Psalm honderdacht en zestig.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Avondsluiting Vrijdag 9 juli 2010
Advertisements

Psalm honderdacht en zestig.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
3. GORDEL, PANTSER & SCHOEISEL
Bestemming God eren ….
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Hij is de almachtige ! Voor uw dreigen, o God van Jakob,
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
Romeinen Denken en Dienen. Zie! Hinah! Zie, de dag van Jahweh komt, meedogenloos….
1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David
Zegen & vloek deel II.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
Deel II verzoening.
de krijgsgevangen vrouw
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
de bloeiende staf van Aäron
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
De wapenrusting van God 1. INLEIDING.
1. 17 En nu, broeders, ik weet, dat gij uit onkunde hebt gehandeld, gelijk ook uw oversten; 18 maar zo heeft God in vervulling doen gaan wat Hij bij monde.
Zondag 26 mei 2013 Zoetermeer 1. opschrift Psalm 20: bede om overwinning van de koning Hij geve u naar uw hart, en doe al uw plannen in vervulling gaan.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
De Ben Adam Psalm 8.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
David, een profeet psalm 16.
In de moederschoot gevormd Psalm 139.
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
1 donderdag 7 maart 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 5 donderdag 7 maart 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 5.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Welkom in deze kerkdienst
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Ontmoeting met de Koning. Psalm 24 Vers 1 en 2: voorzanger Van de HERE is de aarde en haar volheid, de wereld en die daarop wonen. Want Hij heeft.
Verbonden … Van boven bekeken
OVER WAT JE ZEGT EN WAT JE DOET
Psalm 11:4, De HERE woont in zijn heilig paleis, de HERE heeft in de hemel zijn troon; zijn ogen slaan gade, zijn blikken doorvorsen de mensenkinderen.
God is trouw Hij gaf zijn woord
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 4 januari 2014 We zijn aan een nieuw jaar begonnen en weten niet wat de toekomst ons zal brengen. Wel weten we.
Welkom in de samenkomst
Jesaja 62:6,7 6. Op uw muren, Jeruzalem, heb Ik wachters aangesteld. Nooit zullen zij zwijgen, heel de dag en heel de nacht niet. U die het volk aan.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
1 2 oktober 2014 Rijnsburg 2 oktober 2014 Rijnsburg.
1 donderdag 20 juni 2013 vanaf Hebreeen 5 10 donderdag 20 juni 2013 vanaf Hebreeen 5 10.
Zingen Vers 1 Laat ieder ‘s HEREN goedheid prijzen,
4 oktober 2014 Leusden.  het grote gebrek van de gangbare bijbelvertalingen  aeonen zijn onbekend en wegvertaald  in het NT komt 'AEON' 193x voor!
Strijd tegen de zonde?.
Zzz 1 Samuël 20. de voorgeschiedenis… David gezalfd (1Sam.16) David en Goliath (1Sam.17) Saul pleegt aanslagen op David (1Sam.18) David vlucht voor Saul.
Zingen Vers 1 Wat drijft de volken, wat bezielt ze toch?
8 februari 2015 Zoetermeer. 2Samuel 9 1 David zeide: Is er soms nog iemand over van het huis van Saul?... "overblijfsel" > > term die in profetische passages.
De wapenrusting van God 4. ZITTEN & STAAN.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
1 Van David. Een psalm. Aldus luidt het woord des HEREN tot mijn Here: Zet u aan mijn rechterhand, totdat Ik uw vijanden gelegd heb als een voetbank voor.
Vers 1 Komt, laat ons juichen voor de HEER, een lofzang zingen, Hem ter eer, met snarenspel Hem blij begroeten. Wij prijzen Hem die redding biedt, de rots.
Zingen Vers 1 Mijn hart is, Heer, in U gerust.
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
WAT HEBBEN WIJ AAN DIT VERHAAL?. GODS VERLOSSINGSPLAN GAAT VERDER.
De tempel herbouwen. 500 jaar geboorte Abramuittocht uit Egypte
Voorganger: ds. B.J.P. de Bruin Welkom in deze dienst Schriftlezing:Hosea 1 : 1 – 12.
Brief aan de Galaten -41- de vrucht van de geest: vrede.
7 augustus 2016 Zoetermeer. Zacharia 14 1 Aanschouw, er komt een dag voor JAHWEH. En jouw buit zal verdeeld worden in het midden van jullie. 2 En Ik verzamel.
Transcript van de presentatie:

Psalm honderdacht en zestig

deel I uit Psalm 57: David in de spelonk vervolgd door Saul deel II uit Psalm 60: David als koning na het verslaan van de vijanden

Psalm 108 - deel I (Psalm 57) 1 Een lied. Een psalm van David. 2 Mijn hart is gerust, o God, ik wil zingen, psalmzingen, ja van harte. 3  Waak op, harp en citer, ik wil het morgenrood wekken.

4 Ik zal U loven, o HERE, onder de volken, U psalmzingen onder de natiën, 5 want hoger dan de hemel is uw goedertierenheid, tot aan de wolken reikt uw trouw. 6 Verhef U boven de hemelen, o God, uw heerlijkheid zij over de ganse aarde.

Psalm 108 - deel II (Psalm 60) 7 Opdat uw geliefden ten strijde toegerust zijn, geef overwinning door uw rechterhand en antwoord mij. 8 God heeft gesproken in zijn heiligdom. Ik wil juichen, ik wil Sichem verdelen, het dal van Sukkot uitmeten.

9 Mij behoort Gilead, mij behoort Manasse, Efraïm is de schutse van mijn hoofd, Juda is mijn heersersstaf; 10 Moab is mijn wasbekken, op Edom werp ik mijn schoen, over Filistea zal ik juichen.

11 Wie zal mij naar de versterkte veste brengen, wie zal mij naar Edom geleiden? 12 Zijt Gij het niet, o God, die ons verstoten hadt, zult Gij, o God, niet uittrekken met onze heerscharen?

13 Bied ons hulp tegen de tegenstander, want mensenhulp is ijdel. 14 Met God zullen wij kloeke daden doen, want Hij zelf zal onze tegenstanders vertreden.

2Samuël 8 11 ... al de volken, die hij (= David) had onderworpen (...) 12 Aram, Moab, de Ammonieten, de Filistijnen, Amalek (...) 13 David verwierf zich roem bij zijn terugkeer door het verslaan van de Edomieten in het Zoutdal (...) 14 ... De HERE gaf David de overwinning overal waar hij heentrok.

Uw heerlijkheid zij over de ganse aarde. 7 Opdat Uw geliefden ten strijde toegerust zijn (=bevrijd worden).

7 ... geef overwinning (= heil, redding) door uw rechterhand en antwoord mij.

8 God heeft gesproken in zijn heiligdom. 2Samuël 5:19 ... David vroeg de HERE: Zal ik optrekken tegen de Filistijnen? (...) En de HERE antwoordde David: Trek op, want Ik zal de Filistijnen zeker in uw macht geven.

8 ... Ik (= David) wil juichen, ik wil Sichem verdelen, het dal van Sukkot uitmeten. Genesis 33:17 Maar Jakob brak op naar Sukkot en (...) voor zijn kudde maakte hij hutten. Daarom noemde hij die plaats Sukkot.

9  Mij behoort Gilead, mij behoort Manasse...

9  ... Efraïm is de schutse (=beschutting) van mijn hoofd...

9  ... Juda is mijn heersersstaf... Genesis 49 9 Een leeuwewelp is Juda (...) 10 De scepter zal van Juda niet wijken, noch de heersersstaf tussen zijn voeten, totdat Silo komt, en hem zullen de volken gehoorzaam zijn.

10 Moab is mijn wasbekken...

10 ... op Edom werp ik mijn schoen...

10 ... op Edom werp ik mijn schoen... Numeri 24 17 ... een ster gaat op uit Jakob, een scepter rijst op uit Israel (...) 18 Dan zal Edom een veroverd gebied wezen (...) Maar Israel zal kracht oefenen.

10 ... over Filistea (=Palestina) zal ik juichen. Ezechiël 25 15 Zo zegt de Here HERE: Omdat de Palestijnen wraakzuchtig gehandeld hebben (...) 16 daarom, zo zegt de Here HERE: zie, Ik strek mijn hand uit tegen de Palestijnen (...) zelfs het overblijfsel aan het strand der zee te gronde richten; 17 (...) En zij zullen weten, dat Ik de HERE ben, wanneer Ik mijn wraak over hen breng.

11 Wie zal mij naar de versterkte veste brengen, wie zal mij naar Edom geleiden?

Petra - Sela - Bozra

11 Wie zal mij naar de versterkte veste brengen, wie zal mij naar Edom geleiden?

Edom in de profetie Jesaja 63 1 Wie is het, die van Edom komt, in helrode klederen van Bosra, die daar praalt in zijn gewaad, fier voortschrijdt in zijn grote kracht? Ik ben het, die in gerechtigheid spreek, machtig om te verlossen.

Edom in de profetie Micha 2 12 Voorzeker zal Ik u, o Jakob, in uw geheel bijeenbrengen, voorzeker vergaderen het overblijfsel van Israel. Ik zal hen bijeenbrengen als schapen van Bosra, als een kudde in het midden der weide. Het zal er gonzen van mensen. 13 De doorbreker trekt voor hen op; zij breken door en trekken door de poort en gaan daardoor uit; en hun koning trekt voor hen uit, en de HERE aan hun spits.

11 Wie zal mij naar de versterkte veste brengen, wie zal mij naar Edom geleiden? 12 Zijt Gij het niet, o God, die ons verstoten hadt, zult Gij, o God, niet uittrekken met onze heerscharen (= menigten, troepen)?

13 Bied ons hulp tegen de tegenstander, want mensenhulp (SV: mensenheil) is ijdel. Psalm 146 3 Vertrouwt niet op prinsen, op een mensen kind, bij wie geen heil is; 4 gaat zijn adem uit, dan keert hij weder tot zijn aarde, te dien dage vergaan zijn plannen.

14 Met God zullen wij kloeke daden doen, want Hij zelf zal onze tegenstanders vertreden. Jesaja 9 7 Groot zal de heerschappij zijn en eindeloos de vrede op de troon van David en over zijn koninkrijk, doordat hij het sticht en grondvest met recht en gerechtigheid (...) De ijver van de HERE der heerscharen zal dit doen.