDERZOEK - 10 leerlingen uit vier topsportdisciplines: atletiek, handbal, taekwondo en golf - Gedurende twee dagen een activiteiten- en eetdagboekje bijhouden met als doel het vergelijken van de inname met het verbruik. VOEDINGSBELEID EN AANBOD - Evaluatie van de voeding naar kwaliteit en kwantiteit, maar ook naar tijdstip van verstrekking. - Zowel de broodmaaltijden als de warme maaltijden en tussendoortjes toetsen aan de richtlijnen voor gezonde voeding en sportvoeding. - Extra aandacht voor warme maaltijden aangezien deze geleverd worden door een extern cateringbedrijf en vaak de oorzaak zijn van voedingsgerelateerde klachten. VOEDINGSONDERZOEK BIJ 10 LEERLINGEN Energie-inname en -verbruik zijn sterk individueel afhankelijk  Onmogelijk om aan iedere leerling dezelfde maaltijd te verstrekken en dit in dezelfde hoeveelheid.  Individuele benadering is noodzakelijk. De energiebehoefte bij de gevolgde leerlingen varieert tussen 2400 en 3600 kcal.  Bewustmaking van de leerlingen en hun omgeving is noodzakelijk. Het belang van voeding bij het halen van topprestaties wordt nog al te vaak onderschat en dient absoluut onderstreept te worden. Daarom zijn sensibilisering en blijvende ondersteuning van essentieel belang. EVALUATIE VAN HET AANBOD - Aanbod voldoet niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding, noch aan deze van sportvoeding.  Slechts minimum aan groenten, voornamelijk vetrijke producten, te beperkte porties koolhydraten, zowel tijdens de broodmaaltijden als de warme maaltijden. Sportvoeding heeft volgende kenmerken: Ruim aanbod aan complexe koolhydraten uit ondermeer volle graanproducten en aardappelen. Beperking van vetten uit vooral vlees, zuivelproducten en ongezonde tussendoortjes. Voldoende vitaminen en mineralen uit groenten en fruit. Aanvoer van vocht in functie van de inspanningen. - Maaltijdmomenten worden niet afgestemd op de inspanningen en te weinig geschikte tussendoortjes worden voorzien. Bernaerts T.*, Lagast S.*, Callewaert N.*, Willems M.**, Van Aken I.*** * Hogeschool Gent, Departement Gezondheidszorg Vesalius, ** AZ Sint-Lucas, campus Volkskliniek, *** BLOSO In de topsportwereld vormt voeding alsmaar meer het onderwerp van discussie. Het belang ervan krijgt meer en meer aandacht en op diverse topsportscholen is het een veelbesproken thema. Aandacht alleen is echter niet voldoende. Zo is er momenteel grote ontevredenheid over het voedingsbeleid op het internaat verbonden aan de topsportschool KA2 te Hasselt. Daarom werd besloten om een onderzoek op te starten. Doel Voornaamste doelstelling: voedingsonderzoek uitvoeren bij een groep volgleerlingen waarbij ook het huidige voedingsbeleid en -aanbod van het internaat worden geëvalueerd: Voldoen de aangeboden maaltijden aan de specifieke behoeften van de topsporters? + voorstellen ter optimalisatie formuleren Bijkomende doelstelling: sensibiliseren van de topsporters aangezien de leerlingen zelf in staat moeten zijn om op voedingskundig vlak de juiste keuzes te maken in functie van hun inspanningen. Het is namelijk essentieel dat ze dit zowel op het internaat als thuis doen. Materiaal en methode Resultaten - Hoofdmaaltijden aanpassen aan de specifieke noden van topsporters en in buffetvorm voorzien. - Voeding verrijken met complexe koolhydraten en vetarmer maken. - Belang van gezonde, koolhydraatrijke tussendoortjes benadrukken. - Maaltijdmomenten meer afstemmen op de inspanningen. Conclusie Kadering