Paulus en Israël Romeinen 9-11. Uitverkiezing, een beladen onderwerp.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
Galaten 4: het voorgaande in de Galaten-brief… 2.
1 15 mei 2014 Rijnsburg 15 mei 2014 Rijnsburg. 2 Hebreeën Door het geloof heeft ook Sara kracht ontvangen om moeder te worden, en dat ondanks haar.
Water, schapen en vrouwen
Discipelschap.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Wat is de bedoeling van Johannes?
15 juni 2014 Den Haag 1. De Bijbel... geschreven  door feilbare mensen  door kinderen van hun tijd  in verloop van duizenden jaren  op talloze plaatsen.
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
Thema: VERTROUWEN Psalm 125: 1-2 Een bedevaartslied:
1 Corinthiërs 3:10-15 de bema van God en Christus: Beoordeling van de werken van de gelovigen van het lichaam van Christus.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
Paulus en Israël Romeinen Paulus is naar het vlees een Israëliet, uit de stam Benjamin… Filippenzen 3:4-8.
Romeinen Denken en Dienen. Zie! Hinah! Zie, de dag van Jahweh komt, meedogenloos….
Troost voor het hart 2 Corinthiërs 1:1-12. Paulus – apostel van Christus Jezus - door de wil van God.
HOEZO BIDDEN?.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Romeinen 15:29-33 Slot en zegenbede.
Romeinen Denken en Dienen. En de God van de volharding en van de vertroosting – Israël! Deuteronomium 8:2-5; 29:5 moge u geven hetzelfde gezind.
Romeinen Denken en Dienen.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
Jakobs droom in Bethel.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Johannes 9. 1 En voorbijgaande zag Hij een man, die sedert zijn geboorte blind was. 2.
Zzz Isaak bij de Filistijnen Genesis
1 3 okt 2013 Rijnsburg 3 okt 2013 Rijnsburg. 2 9 Maar wat u betreft, geliefden, ook al spreken wij zo, wij zijn overtuigd van iets beters, waaraan uw.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
GOD LEREN KENNEN WIE IS GOD? Jakob bij Pniël.
De HEER maakt je aan het lachen Sara’s lach: 1. een verwonderde lach; 2. een aanstekelijke lach. Genesis: boek van de geboorten. God belooft ook Abram.
Christelijke Vrijheid
2 Ik zal je tot een groot volk maken,
Welkom in de samenkomst
God Vertrouwen is Jezus kennen
2 Petrus 1:21 21 want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken.
Wij zijn God zomaar ontrouw Maar God wil je terug …
Romeinen Denken en Dienen.
20 juli 2014 Rotterdam. het voorgaande in Romeinen toen de kinderen (=Jakob en Ezau) nog niet geboren waren en goed noch kwaad hadden gedaan.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Strijd tegen de zonde?.
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Water, schapen en vrouwen Jacob’s ideetje. Genesis En Laban zeide tot Jakob: Zoudt gij, omdat gij mijn bloedverwant zijt, mij dienen om niet?
? ! Gods gerechtigheid... 1.
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
2 juni 2013 Rotterdam 1. Galaten 4 21 Zegt mij, gij, die onder de wet wilt staan, luistert gij niet naar de wet? 2.
Vader Zoon Heilige Geest
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
“Waaruit blijkt die liefde dan?”. “Waaruit blijkt die liefde dan?” De Persoon achter de boodschap De Persoon achter de boodschap De boodschap De boodschap.
Esau en Jakob Genesis 25:19-34 eerstgeborene.
GOD BELOOFT EEN NIEUW EN BETER VERBOND Jeremia 31:31-34.
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
Deuteronomium 34:4-5. Deuteronomium 3:26: “Maar door uw schuld was de HEER tegen mij in woede ontstoken (…).” Deuteronomium 4:21: “Door uw schuld.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
20 december 2015 Urk De wijzen uit het oosten. 2 Korinthe 5 16 Zo kennen wij dan van nu aan niemand naar het vlees. Indien wij al Christus naar het vlees.
27 december 2015 Zoetermeer. Genesis Na zijn vader begraven te hebben, keerde Jozef naar Egypte terug, hij en zijn broeders en allen, die waren.
Brief aan de Galaten -24- geloof - zonen - eenheid.
Brief aan de Galaten -8- Paulus en de anderen. Damascus – (na roeping) Arabië - tijd onbekend Damascus – 3 jaar Jeruzalem - 15 dagen Syrië en Cilicië.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
klei in de hand van de pottenbakker
Izak trouwt met Rebekka
Transcript van de presentatie:

Paulus en Israël Romeinen 9-11

Uitverkiezing, een beladen onderwerp

Romeinen 9:6 : ‘…maar het is niet mogelijk, dat Gods woord vervallen zou zijn’ CV: Nu is het niet zo, als dat het woord (logos) van. God uitgevallen is

‘Ik zal mijn verbond oprichten tussen Mij en u en uw nageslacht in hun geslachten, tot een eonisch verbond, om u en uw nageslacht tot een God te zijn. Ik zal aan u en uw nageslacht het land, waarin gij als vreemdeling vertoeft, het ganse land Kanaän tot een eonische bezitting geven, en Ik zal hun tot een God zijn’ Genesis 17:7,8

..want niet allen, die uit Israël (zijn), deze (zijn) Israël…

‘…want niet hij is een Jood, die het uiterlijk is, en niet dát is besnijdenis, wat uiterlijk aan het vlees, geschiedt, maar híj is een Jood, die het in het verborgen is, en de ware besnijdenis is die van het hart…’ Romeinen 2:28,29

Jakob werd niet vanzelf Israël -hij worstelde met een Man- ‘wat uit het vlees geboren is, is vlees en wat uit de geest geboren is, is geest’

‘ in Isaak zal u zaad geroepen worden’

Ismaël : illustratie van ongelovig Israël Genesis 21:12

Wat is het kenmerk van het ware zaad van Abraham?

Niet de kinderen van het vlees, deze zijn kinderen van God ?

Woord van belofte maakte Hij waar

Isaak : twee keer leven uit de doden

Rebekka

Waarom kreeg Jakob de zegen van het eerstgeboorterecht?

Twee volkeren – twee zonen – wie zal de voornaamste zijn?

Rabbi Paulus overtuigt in Rom.9:11 de kinderen waren nog niet geboren zij hadden geen goed of kwaad gedaan opdat het overeenkomstig het verkiezend voornemen (prothesin) van God blijft niet uit werken maar uit de Roepende de grotere zal de mindere dienen

Israël en Ezau verzoend

Jakob heb ik lief, Esau haat Ik echter Romeinen 9:13; Maleachi 1:2,3

God kiest, volledig onafhankelijk van wat mensen doen