Werkgroep Activering 21 maart 2014. Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Studie werklast in de OCMW's Laatste vergadering Stuurgroep: 12 maart nog geen eindverslag: termijn werd licht overschreden met behandeling van de gegevens.
Advertisements

De stages die voorafgaan aan een tewerkstelling
Quid stages alvorens art. 60§7 ?. Introductie Stages alvorens contract met toepassing van art.60§7 Minimale / maximale duurtijd van de stages ? Verloning.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
De nieuwe wetgevingsprocedures
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
OCMW Kortrijk Opvolging medische zorgen E-carmed Provinciale ontmoetingsdagen, voorjaar 2012.
Provinciale ronden mei 2008
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
Logo van de desbetreffende sectie hier toevoegen.
1 De uitkeringstrekkers van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW’s in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
Tewerkstellingsmaatregelen bestemd voor de OCMW-begunstigden
Wetsvoorstel Vrijwilligerswerk/leefloon Werkgroep activering 4/7/11.
Het regeerakkoord van 1 dec Werkgroep activering 20 januari 2012.
Staatshervorming Wijzigingen in de kieswetgeving.
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
Samenwerking POD MI, KSZ, RR en DVZ Provinciale ontmoetingen – herfst 2010.
Impact van het 'Almunia-pakket' voor de actoren van de sociale economie Denis Stokkink Brussel, 8 december 2011.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
Activering,… een inleiding Julien Van Geertsom, Voorzitter van het Directiecomité van de POD Maatschappelijke Integratie VVSG, 26 november 2009.
Opvolgingsinstrument activeringen Werkgroep activering 22 september 2010 Alexandre Lesiw.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
De stages die voorafgaan aan een artikel 60§7. Context Werkgroep 22 september 2010 Besluiten : Bevoegdheden POD MI Geen nieuwe reglementering Geen wijziging.
Werkgroep Activering - 13 september Stand van zaken.
Inleiding Algemene beleidsverklaring van 1 december 2011 Overdracht van bevoegdheden van de federale overheid naar de deelstaten Doelstelling: zorgen voor.
Studie werklastmeting Werkgroep activering 18/04/2013.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Partnerschapsovereenkomst - Nieuws. De omzendbrief Op 7 december verstuurd naar de Beleidscel Aanvraag om praktische informatie Teruggestuurd op 18 december:
Nieuwe kwartaalpublicatie van de POD MI Persconferentie van 9 juli 2012.
UNIEK JAARVERSLAG VAN DE POD MI. I.Doelstelling 1.Administratieve vereenvoudiging van subsidiemaatregelen  Minder papier: webapplicatie  Minder kosten.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Nieuwe wijze van overleg met de gebruikers van het RR Christiane Rouma
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
SOCIALE ACTIVERING: FEDERALE BEVOEGDHEID & WHAT ELSE ? Vanessa De Greef, assistante au Centre de droit public de l’ULB 1 Colloquium over het thema van.
Startbijeenkomst Netwerk Sociaal Domein
STATISTISCH RAPPORT Laatste ontwikkelingen – Juli 2014.
Audit van de OCMW's in het kader van de door de POD MI gesubsidieerde materies.
FONDS VOOR EUROPESE HULP AAN DE MEEST BEHOEFTIGEN - FEAD April 2015.
21 oktober 2015 BeSt Address en structuur IT020 in het Rijksregister Gebruikerscomité Marc Ruymen.
Lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie. Uitgangspunt Maldegem is een aangename gemeente om in te leven en te wonen, met focus op het welbevinden voor alle.
Staatshervorming Binnenvaart Jaarvergadering VBR Peter Claeyssens 22 januari 2016.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
Werkgroep Sociale Activering 8 december Agenda 1.Goedkeuring verslag van 13 oktober Voorstelling conclusies studie GPMI (door Kristel Driessens,
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Doelgroepenbeleid Beleidsgroep 18/10/2016.
Werkgroep sociale activering
Balans en perspectieven na drie jaar
Werkgroep sociale activering 15 juni 2017
Provinciale lente-ontmoetingsdag West-Vlaanderen 12 juni 2018
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Provinciale lente-ontmoetingsdag Brussel 16 april 2018
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Provinciale lente-ontmoetingsdag Leuven 24 mei 2018
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Provinciale lente-ontmoetingsdag Antwerpen 5 juni 2018
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Privacy en Leerplicht/RMC
Provinciale lente-ontmoetingsdag Oost-Vlaanderen 8 mei 2018
Provinciale lente-ontmoetingsdag Hasselt 31 mei 2018
DOPPIO dag Brussel 9 oktober 2018
Provinciale lente-ontmoetingsdag Oost-Vlaanderen 8 mei 2018
Maatregelen in het kader van de Britse terugtrekking uit de EU
Transcript van de presentatie:

Werkgroep Activering 21 maart 2014

Agenda  De omzendbrief betreffende de verplichting voor de OCMW’s om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst van 7 februari 2014 : de billijkheidsredenen  Studie over de werklast bij de OCMW’s  Opvolging organisatie van het colloquium over sociale activering  Contracten artikel 60§7 en "onredelijke last " voor de Staat: herhaling van het principe  Goede praktijk: de maatregel 500 Euro. Praktische toepassing bij het OCMW van Jette  Varia :  Activa (januari 2014)  FAQ uitsluiting werkloosheid en artikel 60  Actualiteit regionalisering  Andere

Omzendbrief verplichting voor de OCMW's om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst 7 februari 2014 Treedt in werking vanaf 15 februari 2014 Alle gerechtigden (leefloon en equivalente maatschappelijke hulp) zich inschrijven als werkzoekende bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst, met uitzondering van de gerechtigden die niet arbeidsgeschikt zijn wegens gezondheids- of billijkheidsredenen

Omzendbrief verplichting voor de OCMW's om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst Nieuw FAQ Wat moet in de omzendbrief van 7 februari 2014 betreffende de verplichting voor de OCMW's om hun gerechtigden in te schrijven in de regionale tewerkstellingsdienst verstaan worden onder "billijkheidsredenen"?

Omzendbrief verplichting voor de OCMW's om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst De wetgeving verduidelijkt niet wat moet worden verstaan onder “billijkheidsredenen“ Door de maatschappelijk werkers Tijdens het sociaal onderzoek Gevalideerd worden door de raad voor maatschappelijk welzijn of het bijzonder comité van de sociale dienst Betekend worden aan de gerechtigde

Omzendbrief verplichting voor de OCMW's om hun gerechtigden in te schrijven bij de gewestelijke arbeidsbemiddelingsdienst Ruime interpretatie Bereidheid om te werken niet beschikbaarheid op de arbeidsmarkt Een sociale begeleiding te waarborgen Inspectiedienst van de POD MI zal deze rechtvaardigingen onderzoeken, rekening houdend met de context zoals die beschreven is in het sociaal verslag en met de interpretatie die door deze FAQ wordt gegeven aan het begrip "billijkheidsredenen"

Studie werklast in de OCMW's Laatste vergadering Stuurgroep: 12 maart nog geen eindverslag: termijn werd licht overschreden met behandeling van de gegevens 70 OCMW's hebben deelgenomen maatschappelijk werkers (690 VTE) Analyse werklast voor federales materies:  Activering  Informatie – psychosociale bijstand  Jongeren + studenten  Financiële hulp  Energie  Huisvesting  Schuldbemiddeling

Studie werklast in de OCMW's Volgende vergadering stuurgroep: 26 maart → Voorstelling van de besluiten + voorstel van beleidsaanbevelingen Resultaten van de studie voorgesteld tijdens de ontmoetingsdagen van 22 april tot 28 mei (Informatie op de site van de POD MI)

Colloquium sociale activering Organisatie na verkiezingen, ofwel in september 2014 De OCMW-voorzitters en de leden van de raden voor maatschappelijk welzijn sensibiliseren voor de sociale activering + gemeentelijke administraties Denkdag met interventie van deskundigen / Geen voorstelling van goede praktijken Doelstellingen Doelstellingen :  Het wettelijk kader vastleggen  Specifiek plan overwegen voor steun aan de OCMW's voor de begeleiding van jongeren die uitgesloten zijn van de werkloosheid, naar aanleiding van de hervorming van de inschakelingsuitkering  Sensibilisering van de nieuwe regeringen

Colloquium sociale activering

Overeenkomsten artikel 60§7 en "onredelijke last" voor de Staat: herhaling van het principe POD MI en DVZ: elektronische stromen van persoonsgegevens om het de DVZ mogelijk te maken om haar taken te vervullen Machtigingen gevraagd aan de Commissie voor de Bescherming van het Privéleven POD MI bezorgt de gegevens van de personen die aan alle volgende criteria voldoen: 1) In NOVA Prima: terugbetaling in MD (uitgezonderd dringende medische hulp en tewerkstellingsmaatregel) of in RMI (uitgezonderd tewerkstellingsmaatregel) 2) Uitsluiting van personen die ingeschreven zijn in het BR en Belgen 3) Ingeschreven voor het soort informatie in het RR nr. 202 (reden rechtvaardigt verblijfsrecht)

Overeenkomsten artikel 60§7 en "onredelijke last" voor de Staat: herhaling van het principe Geen enkele gegevensoverdracht in verband met de burgers van de EU en hun familieleden onder bijlage 19 of 19ter (geen verblijfsrecht) Bevestiging : geen enkele gegeven van de burgers van de EU en van hun familieleden die een tewerkstellingsmaatregel genieten werd via de stroom van de POD bezorgd aan de DVZ Controles uitgevoerd bij de DVZ: een tiental gevallen in België

Overeenkomsten artikel 60§7 en "onredelijke last" voor de Staat: herhaling van het principe Hoe wordt DVZ ingelicht over het bestaan van een overeenkomst artikel 60? Twee hypotheses: via de stroom PODMI-DVZ wordt DVZ ingelicht over de OCMW-steun in de vorm van een aanvulling. DVZ ondervraagt betrokkene die DVZ het bewijs levert van een overeenkomst artikel 60 Bij beslissing DVZ tot einde verblijf dient de persoon opnieuw een registratieaanvraag in (bijlage 19) door een arbeidsovereenkomst artikel 60 voor te leggen die werd gesloten na betekening einde verblijf

Actualiteit regionalisering Protocol tussen federale Staat, Vlaamse Gewest, Waalse Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Duitstalige Gemeenschap Overgangsperiode: 1

Overgedragen materies: Artikel 60, § 7 Artikel 61 Het Activaplan De sociale inschakelingsinitiatieven (SINE-tewerkstelling) De doorstromingsprogramma's (DP) De invoeginterim Partnerschapsovereenkomst, zogenoemde maatregel 500 € Pilootprojecten Federaal inschakelingsbedrijf → Beleidsbeslissing over de samenwerkingsakkoorden in verband met de sociale economie moet nog genomen worden

Tijdens de overgangsperiode is de POD MI belast met de operationele uitvoering van de overgedragen materies Nadien? POD = uniek loket: voorzien in artikel 22 bijzondere wet 6 januari 2014 betreffende de zesde Staatshervorming Er moet een protocol worden gesloten voor het beheer van de toepassing Novaprima

Varia Tijdens de overgangsperiode zal de dienst inspectie van de POD Maatschappelijke Integratie de controles blijven uitvoeren voor de materies bedoeld door de Staatshervorming. Deelstaten mogen de overdracht vragen van de inspectieverslagen voor de overgedragen materies.

Varia