DE INHOUD VAN DE PREDIKING 1Korinthe 15. evangelie 1 Ik maak u bekend, broeders, het evangelie dat ik u verkondigd heb…

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Overwinnend leven, vandaag en morgen
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
De GROTE misverstanden rond Alverzoening.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Welkom in de samenkomst
Wie was Jezus? Deel II Wie was jezus?.
3. GORDEL, PANTSER & SCHOEISEL
De wapenrusting van God 2. WELKE STRIJD?.
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
Deel II verzoening.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
1 Korinthe Wordt mijn navolgers… 2 32 Geeft noch aan Joden, noch aan Grieken, noch aan de gemeente Gods aanstoot; 33 zoals ook ik allen.
OVERVLOEDIG IN HET WERK DES HEREN. 22 Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. NIET: allen in Christus…
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
De wapenrusting van God 1. INLEIDING.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
5 januari 2014 Deventer. EVANGELIE EU ANGELION 2.
ALVERZOENING?!.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
hel en Alverzoening opnieuw in discussie
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
1 donderdag 2 mei 2013 vanaf Hebreeen 3 14 donderdag 2 mei 2013 vanaf Hebreeen 3 14.
1 donderdag 21 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 24 donderdag 21 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 24.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Galaten 1:11-12 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Dopen Wat laten wij zien met de doop?. ”Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven …: dat Christus voor onze zonden is gestorven, … dat hij is begraven.
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
Genade schenken 1.
1 Daarom, mijn geliefde broeders, naar wie mijn verlangen uitgaat, mijn blijdschap en kroon, staat alzo vast in de Here, geliefden! 2 Euodia vermaan ik.
23 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik... 1Korinthe 15:1-11: Christus' opstanding als historisch feit & essentie van het Evangelie Christus' opstanding.
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
Zie het lam Gods... Johannes 1:29.
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
22 jan Rotterdam. 1.Evangelie & evangeliseren 2.het Evangelie van de Christus 3.het Evangelie van het Koninkrijk 4.het Evangelie van mij (Paulus)
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
12 feb Rotterdam. terugblik:  wat is 'evangelie'?  een goed-bericht!  wat is 'evangeliseren'?  een ander tot evangelist maken.  wat is de basis.
Jozua Het geschiedde na de dood van Mozes, de knecht des HEREN, dat de HERE tot Jozua...
Standvastig... waarin?.
28 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Dit is hun overkomen tot een voorbeeld voor ons en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie.
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
De wapenrusting van God 4. ZITTEN & STAAN.
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
"de goede strijd".
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Het evangelie van de opstanding
8 sept Zoetermeer het werkwoord 'evangeliseren' komt 55x in het NT: EU –AGGELIZO het wordt vertaald met o.a.: het evangelie verkondigen.
"het woord der verzoening"
16 april 2015 Rotterdam het Evangelie van de vrede.
6 sept Urk. en Hij is een verzoening voor onze zonden 2 en Hij is een verzoening voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die.
11 juni 2016 Maarn. 1 Paulus, afgevaardigde van Christus Jezus door Gods wil aan de heiligen die ook gelovigen zijn in Christus Jezus 2 genade met jullie.
13 maart 2016 Zoetermeer. alverzoening is: alle mensen komen na hun dood bij God terecht... 1.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
genade een cadeau van God Genade als de enige basis van je bestaan Genade als de enige kracht die je leven vult Genade… een cadeau van God.
Christus is opgewekt en gezien
Transcript van de presentatie:

DE INHOUD VAN DE PREDIKING 1Korinthe 15

evangelie 1 Ik maak u bekend, broeders, het evangelie dat ik u verkondigd heb…

1 … dat gij ook ontvangen hebt, waarin gij ook STAAT, 58 Daarom, mijn geliefde broeders, weest (lett. WORDT) standvastig, onwankelbaar…

1 … dat gij ook ontvangen hebt, waarin gij ook staat, 22 … om u heilig en onbesmet en onberispelijk voor Zich te stellen, 23 indien gij slechts wel gegrond en standvastig blijft in het GELOOF en u niet laat afbrengen van DE HOOP VAN HET EVANGELIE… Kolosse 1

1 … dat gij ook ontvangen hebt, waarin gij ook staat, 20 … en door Hem, vrede gemaakt hebbende door het bloed zijns kruises… = aorist = zonder horizon NIET voltooid!!!

1 … dat gij ook ontvangen hebt, waarin gij ook staat, 20 … alle dingen weder met Zich te verzoenen, door Hem, hetzij wat op de aarde, hetzij wat in de hemelen is. ta panta = het al - de allen

1 … dat gij ook ontvangen hebt, waarin gij ook staat, 21 … Ook u, die eertijds vervreemd en vijandig gezind waart blijkens uw boze werken, heeft Hij thans weder verzoend…

2 waardoor gij ook behouden wordt, indien gij het zó vasthoudt, als ik het u verkondigd heb… GEGARANDEERDE behoudenis, verzoening, rechtvaardiging bestaat UITSLUITEND in het Evangelie dat Paulus predikt.

2 … tenzij gij tevergeefs tot geloof zoudt gekomen zijn.

3 Want vóór alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: …

3 … Christus is gestorven voor onze zonden, naar de Schriften… Christus stierf … om op te kunnen staan en zo dood en zonde te overwinnen niet: om de straf op de zonden te dragen

3 … Christus is gestorven voor onze zonden, naar de Schriften, 2 Hij is een verzoening (=bedekking) voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die der gehele wereld. 1Johannes 2

4 en Hij is begraven …

4 … en ten derden dage opgewekt…

4 … naar de Schriften… op de derde dag… … ontving Abraham zijn zoon terug

4 … naar de Schriften… op de derde dag… … ontving Abraham zijn zoon terug … ging Israël o.l.v. Jozua door de Jordaan

4 … naar de Schriften… op de derde dag… … ontving Abraham zijn zoon terug … ging Israël o.l.v. Jozua door de Jordaan … was Hizkia genezen van dodelijke ziekte en ging hij op naar het huis van God

4 … naar de Schriften… op de derde dag… … ontving Abraham zijn zoon terug … ging Israël o.l.v. Jozua door de Jordaan … was Hizkia genezen van dodelijke ziekte en ging hij op naar het huis van God … werd Esther gouden scepter aangereikt

4 … naar de Schriften… op de derde dag… … ontving Abraham zijn zoon terug … ging Israël o.l.v. Jozua door de Jordaan … was Hizkia genezen van dodelijke ziekte en ging hij op naar het huis van God … werd Esther gouden scepter aangereikt … kwam Jona uit de doodswateren

12 Indien nu van Christus gepredikt wordt, dat Hij uit de doden is opgewekt, hoe komen sommigen onder u ertoe te zeggen, dat er geen opstanding der doden is?

13 Indien er geen opstanding der doden is, dan is ook Christus niet opgewekt.

14 En indien Christus niet is opgewekt, dan is immers onze prediking zonder inhoud, en zonder inhoud is ook uw geloof. positief: de inhoud van prediking en geloof: de opgewekte Christus, de Redder der wereld!